CestopédiaLetecká doprava

Príručná batožina v lietadle

Veľa ľudí v dnešnej dobe cestuje takpovediac naľahko. Cestujú iba na pár dní a berú si so sebou len príručnú batožinu. Takýto spôsob cestovania je výhodný nielen pre cestujúcich, ktorí ušetria čas tým, že si nemusia vyzdvihovať zapísanú batožinu a najmä v prípade nízkonákladových leteckých spoločností získajú aj lacnejšie letenky, ale aj pre letecké spoločnosti, ktoré nemusia prepravovať kilá a kilá batožiny svojich pasažierov. Pri cestovaní iba s príručnou batožinou je dôležité dodržiavať niekoľko pravidiel stanovených nielen leteckými spoločnosťami, ale aj Európskou úniou.

Tento článok bol naposledy aktualizovaný 16. 8. 2019.

Pri väčšine klasických leteckých spoločnostiach si môže každý pasažier vziať si so sebou jeden kus príručnej batožiny spĺňajúci stanovené kritériá plus jeden predmet osobnej potreby, ako napríklad kabelku, kabát, foťák, notebook a podobne. Pri nízkonákladovkách je situácia komplikovanejšia, najmä po tom, čo dve hlavné low cost spoločnosti pôsobiace na našom trhu (Ryanair a Wizz Air) od 1. novembra radikálne zmenili pravidlá.

Írsky low cost prepravca Ryanair povoľuje 1 ks malej príručnej batožiny (bez koliesok) s rozmermi 40 x 20 x 25 cm. Druhú príručnú batožinu s (doteraz) klasickými rozmermi 55 x 40 x 20 cm a maximálnou hmotnosťou 10 kg si na palubu môžu vziať iba pasažieri so zakúpenou službou Priority (6 – 12 € pri rezervácii online). Ryanair okrem toho zaviedol aj nový typ zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg a rozmermi 55 x 40 x 20 cm za príplatok 10 – 17,50 € (treba objednať vopred, na letisku vás to vyjde 25 €).

Z Bratislavy, Košíc a Budapešti môžete letieť spoločnosťou Wizz Air. Tá vám podľa nových pravidiel (platných od 1. 11. 2018) umožní vziať si zadarmo na palubu iba 1 kus malej príručnej batožiny s rozmermi 40 x 30 x 20 cm a hmotnosťou do 10 kg, plus položky z duty-free obchodu zakúpené po absolvovaní bezpečnostnej kontroly. Okrem toho spoločnosť zaviedla nový typ zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg, ktorú vám prepravia za poplatok začínajúci od 9 €. Pasažieri s príplatkovou službou Wizz Priority (od 5 € za jeden smer letu) si môžu na palubu zobrať 1 kus malej príručnej batožiny a 1 kufor na kolieskach s maximálnymi rozmermi 55 x 40 x 23 cm.

Rakúske letecké spoločnosti Austrian Airlines, rovnako ako aj nemecký gigant Lufthansa majú rozmery príručnej batožiny stanovené na 55 x 40 x 23 cm a hmotnosť na 8 kg (v prípade Business a First Class tried v Austrian Airlines a Lufthanse to sú dva kusy batožiny po 8 kg). U oboch spoločností si okrem toho môžete vziať aj 1 predmet osobnej potreby (napr. počítačovú tašku alebo kabelku s rozmermi 40 x 30 x 10 cm a hmotnosťou do 2 kg). Rovnaké podmienky platia aj v low-cost odnožy Lufthansy, leteckej spoločnosti Eurowings. Cestujúci s letenkami BEST si dokonca môžu na palubu zadarmo vziať 2 kusy príručnej batožiny a 1 menšiu príručnú batožinu.

Low cost letecká spoločnosť flydubai, cez ktorú si môžete kúpiť lacné letenky do Dubaja, povoľuje na palube svojich lietadiel 1 kus príručnej batožiny s hmotnosťou do 7 kg, ako aj jednu malú tašku na notebook alebo kabelku s rozmermi 25 x 33 x 20 cm alebo jednu tašku s duty free nákupom. Maximálne rozmery príručnej batožiny sú 55 x 38 x 20 cm a celková hmotnosť vašej príručnej batožiny nesmie presiahnuť 10 kg. Ak máte letenku do business triedy, môžete si na palubu vziať 2 kusy príručnej batožiny s celkovou hmotnosťou 14 kg (súčet hmotností oboch kusov). Ak letíte s dojčaťom, môžete si okrem svojej príručnej batožiny vziať aj ďalší kus batožiny s náhradným oblečením alebo detským jedlom. Rozmery tejto batožiny nesmú presiahnuť 55 x 38 x 20 cm.

Ruská nízkonákladová letecká spoločnosť Pobeda, ktorá ponúka lacné letenky do Moskvy, povoľuje zadarmo si zobrať na palubu pomerne malú príručnú batožinu s maximálnou hmotnosťou 5 kg a rozmermi 36 x 30 x 27 cm. Väčšia príručná batožina nespĺňajúca uvedené rozmery bude považovaná za zapísanú batožinu a za jej prepravu budete musieť zaplatiť poplatok.

Letecká spoločnosť České aerolínie umožňuje svojim pasažierom v ekonomickej triede vziať si na palubu 1 kus príručnej batožiny s maximálnymi rozmermi 55 x 45 x 25 cm a hmotnosťou do 8 kilogramov (v prípade leteniek v ekonomických triedach Lite, Plus a Flex), resp. 2 kusy takejto batožiny v biznis triedach Business Lite a Business. Cestujúci s letenkami Plus, Flex, Business Lite a Business si zároveň môžu vziať aj malú osobnú tašku s rozmermi 40 x 30 x 15 cm a hmotnosťou do 3 kg.

Ponúkame vám lacné letenky do celého sveta.

Dovolenkové letecké spoločnosti Travel Service a Smartwings povoľujú príručnú batožinu s maximálnymi rozmermi 56 x 45 x 25 cm. Hmotnosť príručnej batožiny môže byť max. 8 kg. Okrem príručnej batožiny si môžete na palubu vziať aj 1 malú osobnú tašku (napr. kabelku alebo notebook) s rozmermi 40 x 30 x 15 cm a hmotnosťou do 3 kg.

Z Košíc sa cez Varšavu a Istanbul dostanete takmer do celého sveta vďaka spoločnostiam LOT a Turkish Airlines. Obaja prepravcovia majú rovnaké limity ako Austrian Airlines či FlyNiki, teda 1 kus príručnej batožiny s rozmermi 55 x 40 x 23 cm a maximálnou hmotnosťou 8 kg. Okrem toho si na palubu môžete vziať napríklad kabelku alebo tašku s notebookom, ktorej rozmery nepresiahnu 40 x 35 x 12 cm. Rovnako si na palubu smiete vziať jedlo a skladací kočík/buginu pre dieťa.

Spoločnosť easyJet síce na Slovensko nelieta, ale naši čitatelia ju často využívajú. EasyJet ponúka garanciu prepravy príručnej batožiny v kabíne aj toho najplnšieho lietadla. Podmienkou však je, aby bola vaša príručná batožina o niečo menšia, než zvyčajne – 50 x 40 x 20 cm. Ak bude väčšia (56 x 45 x 25 cm), nemusia vám ju prepraviť priamo v kabíne, ale len v batožinovom priestore. Hmotnosť príručnej batožiny na letoch spoločnosti easyJet nie je obmedzená.

Ak vaša batožina nespĺňa povolené rozmery alebo si myslíte, že je príliš ťažká, mali by ste ju zacheckovať na letisku. V prípade nízkonákladových leteckých spoločností to však znamená zaplatiť poplatok za jej prepravu.

Odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa príručnej batožiny nájdete aj v článku Príručná batožina: otázky a odpovede.

Tekutiny v príručnej batožine

Ak sa rozhodnete cestovať iba s príručnou batožinou, zabudnite na laky na vlasy, veľké voňavky, či fľašu pálenky na rannú dezinfekciu…:) Maximálne množstvo prevážaných tekutín je 1000 ml, čiže 1 liter. Objem jednotlivých nádobiek, v ktorých tekutiny prevážate, však nesmie prekročiť 100 ml. Všetko, čo má viac ako 100 ml, vám pri bezpečnostnej kontrole nekompromisne vyhodia.

Medzi tekutiny sa ráta aj väčšina drogérie, ako napríklad špirála, tekutý make up, voňavka, lak na vlasy, lak na nechty, deodorant, gel/vosk na vlasy, pena na holenie, zubná pasta, náplň do elektronickej cigarety (tzv. e-liquid) a elektronická cigareta samotná a pod. Všetky tieto a podobné predmety musíte pred príchodom na letisko alebo pri bezpečnostnej kontrole vložiť do priehľadného uzatvárateľného vrecúška, ktoré obdržíte na letisku.

Lieky sú na palube lietadla povolené a nemusíte ich prevážať v priehľadných vrecúškach. Matky s malými deťmi musia z každej nádobky, v ktorej prevážajú jedlo/pitie pre svoje dieťa, pred zrakom pracovníka bezpečnostnej kontroly ochutnať. Na tovar, ktorý si kúpite po absolvovaní bezpečnostnej kontroly, sa tieto obmedzenia nevzťahujú.

Zakázané predmety v príručnej batožine

Medzi často odoberané predmety ďalej patria zbrane (vrátane hračiek a replík z umelej hmoty), akékoľvek nože (aj kuchynské), žiletky (nie však jednorazové žiletky na holenie, tie sú povolené), britvy, nožnice (aj manikúrové), pilníky, zapaľovače (väčšinou iba benzínové, plynové zvyknú púšťať), a pod. Ak chcete takéto predmety prevážať, musíte ich mať v normálnej batožine alebo sa musíte o ich preprave dohodnúť so zástupcom leteckej spoločnosti.

Na stránke Letiska M.R. Štefánika v Bratislave nájdete kompletný prehľad bezpečnostných predpisov. Otázky, problémy, riešenia a osobné skúsenosti ľudí nájdete dole v komentároch alebo v našom článku Bezpečnostná kontrola na letisku.

Úvodná fotka: Gabrielle Henderson na Unsplash


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

917 komentárov

  1. Pingback: Eurowings sa vracia do Košíc | Cestujeme po svete

  2. lucia

    Zdravím. Cestujem do izraela a potrebujem si zobrať zo sebou lieky (nie sú na predpis) a sódu bikarbónu. Môžem ich mať v podanej batožine?

  3. Michal

    Dobrý deň budúci týždeň idem do Kataru prvý krát idem lietadlom Qatar Airways do Doha
    Čo všetko si môžem prevážať napríklad cigarety aké množstvo a tak

    • Mike

      Ahoj Michal, do Kataru si môžeš vziať 400 cigariet (2 kartóny), osobné veci a dary v hodnote do 3000 QAR a nie novú videokameru, mobil, foťák alebo laptop na osobné použitie. Dovoz alkoholických nápojov je striktne zakázaný.

  4. Lenka

    Dobrý deň, letím do Dublinu s Ryanairom, mám priority a chcem vedieť či v príručnej veľkej batožine môžem previezť bryndzu, klobásu. Nie je mi úplne jasné či môžem a v akom množstve.
    Ďakujem.

    • Mike

      Ahoj Lenka, keďže letíš v rámci EÚ, bryndzu aj klobásu si môžeš vziať. Množstvo nechám na teba, ale nemyslím si, že je nejako obmedzené.

  5. Eva

    Dobrý deň, prosím Vás je lepší do lietadla látkový alebo preplastovaný kufor ? Ja si vymýšľam zaobstarať na predĺžené víkendy palubný plastový cez najkufre – myslíte že je to dobrá voľba ?

    • Mike

      Ahoj Eva, osobne si myslím, že je to najmä vec vkusu. Ja mám už roky textilný (ešte z pumpy Esso za známky :-), manželke som ale teraz kúpil škrupinový American Tourister. Dôležitými parametrami pri kufroch (najmä príručných) sú rozmery (či spĺňajú požiadavky low cost spoločností, ale aj vrátane rúčok a koliesok), kolieska (ideálne si vyskúšať v obchode), využiteľný objem a hmotnosť (čím ľahší kufor, tým viac vecí si budeš môcť doňho zbaliť).

      • Eva

        Ďakujem :) napokon som si kupila vectpra cez najkufre a predlzeny vikend v Milane uplna paradaaa a aj letiskom sme presli krasne hladko a voslo vsetko a nemala som s nicim problem. Dakujem za pomoc :)

  6. František

    Môžem do lietadla Airlines na letisku Swechat vziať zo sebou aj vychádzkovú palicu ktorá mi pomáha pri chôdzi.

  7. beno

    ahoj. Letím spoločnostou Air Malta z viedne a späť Ryanairom. Mám príručnú batožinu na oba lety (55×40×20cm). Môj kufor je ale 52×36×23 (neda sa stlačiť). Tých 23 cm može vadiť? Aká je vlastne povolená odchýlka?

    • Mike

      Ahoj Beno, oficiálne nie je odchýlka povolená žiadna. Myslím si ale, že 23 cm by nemusel byť až taký problém. Jedine, že by si vymákol fakt prísny pozemný personál, ktorý by kontroloval každý kus batožiny. Na Malte by ale hádam nemuseli byť takí prísni.

  8. Natalia

    Ahoj chcem sa spytat, ci mozem s easy jet letiet s prirucnou batozinou a kabelkou..mam taky pocit, ze naposledy mi ju kazali dat do kufra, len je to uz davno, tak ci sa nieco nezmenilo. Dakujem :)

    • Mike

      Ahoj Natália, v easyJet si môžeš vziať iba JEDEN kus príručnej batožiny. Ak máš letenku Flexi alebo sedadlo Upfront či Extra legroom, tak si ešte môžeš vziať druhú príručnú batožinu o veľkosti laptopu alebo kabelky (45x36x20 cm).

  9. Lenka

    Dobry den, prosim Vas, vedeli by ste mi poradit ci mozem zobrat do prirucnej batoziny selfie stick? Nie je to taka mala za par eur, ale je taka velke asi ako priemer maleho kufra do 10kg co moze ist na palubu.. vyzera ako noha stativu.. a nebola lacna.

    • Mike

      Ahoj Lenka, jasné, s tým by nemal byť problém. Nemá žiadne ostré hroty, takže v pohode.

  10. Martin

    Ďakujeme za radu.

  11. Štefan

    Ahojte, letím do USA so spoločnosťou AirAustria a oni majú rozmery 40x55x23 ja mam 28x48x28..myslíte si ze je to prlbém?

    • Mike

      Ahoj Štefan, ak myslíš Austrian Airlines, tak pri nich by som sa rozdielom pár centimetrov pri príručnej batožine veľmi nezaoberal. Tá batožina vyzerá podľa rozmerov relatívne malá, podľa mňa to bude v pohode.

  12. Miroslava

    Dobrý , chcela by som sa spýtať či sú kondómy povolené v príručnej batožine. Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Mirka, áno samozrejme.

    • Natália

      Dobry den, chcem sa opýtať, ci si so sebou k malej príručnej batožine, mozem do lietadla vziať aj menši ruksak/kabelku alebo je povolený len jeden kus batožiny (40x30x20)? Budeme letieť so spoločnosťou Wizz Air. Za odpoved velmi pekne dakujem. Pytam sa to vzhľadom na to ze ste písali 10 kg za 7€ sa da zakúpiť.

      • Mike

        Ahoj Natália, k malej príručnej batožine si môžeš vziať iba bundu alebo deku, mobilný telefón, niečo na čítanie počas letu, pre deti mladšie ako dva roky jedlo na dobu letu a skladací kočík alebo malú postieľku, barly pre telesne postihnutých cestujúcich. Ďalšiu príručnú batožinu (55x40x23 cm) si môžeš vziať na palubu len so službou Wizz Priority.

  13. Mikuláš Habala

    Ahojte, môžem si zobrať okrem príručnej batožiny na palubu Austrian Airlines aj kabelku. Myslím tím malí kufor a kabelku. Letím sa kamarátku do Amsterdamu :)

  14. Viera

    Chcem sa opýtať ako prepraviť udicu v lietadle, konkrétne na Kubu.

    • Mike

      Ahoj Vierka, osobne som ešte udice neprevážal, preto ti viem len zosumarizovať informácie z webu a niekoľkých cestovateľských/rybárskych fór. Napríklad všeobecné prepravné podmienky (časť 8.4.7) Ryanairu hovoria, že rybárske udice musíš prepravovať ako zapísanú batožinu. Myslím si, že záleží na tebe a veľkosti udíc, či sa ti ich podarí zabaliť do svojej zapísanej batožiny (platí zrejme iba na teleskopické udice, skladacie 2- alebo 3-dielne zrejme nezmestíš) alebo ich budeš musieť podať samostatne ako „športové vybavenie“, vtedy budeš musieť zaplatiť dodatočný poplatok 35 € (online rezervácia), resp. 40 € (neskôr alebo na letisku). Napíš mi ale akou leteckou spoločnosťou letíš a môžem ti to ešte pozrieť…

  15. Andrea

    Dobry večer,letime zo spoloč Ryanair z Treviso do Palermo,chcela by som vedieť čo treba urobiť ked moj kufor nespĺňa podmienky a ma rozmery 58x40x20 ,čo v tomto pripade.?
    Dakujem za odpoved

    • Mike

      Ahoj Andrea, je to veľmi zložitá otázka. Niekedy rozmery príručnej batožiny na letisku nikto nerieši, niekedy prehliadnu takýto drobný rozdiel, inokedy ťa hneď donútia zaplatiť letiskový poplatok za zapísanú batožinu (25 € pri odletovej bráne). Dosť to závisí od personálu na letisku. Ja osobne by som 3 cm na dĺžke neriešil. Ak máš pocit, že tvoja taška aj vyzerá moc veľká a letíte po 1. novembri, môžeš si objednať 10 kg zapísanú batožinu za zvýhodnený poplatok 8 €…

  16. Pingback: Ryanair a Wizzair opäť menia príručnú batožinu | | Cestujeme po svete

  17. Žaneta

    Dobrý den,chcela by son sa opytat ako to je s pirsingami musim si dat dole ked idem cez kontrolu?

  18. Pingback: Wizz Air: Online check-in krok po kroku | | Cestujeme po svete

  19. Kata

    Dobrý den chcela by som sa spytat ci si mozem zbalit aj náušnice, ked maju ostré časti, a tiež cigarety?

  20. Nina

    Dobrý deň môže sa keramika zobrať do kufra?

  21. Hana

    Dobrý podvečer, chcela by som sa spýtať či je povolene si brať do lietadla, v schwechate, externú nabíjačku.
    Ďakujem vopred, ak by ste si to vôbec pozreli.

  22. Miroslava

    Dobrý deň, dcéra letí s Qatar Airways do Vietnamu (teda do Qataru a pokračujú odtiaľ do Vietnamu). Vieme o batožine a aj príručnej batožine, ale nevieme nič o kabelke (doklady, peňaženka,…) Keďže ako príručnú si berie malý kufor, ktorý spĺňa parametre príručnej batožiny, nechce tam mať aj osobné veci, ale chcela by ich mať pri sebe. Takže ak nám môžete poradiť, či môže mať nejakú kabelu, ruksačik,… niečo ešte okrem PB a v akých rozmeroch? Môže mať v príručnej batožine nejaké sladkosti (nie tekuté), prípadne ovocie? Cestuje o týždeň v stredu 25.04.2018. Vopred pekne ďakujem za odpoveď, pozdravujem a prajem veľa šťastných nalietaných kilometrov.

    • Mike

      Dobrá deň Miroslava, okrem príručnej batožine si dcéra môže vziať aj kabelku alebo malú aktovku. Rozmery tam nie sú stanovené, predpokladajú sa však predmety štandardných rozmerov. Ovocie (na bežnú spotrebu počas letu) aj sladkosti si môže kľudne zobrať. Pekný let želám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY