CestopédiaLetecká doprava

Príručná batožina: otázky a odpovede

Na našom blogu Cestujeme po svete ľudia zanechali viac ako 2 600 komentárov. Drvivú väčšinu z nich predstavujú vaše otázky a naše odpovede ohľadom prepravy batožiny v lietadle, či už príručnej alebo zapísanej. Rozhodli sme sa teda, že napíšeme dva články, v ktorých zhrnieme najčastejšie otázky ohľadom prepravy batožiny v lietadle a pridáme vždy aj stručnú odpoveď. Ako už vyplýva z nadpisu, tento článok bude venovaný otázkam týkajúcim sa príručnej batožiny.

Ryanair a Wizz Air: Nové pravidlá platné od 1. novembra 2018

  1. Môžem mať v príručnej batožine malý vystrelovací dáždnik/klasický dáždnik?
    Dáždniky by nemali predstavovať problém, jedine by som bol opatrný s klasickými veľkými dáždnikmi s ostrým hrotom, ktorý by vám mohol pri bezpečnostnej kontrole na letisku spôsobiť problémy.
  2. Chcel by som sa spýtať, či si môžem do lietadla zobrať normálne jedlo/sladkosti?
    Jasné, jedlo nie je pri cestovaní v rámci EÚ problém, pokiaľ sa nejedná o tekutiny v objeme väčšom ako 100 ml. Pri letoch spoločnosti Ryanair ale zároveň netreba zabúdať, že všetko, čo si beriete na palubu, musí byť v jednej príručnej batožine.
  3. Moja príručná batožina prekračuje povolené rozmery (niektorá zo strán o pár cm). Budem mať na letisku problém?
    Závisí to od pozemného personálu, resp. leteckej spoločnosti, s ktorou letíte. Ryanair si na toto dáva dosť pozor a na kontrolu rozmerov používajú železnú „klietku“ – ak sa batožina do nej nezmestí, musí ísť za dosť vysoký poplatok do podpalubia. Klasické letecké spoločnosti bývajú zhovievavejšie, tie sa pozerajú najmä na hmotnosť batožiny.
  4. Viete mi poradiť, či sa brašňa s foťákom/notebook počíta ako príručná batožina?
    Väčšina leteckých spoločností povoľuje 1 kus príručnej batožiny a 1 predmet osobnej potreby (kabát, kabelka, foťák, notebook, atď.). Toto pravidlo platí aj v spoločnosti Ryanair – okrem 1 kusu štandardnej príručnej batožiny si môžete na palubu lietadla zadarmo vziať aj 2. kus (kabelka, notebook, nákupná taška z letisk) s maximálnymi rozmermi 35 x 20 x 20 cm.
  5. Môžem si vziať v príručnej batožine fén/kulmu na vlasy/žehličku na vlasy?
    Áno, bez problémov.
  6. Môžem mať v príručnej batožine cigarety? Ak áno, koľko?
    Áno, pri letoch v rámci EÚ nie je množstvo cigariet obmedzené, pokiaľ ide o cigarety pre vlastnú spotrebu. Pri letoch do zahraničia alebo zo zahraničia môže byť množstvo prepravovaných cigariet obmedzené, väčšinou na 1 kartón (200 cigariet).
  7. Môžem si vziať na palubu elektronickú cigaretu?
    Áno, dokonca musíte, keďže v zapísanej batožine sú elektronické cigarety zakázané (kvôli batériám). Elektronické cigarety aj náplne (e-liquids) sú považované za tekutiny, musíte si ich teda dať do priehľadného sáčku a náplne musia mať do 100 ml. Používanie elektronických cigariet počas letu je zakázané.
  8. Môžem si na palubu lietadla zobrať zapaľovač/ZIPPO?
    Klasické plynové zapaľovače sú v pohode, ZIPPO mi nechceli pustiť, nakoľko je vnútri benzín. Rovnako problematické sú plynové horáky.
  9. Môžem si vziať lieky/inhalátor?
    Áno, v príručnej batožine môžete mať lieky, ktoré pri cestovaní nevyhnutne potrebujete. Ak si ich beriete väčšie množstvo, opatril by som si nejaké potvrdenie od lekára a pre istotu ho preložil aj do angličtiny.
  10. Môžem mať v príručnej batožine nabíjačku na mobil/notebook/foťák?
    Áno, tieto veci si môžete kľudne vziať.
  11. Je povolené prevážať v príručnej batožine detské jedlo?
    Áno, bez problémov.
  12. Môžem mať v príručnej batožine elektrický/klasický holiaci strojček alebo jednorazové žiletky?
    Áno, kľudne. Žiletky majú čepeľ za mriežkou. Takú britvu by vám ale bez milosti vyhodili. Holiace strojčeky sú úplne v pohode.
  13. Kde zoženiem priesvitné vrecúško na kozmetiku?
    Buď na informačnom pulte na letisku alebo je možné použiť akékoľvek uzatvárateľné priehľadné plastové vrecko, ktoré dostať kúpiť v potravinách.

Autor fotky: Oleksandr Pidvalnyi


LACNÉ LETENKY TERAZ CEZ BOOKING.COM

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

769 komentárov

  1. Michaela

    Ahoj, budem letieť prvý raz 14. mája do UK, všetky tieto komentáre sú veľmi nápomocné…chcela by som sa spýtať, že uzatvárateľný priehľadný sáčok, kde budú tekutiny, musí mať rozmery 20×20 cm?

    • Mike

      Ahoj Michaela, no približne 20×20 cm. Ja ale napríklad používam tie klasické uzatvárateľné kuchynské sáčky a úprimne nemám šajn, aký majú rozmer :)

  2. Katka

    Ahoj, v piatok letím do Thajska……môžem mať v kabelke, ktorú beriem na palubu parfém, ktorý je už používaný a nie je v ňom plný obsah?….fľaška má 50 ml. ďakujem :)

  3. Peto

    Je niake obmedzenie na pocet elektronickych zariadeni (pc ipad atd) ?

    • Mike

      Ahoj Peťo, nemalo by byť…ak sa ti pomestia do príručnej batožiny, zober si čo potrebuješ…

  4. Jano

    Ahoj, môžem si zobrať na palubu lietadla gopro kameru aj s 2 bateriami ktore idu do nej a samozrejme aj v obale v ktorom , a sluchadla ktorych konstrukcia je kovova ?

  5. Pavol

    Ahoj, na budúci týždeň cestujeme za synom do Holandska (autom) a chceme nabaliť pre neho vzácne tunajšie potraviny a alkohol . Koľko toho môžeme zobrať na osobu? Počuli sme že v „D“ s tým majú problém. Ďakujem za odpoveď.

    • Mike

      Ahoj Pavol, keďže cestujete autom, podľa mňa váš najväčší limit je objem batožinového priestoru…:) Skutočne nevidím dôvod, aby mal niekto problém s tým, čo synovi veziete. A keďže už v rámci EÚ nemáme hranice, ani vám to nemá kto skontrolovať…takže by som kľudne zbalil všetko, čo syn patrične ocení…

  6. Veronika

    Ahoj, letim Ryanairom z UK do PL a riesim otazku ci si mozem do prirucnej zbalit aj kovy, teda bizuteriu, vidim ze tento problem nikto neriesi, snad mi budes vediet poradit,..Dakujem za odpoved :)

    • Mike

      Ahoj Veronika, kovy v príručnej batožine sú v pohode, najmä ak ide o bižutériu. Ak by si ju mala na sebe, musela by si ju zrejme pri bezpečnostnej kontrole dať dole, lebo by si pípala. V príručnej batožine ale bez problémov. Šťastný let.

  7. Zuzana

    Ahoj, cestujem Ryanairom do Paríža a mám pár vecí, ohľadom ktorých sa ťa chcem spýtať, či si ich môžem vziať. Taaakže:
    – aviváž
    – prací prášok – tekutý alebo prášok?
    – jednorazové žiletky
    – malú 7 ml voňavku v skle
    – vzorky krémov, kt. sú zabalené v nepriehľadných originálnych baleniach po 1 ml
    – vlhké utierky
    – ceruzka/pero
    – sypké očné tiene
    – žehlička na vlasy / môže mať hocaké rozmery?
    – šampón na vlasy/sprchovací gél

    Ďakujem veľmi moc :)

    • Mike

      Ahoj Zuzka, čo sa týka vecí v tvojej príručnej batožine:

      – aviváž ok ak jej bude menej ako 100 ml
      – prací prášok môže byť aj tekutý, ak ho bude menej ako 100 ml
      – žiletky, 7 ml voňavka, vzorky krémov v pohode
      – vlhčené utierky bez problémov
      – ceruzka/pero, sypké očné tiene, žehlička na vlasy – pohoda
      – šampón na vlasy/sprchovací gel ok ak ich bude menej ako 100 ml

      Toto všetko platí, ak sa bavíme o príručnej batožine. Do zapísanej batožiny si môžeš dať aj väčšie objemy.

      • Zuzana

        Super, ďakujem. Áno, ide iba o príručnú batožinu.

  8. Nika

    Ahoj v piatok letim spoločnosťou Air Berlin do Holandska a chcela by som sa opýtať či môžem mať okrem príručnej batožiny aj tašku s foťákom?

  9. Jana

    Zdravim, chcem sa opytat, ci na letisku kontroluju rozmery tasky na notebook? Bo moja taska ma rozmery š45xv35xh7. Letim splocnostou Rynair.

    • Mike

      Myslím si, že nie…ak to je zjavná taška na laptop, jej rozmery podľa mňa nikto riešiť nebude…ale daj vedieť ak si spomenieš, predsa len to je pre nich novinka, tak bohvie ako sa k nej stavajú…:)

      • Jana

        Takze rozmery nikto nekontroloval, v pohode som prešla :)

      • Mike

        Super, ďakujem pekne za info ;)

  10. Sharon

    Dobrý večer.
    Chcela by som sa informovať ohľadom príručnej batožiny. Letíme spoločnosťou Ryanair z Waršavy do Ríma. Niekde som sa dočítala, že môžem mať zo sebou len jednu príručnú batožinu max. 10 kg do ktorej musím dať aj notebook, kabelky,,, a niekde zase, že môžem mať okrem tejto príručnej pri sebe ešte malú kabelku, alebo notebook, teda dva kusy batožiny. Môžete mi prosím napísať ako to teda je pri tejto leteckej spoločnosti..
    Za odpoveď ďakujem.

  11. Sylvika

    Ahoj, o tyzden letime smer UK-SR. Odkedy plati povolenie mat okrem prirucnej batoziny aj napr kabelku tak som neletela cize moja otazka sa tyka prave spominanej kabelky. Nasla som si na nete rozmery 35x20x20..chcem sa spytat ci nejako specialne kontroluju rozmery aj kabeliek? Moja ma tvar takeho batoska a skor je rozmerovo 35x35x20…zalezi od naplnenia..a aj to ci nezalezi pri kabelke na vahe? Mozem do nej napchat co sa zmesti? :-D rada by som sa vyhla situacii ze mi povedia ze je privelka koli par cm navyse…takze ci je kontrola len tak od oka alebo tiez maju na to nieco kade musim kabelku vediet prepchat aby presla rozmerovou kontrolou? Vopred dakujem za odpoved :-)

    • Mike

      Sylvika, neviem ti povedať tak úplne z osobnej skúsenosti :) ale ešte som nevidel, že by niekomu merali kabelku. Akou spoločnosťou letíš? Moc by som si z rozmerov kabelky hlavu nerobil…pokiaľ to nebude druhý kufor, tak by si mala byť v pohode…

  12. Andrea

    Ahoj,
    chcela by som sa opýtať na príručnú batožinu v Ryanari. Čítala som, že od 1.decembra 2013 je povolený na palube aj druhý kus batožiny (kabelka,notebook a podobne).Avšak keď sme volali do Krakova na letisko, odkial máme letiet, tak nám pracovníčka povedala, že o tom nevie, že by také niečo platilo. Je možné, že majú rôzne letiská rôžne podmienky, alebo sme len natrafili na neinformovanú pracovníčku?
    Ja mám len strach, že tam prídem aj splnou kabelou a nebudem ju mať, kde dať, keď povedia, že len jeden kus batožiny.

  13. Veronika

    Ahoj chcela by som sa opýtať, ak letím z Bratislavy do Írska ryanarom kolko krabičiek, respektíve kartonov možem mať vo veľkej batožine? Ďakujem

    • Mike

      Predpokladám, že sa pýtaš na cigarety. Počet cigariet v rámci EÚ nie je obmedzený, takže toľko, koľko ti treba…;)

  14. Majka

    Chcem sa spýtať či sa môže vziať do príručnej batožiny aj statív na foťák. Vďaka

  15. Viki

    Dobry den,
    chcem prepravit s Ryanairom zaramovany obraz – rozmery 80×55 cm-
    ako ho mozem prepravit?
    Dakujem

    • Mike

      Fuuha, tak to asi neviem. To budú asi považovať za nejakú nadštandardnú batožinu a predpokladám, že na palubu to nepustia…ale naozaj som si nie istý…

  16. Martin

    Dobrý deň letím s Budapešti do Paríža a chcel by som sa spýtať či je v Budapešti na letisku nejaká fajčiarska miestnosť…ďakujem

    • Mike

      Ahoj Martin, podľa informácií na oficiálnom webe letiska sú vyhradené miesta pre fajčiarov pred budovami terminálov a na vyhliadkovej terase. Ťažký život :)

      Viac info na tejto stránke.

  17. Attila

    Zajtra letim s Norska-Rygge do Dublinu a chcem sa spytat ci mozem mat mrazene rybi vprirucnej batozine.

    • Mike

      Ahoj Attila, prepáč za neskorú odpoveď. Mrazené ryby samozrejme môžeš mať, ide o to, či „prežijú“ cestu :)

  18. bea

    Ahoj, letim Kosice – London, mozem vziat na palubu mamkin kolacik z truby ?? do plastovej nadoby ? teda je jedlo povolene aj ked niesom dieta do 2 rokoch ? heh

    dik

  19. jozef

    Zdravim chcem sa opytat ako je to z prevozom penazi ked letim z uk na slovensko ci je to obmedzene do nejakej ciastky dik.

  20. Ema

    Mozem sa opytat na ten zippo zapalovac ? ked tam neni benzin a je cisto novy da sa preniest v prirucnej batozine ?

  21. Rudy

    Dobrý večer
    Chcem poďakovať “ Mike“ za t voje vzácne rady pre nás ktorý cestujeme po svete, ale máme málo skúsenosti s tým čo sa môže a nemôže . Tvoje rady sú nazaplatiteľne .Si náš anjelik!!!!!!

  22. Nikola

    Chcem sa opýtať letím s Budapešti do Eindhovenu. Koľko kusov cigariet si môžem zobrať so sebou do príručnej batožiny keď cigarety chcem nakúpiť až za check inom
    Ďakujem :)

  23. Monika

    Dobry den Mike,
    ak by som cestovala do Anglicka s British Airways, okrem prirucnej batoziny (myslim kufor) si mozem zobrat este aj kabelku a kabat??
    Dakujem

    • Mike

      Ahoj Monika, píšem veľmi neskoro, možno si už aj letela, ale áno, v British Airways môžeš mať príručnú batožinu a ďalší kus „batožiny“ – knihu, laptop, kabelku, kabát alebo niečo podobné.

  24. Lucy

    cauko :) coskoro letim z Krakowa do Corku a chcem ist len s prirucnou batozinou. Znamy mi spominal, ze nie je problem prejst so 4 kartonami cigariet. Mam to risknut, alebo usetrit na Slovensku, lebo aj tak mi to zoberu ? ! :) vdaka za info :) pekny den

    • Mike

      Ahoj Lucy, píšem veľmi neskoro, prepáč…počet prevážaných cigariet v rámci EÚ nie je obmedzený…teda ak ide o cigarety pre osobnú spotrebu.

  25. Anička

    Ahoj Mike :-)
    V októbri by som mala letieť z Viedni do Frankfurtu zo spoločnosťou Austrian Airlines alebo Lufthansa. Ide na týždeň za priateľom takže si pravdepodobne nebudem brať veľkú batožinu ale iba príručnú. Chce ale aby som mu doniesla aj cigarety alebo tabak. Kedže budem letieť z Viedni pochybujem, že v ich bez colnej zóne kúpim cig, značky Mars. Môžem si ich teda kúpiť ešte tu na Slovensku v obchode a normálne si ich dať do príručnej batožiny a tak prejsť cez kontroly alebo si ich môžem kúpiť len v tej zóne priamo na letisku? A koľko je povolených krabičiek/ kartónov na osobu keďže letím sama?

    • Mike

      Ahoj Anička, kľudne mu tie marsky kúp už v Bratislave a daj si ich do príručnej batožiny. Množstvo cigariet nie je obmedzené, keďže sa pohybuješ v rámci EÚ. Šťastný let, Frankfurt je fajn mesto…choďte do Kleinmarkthalle – parádnej tržnice v centre a ochutnajte čerstvé ustrice ;)

  26. Timea

    Ahoj Mike :) , chcela by som sa opýtať či si do príručnej batožiny môžem vziať vodnú fajku? Letím Ryanair. A ešte jedna otázka, keď mám pri sebe len príručnú batožinu bude prekážať aj taška s notebookom? Ďakujem

    • Mike

      Ahoj, vodná fajka by nemala byť problém, viem, že brat si raz z Egypta jednu priniesol. Neletel síce Ryanairom, ale pravidlá by mali platiť rovnaké. Ak máš iba príručnú batožinu, všetko musí byť VOVNÚTRI toho jedného kufra alebo jednej tašky…bohužiaľ :)

  27. katka

    Ahoj je to asi smiešna otázka – ale pre mňa praktická – potrebujem vziať do príručnej wc sedátko – detské – pre syna – je totiž v štádiu , keď sa odučil od plienok a na veľkom záchode mu to s potrebou nejde, preto by som chcela mať zo sebou zmenšovacie detské sedátko aj počas dovolenky, resp. možno nočník – obe sú z plastu . Asi by nemal byť problém s tým, aby to bolo v príručnej, že? vďaka

  28. MartinRS

    ahoj :) Zaujimalo by ma ake mnozstvo liehovin sa moze brat zo sebou pri ceste do grecka autobusom. Pocul som ze je to 1 liter na osobu. Je to pravdda? Za odpoved vopred dakujem :)

    • Mike

      Podľa mňa úplne bez obmedzení…pohybuješ sa v rámci EÚ a pri tom neexistujú žiadne obmedzenia (v prípade alkoholu určeného na osobnú spotrebu).

  29. Katka

    Ahoj chcela som sa opytat ci mozem v prirucnej batozine mat vesiak/y na saty ?
    Vopred Dakujem za odpoved.

  30. Basa

    Zdravím! Letím s priateľom do Anglicka, spoločnosťou Ryanair.. dosť by ma zaujímalo, či je na palube dovolená elektrická cigareta (aj s náplňami)..
    Vďaka za odpoveď :)

    • Mike

      V príručnej batožine áno, ale určite ich nebudete môcť fajčiť…:) OPRAVUJEM: na jednom webe som sa dočítal, že elektronickú cigaretu môžeš fajčiť na palube lietadiel Ryanair, ak si ju ale kúpiš od nich priamo na palube…líšky vyšpekulované :)

  31. Slavka

    AHoj, letim raynerom a chcem sa opytat ci veci v prirucnej batozine mozem mat zabalene aj vo vakuovych vreckach :-) dakujem

    • Mike

      Máš na mysli vákuové vrecká s vysatým vzduchom? No neviem, mali by to byť tie klasické uzatvárateľné vrecká asi…

  32. Mária

    Ahoj letím Raynerom a chcem sa spýtať či môžem mať v príručnej batožine cigarety ak nemám 18. Či mi ich na letisku nevyhodia a nebudem mať z toho problém. A ešte či sa môže na letisku fajčiť.

    • Mike

      Tak ako písala Lucia, cigarety môžeš mať, tam idú po úplne iných veciach než cigarety u maloletých :) Na letiskách sa v 99% prípadov fajčiť nemôže okrem jasne vymedzených miest, a to buď uzavreté fajčiarne (väčšinou humus) alebo vonku pred letiskom…ale na to tiež pozor, najmä v zahraničí si nemôžeš zapáliť hocikde pred letiskom, tiež iba vo vyznačených zónach.

  33. Martin

    Ja by som sa chcel opytat či by som mohol do priručnej batožiny vziat cigarety ale ja mam 16 rokov a nesiem ich Mamke do Anglicka mohol by z toho byt nejaky problem ? Dakujem.

    • Mike

      Podľa mňa nie, keby sa pýtali, povieš, že sú pre tvoju mamu…nosením cigariet neporušuješ žiadny zákon, ten sa vzťahuje iba na ich kupovanie…

      • Martin

        Dakujem takže keby niečo tak im normalne poviem že ich len nesiem mamke … ale aj tak sa mi nezda že by z toho malo niečo byt ked to pojde cez skener tak oni kontroluju len tie predmety ktore su ostre a tak a nie cigarety nie ?

  34. Barbora

    Ahoj, letím do Egypta s Travel service a chcela by som sa spýtať či si môžem zobrať do lietadla slúchadka..najradšej by som si take väčšie ale tak môžem si aj normálne čo sa vopchajú do uší. Budem si ich môcť zobrať do príručnej batožiny? ďakujem

    • Mike

      Jasné Barbora, kľudne si vezmi aj tie väčšie…;)

      • Lucia pre Máriu

        Na letisku v nesmieš fajčiť…aspoň v Manchcestri ale aj na viacerých.Lebo potom pridu taký dvaja v reflexných vestách a vynadaju ti tak ako mne a kamarátke,sranda bude ked ti budu dohovarať Anglicky a ty im nebudeš rozumieť…:D

  35. tina11

    Ahoj.chcem sa spytat,ze moj kufrik na prirucnu batozinu vazi sam 3.5kg a povolena hmotnost prirucnej je 5kg.tak ako si tam mozem zabalit notebook a zrkadlovku?dakujem

    • Mike

      Letíš Danube Wings? No podľa mňa nebudú úplne prísni prísni, dôležité bude, aby sa ti ten kufrík zmestil do odkladacieho priestoru v lietadle…

  36. juraj

    Ahoj, mozem si zobrat do prirucnej batoziny aku vrtacku. Letim z uk, dakujem.

  37. lucia

    chcela by som sa informovat cestujem s wizzair z brna do eindhovenu /holandsko) a chcela by som sa spytat viem ze mozem vziat 1 karton cigariet na osobu a ci je mozne zobrat aj nejaky tabak, k tomu, ak ano kolko gramou ? cigi su tam dost drahe oproti slovensku, dakujem

    • Mike

      Lucia, keďže cestuješ v rámci EÚ, množstvo cigariet a tabaku nemáš nijako obmedzené…

  38. fliko

    AHOJ MIKI..MOJA OTAZKA SA NEBUDE TYKAT BATOZINY ALE SOM UZ VELMI ZUFALA .19.6 MAME LETIET Z DUBLINU NA SLOVENSKO .PROBLEM JE V TOM ZE MOJ SYN JE ZAPISANY V MOJOM CESTOVNOM PASE.VLANI V AUGUSTE SME CESTOVALI TIEZ BRATISLAVA DUBLIN A BEZ PROBLEMOV .POVEDALI NAM ZE KED JE ZAPISANY V PASE TAK JE TO V PORIADKU.ALE TERAZ SOM SA DOPOCULA ZE TREBA MAT VLASTNY PAS. LENZE VYBAVENIE NOVEHO PASU TU V IRSKU TRVA 6AZ8 TYZDNOV.MI SME SA TENTO ROK ANI NECHYSTALI DOMOV ALE SOM DOSTALA SPRAVU OD RODINY.VIES MOJA MAMA JE ONKOLOGICKY PACIENT A JEJ STAV SA VELMI ZHORSIL A LEKARI UZ NEDUFAJU.MUSIM SA DOSTAT CIM SKOR NA SLOVENSKO ALE SA BOJIM ZE BUDEM MAT V DUBLINE PROBLEM S PASOM ..PROSIM TA PORAD MI CO BY SOM MALA ROBIT ABY MA PUSTILI AJ KED JE MALI ZAPISANY V MOJOM PASE .MY SA POTREBUJEME DOSTAT DOMOV.DUFAM ZE MA CHAPES .DAKUJEM

    • Mike

      Ahoj Fliko, mrzia ma okolnosti, za akých píšeš túto otázku. V tomto prípade by som kašlal na nejaké predpisy, ak ťa už raz pustili s malým iba v pase, skúsil by som to znovu. Pri problémoch by som im vysvetlil okolnosti a podľa mňa to pochopia…

  39. Nika

    Ahoj Mike,
    chcela by som sa opýtať na pár veci. v nedelu cestujem do USA prvý krát, a mam problém, ak si chcem zobrať príručnú batožinu vo forme kabelky,je to povolene? a plus ešte taška s notebookom?..letim spoločnosťou KLM a nikde som sa nedočítala či môžem mať dva kusy v tejto forme alebo nie. Ďakujem vopred za odpoveď.

  40. Antonia

    Ahoj Mike
    vidim,že si skusený v cestovaní.Rada by som sa ťa spýtala na pár otázok,alebo aby si mi posudil či si to môžem zobrať do lietadla.Cestujem Ryanairom do Londýna konkretne z Poľska.Nepotrebujem veľke kufre niesom nejaká extremná panička čo sa potrebuje prezliekať každú hodinu a predsa nejdem navždy iba na 10dňovú dovolenku.Preto si beriem iba priručnú batožinu a to väčší rubsak.

    1.oblečenie
    2.slnečné okuliare
    3.obuv-žabky
    4.hygienické potreby
    5.mobil+nabijačku
    6.knihu
    S tou knihou…beriem si ju do lietadla na zabitie času
    dúfam,že všetko z mojho stručného zoznamu si môžem vziať.Dakujem čakám na odpoved :D

    • Mike

      Ahoj Antonia, všetko, čo si napísala, si môžeš kľudne vziať so sebou do príručnej batožiny. Akurát tie hygienické potreby musíš mať v tom priehľadnom plastikovom vrecúšku a fľaštičky nemôžu mať viac ako 100 ml. Knižku si kľudne zober, ale pri nastupovaní do lietadla ju musíš mať V príručnej batožine.

      • Antonia

        Ano pomohol.Ak ešte budem potrebovať nejakú radu o cestovaní lietadlom napišem ti…:D Ešte raz dakujem…:D

  41. Maja

    ahoj 1.cestujem lietadlom,takysto prvykrat s Ryanairom….beriem si iba priručnú batožinu smiem si do batožiny zbaliť hygienické potreby-nemusim ich vykladať do nejakych sačkov a nevyhodia mi ich? dakujem

    • Mike

      Maja, hygienicke potreby si samozrejme môžeš zobrať, ale tie fľaštičky nemôžu mať viac ako 100 ml každá a môžeš ich mať takýchto max. 10. Všetky tekutiny (šampón, sprchový gel, tekutý makeup a podobne) musíš mať v priehľadnom a uzatvárateľnom plastikovom sáčku. Dúfam, že som pomohol…

  42. Martina

    Pekný deň. Začiatkom júna letím do Velkej Británie. Mám len príručnu batožinu. Kolko kusov cigariet si možem vziat?? Chcela by som 5 krabičiek povolia mi ich vziať ?? Dakujem

    • Mike

      Ahoj Martina, kedže letíš v rámci EÚ, počet cigariet nie je obmedzený. Takže 5 krabičiek je úplne v pohode…šťastný let ;)

  43. Kika

    Dobrý večer pán Mike! v júny letíme do Egypta,ale ešte nevieme akým lietadlom :D .. tak by som sa chcela opýtať,či si môžem na palubu lietadla /do príručnej batožiny/ zobrať slúchadlá k mobilu a niaku knihu/časopis? ďakujem za odpoveď,pekný zvyšok večera.

    • Mike

      Ahoj Kika, ak letíš z Bratislavy, zrejme poletíš spoločnosťou Travel Service. Oni povoľujú okrem príručnej batožiny aj ďalší kus, napr. kabelku. Takže v pohode ;)

  44. Erin

    Ahoj Mike, prosim ta surne o radu! Coskoro letim s Ryanairom. Spravila som si online check-in. Potom som si vytlacila boarding pass na papieri A4. Problem je v tom, ze to nieje vytlacene na celej A4 ako som to mala v minulosti, ale len v zmensenej podobe. Skusala som zmenit nastavenie v tlaciarni, no neuspesne stale to tlaci rovnako. Nedokazem to roztiahnut na celu A4 ako v minulosti. Je mozne, ze to ma tak byt? Chcem sa opytat ako ma vyzerat vytlaceny boarding pass, aby bol PLATNY. Nechcem aby sa mi stalo, ze mi ho v zmensenej podobe na letisku neuznaju a budem musiet zaplatit poplatok 70 €.

    Dakujem..

  45. nata

    Dobrý deŃ. chcela som sa opýtať, či je problém mať cigarety v batožine, ktorá ide do podpalubia, pokiaľ nemáte 18…ďakujem :)

    • Mike

      Nata, podľa mňa to nebude nikto riešiť…oni nemajú čas sledovať, koho batožina s cigaretami patrí osobám do 18 rokov…buď kľudná…;) Keby niečo, nesieš ich dedovi :D

  46. Lenka

    Dobrý deň, my s manželom fajčíme ručne šúlané cigarety a chceli by sme si ich vziať do Egyptu v klasickej batočine, v jednej veľkej krabičke t.j.100 ks na osobu. Nebude s tým na letisku problém????
    Ďakujem

    • Mike

      Lenka, dovozné kvóty na cigarety do Egyptu sú 200 cigariet alebo 200 gramov tabaku. Takže so 100 ks na osobu by ste mali byť v pohode…;)

  47. Barbora

    Ahoj ja by som sa chcela opytat,ci bude problem,ak chcem svokre doniest velkonocne ajicka robene sposobom,pri ktorom je v nich napichanych vela (200-300) spedlikov. Dik za odpoved

    • Mike

      Ahoj Barbora, asi to už nebude aktuálne, ale ak by sa ti chcelo, budem rád, ak mi napíšeš, ako si s tými vajíčkami dopadla…

  48. jaja

    Dobrý večer v nedelu letím Ryanairom a chcela by som sa opýtať či je povolené mať v príručnej batožine pilník (penový), menšie zrkadlo, pinzetu a žiletku (jednorázovú). Tiež by ma zaujímalo či sa guma na vlasy a masť, ktorá je predpísaná od lekára, považujú za tekutiny. A ešte som sa na jednej stránke dočítala že tekutiny, ktoré musia byť do 100ml môžu mať max. 1l a tam bolo v zátvorke 10x100ml. To znamená, že môžem mať len 10 tekutín, alebo to bol len príklad a počet môže byť ľubovoľný len nech neprekročí 1l? A ešte, či musí byť všetká (aj netekutá) kozmetika zabalená v sáčku. Letím prvý krát takže mi vaša odpoveď veľmi pomôže a už teraz som vám vďačná.

    • Mike

      Ahoj Jaja, mrzí ma, že som to asi nestihol, ale aj tak posielam odpovede na tvoje otazky…penový pilník, zrkadlo, pinzeta a jednorazová žiletka sú v pohode. Neviem, čo je guma na vlasy, ale tá by tiež nemala robiť problémy. Masť by som zabalil do priehľadného vrecúška, ale ak je predpísaná doktorom, nemal by sa na ňu vzťahovať limit 100 ml. Kozmetika nemusí byť v sáčku, iba tekutiny/gély.

      Čo sa týka tekutín, tak môžeš mať 10 fľaštičiek/nádobiek s max. objemom 100 ml, dokopy teda 1 l tekutín.

  49. Rudy

    Dobrý večr
    Letím do Taliansky a chcem si zo sebou zobrať hydinovu pašteku celý karton to je 36ks v baleni
    po 140g/ks , udenú slaninu 2 kg, a mrazené párky 5 kg . Môžem? Nebudem mať s tým problém ?
    Ďakujem za radu.

    • Mike

      Rudy, keďže letíš v rámci EÚ, nemal by si mať problém s prevozom potravín. Skôr možno ide o to, či sa ti napríklad tie párky počas letu neroztopia a nepokazia…:)

  50. tomas

    ahoj chcel som sa opitat ze letim s emirates na male divi a prestup mame cez dubaj a chcem si tam zobrat sackove polievky vyfonky chcel som vediet ci to mozem prevazat a ci my to nevyhodia?????? a keby nahodov by ma na letisku volaly kvoly tomu tak kam sa mam dostavit na informacie :-) ?

    • Mike

      Ahoj Tomáš, sáčkové polievky a vifonky si kľudne zober, nemajú dôvod ti ich vyhodiť. Skôr ma zaujíma, načo si ich berieš na Maledivy?? :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE