CestopédiaLetecká doprava

Príručná batožina v lietadle

Veľa ľudí v dnešnej dobe cestuje takpovediac naľahko. Cestujú iba na pár dní a berú si so sebou len príručnú batožinu. Takýto spôsob cestovania je výhodný nielen pre cestujúcich, ktorí ušetria čas tým, že si nemusia vyzdvihovať zapísanú batožinu a najmä v prípade nízkonákladových leteckých spoločností získajú aj lacnejšie letenky, ale aj pre letecké spoločnosti, ktoré nemusia prepravovať kilá a kilá batožiny svojich pasažierov. Pri cestovaní iba s príručnou batožinou je dôležité dodržiavať niekoľko pravidiel stanovených nielen leteckými spoločnosťami, ale aj Európskou úniou.

Tento článok bol naposledy aktualizovaný 16. 8. 2019.

Pri väčšine klasických leteckých spoločnostiach si môže každý pasažier vziať si so sebou jeden kus príručnej batožiny spĺňajúci stanovené kritériá plus jeden predmet osobnej potreby, ako napríklad kabelku, kabát, foťák, notebook a podobne. Pri nízkonákladovkách je situácia komplikovanejšia, najmä po tom, čo dve hlavné low cost spoločnosti pôsobiace na našom trhu (Ryanair a Wizz Air) od 1. novembra radikálne zmenili pravidlá.

Írsky low cost prepravca Ryanair povoľuje 1 ks malej príručnej batožiny (bez koliesok) s rozmermi 40 x 20 x 25 cm. Druhú príručnú batožinu s (doteraz) klasickými rozmermi 55 x 40 x 20 cm a maximálnou hmotnosťou 10 kg si na palubu môžu vziať iba pasažieri so zakúpenou službou Priority (6 – 12 € pri rezervácii online). Ryanair okrem toho zaviedol aj nový typ zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg a rozmermi 55 x 40 x 20 cm za príplatok 10 – 17,50 € (treba objednať vopred, na letisku vás to vyjde 25 €).

Z Bratislavy, Košíc a Budapešti môžete letieť spoločnosťou Wizz Air. Tá vám podľa nových pravidiel (platných od 1. 11. 2018) umožní vziať si zadarmo na palubu iba 1 kus malej príručnej batožiny s rozmermi 40 x 30 x 20 cm a hmotnosťou do 10 kg, plus položky z duty-free obchodu zakúpené po absolvovaní bezpečnostnej kontroly. Okrem toho spoločnosť zaviedla nový typ zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg, ktorú vám prepravia za poplatok začínajúci od 9 €. Pasažieri s príplatkovou službou Wizz Priority (od 5 € za jeden smer letu) si môžu na palubu zobrať 1 kus malej príručnej batožiny a 1 kufor na kolieskach s maximálnymi rozmermi 55 x 40 x 23 cm.

Rakúske letecké spoločnosti Austrian Airlines, rovnako ako aj nemecký gigant Lufthansa majú rozmery príručnej batožiny stanovené na 55 x 40 x 23 cm a hmotnosť na 8 kg (v prípade Business a First Class tried v Austrian Airlines a Lufthanse to sú dva kusy batožiny po 8 kg). U oboch spoločností si okrem toho môžete vziať aj 1 predmet osobnej potreby (napr. počítačovú tašku alebo kabelku s rozmermi 40 x 30 x 10 cm a hmotnosťou do 2 kg). Rovnaké podmienky platia aj v low-cost odnožy Lufthansy, leteckej spoločnosti Eurowings. Cestujúci s letenkami BEST si dokonca môžu na palubu zadarmo vziať 2 kusy príručnej batožiny a 1 menšiu príručnú batožinu.

Low cost letecká spoločnosť flydubai, cez ktorú si môžete kúpiť lacné letenky do Dubaja, povoľuje na palube svojich lietadiel 1 kus príručnej batožiny s hmotnosťou do 7 kg, ako aj jednu malú tašku na notebook alebo kabelku s rozmermi 25 x 33 x 20 cm alebo jednu tašku s duty free nákupom. Maximálne rozmery príručnej batožiny sú 55 x 38 x 20 cm a celková hmotnosť vašej príručnej batožiny nesmie presiahnuť 10 kg. Ak máte letenku do business triedy, môžete si na palubu vziať 2 kusy príručnej batožiny s celkovou hmotnosťou 14 kg (súčet hmotností oboch kusov). Ak letíte s dojčaťom, môžete si okrem svojej príručnej batožiny vziať aj ďalší kus batožiny s náhradným oblečením alebo detským jedlom. Rozmery tejto batožiny nesmú presiahnuť 55 x 38 x 20 cm.

Ruská nízkonákladová letecká spoločnosť Pobeda, ktorá ponúka lacné letenky do Moskvy, povoľuje zadarmo si zobrať na palubu pomerne malú príručnú batožinu s maximálnou hmotnosťou 5 kg a rozmermi 36 x 30 x 27 cm. Väčšia príručná batožina nespĺňajúca uvedené rozmery bude považovaná za zapísanú batožinu a za jej prepravu budete musieť zaplatiť poplatok.

Letecká spoločnosť České aerolínie umožňuje svojim pasažierom v ekonomickej triede vziať si na palubu 1 kus príručnej batožiny s maximálnymi rozmermi 55 x 45 x 25 cm a hmotnosťou do 8 kilogramov (v prípade leteniek v ekonomických triedach Lite, Plus a Flex), resp. 2 kusy takejto batožiny v biznis triedach Business Lite a Business. Cestujúci s letenkami Plus, Flex, Business Lite a Business si zároveň môžu vziať aj malú osobnú tašku s rozmermi 40 x 30 x 15 cm a hmotnosťou do 3 kg.

Ponúkame vám lacné letenky do celého sveta.

Dovolenkové letecké spoločnosti Travel Service a Smartwings povoľujú príručnú batožinu s maximálnymi rozmermi 56 x 45 x 25 cm. Hmotnosť príručnej batožiny môže byť max. 8 kg. Okrem príručnej batožiny si môžete na palubu vziať aj 1 malú osobnú tašku (napr. kabelku alebo notebook) s rozmermi 40 x 30 x 15 cm a hmotnosťou do 3 kg.

Z Košíc sa cez Varšavu a Istanbul dostanete takmer do celého sveta vďaka spoločnostiam LOT a Turkish Airlines. Obaja prepravcovia majú rovnaké limity ako Austrian Airlines či FlyNiki, teda 1 kus príručnej batožiny s rozmermi 55 x 40 x 23 cm a maximálnou hmotnosťou 8 kg. Okrem toho si na palubu môžete vziať napríklad kabelku alebo tašku s notebookom, ktorej rozmery nepresiahnu 40 x 35 x 12 cm. Rovnako si na palubu smiete vziať jedlo a skladací kočík/buginu pre dieťa.

Spoločnosť easyJet síce na Slovensko nelieta, ale naši čitatelia ju často využívajú. EasyJet ponúka garanciu prepravy príručnej batožiny v kabíne aj toho najplnšieho lietadla. Podmienkou však je, aby bola vaša príručná batožina o niečo menšia, než zvyčajne – 50 x 40 x 20 cm. Ak bude väčšia (56 x 45 x 25 cm), nemusia vám ju prepraviť priamo v kabíne, ale len v batožinovom priestore. Hmotnosť príručnej batožiny na letoch spoločnosti easyJet nie je obmedzená.

Ak vaša batožina nespĺňa povolené rozmery alebo si myslíte, že je príliš ťažká, mali by ste ju zacheckovať na letisku. V prípade nízkonákladových leteckých spoločností to však znamená zaplatiť poplatok za jej prepravu.

Odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa príručnej batožiny nájdete aj v článku Príručná batožina: otázky a odpovede.

Tekutiny v príručnej batožine

Ak sa rozhodnete cestovať iba s príručnou batožinou, zabudnite na laky na vlasy, veľké voňavky, či fľašu pálenky na rannú dezinfekciu…:) Maximálne množstvo prevážaných tekutín je 1000 ml, čiže 1 liter. Objem jednotlivých nádobiek, v ktorých tekutiny prevážate, však nesmie prekročiť 100 ml. Všetko, čo má viac ako 100 ml, vám pri bezpečnostnej kontrole nekompromisne vyhodia.

Medzi tekutiny sa ráta aj väčšina drogérie, ako napríklad špirála, tekutý make up, voňavka, lak na vlasy, lak na nechty, deodorant, gel/vosk na vlasy, pena na holenie, zubná pasta, náplň do elektronickej cigarety (tzv. e-liquid) a elektronická cigareta samotná a pod. Všetky tieto a podobné predmety musíte pred príchodom na letisko alebo pri bezpečnostnej kontrole vložiť do priehľadného uzatvárateľného vrecúška, ktoré obdržíte na letisku.

Lieky sú na palube lietadla povolené a nemusíte ich prevážať v priehľadných vrecúškach. Matky s malými deťmi musia z každej nádobky, v ktorej prevážajú jedlo/pitie pre svoje dieťa, pred zrakom pracovníka bezpečnostnej kontroly ochutnať. Na tovar, ktorý si kúpite po absolvovaní bezpečnostnej kontroly, sa tieto obmedzenia nevzťahujú.

Zakázané predmety v príručnej batožine

Medzi často odoberané predmety ďalej patria zbrane (vrátane hračiek a replík z umelej hmoty), akékoľvek nože (aj kuchynské), žiletky (nie však jednorazové žiletky na holenie, tie sú povolené), britvy, nožnice (aj manikúrové), pilníky, zapaľovače (väčšinou iba benzínové, plynové zvyknú púšťať), a pod. Ak chcete takéto predmety prevážať, musíte ich mať v normálnej batožine alebo sa musíte o ich preprave dohodnúť so zástupcom leteckej spoločnosti.

Na stránke Letiska M.R. Štefánika v Bratislave nájdete kompletný prehľad bezpečnostných predpisov. Otázky, problémy, riešenia a osobné skúsenosti ľudí nájdete dole v komentároch alebo v našom článku Bezpečnostná kontrola na letisku.

Úvodná fotka: Gabrielle Henderson na Unsplash


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

917 komentárov

  1. Stanislava

    Ahoj, chcela by som sa opýtať. Letíme ryanair do UK, či si môžem do príručnej batožiny zabaliť rýchlovarnú kanvicu-na preváranie vody a veľké balenie Nutrilonu-sušené mlieko pre deti. Ďakujem

  2. Ivana

    Ahoj chcela by som sa opytat.Letim let.spolocnostou asi transavia ale nikde neviem najst podmienky letu. Vies mi povedat ci si mozem vziat zehlicku na vlasy,fen,jedn.ziletku a selfiee tyc na goproo kameru?Ďakujem.

  3. Tonka

    Ahoj, chcem sa opýtať či môžem do príručnej batožiny s Norwegian air zobrať 10ks sušienok Horalka a prípadne Jesenku alebo Piknik (kondezované mlieko) v malom balení. Let do EÚ -Kodaň Ďakujem

  4. Ivana

    Ahoj chcem sa spytat na prirucnu batozinu. Letim prvy krat do USA British Airways. Chcem vediet ake maju byt rozmery a kolko ich mozem mat. Dakujem

    • Mike

      Ahoj Ivana, v BA môžeš mať 1 príručnú batožinu a 1 kabelku/malú tašku. Príručná batožina môže mať 56cm x 45cm x 25cm (hmotnosť až 23 kg, ak ju budeš vedieť sama vyložiť do úložného priestoru) a tá menšia taška 40cm x 30cm x 15cm. Užívaj USA ;)

  5. Daniela

    Dobry den.chcem sa spytat ci je mozne v prirucnej ci zapisanej batozine priviezt nakupy z dovolenky pre rodinu jedna o tzv. fake znaciek kabeliek.jedna sa cca o 3-4ks cize zjavne nie na obchodovanie.bojim sa ze ked si nakupim mi to zhabu ki tomu ze je toho viac a ze je to fake.dakujem

    • Mike

      Ahoj Daniela, toho by som sa veľmi neobával, ty nevieš o tom, že sú to fake kabelky, ty si ich kupovala ako originály, celá nadšená dobrou cenou :)

  6. Simona

    Ahoj ja sa chcem spýtať či môžem mať v príručnej batožine hračky hracie..Mikrofon husenica..Letime s Ryanair ďakujem

  7. Misho

    Ahoj, letíme s rodinkou cez ryanair a máme kabínovu batožinu s rozmermi 55x40x25 – tzn.o 5 cm väčší rozmer na každej strane. Ak som správne pochopil ide sa on-line check in. – kontrola rozmerov batožiny je teda až pri nastupovaní do lietadla (GATE) – ak som správne pochopil vyššie uvedenú diskusiu – nekontrolujú všetku batožinu – len námatkovo. Ale čo sa stane ak ma vyzvú aby som dal batožinu do kontrolnej klietky a ona sa tam nezmestí? aj keď sa rozprávame o 2-3 cm navyše …. čo potom?

    • Mike

      Ahoj Misho, ak ti skontrolujú batožinu a tá sa ti nebude zmestiť do „klietky“, budeš musieť zaplatiť letiskový poplatok za zapísanú batožinu, teda 30 až 75 EUR (podľa toho, či ide o 15 kg alebo 20 kg batožinu, resp. či ide o nízku alebo vysokú sezónu).

  8. Nikola

    Dobrý deň,

    prosím Vás letím s Wizzairom z Budapešti do Thessaloniki. Mám zaplatenú klasickú podpalubnú batožinu, beriem si veľký batoh. Chcem sa opýtať či môžem mať na boku batohu pripnutú karimatku popruhmi alebo musí byť vo vnútri?

    Vďaka za odpoveď.

  9. veronika

    letim zajtra spolocnostou wizz air a prirucna batozina (moj kufor) ma o 3 cm na sirku ako je povolene. akceptuju mi to?

  10. Matia

    Ahoj,
    letim spolocnostou Wizz Air do Londyna a mam zaplatenu velku kabinovu batozinu s rozmermi 56x45x25, nikde vsak nie je uvedena maximalna hmotnost ktoru moze batozina mat. Zaujimalo by ma, ci staci ak kufor bude splnat dane rozmery alebo su dane aj poziadavky na maximalnu hmotnost batoziny. dakujem za odpoved

    • Mike

      Ahoj Matia, Wizzair neupresňuje maximálnu hmotnosť, musíš ju byť len schopná bez pomoci vyložiť do odkladacieho priestoru…:)

  11. Tomas

    Zdravím chystám sa letieť spoločnostouť EASYJET a chcel by som sa opýtať či môžem v príručnej batožine prepravovat dron ( dji phantom) bez vrtúl.
    za odpoveď ďakujem

    • Mike

      Ahoj Tomáš, povedal by som, že dron bude braný ako elektronika, čiže by s ním nemal byť problém.

      • Oliver

        Ahoj, zajtra sluzobne letim cez Lufthansu, chcem si zobrat so sebou drona, velskost tak 20×20, zabalený v krabici a kufri medzi oblečenim. Je to možné?

      • Mike

        Ahoj Oliver, kľudne si ho zabaľ.

  12. Adam

    Dobrý den chcem sa spýtať ci mozem v lietadle prevážať gitaru a za akých podmienok či si musim špeciálne priplatíť a či to nie je moc drahé ďakujem

    • Mike

      Ahoj Adam, ak si chceš gitaru vziať na palubu lietadla, musíš jej kúpiť samostatné sedadlo, čiže cena záleží od aktuálnej situácii na webe Ryanairu. Pri rezervácii miesta pre hudobný nástroj, pri rezervácii zadaj „ITEM SEAT“ ako priezvisko a „EXTRA“ ako krstné meno. Ďalšie údaje (adresa, číslo OP a podobne) zadaj svoje. Ak chceš gitaru zadať ako zapísanú (podpalubnú) batožinu, môžeš tak urobiť počas rezervácie, poplatok je 50 EUR za kus a 1 smer letu (60 EUR ak si to zaplatíš až na letisku).

  13. Ondra

    Ahoj,
    jen se chci zeptat jestli není problém se sluchátky se šroubem?
    Vím, že sluchátka mít můžu, ale rozpadli se takže jsou sešroubované dohromady.
    Mohl by být problém s tím šroubem?

  14. Damian

    Ahoj, chcel by som sa opýtať na to, či so môžem so sebou zobrať selfie tyč do lietadla. Buď v ruke alebo v cestovnej taške. Letím do Londýna o týždeň, spoločnosť Ryanair.
    http://www.datart.sk/Darcek-DATART-teleskopicky-drziak-Z07-1-selfie.html
    Dííky :)

  15. Natalia

    Ahoj , chcela by som sa opýtať či si možem do príručnej batožiny zabaliť aj selfie tyč. Letím na Cyprus na budúci mesiac. Ďakujem :)

  16. tonka kenderešová

    Dobrý deň,chcem sa spýtať či si k batožine môžme pribaliť aj skateboard .Je povolené mať skateboard ako príručnú batožinu alebo mať ho len tak v ruku? :)

  17. JANKA

    Dobry den,
    potrebovala by som poradit letime spolocnostou RYANAIR ale mame len prirucnu batozinu mozem mat v nej svadobne pohare a autoradio? vopred dakujem

  18. Veronika

    Ahoj, potrebovala by som poradit ohladom prirucnej batoziny, letim s Air Canada kde je povolena prirucna batozina do 10 kg, potrebujem si so sebou zobrat aj notebook. Ma byt sucastou tejto carry on do 10 kg alebo si ho mozem zobrat samostatne? :)

    • Mike

      Ahoj Veronika, pri letoch s Air Canada môžeš mať 1 príručnú batožinu a 1 predmet osobnej potreby, ako napríklad počítač, fotobrašňu, hudobný nástroj a podobne. Povolené rozmery pri tejto druhej príručnej batožine sú 16x33x43 cm a maximálna hmotnosť opäť 10 kg.

  19. natalka

    Dobry den, zajtra letime do turecka, ale neviem akou spolocnostou. Mozem si do prirucnej tasky zobrat tablet?

  20. lia

    Chcem sa opytat ci mozu ist do prirucnej batoziny keramicke hrnceky..letim na svadbu a chcela by som zobrat vtipne hrnceky len neviem ci to moze ist do lietadla..letim germanwingsom

  21. Marek

    Ahoj, chcem sa spytat. O mesiac letime ryanair a kupili sme si batozinu ktora ma rozmery 60x37x20. Boli sme batozinu aj vyskusat v Ba na letisku v tej ich makete a sadla tam ako uliata. Len kolieska boli zarovno tej hornej hrany. Mozu nam takuto batozinu neakceptovat?

  22. Dada

    Zdravim,
    Chcem sa opytat ci je moznost zobar si so sebou zhruba 30 injekcii fraxiparinu (musim si pichat kazdych 12 hodin z dovodu riedenia krvy) do prirucnej batoziny? Cestujem len s prirucnou, ryan air. Dakujem za odpoved

  23. Vera

    Dobrý večer Mike, poprosím o vašu radu.
    Letím spoločnosťou KLM do Anglie. Je možné zobrať so sebou mak? Ak áno, v akom množstve? Trebárs 1 kg, menej alebo aj viac?
    A druhá otázka- ak áno, môže byť z trhu/je zabalený bez etikiet o pôvode, výrobe atď/ Alebo lepšie kúpiť v obchode? Ďakujem za odpoveď.

    • Mike

      Dobry den Vera, keďže ide o let v rámci EÚ, nemal by s tým byť žiadny problém. Možno pri ceste do USA by som to riešil, ale do Anglicka určite nie.

  24. Klaudia Cs.

    Dobrý deň! V piatok cestujem z Viedne do Ríma s Easy Jetom ..jednorázove žilety v príručnej batožiny môžu byť?

  25. tana kossova

    Mozem si zobrat na polubu {alebo do uloz.priestoru batoziny} slnecnik, letim tal.spolocnostou Al Italia? {nepresahuje 100 cm}

    • Mike

      Ahoj Táňa, slnečník by som skôr asi videl v zapísanej batožine, ak sa zmestí…osobne by som sa ale so slnečníkom neterigal a skôr si ho požičal/kúpil na mieste…

  26. Dáška

    Ahoj je to aktualne ze mozem mat na palube az 1 liter? Vsade citam a pocuvam ze dokopy max 100 ml. Je to pre mna novinka. Dakujem:)

    • Mike

      Nie nie, 10 x 100 ml, čiže dokopy 1 liter. Možno ti niekto chcel len povedať, že max. objem jednej nádobky s tekutinou (fľaša, šampón, krém na opaľovanie) je 100 ml…

  27. Andrea

    Zdravim, chcem sa opytat ci si mozem do prirucnej batoziny (letim Wizzairom) vziat zehlicku na vlasy a teleskopicku „selfie“ tycku na mobil, dakujem.

  28. Jana

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či je k adrenalínovému autoinjektoru Epipen prepravovanému v príručnej batožine v originálnom balení potrebné lekárske potvrdenie. Ďakujem.

    • Mike

      Pozeral som nejaké info na webe, kde písali, aby sa ten autoinjektor nosil práve v príručnej batožine a tiež aby ľudia naňho upozornili personál letiska…v každom prípade si myslím, že pre nich ide o dobre známu vec, takže ti problém robiť nebudú…pochybujem, žeby riskovali možné vážne zdravotné problémy na palube lietadla…

  29. Dominika

    Dobrý deň, letím spoločnosťou Ryanair. Chcela by som sa opýtať,či je možné zobrať si do palubnej batožiny epilatór a žehličku na vlasy, plus vitamínove doplnky-dva druhy. Ďakujem za skorú odpoveď. Pekný deň.

  30. Jarka

    Dobrý deň, za mesiac cestujem z Viedne do Toronta, spoločnosťou Lufthansa a Air Canada. Chcem sa spýtať, či môžem do príručnej tašky zobrať krištáľové poháre, misky. V príručnej batožine by som mala len krištáľ. Ďakujem za odpoveď.

  31. Tanya

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či do alebo na príručnú batožinu môžem pripevniť karimatku. Letím s Norwegian Air. Ďakujem za odpoveď.

    • Mike

      Fúha, to ti asi neviem úplne presne povedať…DO určite áno, NA v zásade hádam aj tiež…ale neviem to naisto…

  32. Katarína

    Dobrý deň, letím v auguste, ešte neviem akou leteckou spoločnosťou,letenky mi prídu týždeň pred odletom, no vraj sa teraz po novom zmenili rozmery príručnej batožiny,a ja to nemôžem nikde nájsť.

    • Mike

      Ahoj Katka, no rozmery príručnej batožiny a povolené hmotnosti sa medzi jednotlivými leteckými spoločnosťami mierne líšia. Napíš keď budeš vedieť, s kým letíš…

  33. Maria

    Dobry den, ohladne liekov sa chcem opytat ci potrebujem nejake lekarske potvrdenie na antikoncepciu a lieky na stitnu zlazu. Mam ich na predpis a nie su volnopredajne. Dakujem za odpoved, pekny den.

    • Maria

      Cestujem ryanairom a budem ich mat v prirucnej.

    • Mike

      Ahoj Mária, ak tých liekov nie je veľké množstvo, potvrdenia by som neriešil…

      • Marta

        Dobrý deň,
        neviete prosím, čo sa myslí tým väčším množstvom? Letím na týždeň, čiže minimálne tej antikoncepcie by bolo na 7dní, tak neviem, či je to ešte ok :) Ďakujem :)

      • Mike

        Ahoj Marta, antikoncepciu nikto nebude riešiť, to každý colník pochopí…skôr ide o prípady, keď človek cestuje na 3 týždne a viac a užíva povedzme 4 rôzne lieky, prípadne si pichá nejaké injekcie a podobne…

      • Marta

        A cestujem s ryanairom, budem mať iba príručnú batožinu

  34. Zdenik

    Dobry den, chcem sa opytat. Letime cez rynair po prvykrat. A mame kazdy prirucnu tasku 48x30x23. Bude to problem? Dakujem za odpoved

    • Mike

      Ahoj Zdenik, ak máš obavu o tie 3 cm na poslednom rozmere, tak nemaj…zjavne ide aj o výzorovo menšie tašky, takže by som sa ničoho neobával.

  35. Stanislava

    Ahoj, ja sa chcem opytat ci tekutiny musia byt v originalnom baleni?Chcela by som previezt odfarbovac na vlasy( su to dve flasticky po 125ml, ci je mozne ich preliat do mensich aby splnali 100 ml) tyka sa to prirucnej batoziny, letecka spolocnost Swiss(skyscanner) z Prahy do Zenevy. Dakujem za odpoved.

    • Mike

      Ahoj Stanka, akože určite pri kontrole neskúmajú, či obsah zodpovedá fľaštičke, v každom prípade musí byť na použitej fľaštičke uvedené, aký má objem. Čiže nemôže to byť nejaká neoznačená plastová fľaštička, aj keď s objemom do 100 ml…oni to tam jednoducho nemajú čas riešiť…

      • Stanislava

        dakujem velmi pekne :-)
        dufam ze tato sprava bude uzitocna aj pre inych uzivatelov :-D

  36. Martina

    chcela by som sa opytat… letim spolocnostou wizzair a chcem vediet či tabletky ako napriklad paralen ibalgin a pod. si mozem zobrat na palubu lietadla v prirucnej batozine … vdaka za odpoved

  37. Alena

    Ahoj, zaujímalo by ma, či si do príručnej batožiny môžem zabaliť nejakú desiatu, natretý chlieb alebo iné pečivo??

  38. Maria

    dobrý vecer ja letim v juni a môj priručny kufor ma rozmery 62/39/20 je to problem

  39. Dušan

    Ahoj, chcem sa spýtať, či v podpalubnej batožine môžem prepravovať nôž v rámci EU.

    Vďaka
    D

  40. Albert

    Dobrý deň,chcel by som sa spýtať či je možné mať skateboard ako príručnú batožinu(zvlášť v ruke či v baťohu) alebo ho prepaviť ako zapísanú ?

    • Mike

      Ahoj Albert, ono to zrejme závisí od leteckej spoločnosti. Čo som narýchlo pozrel, tak Ryanair skateboard na palube lietadla nepovoľuje, ale Air Canada áno…skús napísať, čím letíš…

      • Albert

        Letím spoločnosťou Norwegian air,z Budapešti do Londýna.

      • Mike

        Takto, na stránke Norwegian sa skateboardy nespomínajú, ani medzi zakázanými predmetmi ani medzi povoleným športovým vybavením…takže by som povedal, že s tým nebudú mať problém…samozrejme to nemám potvrdené…otázne je aj, aký je ten skateboard veľký, lebo ak bude prekračovať povolené rozmery príručnej batožiny, tak či onak bude musieť ísť do podpalubia…

  41. gitka

    prosim vas mozem preniest mesko preddusene,? rezne vyprazane? a knedlu? dakujem

    • Mike

      Ahoj Gitka, nebudem skúmať dôvody, prečo chceš brať preddusené mäsko, ale pri letoch v rámci EÚ samozrejme môžeš…:)

  42. Marta

    Môžem si zobrať do príručnej batožiny lieky? Sú to normálne tabletky (nie tekutiny). Niekde som čítala že treba recept, inde že netreba. Letíme s Ryanair-om bez zapísanej batožiny.

    • Mike

      Ahoj Marta, samozrejme si lieky môžeš vziať. Recept, resp. potvrdenie od lekára je potrebné, keď berieš väčšie množstvo liekov, napr. pri dlhšej ceste…

  43. Mária

    Prajem pekný večer! Chcela by som vediet či možem mat v prirucnej batožine aj 100.ml parfem,letím spol.Rainer. Ďakujem pekne.

  44. marta

    Chcela som sa spýtať ci sa moze do príručnej batožiny vziat proteinovy prasok.dakujem.

  45. Kristína

    Ahoj Mike, letím so spoločnosťou Ryanair a chcela by som sa spýtať, či je možné zabaliť do príručnej batožiny aj nejaké cestoviny, ryžu, pečivo, kávu, konzervy :)

    • Mike

      Ahoj Kristína, samozrejme si jedlo zbaliť môžeš. Obmedzenia sa týkajú iba tekutín, ale to určite vieš…;)

  46. Katka

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, či môžem mať magnetky v príručnej batožine. Ďakujem :-)

  47. Mirka

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, či si môžem zobrať do príručnej batožiny nástenné hodiny? Hrany sú ostré, tak aby to nepovažovali za zbraň :) . Letím do Londýna spoločnosťou Wizz Air. Ďakujem za odpoveď.

    • Mike

      Mirka, ospravedlňujem sa, že píšem až teraz, ale vôbec ma systém neupozornil na nový komentár. Hodiny samozrejme môžeš vziať, nemali by ti pre ne robiť vôbec žiadne problémy.

  48. Ján

    zdravím chcel by som sa opýtať budem letieť rainar a príručná batožina má rozmery 55x40x20 a moja má 55x30x29 či s tým nebude problém ??? ďakujem

    • Mike

      Ján, problém s tými 9 centimetrami navyše môže byť len vtedy, ak ťa požiadajú, aby si vložil kufor do ich „klietky“ – ten sa ti tam potom nezmestí a oni ti tú batožinu odmietnu. Ak sa tak nestane (mne osobne sa to ešte nestalo nikdy), tie centi navyše si podľa mňa nikto nevšimne…

  49. Dagmar Borkeová

    Dobrý deň, mám jeden problém, som onkologická pacientka a lekár mi predpísal pred odletom injekciu – Fraxiparin – ochrana proti embólii. Injekciu si mám vpichnúť 12 hodín pred odletom, takže jednu si musím zabaliť, aby som ju mohla použiť pri návrate domov. Môžem túto injekciu zabaliť do nejakej nádobky a vložiť medzi veci do kufra?
    Ďakujem.

    Letím spoločnosťou KLM z Viedne

    • Mike

      Dobrý deň Dagmar, s liekmi (najmä v zapísanej batožine) by nemal byť žiadny problém…

  50. Thomas

    ahoj ja by som sa chcel opýtať, kedže som to tu nenašiel, že či si možem zobrať zo sebou do príručnej batožiny gymnastické kruhy aj s popruhmi na ich zavesenie, vyzerajú nejako takto http://www.svihadlo.sk/gymnasticke-kruhy

    • Mike

      Ahoj Thomas, podľa mňa v pohode, neexistuje dôvod, prečo by mali niekomu prekážať :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET