CestopédiaLetecká doprava

Bezpečnostná kontrola na letisku

Bezpečnostná kontrola na letisku sa často stáva terčom neoprávnenej kritiky. Áno, môže nás zdržať na ceste za vytúženou dovolenkou alebo ohroziť naše obchodné stretnutie niekde v Paríži či Londýne, jej primárna úloha však zostáva nespochybniteľná – zaručiť bezpečný let a pohyb po letisku nielen nám, cestovateľom, ale celému pozemnému i palubnému personálu. Aby ste sa teda mohli na bezpečnostnú kontrolu dobre pripraviť, rozhodli sme sa spísať naše (relatívne bohaté) skúsenosti a tipy od ostrieľaných cestovateľov.

Bezpečnostná, alebo aj detekčná, kontrola zvyčajne začína kontrolou palubnej vstupenky. Na niektorých letiskách ju môžete ukazovať pracovníkovi letiska, na veľkých letiskách v Európe a vo svete sú už oveľa bežnejšie automatické skenovacie turnikety. Každá palubná vstupenka (či už vytlačená z internetu alebo tá, ktorú dostanete pri registrácii na letisku) obsahuje špeciálny čiarový alebo QR kód, ktorý priložíte na snímacie sklo turniketu a ten vás pustí do priestoru určeného na bezpečnostnú kontrolu.

Príprava na bezpečnostnú kontrolu

Základnou úlohou bezpečnostnej kontroly na letisku je rozpoznať prítomnosť zbraní, nepovolených predmetov, či dokonca výbušnín v batožine alebo oblečení cestujúcich. Na zisťovanie sa používa röntgenové zariadenie (batožina) alebo skener (osoby). Ak chcete kontrolu absolvovať rýchlo a bezproblémovo, dôležité je sa na ňu správne „pripraviť“:

  • Ak máte so sebou nápoje s objemom väčším ako 100 ml, vypite ich a obal odhoďte do odpadových košov na to určených.
  • Do pripravenej prepravky vyložte všetko kovové, čo by mohlo rozozvučať skener, prípadne veci, čo držíte v ruke (peňaženka, kľúče, mobil, mince, hodinky, prstene, opasok, zapaľovač, náramok, kniha, noviny, jedlo, atď.). Taktiež sem odložte kabelku, ľadvinku alebo inú tašku, ktorú máte so sebou.
  • Do tej istej prepravky môžete odložiť aj vrchné časti oblečenia (kabát, vetrovka, šál, čiapka) a tekutiny uložené v priehľadnom sáčku. Vyzliekate sa až po sveter, resp. košeľu, tzn. že odkladáte aj sako. Na niektorých letiskách od vás môžu požadovať, aby ste oblečenie vložili do novej prepravky.
  • Z príručnej batožiny vyberte počítač a iné elektronické zariadenia a vložte ich do samostatnej prepravky (nabíjačky môžete nechať v kufri/taške).
  • Do poslednej prepravky vložte samotnú príručnú batožinu.

Následne prejdite k skeneru a počkajte, kým vás bezpečnostný personál vyzve, aby ste prešli. Pri klasických „rámových“ skeneroch nimi treba len prejsť, pri moderných „telesných“ skeneroch do nich treba vojsť, postaviť sa na značky a vztýčiť ruky spojené v dlane. Ak skener „zapípa“, bezpečnostný personál vás podrobí prehliadke ručným skenerom. Vtedy sa treba postaviť do určeného priestoru a upažiť ruky. Pracovník letiska vás zároveň môže požiadať, aby ste si vyzuli topánky, ktoré následne nechá skontrolovať röntgenovým zariadením.

bezpecnostna-kontrola-letisko-bts

Ak vaša príruční batožina vzbudí podozrenie, bezpečnostný personál ju vezme stranou a skontroluje jej vnútro aj vonkajšok pomocou špeciálnych testovacích pásikov na prítomnosť výbušných látok. Od 1. septembra 2015 platia rozšírené bezpečnostné predpisy Európskej komisie týkajúce sa detekcie výbušnín. V rámci týchto predpisov sa na letisku vykonávajú náhodné kontroly pomocou zariadení na stopovú detekciu výbušnín.

Zdravotné obmedzenia a bezpečnostná kontrola

Ak máte voperovaný kardiostimulátor, určite o tom informujte bezpečnostný personál, keďže v takom prípade nemôžete prechádzať rámovým skenerom, ale budete sa musieť podrobiť ručnej prehliadke. Ak máte v tele implantát (umelý bedrový kĺb, kolennú náhradu a podobne), po prechode skenerom sa taktiež podrobíte ručnej prehliadke.

Tehotenstvo a bezpečnostná kontrola

Aj keď prechod skenerom nemá žiadne vedľajšie účinky na zdravie cestujúcich, tehotné ženy môžu v prípade akýchkoľvek pochybností požiadať, aby nemuseli prechádzať skenerom a podrobili sa podrobnej ručnej prehliadke.

Autor fotky: Matthew Turner a Letisko M. R. Štefánika

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

11 komentárov

  1. Emília Majerová

    Dobrý deň…rada by som sa spýtať… mám cestovať do Londýna…pred 2 rokmi mi operovali obidva bedrové kĺby….aj tu potrebujem potvrdenie od lekára….či nemusím ..v slovenčine alebo angličtine… ďakujem vám pekne

    • Mike

      Ahoj, Emília. Pri bezpečnostnej kontrole treba pracovníka vopred upozorniť, že máš vymenené kĺby. Je možné, že ťa skontroluje ručným skenerom, prípadne ti miesto prehmatajú (to bude robiť žena). Ak máš nejaké potvrdenie od lekára, je fajn ho mať so sebou, podľa mňa ale stačí v slovenčine. Ak si ho vieš sama preložiť do angličtiny, kľudne tak sprav, úradný preklad by som určite neriešil. Budem rád, keď mi sem napíšeš, ako to celé dopadlo. Pekný let!

  2. Oxana

    Dobrý deň!
    Neviete prosím, ako je to s e-liquidmi, čiže náplne do elektronickej cigarety a samotnými e-cigaretami.
    Liquid musí byť v príručnej batožine, aj e-cigareta, alebo? Cestujem s Ryanair.
    Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Oxana, e-liquids musia spĺňať požiadavky na tekutiny, tzn. že musí mať objem do 100 ml. E-cigarety aj e-liquids možno prepravovať výlučne v príručnej batožine, v zapísanej batožine sú zakázané. Musíš si ich dať do priehľadného sáčku s ostatnými tekutinami a pri bezpečnostnej kontrole ich vybrať z batožiny.

    • Petra

      Dobry deň chcem sa opitat ,chystám sa odletieť do Maroka ,a potrebujem jednu informáciu keďže mám v tele ,čize na srdci mám kovovy implantát operovaný z roku 1997 ako to funguje keď chcem bezpečné a bez problemom odletieť ,papier od lekára mám ,treba mi na to ešte niečo okrem toho ine ?ďakujem vopred ,,za informáciu

      • Mike

        Ahoj Petra, ak máš papier od lekára, tak by si nemala mať problém. Neviem, ako to tam lekár napísal, ale prípadne by som si k nemu zobral aj zbežný preklad do angličtiny…

  3. Monika

    Dobrý deň. Prosim Vás o radu. Mám v členku titanovú platničku a o mesiac cestujem do Dubaja.
    Čo potrebujem pre bezproblémové cestovanie.
    Aby som predišla problémom na letisku.
    Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Monika, titan by nemal pípať, ale pre každý prípad by som si dal svojím doktorom podpísať nejaké jednoduché potvrdenie (ideálne v angličtine), že máš v tele voperovanú titanovú platničku. Písal som mame takéto niečo, napísal som to jednoduchým jazykom, skopíroval som tam údaje o tej platničke a ona si to dala doktorovi podpísať a opečiatkovať. Ale ako som písal na začiatku, titan by nemal pípať.

  4. Magda

    Kedysi som mala z bezpečnostných kontrol na letiskách pomerne veľký stres, ale že fakt veľký. Teraz keď nad tým premýšlam tak ani neviem prečo. Našťastie už to beriem tie kontroly iba ako rutinu a ako samozrejmosť a som rada že existujú, pretože bezpečnosť je nadovšetko.

  5. Pingback: Ryanair spúšťa prestupné lety z Bratislavy | | Cestujeme po svete

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY