CestopédiaLetecká doprava

Príručná batožina: otázky a odpovede

Na našom blogu Cestujeme po svete ľudia zanechali viac ako 2 600 komentárov. Drvivú väčšinu z nich predstavujú vaše otázky a naše odpovede ohľadom prepravy batožiny v lietadle, či už príručnej alebo zapísanej. Rozhodli sme sa teda, že napíšeme dva články, v ktorých zhrnieme najčastejšie otázky ohľadom prepravy batožiny v lietadle a pridáme vždy aj stručnú odpoveď. Ako už vyplýva z nadpisu, tento článok bude venovaný otázkam týkajúcim sa príručnej batožiny.

Ryanair a Wizz Air: Nové pravidlá platné od 1. novembra 2018

  1. Môžem mať v príručnej batožine malý vystrelovací dáždnik/klasický dáždnik?
    Dáždniky by nemali predstavovať problém, jedine by som bol opatrný s klasickými veľkými dáždnikmi s ostrým hrotom, ktorý by vám mohol pri bezpečnostnej kontrole na letisku spôsobiť problémy.
  2. Chcel by som sa spýtať, či si môžem do lietadla zobrať normálne jedlo/sladkosti?
    Jasné, jedlo nie je pri cestovaní v rámci EÚ problém, pokiaľ sa nejedná o tekutiny v objeme väčšom ako 100 ml. Pri letoch spoločnosti Ryanair ale zároveň netreba zabúdať, že všetko, čo si beriete na palubu, musí byť v jednej príručnej batožine.
  3. Moja príručná batožina prekračuje povolené rozmery (niektorá zo strán o pár cm). Budem mať na letisku problém?
    Závisí to od pozemného personálu, resp. leteckej spoločnosti, s ktorou letíte. Ryanair si na toto dáva dosť pozor a na kontrolu rozmerov používajú železnú „klietku“ – ak sa batožina do nej nezmestí, musí ísť za dosť vysoký poplatok do podpalubia. Klasické letecké spoločnosti bývajú zhovievavejšie, tie sa pozerajú najmä na hmotnosť batožiny.
  4. Viete mi poradiť, či sa brašňa s foťákom/notebook počíta ako príručná batožina?
    Väčšina leteckých spoločností povoľuje 1 kus príručnej batožiny a 1 predmet osobnej potreby (kabát, kabelka, foťák, notebook, atď.). Toto pravidlo platí aj v spoločnosti Ryanair – okrem 1 kusu štandardnej príručnej batožiny si môžete na palubu lietadla zadarmo vziať aj 2. kus (kabelka, notebook, nákupná taška z letisk) s maximálnymi rozmermi 35 x 20 x 20 cm.
  5. Môžem si vziať v príručnej batožine fén/kulmu na vlasy/žehličku na vlasy?
    Áno, bez problémov.
  6. Môžem mať v príručnej batožine cigarety? Ak áno, koľko?
    Áno, pri letoch v rámci EÚ nie je množstvo cigariet obmedzené, pokiaľ ide o cigarety pre vlastnú spotrebu. Pri letoch do zahraničia alebo zo zahraničia môže byť množstvo prepravovaných cigariet obmedzené, väčšinou na 1 kartón (200 cigariet).
  7. Môžem si vziať na palubu elektronickú cigaretu?
    Áno, dokonca musíte, keďže v zapísanej batožine sú elektronické cigarety zakázané (kvôli batériám). Elektronické cigarety aj náplne (e-liquids) sú považované za tekutiny, musíte si ich teda dať do priehľadného sáčku a náplne musia mať do 100 ml. Používanie elektronických cigariet počas letu je zakázané.
  8. Môžem si na palubu lietadla zobrať zapaľovač/ZIPPO?
    Klasické plynové zapaľovače sú v pohode, ZIPPO mi nechceli pustiť, nakoľko je vnútri benzín. Rovnako problematické sú plynové horáky.
  9. Môžem si vziať lieky/inhalátor?
    Áno, v príručnej batožine môžete mať lieky, ktoré pri cestovaní nevyhnutne potrebujete. Ak si ich beriete väčšie množstvo, opatril by som si nejaké potvrdenie od lekára a pre istotu ho preložil aj do angličtiny.
  10. Môžem mať v príručnej batožine nabíjačku na mobil/notebook/foťák?
    Áno, tieto veci si môžete kľudne vziať.
  11. Je povolené prevážať v príručnej batožine detské jedlo?
    Áno, bez problémov.
  12. Môžem mať v príručnej batožine elektrický/klasický holiaci strojček alebo jednorazové žiletky?
    Áno, kľudne. Žiletky majú čepeľ za mriežkou. Takú britvu by vám ale bez milosti vyhodili. Holiace strojčeky sú úplne v pohode.
  13. Kde zoženiem priesvitné vrecúško na kozmetiku?
    Buď na informačnom pulte na letisku alebo je možné použiť akékoľvek uzatvárateľné priehľadné plastové vrecko, ktoré dostať kúpiť v potravinách.

Autor fotky: Oleksandr Pidvalnyi


AKCIOVÉ LETENKY NA PELIKÁN.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

769 komentárov

  1. snusak

    Ahoj chcem sa spytat idem do talianska a chcel by som vediet ci je povolene mat v prirucnej batozine zuvaci tabak?… a aj ked este niesom plnolety ?

    • Mike

      Ahoj snusak, nevidím dôvod, prečo by nemal byť povolený…ide o v zásade rovnaký produkt ako cigarety alebo tabak na fajčenie…a to že nie si plnoletý tiež nie je problém, aj keď teda ako úradujúci otec by som ťa mal pokarhať :-)

      • Rado

        Takže nemal by byť problém zo žuvacím aj keď ho cez letisko dám do tej bedničky čo to kontrolujú lebo ho budem mať pri sebe nebudem ho davať do kufra rozumiem správne ?

      • Mike

        Bez problémov Rado…;)

  2. Henrich

    Ďakujem za odpoveď bratu ! To som rád.
    Nech sa ti darí ! :)

  3. Henrich

    Čavess. Chcem sa spytať či môžem v lietadle mať so sebov nôž. Myslim tym nie v riručnej batožine

  4. Esti

    ahooj, chcem sa spytat, ideme v lete do Dubaja, chcela by som nakupit nejaky tabak do vodnej fajky. neviete ake je povolene mnozstvo bez preclenia na osobu? niekde som citala ze 250g. a ak nas ide 6 dospelych -na kazdu dospelu osobu pripada 250g ? cize 6x 250?… a co v pripade ze si zabalime viac a nebudeme to mat preclene? dakujem :)

    • Mike

      Presne tak ako píšeš Esti…každá dospelá osoba môže priniesť 250 gramov tabaku. Ak budete mať viac a neprídu vám na to, máte vyhrané :)

      • Esti

        a ak pridu :D ? je to velmi riskantne?

      • Mike

        A ak prídu, tak buď zaplatíte clo alebo vám zrejme to nadmerné množstvo zadržia…skutočne neviem, ako to v takýchto prípadoch prebieha :)

  5. Simča

    Zdravím, chcela by som sa opýtať letím do USA. Čítam že je povolených 200 ks cigariet ale niekde vidím že môžu isť do príručnej a niekde že do veľkej… Takže si môžem vziať 200 ks aj do príručnej aj do tej druhej či je limit stanovený presne na 200 ks a dosť ? :) Vďaka za odpoveď.

    • Mike

      No limit 200 ks je stanovený na osobu. Cez colnú kontrolu prechádzaš až po vyzdvihnutí batožiny, čiže ak ťa náhodou odstavia a ty budeš mať dokopy 400 cigariet, zrejme ti ich preclia…pravdupovediac som takúto kontrolu nikdy osobne nezažil, takže neviem odpovedať na 100%.

  6. Martina

    Dobry den
    chcela by som sa opytat co sa tyka prirucnej batoziny spolocnosti ryarnair kolko je mozne mat spolu tekutiny ?400ml styri kusy po 100 ml je v poriadku ?A este jedna otazka objednala som letenku ale som prisla na to ze som si neobjednala batozinu este nemam check in ak by som si doobjednala tu batozinu bude to drahsia alebo ta ista cena ako sa plati ?Dakujem

    • Mike

      Ahoj Martina, tekutín môžeš mať až 10×100 ml.
      Čo sa týka batožiny, ak si ju objednáš cez Manage My Booking ešte pred letom, bude to za rovnakú cenu ako pri objednávke letenky.

      • Martina

        Chcela som sa este spytat ci plati to aj pri kremov alebo kozmetiky sampony atd ze mozem mat v prirucnej batozine 100ml desat kusov cez spolocnost ryarnair?Vdaka

      • Mike

        Toto pravidlo sa vzťahuje na všetky tekutiny v príručnej batožine, vrátane krémov, šampónov a dokonca tuším aj tekutého make-upu. Pravidlo platí pri letoch ktoroukoľvek leteckou spoločnosťou.

  7. Robo

    Dobry den chcem sa opytat preco vzdy ked letim z ba a mam v zapisanej batozine noze (som kuchar) tak vyzvadaju preco ich mam naopak ak idem opacnym smerom z francuzska talianska atd tak sa na to absolutne nepytaju

    • Mike

      Hmm, a kto sa ťa to pýta, resp. kde? V každom prípade nože v zapísanej batožine mať môžeš…

  8. Janka

    Dobry den chcela by som sa opytat letim prvykrat som v Belgicku a letim s malym 15 mesacnym syncekom na Slovensko a chcela by som vediet ci si mozem do batoziny zobrat termosku s teplov vodov na mlieko pre maleho. Dakujem

  9. Peťuš

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať či si môžem do príručnej batožiny zobrať so sebou antikoncepciu bez lekárskeho predpisu. Dakujem

  10. dámské plavky

    Děkuji za článek, ale na cestování stačí jenom malá taška, když v ní vezu jenom peněženku a plavky :-)

  11. Kristína

    zdravím, chcela by som sa opýtať či ma bez problémov pustia s cigaretami (2 kartóny) aj v príručnej batožine alebo ich musím kupovať až priamo na letisku v duty free ? ďakujem za odpoveď :)

  12. martina

    Dobry den ja mam otazku letim z Ba do lutonu s ryanair a chcem sa spytat ci mozem na palubu do prirucnej zobrat potraviny napr. Tatarsku,horcicu alebo bryndzu ??? A vseobecne ine potraviny ??

    • Mike

      Ahoj Martina, keďže letíš v rámci EÚ, potraviny si môžeš kľudne zbaliť, aj keď neviem, ako sa pri bezpečnostnej kontrole postavia k tatarskej a horčici…či to náhodou nebudú brať ako tekutiny…

      • Michaela

        Ahoj, ja letim cez wizz air, a chcela by som sa opytat ci je aj tam potrebne mat kozmetiku v priesvitnom sacku, kamaratka ma presviedcala ze uz viackrat letela cez wizz air a vzdy mala normalnu kozmeticku tasticku a nikdy to neriesili….za odpoved vopred dakujem :)

      • Mike

        Ahoj Michaela, obmedzenia pri preprave tekutín sa vzťahujú na celú EÚ, nie len na niektoré letecké spoločnosti. Druhá vec je však ich uplatňovanie na jednotlivých letiskách. Mne sa už tiež párkrát stalo, že som si kozmetiku dal do normálneho „neseséru“ a nikto nič nenamietal, zažil som však aj opak…takže moje odporúčanie znie: zbaľ si kozmetiku do priesvitného vrecúška a vyhneš sa prípadnému prebaľovaniu priamo pri kontrole, za čo sa ti poďakujú aj pasažieri za tebou ;)

  13. lenka

    Dobry den, prosim Vas o radu. Ani nie o mesiac letime s priatelom z Viedne do Washingtonu cez Austrian. ideme mavstivit kamosku tak kozmetiku nastastie nemusim riesit vseto si poziciame od nej. Chcela som jej vziat daky alkohol mozno flasu vina a flasu medoviny do podpalubnej batoziny a teda cca. 1,4l je to v poriadku? co da tyka prirucnej batoziny mam kufor o rozmeroch 55x40x21cm. Na vysku mi ale presahuju koliecka. Tak teraz neviem ci je to v poriadku alebo sa mam bat ze sa mi to nezmesti do priestoru urceneho na prirucnu batozinu. Dakujem velmi pekne za odpoved.

    • Mike

      Ahoj Lenka, ak berieš zapísanú batožinu, kozmetiku si kľudne zober…čo sa týka alkoholu, mám pocit, že povolený je 1 liter, ale kľudne by som zobral aj jednu aj druhu fľašu…no a pokiaľ ide o príručnú batožinu, kolečká netreba riešiť, len ju skús mať niekde okolo povolenej hmotnosti, občas ju pred bezpečnostnou kontrolou overujú. A v lietadle je nejaká rezerva ;)

  14. Jarmila

    Dobrý deň. Prosím Vás o radu, ako je to pri letoch Iberiou, lebo som sa dočítala rôzne informácie.Váha príručnej batožiny 1ks – 8 kg ale aj 1ks – 10 kg a už žiadna kabelka ani notebook ba ani kabát, čo ma dosť zaskočilo. Je to pravda? Chcem letieť o mesiac a počasie u nás a v Španielsku je rozdielne. Ďakujem

    • Mike

      Jarmila, podľa informácií na ich webstránke si môžeš vziať 1 kus príručnej batožiny (max. rozmery 56x45x25 cm, hmotnosť bez obmedzenia) a okrem toho malú tašku/kabelku a počítačovú tašku. Ak budeš mať kabát na sebe, určite ťa nik nebude nútiť, aby si si ho vyzliekla a nevzala so sebou na palubu.

  15. Laura

    Ahoj, letím z EÚ na Kubu. Spoločnosť zatiaľ neviem. Môžu sa v lietadle používať elektrické cigarety?

    Ďakujem!

  16. Kika

    Ahoooj :)
    Som veľmi vďačná, že táto stránka existuje ! Veľmi užitočná a nápomocná :)
    Budúci piatok letím prvýkrát a mám len jedinú otázku ohľadom tekutín v príručnej batožine. Kúpila som si špeciálne nádobky každá do 100ml, do ktorých si plánujem tekutinky ako šampón a pod. preliať. Môže sa stať, že mi to vyhodia ak to nie je v originálnom obale ?
    Za odpoveď ďakujem :)

    • Mike

      Ahoj Kika, manželka takéto nádobky má, ale zatiaľ s nimi neletela :) Osobne si ale myslím, že ak je na nich jasne vyznačený objem, nemali by s nimi mať problém…skús potom napísať, ako si dopadla…ďakujem a šťastný prvý let ;)

  17. Gabiela

    Ahoj, letíme z Krakova do Edinburgu. Chcem sa opýtať: berieme nejaké darčeky, napr. voňavky: treba ich mať v tom vrecku aj v krabičke s celofánom, alebo ich musím z orig.krabičky rozbaliť? Telový krém 400ml mi asi nedovolia zobrať… čo šminky a antikoncepčné tabletky? musia byť špeciálne zabalené? Vďaka za radu.

    • Mike

      Ahoj Gabriela. Voňavky, keďže ide o tekutiny, musia mať menej ako 100 ml a musíš ich mať v priehľadnom sáčku (ak teda máš len príručnú batožinu). Ako to bude s krabičkou neviem, že či ich nebudeš musieť z krabičky vybrať alebo nie. Teľový krém je moc veľký, ten by ti z príručnej batožiny vyhodili. Tekuté šminky (napr. tekutý make-up) do sáčku, antikoncepčné tabletky nie…

      • Gabriela

        Srdečná vďaka za radu. Ešte sa chcem spýtať na tie tabletky: stačí, keď budú na platónke, alebo ich mám vziať v orig.krabičke? Ďakujem.

      • Mike

        Ja by som povedal, že stačí platónka (inak toto slovo som nikdy nepočul :-).

  18. Peter

    Dobrý deň, idem 1-krát lietadlom a chcem sa spýtať, či sa za príručnú batožinu počíta aj nooteboková brašňa, v ktorej je notebook, mobil peňaženka, USB káble a nabíjačka.
    Ďakujem za odpoveď

    • Mike

      Ahoj Peter, notebooková brašňa je príručná batožina. Vo väčšine leteckých spoločností (vrátane Ryanairu) môžeš dokonca mať klasickú príručnú batožinu a počítačovú brašňu. Pekný prvý let!

  19. tomáš

    Dobry den, ja by som sa chcel opytat ako je to s cigaretmi,,,,letim spolocnostou wizzair z Popradu do Londyna-luton…kolko mozem vziat na 1 osobu?dik

    • Mike

      Ahoj Tomáš, v rámci EÚ nie je počet cigariet na osobnú spotrebu obmedzený, takže si kľudne zober koľko potrebuješ…

  20. Ivana

    Chcela by som sa opýtať ak mi len jeden rozmer malej prirucnej batoziny presahuje 5 cm ,ci si zaplatit za velku prirucnu batozinu alebo by to mohlo prejst ? so spoločnostou wizzair a este tak kolko by sa platilo na letisku pri prekroceni rozmerov malej prirucnej batoziny ?

    • Mike

      Ahoj Ivana, no 5 cm je už dosť, ale aj tak všetko závisí na personále, ktorý bude zrovna na letisku slúžiť. Wizzair vie byť tiež celkom prísny, ale napríklad ja lietam pravidelne z Viedne (Lufthansa) a občas mi odvážia príručnú batožinu, ktorá môže mať max. 8 kg a väčšinou má 12 kg, a vždy ma len upozornia…ale ide o klasickú leteckú spoločnosť, nie low cost.

      Ak by ťa nechceli pustiť a musela by si si tú batožinu zaregistrovať, na letisku by si zaplatila 65 EUR. Ak si si však vopred objednala a zaplatila poplatok za „veľkú príručnú batožinu“, platila by si iba rozdiel, teda od 47 do 55 EUR (podľa trasy).

  21. Ľubo

    Letíme Wizzairom Trasu Budapest – Eindhoven s priatelkou a mame klasicke dva skolske ruksaky ale pri jednom z nich pri naplneni presahujeme cca 3cm vo vyske, moze to byt problem? Diky moc za odpoved

  22. Slavo

    Zdravim, caka ma odlet z Ciny a bolo mi povedane, ze je zakazane prepravovat v batozine mobilne telefony kvoli ich bateriam. Moze byt natom nieco pravdy? Dakujem za odpoved

  23. Majo

    Zdravim,letim spolocnostou wizz air z budapesti do moskvy,mozem mat v prirucnej batozine jedlo a budem to mat v malom ruksaku,ale nebude uplne plny a bude mat asi o 3,4 cm vacsie rozmery,myslim ze by sa mohol vojst do ulozneho priestoru pod sedadlo.

  24. Vratko

    Chcem sa spytat letim Austrian Arlines v ramci EU. Budem mat velku batozinu, prirucnu batozinu a Tasku s notebookom. Ale tu nastava problem moj notebook ma 5kg sam o sebe a uhlopriecka 17,3. Rozmer tasky na notebook je 45x35x8 cm. Bude ho mozne zobrat zo sebou ako batozinu osobnej potreby? A este jedna otazka. Ked je v EU mozne doviezt podla colnych zakonov 4 kartony cigariet resp. cestovat snimy ako s cigaretami pre osobnu spotrebu mozem ich mat umiestnene resp. prepravovane v prirucnej batozine alebo ich mam dat radsej do velkej batoziny. Dakujem za odpoved.

  25. Dominika

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môžem mať v príručnej batožine sklenené predmety, konkrétne nejaké šálky a poháriky? Myslím, že by to nemal byť problém, ale pre istotu sa spýtam, bola by som nerada, ak by som ich musela na letisku vyhodiť. Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Dominika, so sklenenými predmetmi nebudeš mať problém, jedine že by sa ti rozbili…:)

  26. Sabína

    Dobrý den, Letíme z Londyna Luton do Bratislavy. A chcela by som sa opýtať, či je to na Londýnskom letisku prísne čo sa týka pri kontrole priručnej batožiny? Pretože, známa mi tvrdila, že sú prísni na priručnu batožinu.. Vraj nemože byť okrem priručnej batožiny navyše napr. notebook, lebo aj ten považuju za prir.batožinu, povolia to iba za poplatok..
    Pýtam sa radšej dopredu, lebo budeme mať okrem priručnej batožiny ešte každý z nás 1 notebook navyše..A chceli by sme sa vyhnuť poplatkom.. Dakujem za odpoved

    • Mike

      Dobrý deň Sabína, v Londýne bývajú na príručnú batožinu skutočne prísni. Od decembra 2013 ale Ryanair povoľuje okrem príručnej batožiny aj druhú (malú) príručnú batožinu, čo môže byť práve notebook, kabelka, foťák, atď. Preto by ste s notebookmi nemali mať problém (viac info tu: https://www.cestujemeposvete.sk/2014/01/pozitivne-zmeny-v-pristupe-ryanairu-k-zakaznikom/). Prajem šťastný let.

      • Sabína

        Aha dobre :) a myslite, že záleži hlavne na leteckej spoločnosti ake maju oni pravidla o batožinách alebo skor aké maju pravidla na letisku pri bezpečnostných kontrolách?? Lebo vraj je doležitejšie, to čo sa bude konať na letisku, lebo oni kontroluju batožinu a nie letecka spoločnosť. Takže neviem :(. Dakujem

      • Mike

        Takto…najmä v prípade low cost leteckých spoločností kontroly na letisku vykonávajú práve ich zamestnanci. Aj keby to boli napríklad zamestnanci letiska, dôležité sú vždy pravidlá danej leteckej spoločnosti. Ak teda Ryanair povoľuje 1 štandardnú príručnú batožinu a 1 malú príručnú batožinu (kabelku, notebook, foťák a pod.), môžeš si na palubu vziať 1 štandardnú príručnú batožinu a 1 malú príručnú batožinu. A keby sa ti niekto snažil nabulíkať opak, nedaj sa :)

  27. rena

    No moja sestra zaplatila 60 e ,pretoze nemohla prirucny kufor volne napratat do stojana.
    Cesta z Malagy do Ba.Pritom mal kufor standardne rozmery na prirucnu b.asi sa zle pobalila:(
    Ryan sa s nou nebavil.
    Takze je hlavne dolezite aby vosiel do„klietky“.

    • Mike

      Tak to je fakt nepríjemné…ani ich neskúšala presvedčiť, aby jej zmerali rozmery a neriadili sa iba podľa „klietky“? Hruuza…

  28. Jozef

    Zdravím,
    ako to je s WizzAir – letím s nimi, budem mať veľkú príručnú batožinu (je tam limit 10kg).

    Cestou späť chcem vziať par kg (budem mat tiez velku prirucnu batozinu) navyše a urobil by som to tak, že 10kg bude batozina a 3kg notebook budem mat v ruke – je to mozne?

    Z podmienok, ktore som nasiel na ich stranke to nebolo uplne jasne, ci nieco do v ruke mozem mat alebo nie.

  29. Domča

    Dobrý deň, chystám sa letieť spoločnosťou Austrian Airlines z Moskvy do Schwechatu a chcela by som vedieť, či môžem mať v príručnej batožine nejaké tie suveníry a sladkosti(poprípade, či je to ohraničené množstvom) alebo si to mám dať radšej do kufra? A môžem si do lietadla ku príručnej batožine vziať ešte aj kabelku? Ďakujem.

    • Mike

      Ahoj Domča, jasné, sladkosti a suveníry si kľudne zabaľ do príručnej batožiny, ich množstvo nie je nijak obmedzené. Austrian Airlines okrem príručnej batožiny povoľuje na palube lietadla aj kabelku, notebook alebo foťák…

  30. robo

    zdravím,chcem sa opýtať ako je to s kočíkom ked ho chcem dať do lietadla ako veľkú batožinu,či sa vtedy platí zaň,dakujem

    • Mike

      Ahoj Robo, pokiaľ viem, tak buginy stačí odovzdať pri nástupe do lietadla, oni ju šupnú do batožinového priestoru a prevezú zadarmo. Po prílete si ju zasa nájdeš pri východe z lietadla. Väčšinou ale takto prevážajú skutočne len buginy. Napríklad Austrian zadarmo prepravuje skladaciu buginu/športový kočík s hmotnosťou do 10 kg. Nad 10 kg ti kočík/buginu prevezú len ako zapísanú batožinu, táto hmotnosť sa však započítava do celkového povoleného limitu…

  31. František

    Zdravíčko.

    Ja by som sa len rád opýtal na jednu zásadnú vec. Spoločnosť Ryanair má v podmienkach,že si môžem zobrať jednu príručnú batožinu a ešte tašku s rozmermi 35*20*20 cm. Len by som sa rád opýtal,či by bol obrovský problém,keby som si zobral tašku na notebook s trocha väčšími rozmermi? Pretože aj notebook mám o niečo väčší, čo asi každý PC maniak ,ktorý má rád aj lepšiu grafiku,čiže väčší monitor. Ďakujem

    • Mike

      Podľa mňa v pohode František, tie rozmery sú tam podľa mňa najmä na to, aby si ľudia nemysleli, že si môžu zobrať 2 rovnako veľké príručné batožiny (kufre). Keď uvidia, že je to notebook, tak to nik nebude riešiť…teda si tak aspoň myslím :)

  32. Martin

    Dobry den,chel by som sa opytat ked letim spol. Ryanair a chcem zobrat na palubu do prirucnej batoziny bryndzu pre kamarata. Myslite ze by s tym mohli mat problem na kontrole ak nebude original v baleni?
    Dakujem za info.

    • Mike

      Myslím si, že by s tým nemal byť problém…prinajhoršom ti ju vyhodia, ale pochybujem…nie je to ani tekutina, ani gel, ani krém, takže snáď prejde…skús potom napísať, ako si dopadol…ďakujem a pekný let!

  33. Patrik

    Dobrý deň, chcem sa opýtať keď letim spoločnosťou Wizzair a mam trochu väčšie rozmery priručnej batožiny ako su uvedené, že či tam bude nejaký poplatok za to že su trocha ine rozmery.A pribliżne aký poplatok.Ďakujem za odpoveď.

    • Mike

      Ahoj Patrik, no v spoločnosti Wizzair rozlišujú medzi malou príručnou batožinou (rozmery 42x32x25 cm) a veľkou príručnou batožinou (56x45x25 cm). Malú prepravujú zadarmo, za veľkú si musíš zaplatiť 10-18 EUR (v závislosti na trase a pri objednávke vopred cez web, mobilnú appku alebo call centrum) alebo 40 EUR (pri platbe priamo na letisku). Ak prekročíš rozmery aj pri veľkej príručnej batožine, odvezú ti ju v batožinovom priestore a zaplatíš poplatok za zapísanú batožinu (od 15-65 EUR).

      • Patrik

        A to ked su tam len minimalne prekrocene rozmery napr. pri vyske tak muwim platit?

      • Mike

        Záleží od aerolinky, ale minimálne rozmery väčšinou nikto nerieši…ide skôr o pasažierov, ktorí sa snažia vyhnúť poplatkom a cestujú s veľkými ruksakmi a kuframi…

      • Patrik

        Dobre, tak to by potom nemal byť žiaden problem si myslim :) Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

      • Mike

        Nemáš za čo, pekný let…

  34. Monika

    Dobry den, budem letiet z Budapesti do Amsterdamu a z Amsterdamu do Quita spolocnostou KLM. Mozem si zobrat do prirucnej batoziny plastovy hacik na hackovanie? Dakujem velmi pekne za odpoved.

    • Mike

      Ahoj Monika, myslím si, že plastový háčik na háčkovanie by nemal byť problém…šťastný dlhý let ;)

  35. helen

    dobrý deň. môžem si do príručnej batožiny vziať viac kusov mobilných telefónov(ak áno, tak koľko) ?
    letím z USA spoločnosťou LOT. Vopred ďakujem za odpoveď.

    • Mike

      Ahoj Helen, podľa mňa si môžeš, ale ak pôjde o nové telefóny, môže sa stať, že ti ich budú chcieť precliť…známy mi hovoril, že ho raz normálne po pristátí na letisku vyzvali, aby zabalený iPad zapol a ukázal im, že to nie je nový nepoužívaný kus. Tiež spomínal, že na krabicu a podobne v takom prípade zabudni, lebo hneď budú vedieť, že ide o nové zariadenia…

  36. Simona

    Ahoj,
    chcela by som sa opýtať. V októbri cestujem do Londýna z BA. Máme len príručnú batožinu 10 kg. Cestou tam nie je problém, ale v Londýne chcem kúpiť nejaké sladkosti pre rodinu, neviem však či to vo VB nebude prekážať. Je povolené prenášať v príručnej batožine jedlo a v akom množstve? Ďakujem :)

    • Mike

      Ahoj Simona, jedlo si môžeš do príručnej batožiny zabaliť, bez problémov. Jedine pozor pri tekutinách, tie musia byť v nádobách s objemom max. 100 ml.

  37. Naty

    Dobry den, cestujem spol Ryanair, berem len prirucnu, kamoska sa so mnou hada, ze mozem mat max 10ks tekutin do 100ml … Ale ja mam vacsinu tekutin cca 50 ml …. Cize mozem ich mat aj 20 ks??? Proste do litra sa musim vojst …

    • Mike

      Ahoj Naty, pravdupovediac, tiež som mal v hlave zafixované, že maximálny počet nádobiek s tekutinou je 10 x 100 ml, ale túto informáciu som nikde na internete nenašiel. Na oficiálnej stránke EÚ (http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/safety/air-security/index_en.htm) sa píše, že nádobky teda majú mať do 100 ml a celkový objem tekutín je 1 liter. Čiže ak máš 20 fľaštičiek po 50 ml, malo by to byť v pohode…skús a prípadne napíš, ako to dopadlo ;)

      • Jana

        Mozem do prirucnej 5ks malych 50ml sklennych flasticiek original alcohol(zakupeny na estonskom letisku???.Letim o mesiac Raynairom z UK do Blavy.

      • Mike

        Jasné Janka, v príručnej batožine môžeš mať 10 fľaštičiek po 100 ml…

  38. Pavla

    Zdravím, chceli by sme priniesť zo Španielska ako darček tabak do vodnej fajky a máme len príručnú batožinu. Berie sa takýto tabak ako tekutina alebo sú nejaké iné množstevné obmedenia na vývoz z krajiny?

    • Mike

      Ahoj Pavla, s tabakom do vodnej fajky by ste nemali mať žiadny problém. Určite to nebudú považovať za tekutinu a pokiaľ ide o tabak ako taký, jeho množstvo nie je pri cestovaní v rámci EÚ nijako obmedzované.

      • Iveta

        Ahoj,chcem sa opytat ci si mozem zobrat skladacie trekove palice

      • Mike

        Ahoj Iveta, prepáč, bol som na dovolenke. Obávam sa, že trekové palice nemôžu ísť do príručnej batožiny. Ak, tak jedine rozložené. Poriešila si nejako?

  39. Katka

    Pockaj teraz som trosku zmaetene. Cize do prirucnej batoziny mozu ist maximlane 100ml kremy, ale do kufra mozu ist aj vaecsie?

  40. Katka

    Juu dakujem za rychlu odpoved. Este mam otazku tykajucu sa obmedzenie ohladom tekutin na palube. O tychto obmedzeniach sme nevedeli, a vsetku kozmetiku sme nakupeli, samozrejme balenia maju viac ako 100ml. Co sa tyka samponov a gelov je to v pohode lebo tie urcite minieme, ale co sa tyka opalovacieho kremu je to horsie. Ako vieme nie su prave najlacnejsie, a tiez po lete uz nie je sanca ich minut. Preto chcem vediet ci ohladom opalovacich kremov tam nie je nejaka vynimka a ci si nemozeme vziat vaecsie balenie.

    A nevies nahodou kde sa daju zohnat tie priesvitne uzatvaratelne vrecka? lebo dako ich nikde nemaju. Niekto mi sice hovoril ze v pripade potreby nam ich na letisku daju, ale ci sa to tyka aj bratislavskeho letiska…no neviem.

    Dakujem

    Katka :))

    • Mike

      Ahoj, výnimky z tohto pravidla sa nedávno aplikovali iba na detskú stravu (v podstate ani nikdy neboli také prísne), ale na ostatné tekutiny zostávajú v platnosti. Bohužiaľ, nepustia ti nič s objemom väčším ako 100 ml. To platí, aj keby ste si povedzme z fľašky polku vyliali…stále to bude v nádobe, ktorá má objem väčší ako 100 ml, takže to ani neskúšajte. Buď si kúpite nové krémy tam a pokúsite sa ich počas dovolenky minúť, alebo si musíte kúpiť menšie krémy. Ak by ste mali zapísanú batožinu, tam tie krémy preveziete v pohode.

      Čo sa týka uzatvárateľných vreciek, tie sa dajú kúpiť buď v automatoch na letisku za 50 centov (tuším tam sú 2 kusy) alebo použite klasické kuchynské uzatvárateľné plastové vrecká.

  41. Katka

    Ahoj.
    Letime s priatelom do bulharska. Chcem sa spytat ci je mozne aby som ja mala prirucnu tasku kde dame vsetko co potrebujeme a priatel si vezme 1 notebookovu tasku ale bude mat v nej dva notebooky. Potrebujeme ich kvoli praci a kedze sa do jednej tasky zmesitia oba dva pride mi zbytocne aby si kazdy niesol ten svoj.

    Dakujem :)

  42. Michal

    Dobry den. Cestujem na dovolenku na Rhodos s Travel Service. Mozem zobrat zasnubny prsten pre priatelku v prirucnej batozine? Takisto zrkadlovku mozem ako dalsi kus okrem prirucnej batoziny?
    Dakujem za odpovede.

    • Mike

      Ahoj, ospravedlňujem sa za neskorú odpoveď. Áno, prsteň si môžeš kľudne vziať do príručnej batožiny, rovnako ako zrkadlovku. Držím palce!

  43. Sandra

    Plus vlastne aj alkohol kolko mozem zobrat? Rodicia rozmyslali ze by som zobrala medovinu a tatransky caj tak kolko vlastn alkoholu mozem zobrat?
    Alexandra :)

  44. Sandra

    Dobry den,
    Cestujem do usa ako vymenny student a chcem rodine doniest alkohol a tiez sebe by som chcela zobrat nejake cigarety, viem ze do prirucnej batoziny to zbalit asi nemozem ale do normalnej asi ano nie? Ak ano je obmedzeny pocet kusov cigariet aj v tejto batozine?

    • Mike

      Ahoj Alexandra, výmenné pobyty sú super, sám som to zažil a máš sa na čo tešiť ;) Alkohol a cigarety treba voziť v zapísanej batožine. Pri ceste do USA je limit 200 cigariet (1 kartón) a 1 liter alkoholu. Šťastnú cestu a príjemný pobyt!

  45. Kamila

    Dobrý deň,

    cestujem do USA s Tyrolean airlines, ktoré sú dcérskou spoločnosťou Austrian Airlines.
    Nie som si istá, prosím vedeli by ste mi poradiť, ako to je s tým, že či môžem mať batožinu 2x 23kg, alebo iba jednu 23kg?. Dočítala som sa aj tak a aj tak… a neviem, ktorými údajmi sa mám riadiť.

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    • Mike

      Dobry deň Kamila, na lety Tyrolean Airways (100% dcéra Austrian Airlines) sa budú, predpokladám, vzťahovať podmienky spoločnosti Austrian Airlines, ktoré povoľujú 1 kus zapísanej batožiny do 23 kg v prípade ekonomickej triedy a 2 kusy do 32 kg v prípade biznis triedy, členov HON-Circle, senátorov a držiteľov karty STAR Gold, ako aj držiteľov karty FTL. Ja by som sa riadil týmto:

      http://www.austrian.com/Info/Flying/Baggage.aspx?sc_lang=sk&cc=SK

  46. Ohyzd

    Dobrý deň, cestujem do Moskvy so spoločnosťou Niki. Chcem si zobrať len malý kufor do lietadla a tašku cez plece. Zaujíma ma, či taška cez plece je považovaná za pánsku kabelku a je ju možné vziať so sebou do lietadla spolu s príručnou batožinou, a ak hej, či je aj rozmerovo obmedzená. Tiež ma zaujíma ako je to s povinnosťou mať tekutiny do 100 ml zabalené v priehľadnom a uzatvárateľnom vrecku. ďakujem

    • Mike

      Ahoj Ondrej, pri letoch spoločnosti Niki by som sa neobával, že by ti niečo hovorili kvôli tej taške cez plece. Čo sa týka obmedzení rozmerov, tie zväčša neudávajú, ale predpokladá sa taška veľkosti kabelky. Všetky info o obmedzeniach týkajúcich sa tekutín nájdeš v tomto našom článku:

      https://www.cestujemeposvete.sk/2009/01/prirucna-batozina-v-lietadle/

      • Ohyzd

        Ešte by som sa chcel spýtať na veľkosť tých znovu uzatvárateľných priehľadných vrecúšok na tekutiny. Dočítal som sa niekde, že veľkosť je maximálne 20×20 cm. Tento rozmer je problém zohnať. Mám vrecúško o rozmere 30×40, budem tam mať asi len tri alebo štyri veci do objemu 400 ml. Bol by to problém? Je to nejako prísne kontrolované? Ďakujem

      • Mike

        Ahoj, ja som tiež nejaký čas nevedel, že existuje obmedzenie veľkosti sáčkov a nosil som len svoje. Myslím si, že s tým problém nebudeš mať. Ak aj hej, na letisku ti dajú sáčok správnej veľkosti a veci si preložíš…ale podľa mňa sa to nestane.

  47. Mária

    Ahoj … chcela by som sa opytať ako je to z kozemtikou v priručnej batožine.. cestujem do USA … a som počula jedni hovoria že môžem mať druhí zas že vyhadzuju s priručnej batožiny…tak ako to je vlastne§? ďakujem

    • Mike

      Ahoj Anonym, kozmetiku si samozrejme môžeš vziať, ide o to, akú a ako veľkú. Ak budeš mať všetko do 100 ml, si v pohode. Napríklad aj taký tekutý makeup je považovaný za tekutinu, nemyslím si ale, že by ho vyrábali v baleniach väčších ako 100 ml :) Lak na vlasy ti vždy vyhodia, lebo je v natlakovanej nádobe a je horľavý. Všetko ostatné by ale nemalo byť problém.

      • Lucia

        Dobrý deň, v príručnej batožine teda nemôže byť ani malý cestovný lak na vlasy do 100ml (alebo deodorant)? Ďakujem

      • Mike

        Ahoj Lucia, no ak sa nemýlim, nádoby pod tlakom nie sú povolené…aj čo si pamätám, tak mame lak na vlasy vyhodili…pri deodorantoch sa odporúča tuhý deodorant, možno nejaký z tých malých čo predávajú v drogériách.

  48. Veronika

    Dobrý deň, chcem sa opýtať koľko môžem kartonov cigariet mať v priručnej batožine ak letím z Rzesowa do Poľska, a či musia byť kupované na letisku alebo môžu byť kupované v obchode :)

    • Mike

      Ahoj Veronika, ak správne chápem, letíš vnútroštátnym letom v rámci Poľska. V tom prípade nie je množstvo cigariet obmedzené, pokiaľ ich máš na vlastnú spotrebu. To isté platí, keď letíš v rámci EÚ.

  49. Sabina

    Dobrý den, letím spoločnosťou Norwegian a chcem sa opýtať či by sa dalo k priručnej batožine, kde budu niake veci pridať aj kabelka ktora sa do priručnej tašky nezmesti. Neni uplne velká, ale skor taký stredy rozmer dlžka 33cm x výška 23 cm x hlbka 12cm. Je možne si ju zobrať navyše k priručnej bazožine alebo mi ju zoberu? A chcem sa ešte opytať letime s priatelom a on si berie aj notebook a ten je potrebny zabalit do priručneho kufra alebo može byt zvlast v pudzre na notebook? Dakujeem:)

    • Mike

      Ahoj Sabina, spoločnosť Norwegian povoľuje okrem príručnej batožiny aj 1 kus osobnej potreby (kabelku, notebook), takže v pohode.

  50. peter ergh

    Dobry den prajem.Chcel by som Vas poprosit o radu.Letim do Stockholmu Air Berlin a chcel by som si zobrat do podpolubia balenu salamu a slaninu.Viete mi poradit ci je to mozne?Lebo ako som sa docital tak do svedska je zakaz dovozu cerstveho masa,ale nieje specifikacia ci je toto v tom zahrnute.Dakujem velmi pekne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY