CestopédiaLetecká doprava

Príručná batožina: otázky a odpovede

Na našom blogu Cestujeme po svete ľudia zanechali viac ako 2 600 komentárov. Drvivú väčšinu z nich predstavujú vaše otázky a naše odpovede ohľadom prepravy batožiny v lietadle, či už príručnej alebo zapísanej. Rozhodli sme sa teda, že napíšeme dva články, v ktorých zhrnieme najčastejšie otázky ohľadom prepravy batožiny v lietadle a pridáme vždy aj stručnú odpoveď. Ako už vyplýva z nadpisu, tento článok bude venovaný otázkam týkajúcim sa príručnej batožiny.

Ryanair a Wizz Air: Nové pravidlá platné od 1. novembra 2018

  1. Môžem mať v príručnej batožine malý vystrelovací dáždnik/klasický dáždnik?
    Dáždniky by nemali predstavovať problém, jedine by som bol opatrný s klasickými veľkými dáždnikmi s ostrým hrotom, ktorý by vám mohol pri bezpečnostnej kontrole na letisku spôsobiť problémy.
  2. Chcel by som sa spýtať, či si môžem do lietadla zobrať normálne jedlo/sladkosti?
    Jasné, jedlo nie je pri cestovaní v rámci EÚ problém, pokiaľ sa nejedná o tekutiny v objeme väčšom ako 100 ml. Pri letoch spoločnosti Ryanair ale zároveň netreba zabúdať, že všetko, čo si beriete na palubu, musí byť v jednej príručnej batožine.
  3. Moja príručná batožina prekračuje povolené rozmery (niektorá zo strán o pár cm). Budem mať na letisku problém?
    Závisí to od pozemného personálu, resp. leteckej spoločnosti, s ktorou letíte. Ryanair si na toto dáva dosť pozor a na kontrolu rozmerov používajú železnú „klietku“ – ak sa batožina do nej nezmestí, musí ísť za dosť vysoký poplatok do podpalubia. Klasické letecké spoločnosti bývajú zhovievavejšie, tie sa pozerajú najmä na hmotnosť batožiny.
  4. Viete mi poradiť, či sa brašňa s foťákom/notebook počíta ako príručná batožina?
    Väčšina leteckých spoločností povoľuje 1 kus príručnej batožiny a 1 predmet osobnej potreby (kabát, kabelka, foťák, notebook, atď.). Toto pravidlo platí aj v spoločnosti Ryanair – okrem 1 kusu štandardnej príručnej batožiny si môžete na palubu lietadla zadarmo vziať aj 2. kus (kabelka, notebook, nákupná taška z letisk) s maximálnymi rozmermi 35 x 20 x 20 cm.
  5. Môžem si vziať v príručnej batožine fén/kulmu na vlasy/žehličku na vlasy?
    Áno, bez problémov.
  6. Môžem mať v príručnej batožine cigarety? Ak áno, koľko?
    Áno, pri letoch v rámci EÚ nie je množstvo cigariet obmedzené, pokiaľ ide o cigarety pre vlastnú spotrebu. Pri letoch do zahraničia alebo zo zahraničia môže byť množstvo prepravovaných cigariet obmedzené, väčšinou na 1 kartón (200 cigariet).
  7. Môžem si vziať na palubu elektronickú cigaretu?
    Áno, dokonca musíte, keďže v zapísanej batožine sú elektronické cigarety zakázané (kvôli batériám). Elektronické cigarety aj náplne (e-liquids) sú považované za tekutiny, musíte si ich teda dať do priehľadného sáčku a náplne musia mať do 100 ml. Používanie elektronických cigariet počas letu je zakázané.
  8. Môžem si na palubu lietadla zobrať zapaľovač/ZIPPO?
    Klasické plynové zapaľovače sú v pohode, ZIPPO mi nechceli pustiť, nakoľko je vnútri benzín. Rovnako problematické sú plynové horáky.
  9. Môžem si vziať lieky/inhalátor?
    Áno, v príručnej batožine môžete mať lieky, ktoré pri cestovaní nevyhnutne potrebujete. Ak si ich beriete väčšie množstvo, opatril by som si nejaké potvrdenie od lekára a pre istotu ho preložil aj do angličtiny.
  10. Môžem mať v príručnej batožine nabíjačku na mobil/notebook/foťák?
    Áno, tieto veci si môžete kľudne vziať.
  11. Je povolené prevážať v príručnej batožine detské jedlo?
    Áno, bez problémov.
  12. Môžem mať v príručnej batožine elektrický/klasický holiaci strojček alebo jednorazové žiletky?
    Áno, kľudne. Žiletky majú čepeľ za mriežkou. Takú britvu by vám ale bez milosti vyhodili. Holiace strojčeky sú úplne v pohode.
  13. Kde zoženiem priesvitné vrecúško na kozmetiku?
    Buď na informačnom pulte na letisku alebo je možné použiť akékoľvek uzatvárateľné priehľadné plastové vrecko, ktoré dostať kúpiť v potravinách.

Autor fotky: Oleksandr Pidvalnyi

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

769 komentárov

  1. Klaudia

    Dobrý deň,
    ak je dovolené prepravovať v príručnej batožine 1liter tekutín v baleniach do 100ml, znamená to, že si môžem zobrať aj alkohol , ktorý bude takto balený? Myslím také tie poldecové ochutnávkové flaštičky. Ďakujem

    • Mike

      Ahoj, Klaudia, myslím, že by to nemal byť problém (musíš ich ale mať v tom plastovom sáčku spolu s ostatnými tekutinami a na fľaštičke musí byť vyznačený objem do 100 ml).

  2. Oťga Moravčíková

    Ahoj Mike,
    neviem, či si na mňa ešte spomenieš, ale v auguste 2018 si mne a mojej kamarátke pomáhal s reklamáciou na BA. Dostali sme od nich referenčné číslo, ale to bolo všetko. Odvtedy sa nám nikto viac neozval. Takže nevieme, čo máme urobiť.
    Preto Ťa chceme poprosiť, či sa nám na to nepozrieš, boli by sme Ti veľmi povďačné.
    Dúfam, že si zdravý a máš sa OK. Prosím Ťa ozvi sa, čo sa dá ešte robiť s tou reklamáciou. Vopred Ti ďakujem.
    Oľga Moravčíková

    • Mike

      Ahoj Oľga, odpovedal som ti do e-mailu.

      • Oťga Moravčíková

        Ahoj Mike, s BA to riešime, hoci neviem, ako to dopadne. Posielame si emaily od jedných k druhým, uvidíme.
        Chcela som sa však spýtať na tú brnenskú agentúru – Vaše nároky. číslo, ktoré si uviedol sa ozýva, že nejestvuje. Nevieš, fungujú ešte? Poslala som im emailom žiadosť o informácie, a tak čakám. Prípadne máš na nich iný telefon. kontakt? Obávam sa, že je to všetko stratené.
        Zdravím
        Oľga

      • Mike

        Ahoj Oľga, ja som teraz volal s pani z agentúry Vaše nároky (nie bezplatná infolinka ale číslo ku nim do kancelárie). Pošli mi prosím tvoje telefónne číslo na blog@cestujemeposvete.sk, bude to jednoduchšie vysvetliť a dohodnúť ďalší postup.

  3. Alex

    Chcem sa spytat letim z wiedne do nemecka cez Ryanair. Idem po auto len chcem brat prenosne znacky 2 kusi plech. Je to mozne ? A ak hej aky postup pojde to do podpalubia ? Dakujem

    • Mike

      Ahoj Alex, nemyslím si, že by si mal mať problémy pre prenosné značky v príručnej batožine. Ja by som si ich kľudne zobral so sebou na palubu.

  4. Ivana

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či uvádzané rozmery Austrian Airlines (55x40x23cm) sú platné na všetky lety touto spoločnosťou? Na letenke uvádzajú len 8kg batožinu, no rozmery nie. A ak má moja príručná batožina (fitness taška) rozmery 55x35x25 sú tam tie 2 cm problém? Ďakujem za odpoveď.

    • Mike

      Ahoj Ivana, prepac za oneskorenu odpoved. Tie rozmery by mali platit pre vsetky lety tejto spolocnosti…a ta hmotnost tiez, tu kontroluju v Austriane asi castejsie. Tie 2 cm navyse by som neriesil…

  5. elle

    ak letim s dceru do zahranicia a chcela by som 2kartony cigariet do prirucnej batoziny ja mozem len 1karton a mozem ten druhy dat do prirucnej dcere? Ma 16rokou.Samozrejme leti z dospelu osobu ako to vlastne je s cigaretami

    • Mike

      Ahoj elle, v rámci EÚ v podstate neexistujú obmedzenia, pokiaľ ide o cigarety určené na osobnú potrebu. Ak letíš mimo EÚ, väčšinou je povolený ten 1 kartón. Ako sa však colníci postavia ku kartónu cigariet u neplnoletej dcéry, to ti neviem povedať…

  6. Monika

    Dobrý deň.

    Chcela by som sa spýtať, či môžem mať v príručnej batožine iqos, o týždeň 15.3.2020 letím na dovolenku na Kapverdy.
    Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Monika, samozrejme iqos si môžeš zobrať do príručnej batožiny. V podstate iba do príručnej batožiny :-) Jedine v Thajsku platí prísny zákaz iqos a všetkých elektronických cigariet.

  7. Eva

    Dobrý deň, prosím vás môžem si vziať so sebou na palubu do vnútra škrupinkový kufor veľkosti S (konkrétne vector cez najkufre s rozmermi 55 x 40 x 20) na zájazde nie je písané akou spoločnosťou letíme. Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Eva, ten kufor si na palubu určite môžeš vziať, spĺňa štandardné rozmery príručnej batožiny. Ak idete „na zájazd“, predpokladám, že poletíte charterovou spoločnosťou. Keby si letela napr. cez Ryanair, musela by si si objednať službu Priority and 2 Cabin Bags, aby si si mohla tento kufor zobrať ako príručnú batožinu so sebou na palubu. Skús zistiť, s kým poletíte a ešte napíš.

      • Terezia

        Ahoj, prosím zodpovedať, v akej batožine môžem mať jednorazové cigarety pri ceste do usa Lufthansou? Ďakujem:)

      • Mike

        Ahoj, Terka. Jednorazové cigarety si môžeš vziať iba do príručnej batožiny. Keďže obsahujú baterku, v zapísanej batožine sú zakázané.

  8. Tom

    Zdravim , zaujímalo by ma či sa v zapisanej batožine môžu prevážať zbrane typu nože a kuše/ podobne kovové veci ?

    • Mike

      Ahoj Tom, presne tak, takéto predmety musia byť v zapísanej batožine. Ostré predmety musia byť zabalené tak, aby neboli rizikom pre letiskový personál manipulujúci s batožinou.

  9. Libuše

    Ahoj, letíme AirFrance z Viedne do Paríža, som kardiak, hypertonik, užívam veľa liekov, ktoré mávam v dávkovačoch. Chcem sa Ťa opýtať, či musia byť lieky v originálnom balení, ak áno, či môžu byť iba blistre, alebo musí byť všetko v originálnych škatuľkách? Ak som dobre pochopila z predošlých komentárov (letím prvýkrát), v podpalubnej batožine môže byť fén, pilník na nechty, lak na vlasy, šampón, tekutý antiperspirant, krém, tužidlo v akomkoľvek objeme a bez priesvitného obalu. V príručnej by som mohla mať zvyšnú kozmetiku. Ak ju chcem do príručnej všetku, môže ísť iba o originálne balenia do 100ml s označením, ale neviem, koľko ich môžem mať? V príručnej musia byť tekutiny, krémy v priesvitnom obale. A ak môžem, ešte jedna otázka – spoločnosť uvádza, že bez ďalších poplatkov môžem mať so sebou tiež bundu, dáždnik, peňaženku, malý fotoaparát. To znamená čo? Že tieto veci mám mať v rukách (na sebe) mimo príručnej batožiny, aby nešli do jej hmotnosti? Ďakujem vopred za odpovede a prepáč, ak niečo opakujem, čo už tu bolo, ale chcem sa uistiť :-)

    • Mike

      Ahoj Libuše, k tvojim otázkam:

      – Ak užívaš veľa liekov, bolo by dobré mať sumárne potvrdenie od lekára, aké a koľko liekov užívaš. Potom by som si tie lieky kľudne zobral v dávkovačoch.
      – V zapísanej batožine môžeš mať tekutiny (kozmetiku) v neobmedzenom množstve a „len tak“, v príručnej batožine musia byť všetky tekutiny v priesvitnom sáčku a v celkovom objeme max. 1000 ml (teda 10 x 100 ml). Musia to byť obaly s označením objemu (originálne alebo proste nádobka od výroby označená napr. 100 ml – nemôžeš mať teda 200 ml šampón a tvrdiť, že v ňom je reálne iba 100 ml :-)
      – Čo sa týka tých ďalších predmetov na palube, pri klasických leteckých spoločnostiach to funguje tak, že môžeš mať ten svoj príručný kufor/tašku a k tomu ešte kabelku, knihu, kabát a podobne. Low cost spoločnosti ti povolia iba 1 príručnú batožinu, v ktorej musí byť aj všetko ostatné.

      Prajem šťastný prvý let ;-)

      • Libuše

        Ďakujem veľmi pekne za odpovede :-)

  10. Tomáš

    Ahoj,
    Chcel by som sa opýtať, či si môže priateľka k príručnej batožine u spoločnosti Lauda, vziať aj kabelku?

    • Mike

      Ahoj Tomáš, každý pasažier si môže zadarmo na palubu vziať iba 1 ks malej príručnej batožiny s rozmermi 40x20x25 cm (kabelka, laptop, ruksak). Ak si chce priateľka (aj na palubu) vziať ako príručnú batožinu kufor na kolieskach plus tú kabelku, mala by si objednať službu Priority & 2 Cabin Bags…

  11. Patricia Tkáčová

    Zdravím, letím spoločnosťou Wizzair do Ľwova Ukrajina, som diabetička, beriem so sebou inzulín, inzulínové perá a glukomer, aké potvrdenie potrebujem, a koľko dní pred odletom má byť vystavené? Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Patrícia, Wizz Air na svojej stránke píše nasledovné:

      Všetkým cestujúcim odporúčame, aby si na palubu zobrali dôležité veci (prostriedky osobnej hygieny a lieky). Ak ste si nezakúpili službu WIZZ Priority a zaregistrovali ste si svoju príručnú batožinu, môžete si vybrať svoje osobné prostriedky a zobrať ich so sebou na palubu.

      Ak máte so sebou lieky v tekutej forme, pozrite si bezpečnostné predpisy o tekutinách na palube. Ak musíte nevyhnutne užívať lieky, ako je napríklad inzulín, je potrebné mať pri sebe lekárske osvedčenie potvrdzujúce, že daný liek potrebujete, a tento dokument musíte v prípade potreby ukázať pri bezpečnostnej kontrole na letisku.

      Upozorňujeme, že náš palubný personál nedokáže zabezpečiť chladenie vašich liekov.

      Takže, inzulín, inzulínové perá a glukomer v príručnej batožine v pohode, treba ale mať potvrdenie od lekára (dátum vystavenia je podľa mňa irelevantný). Osobne si ale myslím, že personál na letisku je na diabetikov zvyknutý, takže si to potvrdenie nebude pýtať.

  12. Jana

    Ahoj,

    chcela by som sa spýtať, že ak nemám zakúpenú službu Priority a mám si so sebou zobrať len malú batožinu (40x20x25) – Ryanair, ako veľmi prihliadajú, či batoh spĺňa predpísané rozmery? Keby mi na jednej strane prevyšoval o 3-4 cm?

    ďakujem veľmi pekne

    • Mike

      Ahoj Jana, ono to všetko závisí od pozemného personálu. Napr. vo Wizz Air mi malú príručnú batožinu zacheckovali (vtedy zadarmo) už len preto, že mala kolieska. Batoh by mal byť v pohode, resp. tie 3-4 cm určite vieš trochu stlačiť…

  13. Eva

    Ahoj Mike
    pls mozem si ako prirucnu batozinu vziat aj žehličku ?
    dakujem

  14. Dia

    Ahoj, chcela by som sa opýtať. Letim leteckou spoločnosťou WizzAri a neviem či si môžem k priručnej batožine vziať aj kabelku.
    Ďakujem za odpoveď

    • Mike

      Ahoj Dia, nemôžeš. Ak nemáš zakúpenú službu Wizz Priority, na palubu si môžeš zobrať len malú príručnú batožinu s rozmermi 40x30x20 cm (ideálne bez koliesok). Okrem toho si môžeš zadarmo vziať:

      • bundu alebo deku
      • mobilný telefón
      • niečo na čítanie počas letu
      • pre deti mladšie ako dva roky: jedlo na dobu letu a skladací kočík alebo malú postieľku
      • barly pre telesne postihnutých cestujúcich
      • Marti

        Ahoj Mike@

        Letime s Ryanair z BA na Korfu.
        Mame zakupenu letenku Plus,rezervovane sedadla a 2x20kg batozina v cene.
        Na palubu mozeme obidvaja vziat ruksak?
        V juni zase letime na Mallorku. V cene mame 1x10kg a 1x20kg podpalubnu batozinu a rezerv.sedadla. Otazka je,ci mozeme obidvaja mat ruksak na palubu?
        Dakujem.

  15. Michaela

    Dobrý deň môžem sa opýtať ci mi budu prezerat peňaženku na odbavovacom pulte ? Alebo to nechávam v prirucnej batožine. A vukladam len telefóny atď. ?

    • Mike

      Ahoj Miška, pri bezpečnostnej kontrole vykladáš všetko, čo máš mimo príručnú batožinu (napr. vo vreckách). Ak máš peňaženku a mobil v kabelke, nemusíš ich vykladať. Výnimku tvoria iba tekutiny v priehľadnom vrecku a notebook, tie treba vyložiť z batožiny.

  16. Simona

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je v poriadku vziať si do príručnej batožiny dve balenia antikoncepcie bez lekarskeho potvrdenia. Cestujem do USA spoločnosťou LOT.

  17. Loky

    Ahoj, letim s Ryanair a chcel som sa spytat ci mozem mat v prirucnej batozine – teda na palube, elektronicky holiaci strojcek, neni to jednorazovy. Dik za odpoved

    • Mike

      Ahoj, jasné…aj jednorazové žiletky by si inak mohol mať, tam je žiletka za mriežkou…problémom je len britva.

  18. Boris

    Dobrý deň.
    Za pár dni letím z dovolenky späť na Slovensko. Letím z Maurícia do Viedne s transferom v Dubaji.
    Mám otázku ktorá sa síce netýka príručnej batožiny, ale nikde neviem nájsť jasnú odpoveďou.

    Ako je to s privezenim alkoholu. Kúpil som si tu cca 2.8 L Rumu (4 fľašky) a dočítal som sa že doviesť do Viedni môžem len 1 L alkoholu. Tiež mám 1.4 L vína (2 fľašky) ale to som ešte v limite. Teda spolu budem mat v batožine 6 fliaš :)

    Nikde sa neviem dočítať ako postupovať v mojom prípade. Keď priletim do Viedni, mám dúfať že ma nedostavia a keď áno tak zaplatím clo alebo mám ísť niekam niekomu niečo nahlásiť?
    Nelietam často a preto sa v tejto otázke vôbec nevyznám. Ďakujem za radu.

    • Mike

      Ahoj Boris, je to v podstate presne tak, ako píšeš. Pri vstupe do EÚ môžeš mať max. 1 liter alkoholu nad 22% a 4 litre tichého vína. Samozrejme môžeš cestovať aj s viac fľašami, ale riskuješ, že ti na to pri kontrole prídu a zaplatíš clo…no ale čo iné urobíš? Necháš to na Mauríciu? Asi ti iné neostáva, iba dúfať, že tých 6 fliaš budú považovať za víno, čo by cca sedelo :-)

      Skús potom napísať, ako si dopadol…

  19. Viktória

    Ahoj, rada by som sa opýtala. Letím do Švajčiarska ekonomickou triedou – AustrianAirlines, prečítala som si všetky podmienky prepravy ale predsa sa ešte opýtam. Môžem si na palubu zobrať nosné kvapky a lieky na trávenie, ktoré bohužiaľ nie sú na predpis ? A ako žena, môžem si zbaliť do priesvitného vrecka make-up do 100 mla + iné resp. kozmetické doplnky (púder, špiralu).
    Viem, pre niekoho sú to banálne veci, ale keďže letím na služobnú cestu, je to pre mňa dôležité.

    ďakujem vopred za odpoveď.

    • Mike

      Ahoj Viktória, tie lieky si kľudne zober, rovnako ako kozmetiku…dôležité je, aby žiadne z balení nemalo väčší objem ako 100 ml…jedine lak na vlasy ti nepustia, keďže a) máva objem väčší ako 100 ml a b) ide o natlakovanú nádobu. Príjemný let ;-)

  20. Gabi

    Letim so spoločnosťou ryainar ,mam zaplatené priority,možem mat v kufri aj take veci ako keď kufor ide do podpalubia ,alebo iba tie veci čo do príručnej do lietadla.Dakujem.Gabi

    • Mike

      Ahoj Gabi, prepáč, že odpovedám až teraz, bol som na dovolenke :) ak si kufor berieš na palubu, môžeš v ňom mať iba veci povolené v príručnej batožine…

  21. Eduard

    Ahoj

    Je mozne si pri lete spolocnostou Ryanair vziat do prirucnej batoziny ministativ pre fotoaparat ?

    https://www.manfrotto.co.uk/pixi-mini-tripod-black

    • Mike

      Ahoj Eduard, prepáč, že odpovedám až teraz, bol som na cestách :) jasné, ministatív si kľudne zober.

  22. Tomas

    Zabudol som predom podakovat za odpoved…takze DIK

  23. Tomas

    Ahoj Mike. Prosim ta nemas nahodou skusenost ako to je s batozinou pri vykladani na pas…letime z AIR FRANCE z Dom. Rep do Pariza a tu prestupujeme na lietadlo do Viedne kde let konci. Je mozne ovplivnit alebo existuje nejaky sposob ako ovplivnit vykladku batoziny tak, aby mi vysla vo Viedni ako prva? Dost mame naponahlo vo Viedni aby sme stihli vlak a aj 10 min by velmi pomohlo. Nemas skusenost s tymto nahodou? Nieje k tomu nejaky kluc ktory poznas?

    • Mike

      Ahoj Tomáš, prebral som tvoju otázku s kamarátom, ktorý rieši lietadlá (najmä catering) na viedenskom letisku a bohužiaľ ťa sklamem. Ako mi napísal, nakladanie/vykladanie batožiny riešia „frustrovaní, apatickí ľudia, ktorí zarábajú minimum a podľa toho sa k tomu všetkému stavajú…nemajú systém, majú to na saláme“. V každom prípade, o žiadnej „priority“ na batožinovom páse som ani nikdy nepočul…čiže najistejšie riešenie je cestovať len s príručnou batožinou, čo ale chápem, že sa niekedy nedá…prepáč, moc som ti nepomohol…:-/

  24. Mima

    Ahoj Mike,

    Cestujem v marci z BA do Londyna Stansted ryanairom. Mam zakupeny priority boarding a prirucnu batozinu velkosti 50×40×20, hrubka mojho kufra je vsak 23cm. Je to novy kufor, ktory som si so sebou planovala vziat, len sa obavam, ze ak bude musiet ist do klietky, tak sa tam.kvoli rozdielu 3cm hrubky nezmesti a stlacit ho nemozem, kedze je to skrupinovy typ kufra.

    Rada by som sa spytala na tvoj nazor, ci to riskovat alebo radsej nie, lebo predpokladam, ze poplatok za odbavenie kufra do podpalubia bude na letisku asi palka.

    Dakujem moc

    • Mike

      Ahoj Mima, keď máš priority, tak by som osobne tie 3 centimetre veľmi neriešil. Poplatok za odbavenie 10 kg kufra do podpalubia na letisku je 25 EUR na gate. Klasický 20 kg kufor by ťa na letisku stál 40 EUR.

  25. Maťo

    Dobrý deň, chcel by som sa opýtať ohľadom prepravenia šiša tabaku. Letím spoločnosťou Eurowings a známa ma poprosila či by som jej vedel doniesť šiša tabak ale chcela by kilové vrecko. Letím na trase Düsseldorf cez Hamburg do Budapešti. Vopred Ďakujem za odpoveď.

  26. Aja

    Ahoj. Letime z Dubaja cez Oslo do Fort Lauderdale s Norvegian. Iba s prirucnou. Nevies ci ju vazia? Lebo z Dubaja je povolena 7 kg . Na letenke mame 7 +3 kg na osobu. Tak snad nebude problem 8 kg v prirucnej a v kabelke lieky a pc okolo 5 kg. Ale tak predpokladam ze kabelku, ktora splna rozmer tak nevazia.

    • Mike

      Ahoj Aja, podľa stránky Norwegian je pri ceste z/do Dubaja povolená príručná batožina s hmotnosťou 8 kg. Čiže s tým by ste problém nemali mať. Čo sa týka toho počítača v kabelke, všetko to závisí od veľkosti počítača. Tá kabelka, resp. druhý, malý kus príručnej batožiny (lebo to môže byť aj počítačová taška), má určené maximálne rozmery 25 x 33 x 20 cm.

      • Aja

        Norvegian nekontroloval ani prirucnu ani osobnu batozinu. Ani hmotnost, ani rozmer, dokonca ani pocet. Co bol problem, tak nam pri gate oznacili prirucnu stitkom a pred vstupom do lietadla v Dubaji vzali do podpalubia. Po nasom oznameni ze mame kratky cas na dalsi let nam povedali ze batozinu budeme mat pri vystupe z lietadla. Nebolo to tak. Isla riadne na baggede claim na carousel a museli sme ist cez uplne vsetky kontroly znova. Odlet bol o 16:30 a na gate sme boli 16:15. Nastastie robili velmi zdlhavu zvlastnu osobnu kontrolu na „prasok“ u kazdeho osobne aj jeho prirucnu batozinu v osobitnej miestnosti. Odleteli sme s minimalne hodinovym oneskorenim. Take kontroly sme mali nahodne v USA pri vystupe, ale pri pase. Cestujeme vela, ale este nikdy som nemusela vybrat na pas kazdu jednu mediciu pre male dieta na teploty a kadeco z velkeho zipoveho vrecka. Ani v USA. Zas nerobili nikde problem s velkostou objemu ani mnozstvom pre 3 rocne dieta. Len na letisku v Kosiciach ako vzdy s tym mali problem. Let bol Kosice-Praha-Dubaj a potom po pobyte v Dubaji Dubaj-Oslo-Fort Lauderdale s prestupom 1h20min. Norvegian lietadlo vsak hodnotim velmi dobre. Snad niekomu pomozu mohe skusenosti.

      • Mike

        Aja, ďakujem veľmi pekne za tento podrobný opis tvojej skúsenosti, určite niekomu pomôže. Možno aj preto radikálne low cost spoločnosti zavádzajú tieto nové pravidlá s príručnou batožinou, aby sa vyhli označovaniu a odkladaniu do podpalubia. Majú totiž krátky čas obrátky a toto zbytočné handlovanie batožiny ich dosť zdržuje. Čo sa týka tej kontroly na „prášok“ (predpokladám, že už na gate), o takej som ešte nepočul…:-o BTW, veľmi zaujímavá kombinácia letov…:)

  27. Aja

    Ahoj. Letime s Ryan Benatky Budapest. Mame Priority, ale moja prirucna batozina ma 55x40x23 cm (2 kusy). Letime 2 dosp. +dieta 3 r.. Inak by som musela prikupit pri kupe letenky zapisanu batozinu. Je to problem s tym rozmerom? Davaju to kazdemu na odmeranie do tej priehradky? Vazia prirucnu batozinu? Dakujem

    • Mike

      Ahoj Aja, myslím si, že ten rozdiel nebude nikto riešiť…máte Priority, tak vás podľa mňa nebudú nejak extrémne kontrolovať, ani ten rozdiel nie je veľmi veľký. Inak aj dieťa 3 r. má nárok na kus príručnej batožiny, keďže má vlastnú letenku, aspoň tú malú 40 x 20 x 25 cm. A aj vy dospeláci si môžete v rámci Priority každý zobrať 1 ks malej a 1 ks veľkej príručnej batožiny…

      • Aja

        Dakujem za rychlu odpoved. Mame 3x prirucnu nakoniec cca kazda 7.7 kg. 3x kabelku.

      • Mike

        V tom prípade ste podľa mňa safe, lebo ak máte všetci Priority, tak si môžete každý (vrátane detí) priniesť 10 kg príručnú batožinu a druhú, malú príručnú batožinu…

  28. Marko

    Chcem sa spýtať ci si mozem zobrat do prirucnej batožiny strojcek na strihanie vlasov???

  29. Sisa

    Skvelý článok a velmi nápomocný často krát mam problem si zapamatať čo všetko si možem a nemožem zabalit do príručnej batožiny a kedže rada cestujem len s príručnou batožinou tak toto mi velmi pomohlo :) Ak niekto z vas planuje cestu do USA tak sa vám zide aj tento článok :) odporučam :) https://estavisa.sk/co-si-mozem-priniest-v-batozine/

  30. Veronika

    Dobrý deň,
    Letím spoločnosťou KLM, v cene letenky mám iba príručnú batožinu. V prípade ak by mi batožina presiahla predpísané rozmery o 1-2 cm z každej strany si za to nejaké poplatky?
    Dakujem

    • Mike

      Ahoj Veronika, osobne si myslím, že v KLM nejaké 2 cm riešiť nebudú…prax je inak taká, že ak vám nepríjmu príručnú batožinu, musíte si ju podať a zaplatiť poplatok za zapísanú batožinu.

  31. lucy

    ahoj. letím do švajčiarska cez easyjet. môžem si zo sebou zobrať paštéty v plechovom balení a bryndzu? Dik za info.

    • Mike

      Ahoj Lucy, ak by sme paštétu považovali za mäsový výrobok, tak limit je 1 kg na osobu. V každom prípade si myslím, že ani s bryndzou nebudeš mať problém, keďže cestuješ z EÚ.

      • lucy

        a mám ich pri pásovej kontrole vyložiť do priesvitného sáčka?

      • Mike

        To nie, normálne v batožine. Do sáčku idú iba tekutiny.

  32. Maro

    Zdravim, chcem sa informovat ohladne zlatych minci ako legalneho platidla. Napr. Zlaty Philharmoniker 1 oz. Ma menovitu zakonnu vyrazenu hodnotu 100 eur. Trhova cena je cez 1000 eur. Ktora hodhota sa berie do uvahy pri prevoze a limite 10.000 eur? Trval by som na tom ze prevazam legalne platidlo co aj je a tym padom je smerodajna menovita hodnota… Cize teoreticky mozem na osobu preniest 10 nasobok.

    • Mike

      Ahoj Maro, zaujímavá otázka, dík :) Ja by som s tebou aj súhlasil, no stránka nemeckého colného úradu hovorí opak, a síce, že v prípade takýchto mincí treba používať ich aktuálnu/trhovú hodnotu:

      The value of collectors’ or bullion coins (such as Maple Leaf, Eagle, Wiener Philharmoniker) shall be calculated based on its actual value and not the coin’s nominal or face value.
      Example: Calculating the value of a „Wiener Philharmoniker“ silver coin
      The nominal value of the coin is 1.50 euros. Its actual value is the price that would have to be paid when buying this coin (at a bank or coin dealers’, for example) on the day of entry or exit.

  33. To.

    Zdravím, myslel som do príručnej batožiny….

    • Mike

      To je v pohode…množstvá sú rovnaké, či v príručnej alebo zapísanej, chcel som tým len povedať, že v príručnej batožine budú tie cigarety bezpečnejšie…:)

      • Tom

        To je jasne ze budu v bezpečí, len aby mi nezačali robiť problém pri kontrole príručnej batožiny…… Ďakujem

      • Mike

        Konkrétne do Írska môžeš z inej krajiny EÚ priviezť 800 cigariet, teda 4 kartóny, a napr. 1 kg tabaku na fajčenie. Ak toto množstvo prekročíš a skontrolujú ťa, musíš im dokázať, že ide o cigarety pre tvoju osobnú spotrebu…

    • Eva

      Ahoj. Letím z Viedne Wizzairom a mám iba Basic letenku bez batožiny. Chcem brat 40 L ruksak. Bude to problém? Dik

      • Mike

        Ahoj Eva, záleží od toho, aký má ten ruksak rozmery. Malá príručná batožina môže mať max. 40x30x20 cm. S Wizz Priority môžeš mať aj tú väčšiu príručnú batožinu.

  34. Tom

    Dobrý deň, ako to je s cigaretami a tabakom?? Koľko môžem mať cigariet kartónov zo sebou a tabaku max na osobu?? Môžemist stým cez kontrolu alebo lepšie kúpiť na letisku?? Bratislava – Dublin……. Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Tom, keďže letíš v rámci EÚ, cigarety pre osobnú spotrebu nie sú v podstate vôbec limitované (tuším nejaké 4 kartóny cigariet alebo 1 kg tabaku alebo tak, závisí od krajiny). Ak si cigarety zbalíš do zapísanej batožiny a ukradnú ti ich, taký Ryanair to vôbec nebude riešiť, keďže cigarety a tabak sú zapísané medzi predmetmi, ktoré si nemáš baliť do zapísanej batožiny (bod 8.4.2 ich prepravných podmienok).

  35. Michal

    Zdravim mozem si cez wizzair do podpalubnej bazoziny vziat avivaz ,pracie perlicky, krmivo pre kralika ,maslo nerezovy drziak na utierky , chipsy . Korenie sol atd . ?Dakujem za odpoved

    • Mike

      Ahoj Michal, nič z toho, čo spomínaš, nepatrí medzi zakázané predmety, takže v pohode…

  36. Tinka

    Ahoj, chcela by som sa informovat nakolko mam kupenu iba prirucnu batozinu a nemam ani priority vstup letim spolocnostou Ryanair ci mam narok si ktomu vziat aj kabelku. Za gramatiku sa ospravedlnujem mam nastaveny anglicky a grecky keyboard.
    Dakujem

    • Mike

      Ahoj Tinka, gramatiku máš úplne v pohode :) Kabelku si môžeš zobrať, no veľká príručná batožina ti možno poletí v batožinovom priestore (zadarmo).

  37. Cestujuci

    Dobry den chcel by som sa opytat ci je povolena prirucna batozina: notebook+nabijacka na notebook+herna mys na usb kabel+podlozka pod mys+notebookova taska=Nepresahuje 5kg

    • Mike

      Samozrejme, s tym nebudeš mať problém. Akurát ten notebook budeš musieť pri bezpečnostnej kontrole vybrať z tašky. Pekný gameingový výlet ;)

  38. Livia

    dobry den, letim cez spolocnost RYANAIR z Viedne a chcem sa opytat ci je povolene zobrat si miesto kufru tenisovy vak? dkujem za odpoved

    • Mike

      Ahoj Lívia, obávam sa, že Ryanair nepovoľuje tenisové rakety v príručnej batožine (odkaz tu, 3. odrážka)…čiže asi iba ako zapísanú batožinu. Toto samozrejme platí, ak v tom vaku chceš prenášať aj rakety. Ak iba tenisový vak a ten spĺňa rozmery príručnej batožiny, tak potom v pohode :)

    • Michaela

      Kolko flasiek 100 ml si mozem zobrat do prirucnej batožiny u Ryan Air, kupila som ako darček 4x50ml vonavku a 2x100ml Tsipuro,mozem si to zbalit do prirucnej batožiny,nebudu s tym problemy?

      • Mike

        Ahoj Miška, v príručnej batožine môžeš mať celkovo 10 fľaštičiek po 100 ml.

  39. Maria Miklovicova

    dobry den chcela bych sa opytať idem do Dublinu a chcela bych sa informovať ohladom podanej batožiny priatelia ma poprosily o domace klobasy či ich možem zabaliť do bodanej batožiny

    • Mike

      Ahoj Maria, keďže letíš v rámci EÚ, tak si ich kľudne vezmi. Aj do príručnej keď už ide o to…pekný let!

  40. Ela

    Ahoj, mám zakúpené letenky cez Ryanair a teraz som zmätená ohľadom batožiny.
    Vždy som cestovala s malým kufrom a kabelkou, platí to aj teraz? Čítala som totiž, že už to nie je možné a môžem si zobrať v podstate iba kabelku a keď tak zakúpiť veľký kufor za asi 25 Eur.
    Ďakujem

  41. lajonel

    Chcem sa spýtať, či do lietadla spolocnosti Easyjet je možné zobrat so sebou na palubu aj kabelku alebo malý ruksak,ak mám len prirucnu batožinu. Dik

    • Mike

      Ahoj Lajonel, podľa informácií na stránke si okrem príručnej batožiny môžeš zobrať dáždnik, kabát, barle alebo 1 štandardnú nákupnú tašku z duty free. Druhú (menšiu – 45x36x20 cm) príručnú batožinu (kabelku, notebook) si môžu vziať len držitelia kariet easyJet Plus, prípadne cestujúci s letenkami FLEXI, Up Front alebo cestujúci zo zakúpeným miestom s extra priestorom na nohy. Túto príručnú batožinu si treba uložiť pod sedadlo pred tebou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com