CestopédiaLetecká doprava

Príručná batožina: otázky a odpovede

Na našom blogu Cestujeme po svete ľudia zanechali viac ako 2 600 komentárov. Drvivú väčšinu z nich predstavujú vaše otázky a naše odpovede ohľadom prepravy batožiny v lietadle, či už príručnej alebo zapísanej. Rozhodli sme sa teda, že napíšeme dva články, v ktorých zhrnieme najčastejšie otázky ohľadom prepravy batožiny v lietadle a pridáme vždy aj stručnú odpoveď. Ako už vyplýva z nadpisu, tento článok bude venovaný otázkam týkajúcim sa príručnej batožiny.

Ryanair a Wizz Air: Nové pravidlá platné od 1. novembra 2018

  1. Môžem mať v príručnej batožine malý vystrelovací dáždnik/klasický dáždnik?
    Dáždniky by nemali predstavovať problém, jedine by som bol opatrný s klasickými veľkými dáždnikmi s ostrým hrotom, ktorý by vám mohol pri bezpečnostnej kontrole na letisku spôsobiť problémy.
  2. Chcel by som sa spýtať, či si môžem do lietadla zobrať normálne jedlo/sladkosti?
    Jasné, jedlo nie je pri cestovaní v rámci EÚ problém, pokiaľ sa nejedná o tekutiny v objeme väčšom ako 100 ml. Pri letoch spoločnosti Ryanair ale zároveň netreba zabúdať, že všetko, čo si beriete na palubu, musí byť v jednej príručnej batožine.
  3. Moja príručná batožina prekračuje povolené rozmery (niektorá zo strán o pár cm). Budem mať na letisku problém?
    Závisí to od pozemného personálu, resp. leteckej spoločnosti, s ktorou letíte. Ryanair si na toto dáva dosť pozor a na kontrolu rozmerov používajú železnú „klietku“ – ak sa batožina do nej nezmestí, musí ísť za dosť vysoký poplatok do podpalubia. Klasické letecké spoločnosti bývajú zhovievavejšie, tie sa pozerajú najmä na hmotnosť batožiny.
  4. Viete mi poradiť, či sa brašňa s foťákom/notebook počíta ako príručná batožina?
    Väčšina leteckých spoločností povoľuje 1 kus príručnej batožiny a 1 predmet osobnej potreby (kabát, kabelka, foťák, notebook, atď.). Toto pravidlo platí aj v spoločnosti Ryanair – okrem 1 kusu štandardnej príručnej batožiny si môžete na palubu lietadla zadarmo vziať aj 2. kus (kabelka, notebook, nákupná taška z letisk) s maximálnymi rozmermi 35 x 20 x 20 cm.
  5. Môžem si vziať v príručnej batožine fén/kulmu na vlasy/žehličku na vlasy?
    Áno, bez problémov.
  6. Môžem mať v príručnej batožine cigarety? Ak áno, koľko?
    Áno, pri letoch v rámci EÚ nie je množstvo cigariet obmedzené, pokiaľ ide o cigarety pre vlastnú spotrebu. Pri letoch do zahraničia alebo zo zahraničia môže byť množstvo prepravovaných cigariet obmedzené, väčšinou na 1 kartón (200 cigariet).
  7. Môžem si vziať na palubu elektronickú cigaretu?
    Áno, dokonca musíte, keďže v zapísanej batožine sú elektronické cigarety zakázané (kvôli batériám). Elektronické cigarety aj náplne (e-liquids) sú považované za tekutiny, musíte si ich teda dať do priehľadného sáčku a náplne musia mať do 100 ml. Používanie elektronických cigariet počas letu je zakázané.
  8. Môžem si na palubu lietadla zobrať zapaľovač/ZIPPO?
    Klasické plynové zapaľovače sú v pohode, ZIPPO mi nechceli pustiť, nakoľko je vnútri benzín. Rovnako problematické sú plynové horáky.
  9. Môžem si vziať lieky/inhalátor?
    Áno, v príručnej batožine môžete mať lieky, ktoré pri cestovaní nevyhnutne potrebujete. Ak si ich beriete väčšie množstvo, opatril by som si nejaké potvrdenie od lekára a pre istotu ho preložil aj do angličtiny.
  10. Môžem mať v príručnej batožine nabíjačku na mobil/notebook/foťák?
    Áno, tieto veci si môžete kľudne vziať.
  11. Je povolené prevážať v príručnej batožine detské jedlo?
    Áno, bez problémov.
  12. Môžem mať v príručnej batožine elektrický/klasický holiaci strojček alebo jednorazové žiletky?
    Áno, kľudne. Žiletky majú čepeľ za mriežkou. Takú britvu by vám ale bez milosti vyhodili. Holiace strojčeky sú úplne v pohode.
  13. Kde zoženiem priesvitné vrecúško na kozmetiku?
    Buď na informačnom pulte na letisku alebo je možné použiť akékoľvek uzatvárateľné priehľadné plastové vrecko, ktoré dostať kúpiť v potravinách.

Autor fotky: Oleksandr Pidvalnyi


CESTUJTE VLAKOM PO EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

769 komentárov

  1. SBPD

    Ahoj,
    chcela by som sa spýtať či je možné si vziať notebook do príručnej batožiny ak cestujem spoločnosťou wizzair.
    ďakujem

  2. mon

    Ahoj, letim do usa s british airways a chcem sa spytat ci si mozem zobrat antikoncepcne tabletky do prirucnej batoziny a ci potrebujem „doklad“ v anglictine ze ake lieky kolko a razitko a podpis od lekara. dakujem

    • Mike

      Ahoj Mon, pri antikoncepcii určite doklady riešiť nemusíš…to bude každému jasné, o aké pilule ide :)

  3. Vlado

    Ahoj, letíme do Maroka Wizzom a Ryanom a mňa by zaujímalo, fakt sa to nikde neviem dočítať, či môžem mať v príručnej batožine hydrovak (camelbak) s hadičkou. Samozrejme prázdny bez vody, zložený. Dik

  4. Dominika

    Ahoj, chcela by som sa opýtať… letím Ryanairom do Barcelony. Budem mať jednu väčšiu tašku, ale chcela by som si ešte zobrať kabelu, lenže tá je dosť veľká… má rozmery asi 60×40. Ale do nej by som si chcela zabaliť akurát asi 4 topánky (baleríny, žabky…) nič veľké, čiže tá kabela bude poloprázdna. Ak bude spĺňať hmotnosť, ale nie rozmery, aj tak ma nepustia?

  5. Tomáš

    Zdravím letim spoločnostou Austrian Airlines a chcem vediet či je povolene v priručnej batožine čiže 8kg + podpalubna batožina 23kg aj + jedne predmet napr. notbook ale ten sa neráta do váhy k batožinam či ? a či ho budme musieť zapinať alebo nie lebo už aj niečo take som čítal pretože mam taký problem že baterka v nootboku čiže notbook ide iba aj je zapojeny do elektriky inač nejde…

    • Mike

      Ahoj Tomáš, ja vždy lietam iba s 1 príručnou batožinou, v ktorej mám aj notebook. Minule mi príručnú odvážili, mala 11 kg, ale stačilo, že som povedal, že tam mám aj notebook a bolo to ok…zapínať ho určite nemusíš, iba vybrať pri bezepčnostnej kontrole (ak ho máš v príručnej).

  6. Stano

    Letime s British Airwayso z USA do Viedne. Mozeme mat v podpalubnej batozine 2 ks olivove oleje na pecenie v aeorosolovom prevedeni. Za odpoved vopred dakujem.

  7. Domi

    Dobrý deň!
    Letím spoločnosťou Ryanair zajtra z Budapešti do Billundu.
    Bude akceptované ak si zo beriem notebook v notebookovej taške ktorá má rozmery 42x30x7? Nebudú mi zaúčtované poplatky navyše, keďže rozmery sú 35x20x20.
    Ďakujem.

    • Mike

      Ahoj Domi, podľa mňa to bude v pohode, zaručiť to ale samozrejme neviem…pochybujem ale, že sa budú zaoberať počítačovou taškou…

  8. Alena

    asi sa odpovede nedočkam … čo už … Ď.

  9. Alena

    Mike, môžem ťa poprosiť na odpoveď, co som včera posielala ??? Veľmi pekne ďakujem….

  10. Alena Kováčová

    12.6.2016 odlietam do škotska. Môžem mať v príručnej batožice 2 kartóny cigariet a kilo klobásiek,údenej slaniny a malý sáčok sušených húb ? Možem si ešte na letisku prikúpiť dva kartóny cigariet s pokladničným dokladom, ktoré chcem ako darček priniesť synovi do Škotska ??? Nebudem mať problémy ? Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Alenka, prepáč, že odpovedám neskoro. Pri ceste do Škótska si stále v rámci EÚ, preto je počet cigariet neobmedzený. To isté platí o jedle, s ktorým by si tiež nemala mať problém.

  11. Simona

    Ahoj, presne o dva týždne letím do Írska s Ryanair a chcela by som sa opýtať, či môžem do príručnej batožiny zobrať dva kartóny cigariet alebo ich mam radšej dať do podpalubnej batožiny? Vopred ďakujem za odpoveď :)

    • Mike

      Ahoj Simona, keďže letíš v rámci EÚ, počet cigariet (pre vlastnú spotrebu) je neobmedzený.

  12. Lukas

    Zdravim, rad bych se zeptal, jestli muzu v prirucnim zavazadle prevazet sklo – hrnicky

  13. Veva

    Ahoj, chcela by som sa spýtať, je potrebné aby kozmetika bola v originálnych obaloch keď cestujem iba s príručnou batožinou? Cestujem Ryanairom z BA do Londýna a potom z Londýna do Porta.

    • Mike

      No nemusí byť v originálnych obaloch, aj keď si myslím, že to je jednoduchšie…môže byť aj v iných fľaštičkách, ale musí byť na nich jasne vyznačený objem (do 100 ml)…inak ich asi skúmať nebudú a rovno ich vyhodia…podľa mňa…

  14. Lujza

    Ahoj :) trošku trápna otázka ale môžem si do príručnej batožiny zobrať žehličku na vlasy??
    Vopred ďakujem za odpoveď

  15. Marcela

    Ahoj Mike,

    v lete cestujem na dva tyzdne do Spanielska, letim s Ryanairom a letim len s prirucnou batozinou. Bude problem, ked budem mat v kufri lieky? Niektore, ktore musim uzivat denne a ine – preventivne… NIekde som citala o tom, ze je nutne ich mat v original baleni a nie je problem. Inde som sa docitala, ze je nutne mat papier od lekara…

    • Mike

      Ahoj Marcela, potvrdenie od lekára by som ti odporúčal, ak je tých liekov ozaj veľa. Ak nie, neriešil by som to.

  16. Antonia

    Ahoj Mike. Môžem vziať do príručnej batožiny syrove nite a bryndzu-vakuovo zabalenu??let do kanady-air transat.dakujem za skoru odpoved

  17. Paula

    Ahoj. Chcem sa opytat ci by bol problem ak budem mat tekutiny zabalene v igelitovom sacku z obchodu a nie v tom sacku co davaju na letisku

    • Mike

      No personál pri kontrole musí hlavne vidieť dovnútra, podmienka je, aby bol sáčok priehľadný…

  18. sasa

    Letim z londina do bratislavy spolocnostou raynair a chcem sa spytat ci mozem mat zo sebou velky dazdnik s umelym hrotom.dakujem

  19. kmecova

    Rozmery môjho kufra sú nasledovné
    > > Hĺbka: 19,5 cm
    > Šírka: 38 cm
    > > Výška: 58 cm
    Otázka znie či to bude problém ak si spoločnosť stanovuje 55cm x 40cm x 20cm (narážam najmä na prekročenie tej výšky, či je možnosť že sa mi kufor nezmestí do kovovej konštrukcie)?

    • Mike

      Tie 3 cm by som asi neriešil, najmä keď ide o výšku…zmestiť sa to tam zmestí, len bude trochu trčať…horšie by bolo, keby si mala 3 cm navyše v šírke alebo hrúbke, potom by sa ti ani do konštrukcie nezmestil…

  20. Renáta

    ahoj, prosim ta vies mi povedat ci by som do lietadla do prirucnej batoziny mohla zobrat fotoramcek A4??

  21. Dominika

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať či pri tej kontrole na letisku nevadí ak budem mať oblečenie v kufri vo vákuovom sáčku (mám totiž malý kufor a chcem do kufru zbaliť aj dosť iných vecí nie len oblečenie). Nie že mi to na letisku budú kázať vybaliť :DD

  22. Samuel

    cavte,mozem sa vas spytat ci si mozem zobrat ps3 do lietadla lebo v lete letim na slovensko.

  23. Sandra Vaceková

    Ahoj chcem sa spýtať či môžem do veľkej batožiny pri ceste na Seychely, medzipristátie Abu Dhabi zabaliť nejaké jedlo a vodu. Budeme si tam variť sami tak si chcem nabaliť nejaké cestoviny, konzervy, paštéky a podobne. Neviem nikde nájsť či to tam môžem doviesť :( a ešte otázočka keď máme medzipristátie v Abu dhabi a budeme tam 7 hodín, pustia nás z príletovej haly mimo? Je treba platiť aj víza? Nikdy som takto neletela tak neviem ako to funguje. Ďakujem

  24. Michal

    Ahoj. Letíme do Dubaja s FlyDubai a chcel by som tam preniesť 0,7l domácej Slivovice bez kolku v batožine do podpalubia. Môžu byť s tým nejaké problémy?
    Ďakujem.

  25. František

    Ahoj Mike.
    Letím RaynAir om z Wroclaw do UK
    K Som diabetik pichám si inzulín môžem si ho zobrať na palubu ?? Za odpoveď Ďakujem !

  26. anka

    ahoj cestujem Wizzair ake poraviny nesnu do prirucnej batoziny,bryndza ,slanina,mak,orechy,huby…. dik

  27. Viky

    Ahoj Mike, chcem sa ťa prosím opýtať, že ako to je s kozmetikou (cestujem na N. Zéland).
    1) Musí byť každý jeden kus z kozmetiky v nádobe do 100 ml a ísť do podpalubnej batožiny, ak ju nechcem baliť do sáčkov?
    2) Ak mám originálne balenie, napr. krém alebo kokosový olej nad 100ml je to problém? Nesmie sa prevážať nič nad 100ml?
    3) Ak by som si chcela nechať nejakú kozmetiku u seba v príručnej batožine, tak každý jeden kus musí byť balený individuálne v sáčku alebo spoločnom sáčku?
    4) A ešte, že ako to je s jedlom v príručnej batožine? Môžem si zobrať niečo so sebou na palubu? Má to spĺňať tiež nejakú gramáž…?
    Ďakujem pekne za informácie

    • Mike

      Ahoj Viky, tu sú odpovede:
      1) Každá tekutina musí mať max. 100 ml. Ak je väčšia, musí ísť do zapísanej batožiny.
      2) Každé balenie v príručnej batožine musí mať max. 100 ml. Aj keď je povedzme 200 ml balenie poloprázdne, vyhodia ti ho…
      3) Tekutiny dávaš do spoločného sáčku.
      4) Jedlo si môžeš vziať, aj keď na lete na Nový Zéland ti jedlo určite dajú…:) A tiež treba pozrieť, aké potraviny sa môžu na Nový Zéland dovážať.

  28. maros

    ahoj. chcem sa opytat na ten druhy kus prirucnej batoziny resp tasku na notas a notas samozrejme v nej. lenze cca o 5cm z dvoch rozmerov prekracuje povolene rozmery

  29. Simona

    Zdravím letím spoločnosťou Lufthansa do USA veľmi som neporozumela tomu čo som čítala takže do príručnej batožiny si môžem vziať iba 1 kartón cigariet a do odbavenej viac ?

    • Mike

      Ahoj Simona, celkovo môžeš do USA bez potreby zaplatiť daň a clo iba 200 cigariet, teda 1 kartón (bez ohľadu na to, v ktorej batožine). Ak si ich vezmeš viac a skontrolujú ťa, budeš na letisku musieť doplatiť spomínanú daň a clo.

  30. Pauli

    Ahoj chcem sa spýtať že keď idem do Londýna z Austria Airlines a mam tam v letenke napísanú iba prirucnu batožinu a nikde som nevidela možnosť doobjednať podpalubnú… Tak ze ci si myslíš že sa to bude dat doobjednať a poprípade nevedel by si kde?? Ďakujem :)

  31. Barbora

    Dobrý deň Mike, chcem sa Vás opýtať, či sú lieky v príručnej batožine problém. Lieky užívam na artritídu. Letím so spoločnosťou easyJet. Idem na pár dní a potrebovala by som si so sebou vziať dokopy cca 15 ks rôznych tabletiek, ktoré mám na predpis a užívam ich dlhodobo. Ako je vhodné ich zabaliť. Môžem ich nechať iba tak v originál krabičke alebo do plastového priehladného obalu? Nepotrebujem aj pri takomto množstve liekov nejaký sprievodný list od lekára v angličtine? Veľmi pekne ďakujem.

    • Mike

      Ahoj Barbora, normálne si zober lieky, čo potrebuješ, v pôvodných obaloch…ja mám tiež vždy pri sebe nejaké lieky a nikto ich nikdy neriešil…

  32. Janka

    Ahoj, letím dnes spoločnosťou Ryanair a chcem sa spýtať či je nejaká odchylka co sa týka váhy. 20kg batožina a ked mam napr. 22 či je to ešte OK alebo to nemam riskovať a niečo vybrať radšej doma ako by mi to mali na letisku vyhodiť.
    Takisto kabelka v ktorej mam notebook (malo by byť 35x20x20) má 38x26x15 …tak tie prvé dva rozmery su trochu nad, bude to problem?
    Ďakujem za odpoveď

    • Mike

      Ahoj Janka, asi píšem neskoro, ale tie 2 kg navyše by som neriskoval a tá kabelka je podľa mňa v pohode…ak máš čas, napíše, ako si dopadla.

      • Janka

        dakujem za odpoved :) citam to až teraz – dva tyzdne po prilete do Madridu :) nadvahu som mala 1,3kg ale v pohode to preslo a prirucny maly kufor bol trochu sirsi ako by mal byt a v pohode, akurat mi ho nedovolili vziat na palubu, lebo by sa nevosiel do tej skrinky, tak ho dali normalne do podpalubia, co si sice odniesli trosku horalky :) :)

      • Mike

        Ahoj, tak to ma prekvapuje, že ti ho dali do podpalubia a nepýtali žiadny poplatok…ale tak super :)

  33. Júlia

    Ahoj, chcem sa opýtať či si môžem vziať do príručnej batožiny lieky od bolesti ( kedže mi trhali zub, magnézium vitamíny, a lieky na upokojenie. Letím spoločnosťou Ryanair. Taktiež koľko cigariet si môžem zbaliť do príručnej batožiny.
    Ďakujem pekný zvyšok dňa.

    • Mike

      Ahoj Júlia, tie lieky si kľudne zabaľ a čo sa týka cigariet, môžeš si ich zobrať koľko chceš, teda ak cestuješ v rámci EÚ.

  34. Eva

    Ahoj Mike, manzel cestuje z Ciny a chce vediet ako je to so stravou a tekutinami v prirucnej batozine. Je rozdiel akymi aeroliniami cestuje? Vdaka, Eva

  35. sunsai

    A este ked mam deodorant, vonavku, a krem ktory ma 250ml tak to mam dat vsetko radsej do ktorej batoziny ?prirucnej ci podpalubnej a musi byt vsetko balene v tych vrecuskach ?

    • Mike

      Všetky tekutiny (aj krém je tekutina) nad 100 ml musia ísť do podpalubnej batožiny. Kozmetika v sáčkoch platí len pri príručnej batožine, v podpalubnej to je jedno…

  36. sunsai

    Ahoj chcel by dom sa infotmovat letim spolocnostou Ryanair chcem vediet ci v podpalubnej batozine mozem mat alkohol 750ml flasu, prezervativi ,a ake su jej rozmery. Aci v prirucnej batozine mozem mat nabijacku,tablet,fotoaparat.dakujem .

    • Mike

      Ahoj sunsai, alkohol a prezervatívy v podpalubí kľudne, rozmer je ľubovoľný, hmotnosť je obmedzená na 15, resp. 20 kg (podľa toho, akú si objednáš). Spomenuté veci v príručnej batožine sú úplne v pohode.

  37. maria

    Ahoj.chcem sa opytat ci si mozem zobrat tabak do kufra.ci je zakazne…

  38. Dominika

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat, letim s Wizzair do Dubaia a moj kufor meria 62x40x25. Su tieto rozmery neakceptovatelne ako velka prirucna batozina? Aj napriek tomu ze dolezity je rozmer 45×25, aby sa ta batozina zmestila hore do skrinky?
    Dakujem za odpoved

    • Mike

      Ahoj Dominika, dôležitý je podľa mňa aj ten prvý rozmer, lebo pri odkladaní batožiny práve ten určuje jej „hĺbku“…samozrejme ju tam môžeš dať aj na šírku, ale to nemajú veľmi radi, lebo zaberá zbytočne veľa miesta. V každom prípade ide o 6 cm, čo by fyzicky problém nemal byť, jedine ak ti ju premerajú, tak by ti ju mohli odmietnuť (a musela by si si ju podať)…

  39. LELE

    ahoj, mam taku usmevnu otazocku. vo stvrtok cestujem z nemecka do viedne so spolocnstou Germanwings. na palubu so sebou beriem aj mladu damu (4 roky). Mlada potrebuje detsky WC deklik, ked potrebuje vykonat potrebu. otazka je, ci si deklik mozem zbalit do prirucnej batoziny – bez neho by sme daleko nedocestovali :D
    Dakujem vopred :)

  40. Janka

    Dobrý, zaujímalo by ma či si do kufra, ktorý ide normálne do batožinového priestoru môžem zabaliť osobnú váhu? Letím spoločnosťou Ryanair. Ďakujem vopred za odpoveď.

  41. zuzu

    Ahoj Mike. Prosim Ta mozes mi objasnit toto: Moja mamina pride na mesiac na prazdniny ku mne do UK. Leti Ryanair z BA a len z prirucnou batozinou. Som ju poprosila ci by mi nemohla pre manzela kupit cigarety. Ze ok. Viem ze povolenie sem je len 800ks co je ok a bude ich mat v prirucnej (kupene vsak vonku nie v duty free) Vaccsinou som nasla na nete ze s tym nieje problem pokial su pre vlastnu potrebu co su. Ale tento clanok tvrdi vraj moze mat na palube iba 2 kartony. Tak ako to teda je? Nechcem aby mala na kontrole problemy. Dakujem. https://www.letenky.sk/aktuality/ake-mnozstvo-alkoholu-a-cigariet-mozno-prepravit-letecky

    • zuzu

      a teraz zas citam terms and conditions u Ryanair a tam maju cigarety, tabak a tabakove vyrobky zakazane v checked baggage. Tak ja som potom uz jelen s toho. Tak kde mam prepravit tych 800 ks cigariet ked ryanair tvrdi ze do podpalubia ist nemozu a clanok na letenkach ma odkazuje iba na 2 kartony….

    • Mike

      Ahoj Zuzu, no galimatiáš najväčší :) Ale takto: 800 ks cigariet je hranica, dokedy sa ťa nikto nebude pýtať, prečo tie cigarety máš, pre koho sú a podobne. Ak vezieš viac ako 800 ks (a zistia ti to), môžeš čakať prehliadku od colníkov, pričom budeš musieť dokázať, že cigarety sú pre tvoju vlastnú potrebu, kde/kedy si ich kúpila, resp. že sa ich nechystáš v Anglicku ďalej predávať. Ak sa ti to nepodarí, zrejme ti vyrúbia dodatočné clo. Dôkaz tu a tu.

      Čo sa týka cigariet v príručnej batožine, nevidím dôvod, prečo by ťa mal niekto obmedzovať na 2 kartóny, keď môžeš prevážať 4. Veď zapísaná batožina nie je povinná súčasť letenky, keď ju raz nemáš, nemôžu od teba chcieť, aby si si vzala menej cigariet…aspoň ja by som teda takto argumentoval.

      Čo sa týka zákazu cigariet v zapísanej batožine pri letoch Ryanair, hneď ďalší bod ich prepravných podmienok (8.3.3 If, despite being prohibited, any items referred to in this Article 8.3 are included in your Baggage, we shall not be responsible for any loss or damage to such items.) mi naznačuje, že bod 8.3.2 tam majú nato, aby sa zbavili zodpovednosti za vykradnuté kufre…aby ti mohli povedať „vraveli sme vám, že si tam nedávajte šperky a cigarety“ (lebo tie sa asi kradnú najčastejšie)…

      Takže asi tak :)

      • zuzu

        Juhuuu dakujem pekne.. Tiez ja by som to neak uhrala ale vies mamka stresuje tak jej dam vediet ze mi tie 4 kartony kludne moze priniest a manzle sa tiez potesi. Ale pre istotu jej poviem nech ma so sebou aj blocik :)

  42. Tirka

    Cestujem do Británie.

  43. Tirka

    Dobrý deň.
    Môžem zobrať so sebou do príručnej batožiny sypaný čaj, mak a domáce koláče?

    Tirka

    • Mike

      Ahoj Tirka, kľudne si vezmi, letíš v rámci EÚ, takže v pohode…pri ceste do USA by si mohla mať najmä s tým makom problém, ale takto nie…

  44. Ľudmila

    Dobry den,
    chcem sa opytat ci mozem zobrat do lietadla malej prikrm HAMI (ma okolo 200g), ktory je plne zabaleny v original tegliku. Alebo ho mam radsej rozdelit do poharikov? Ked sa totiz teglik otvori, uz sa neda dobre zatvorit a prikm sa mi moze rozliat do vrecka/kabelky.
    Dakujem. Ludmila

    • Mike

      Ahoj, na detskú stravu sa to obmedzenie nevzťahuje, balenie môže mať aj viac ako 100 ml. Doteraz bolo treba ochutnávať, ale ani to už teraz, pokiaľ viem, neplatí.

  45. edita

    môžem si zobrať slneční stan

  46. Ivan

    Ahoj, chcel by som spýtať či môžem mať v príručnej batožine Kolieskove Korcule

    • Mike

      Ahoj Ivan, pozrel som nejaké stránky na nete, podľa mňa by s tým nemal byť problém…stačí dodržať hmotnostný limit a nech ti netrčia…:) S ľadovými korčuľami by bol problém kvôli nožom, ale s kolieskovými by si mal byť v pohode.

  47. erika

    ideme na dovolenu do bulharska,chcem sa spytat ci musim mat okolkovane cigarety pre svoju potrebu,dakujem

  48. Juliána

    Ahoj, chcela by som spýtať či môžem mať v príručnej batožine cestovnu žehličku na oblečenie :)

    • Mike

      Ahoj Juliána, podľa mňa áno…nemyslím si, že by mohla byť žehlička považovaná za zbraň, aj keď po hlave by som s ňou nechcel dostať :)

  49. Amanda

    Ahoj Mke.
    Ako je to pri Travel Service so zapalovacom? Som fajciarka a budem mat pri sebe prirucnu a malu kabelku. Kde si ho mam a ako uschovat? Snazila som sa najst presnu odpoved na nete,ale nasla som viac verzii a neviem comu verit. Dakujem za odpoved. A.

    • Mike

      Ahoj Amanada, štandardný plynový zapaľovač je v pohode, môžeš ho mať vo vačku, v kabelke, kde chceš. Problém je len s benzínovými zapaľovačmi (napr. ZIPPO). I keď minule sa mi pri lete z Frankfurtu stalo, že som mal pri sebe 2 klasické zapaľovače a normálne mi jeden z nich vyhodili…ale dali mi na výber, ktorý si chcem nechať :D

      • Amanda

        Dakujem :)
        Vsade je pisany jeden a asi preto ti jeden vyhodili. Este mam jednu otazku. Ako prebieha kontrola prirucnej batoziny ? Budem mat mal kufor a potrebujem vediet,ci ho treba na ten pas polozit otvoreny,pripadne vybrat veci na pas :/
        Dakujem

  50. Didiana

    Ahoj Mike, zajtra letím aj s mojim priateľom spoločnosťou TRAVEL SERVICE a mam otázku. Je možnosť aby sme sa obidvaja zbalili sa do jedného kufra tak aby nepresiahlo 32kg? Ďakujem pekne za odpoveď

    • Mike

      Ahoj Didiana, píšem asi neskoro, ale áno, v Travel Service sa batožinový limit môže spočítavať…ak teda letíte spolu a spolu sa aj checkujete, môžete mať 1 kus batožiny s maximálnou hmotnosťou 32 kg.

    • Martina

      Dobry den chcela by som sa spýtať letím spoločnostou wizz air a moja prirucna batozina ma 46x30x20 A mala by mať 42x32x25 nebudu problem tie 4cm kt. su na dlzku?

      • Mike

        Ahoj Martina, podľa mňa v pohode…

      • michaela

        Ahoj Martina,ako to prosim dopadlo s tvojou batozinou o 4 cm vacsou ?Dakujem za odpoved.Letim s nimi a zhanam presne kufre ich rozmerov a je to dost problem.

    • Samuel

      Mike a da sa zobtrat ps3 do litedlaw
      Wizz air

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com