CestopédiaLetecká doprava

Príručná batožina v lietadle

Veľa ľudí v dnešnej dobe cestuje takpovediac naľahko. Cestujú iba na pár dní a berú si so sebou len príručnú batožinu. Takýto spôsob cestovania je výhodný nielen pre cestujúcich, ktorí ušetria čas tým, že si nemusia vyzdvihovať zapísanú batožinu a najmä v prípade nízkonákladových leteckých spoločností získajú aj lacnejšie letenky, ale aj pre letecké spoločnosti, ktoré nemusia prepravovať kilá a kilá batožiny svojich pasažierov. Pri cestovaní iba s príručnou batožinou je dôležité dodržiavať niekoľko pravidiel stanovených nielen leteckými spoločnosťami, ale aj Európskou úniou.

Tento článok bol naposledy aktualizovaný 16. 8. 2019.

Pri väčšine klasických leteckých spoločnostiach si môže každý pasažier vziať si so sebou jeden kus príručnej batožiny spĺňajúci stanovené kritériá plus jeden predmet osobnej potreby, ako napríklad kabelku, kabát, foťák, notebook a podobne. Pri nízkonákladovkách je situácia komplikovanejšia, najmä po tom, čo dve hlavné low cost spoločnosti pôsobiace na našom trhu (Ryanair a Wizz Air) od 1. novembra radikálne zmenili pravidlá.

Írsky low cost prepravca Ryanair povoľuje 1 ks malej príručnej batožiny (bez koliesok) s rozmermi 40 x 20 x 25 cm. Druhú príručnú batožinu s (doteraz) klasickými rozmermi 55 x 40 x 20 cm a maximálnou hmotnosťou 10 kg si na palubu môžu vziať iba pasažieri so zakúpenou službou Priority (6 – 12 € pri rezervácii online). Ryanair okrem toho zaviedol aj nový typ zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg a rozmermi 55 x 40 x 20 cm za príplatok 10 – 17,50 € (treba objednať vopred, na letisku vás to vyjde 25 €).

Z Bratislavy, Košíc a Budapešti môžete letieť spoločnosťou Wizz Air. Tá vám podľa nových pravidiel (platných od 1. 11. 2018) umožní vziať si zadarmo na palubu iba 1 kus malej príručnej batožiny s rozmermi 40 x 30 x 20 cm a hmotnosťou do 10 kg, plus položky z duty-free obchodu zakúpené po absolvovaní bezpečnostnej kontroly. Okrem toho spoločnosť zaviedla nový typ zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg, ktorú vám prepravia za poplatok začínajúci od 9 €. Pasažieri s príplatkovou službou Wizz Priority (od 5 € za jeden smer letu) si môžu na palubu zobrať 1 kus malej príručnej batožiny a 1 kufor na kolieskach s maximálnymi rozmermi 55 x 40 x 23 cm.

Rakúske letecké spoločnosti Austrian Airlines, rovnako ako aj nemecký gigant Lufthansa majú rozmery príručnej batožiny stanovené na 55 x 40 x 23 cm a hmotnosť na 8 kg (v prípade Business a First Class tried v Austrian Airlines a Lufthanse to sú dva kusy batožiny po 8 kg). U oboch spoločností si okrem toho môžete vziať aj 1 predmet osobnej potreby (napr. počítačovú tašku alebo kabelku s rozmermi 40 x 30 x 10 cm a hmotnosťou do 2 kg). Rovnaké podmienky platia aj v low-cost odnožy Lufthansy, leteckej spoločnosti Eurowings. Cestujúci s letenkami BEST si dokonca môžu na palubu zadarmo vziať 2 kusy príručnej batožiny a 1 menšiu príručnú batožinu.

Low cost letecká spoločnosť flydubai, cez ktorú si môžete kúpiť lacné letenky do Dubaja, povoľuje na palube svojich lietadiel 1 kus príručnej batožiny s hmotnosťou do 7 kg, ako aj jednu malú tašku na notebook alebo kabelku s rozmermi 25 x 33 x 20 cm alebo jednu tašku s duty free nákupom. Maximálne rozmery príručnej batožiny sú 55 x 38 x 20 cm a celková hmotnosť vašej príručnej batožiny nesmie presiahnuť 10 kg. Ak máte letenku do business triedy, môžete si na palubu vziať 2 kusy príručnej batožiny s celkovou hmotnosťou 14 kg (súčet hmotností oboch kusov). Ak letíte s dojčaťom, môžete si okrem svojej príručnej batožiny vziať aj ďalší kus batožiny s náhradným oblečením alebo detským jedlom. Rozmery tejto batožiny nesmú presiahnuť 55 x 38 x 20 cm.

Ruská nízkonákladová letecká spoločnosť Pobeda, ktorá ponúka lacné letenky do Moskvy, povoľuje zadarmo si zobrať na palubu pomerne malú príručnú batožinu s maximálnou hmotnosťou 5 kg a rozmermi 36 x 30 x 27 cm. Väčšia príručná batožina nespĺňajúca uvedené rozmery bude považovaná za zapísanú batožinu a za jej prepravu budete musieť zaplatiť poplatok.

Letecká spoločnosť České aerolínie umožňuje svojim pasažierom v ekonomickej triede vziať si na palubu 1 kus príručnej batožiny s maximálnymi rozmermi 55 x 45 x 25 cm a hmotnosťou do 8 kilogramov (v prípade leteniek v ekonomických triedach Lite, Plus a Flex), resp. 2 kusy takejto batožiny v biznis triedach Business Lite a Business. Cestujúci s letenkami Plus, Flex, Business Lite a Business si zároveň môžu vziať aj malú osobnú tašku s rozmermi 40 x 30 x 15 cm a hmotnosťou do 3 kg.

Ponúkame vám lacné letenky do celého sveta.

Dovolenkové letecké spoločnosti Travel Service a Smartwings povoľujú príručnú batožinu s maximálnymi rozmermi 56 x 45 x 25 cm. Hmotnosť príručnej batožiny môže byť max. 8 kg. Okrem príručnej batožiny si môžete na palubu vziať aj 1 malú osobnú tašku (napr. kabelku alebo notebook) s rozmermi 40 x 30 x 15 cm a hmotnosťou do 3 kg.

Z Košíc sa cez Varšavu a Istanbul dostanete takmer do celého sveta vďaka spoločnostiam LOT a Turkish Airlines. Obaja prepravcovia majú rovnaké limity ako Austrian Airlines či FlyNiki, teda 1 kus príručnej batožiny s rozmermi 55 x 40 x 23 cm a maximálnou hmotnosťou 8 kg. Okrem toho si na palubu môžete vziať napríklad kabelku alebo tašku s notebookom, ktorej rozmery nepresiahnu 40 x 35 x 12 cm. Rovnako si na palubu smiete vziať jedlo a skladací kočík/buginu pre dieťa.

Spoločnosť easyJet síce na Slovensko nelieta, ale naši čitatelia ju často využívajú. EasyJet ponúka garanciu prepravy príručnej batožiny v kabíne aj toho najplnšieho lietadla. Podmienkou však je, aby bola vaša príručná batožina o niečo menšia, než zvyčajne – 50 x 40 x 20 cm. Ak bude väčšia (56 x 45 x 25 cm), nemusia vám ju prepraviť priamo v kabíne, ale len v batožinovom priestore. Hmotnosť príručnej batožiny na letoch spoločnosti easyJet nie je obmedzená.

Ak vaša batožina nespĺňa povolené rozmery alebo si myslíte, že je príliš ťažká, mali by ste ju zacheckovať na letisku. V prípade nízkonákladových leteckých spoločností to však znamená zaplatiť poplatok za jej prepravu.

Odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa príručnej batožiny nájdete aj v článku Príručná batožina: otázky a odpovede.

Tekutiny v príručnej batožine

Ak sa rozhodnete cestovať iba s príručnou batožinou, zabudnite na laky na vlasy, veľké voňavky, či fľašu pálenky na rannú dezinfekciu…:) Maximálne množstvo prevážaných tekutín je 1000 ml, čiže 1 liter. Objem jednotlivých nádobiek, v ktorých tekutiny prevážate, však nesmie prekročiť 100 ml. Všetko, čo má viac ako 100 ml, vám pri bezpečnostnej kontrole nekompromisne vyhodia.

Medzi tekutiny sa ráta aj väčšina drogérie, ako napríklad špirála, tekutý make up, voňavka, lak na vlasy, lak na nechty, deodorant, gel/vosk na vlasy, pena na holenie, zubná pasta, náplň do elektronickej cigarety (tzv. e-liquid) a elektronická cigareta samotná a pod. Všetky tieto a podobné predmety musíte pred príchodom na letisko alebo pri bezpečnostnej kontrole vložiť do priehľadného uzatvárateľného vrecúška, ktoré obdržíte na letisku.

Lieky sú na palube lietadla povolené a nemusíte ich prevážať v priehľadných vrecúškach. Matky s malými deťmi musia z každej nádobky, v ktorej prevážajú jedlo/pitie pre svoje dieťa, pred zrakom pracovníka bezpečnostnej kontroly ochutnať. Na tovar, ktorý si kúpite po absolvovaní bezpečnostnej kontroly, sa tieto obmedzenia nevzťahujú.

Zakázané predmety v príručnej batožine

Medzi často odoberané predmety ďalej patria zbrane (vrátane hračiek a replík z umelej hmoty), akékoľvek nože (aj kuchynské), žiletky (nie však jednorazové žiletky na holenie, tie sú povolené), britvy, nožnice (aj manikúrové), pilníky, zapaľovače (väčšinou iba benzínové, plynové zvyknú púšťať), a pod. Ak chcete takéto predmety prevážať, musíte ich mať v normálnej batožine alebo sa musíte o ich preprave dohodnúť so zástupcom leteckej spoločnosti.

Na stránke Letiska M.R. Štefánika v Bratislave nájdete kompletný prehľad bezpečnostných predpisov. Otázky, problémy, riešenia a osobné skúsenosti ľudí nájdete dole v komentároch alebo v našom článku Bezpečnostná kontrola na letisku.

Úvodná fotka: Gabrielle Henderson na Unsplash


LACNÉ LETENKY TERAZ CEZ BOOKING.COM

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

917 komentárov

  1. veronika

    dobry den letim Ryanairom z Londyna..chcem sa opytat ci si do prirucnej batoziny mozem zobrat sladkosti, cukriky a cokolady.. lebo som niekde pocula ze jedlo sa nesmie..

  2. Mimus

    Dobry den ja sa chcem opytat letime tuto stredu do talianska a mame to take nedoriesene lebo ideme so skoly a profesorka nam riadne newyswetlila za batozinu tym padom si mame brat len desat kil ale ja by som sa chcela opytat keby si ja zoberem patnas kil ze kolko by sa doplacalo lebo viem ze ked tam vraj nesedi bud desat kilo alebo rozmery kufra ze by sa malo dat doplatit ale niesom si ista prosim poradte mi ze kolko by to stalo a ci sa to wobec da dakujem

    • Mike

      Mimus, prepáč že odpovedám takto neskoro…ak si berieš iba príručnú batožinu, tak tá môže mať maximálne 10 kg. Ak má viac, donútia ťa zaregistrovať si ju ako zapísanú batožinu, čo ťa na letisku bude stáť 35 €.

  3. miso

    no misko misko takto ty travis cas v robote??? :D

  4. SImona

    ahojte, chcela by sa spytat, či si mozem do priručnej batožiny zobrat susič na vlasy alebo nejake potraviny…a ešte mam jednu otazku, či ten priehladny sačik musi mat nejake rozmery alebo je to jedno aky je velke…
    letim ryanairom z BA-do Bergama
    Dakujem :)

    • Mike

      Ahoj, sušič na vlasy a potraviny si kľudne zober, sú povolené. Čo sa týka sáčku, žiadne špeciálne rozmery…klasický priehľadný a uzatvárateľný sáčok, čo dostať v obchode. Alebo ho majú aj na letisku, tuším na informáciách…

      • SImona

        Dakujem velmi pekne :)) takze sušič isto nie je problem? lebo čitala som na nete mnoho člankov ze ryanair je strasne prisny natooto…no sačky uz mam take normalne vakuoove:)
        hlavne ma zaujimali tie potraviny prerože dorazime do milana asi okolo desiatej a aby sme neumreli od hladu :)
        ešte raz dakujem na info :)

  5. Eja

    Najskor pochvalujem a dakujem za skvele info pre neskusenych. Letim s Ryanair do Pariza len s prirucnou batozinou. Mozem si vziat moj bezlepkovy chlieb (cely bochnik) a rezne, kym si najdem stravu pre seba ? Nie je do lietadla nejake obmedzenie, co sa tyka potravin?
    Pozdravujem a dakujem

    • Mike

      Ďakujeme Eja za pochvalu, snažíme sa…:) Čo sa týka jedla, v pohode, Ryanair nemá problém s tým, ak si pasažieri donesú vlastné jedlo…

  6. Maroš

    zdravim,prosim Vás možem si do priručnej tašky do lietadla zobrať 2ks inzulínových pier?jedna sa o jedno na den a jedno s nočnym inzulínom,jedná sa o let do Egypta.

    • Mike

      Myslím si Maroš, že by si nemal mať problém. Lieky potrebné počas letu a pobytu v cudzine sú na palube povolené, a určite zahŕňajú aj inzulínové perá.

  7. peter

    chcel som sa vas opytat ci si mozem zobrat do lietadla tabak …. ci mi to neskonfiskuju alebo nieco diki za odpoved

  8. Katarína

    Dobrý deň, za tri dni letím do Španielska a chcem svojim známym zobrať malú pozornosť 1 kilo údených korbáčov .Môžem ich prenášať aj v príručnej batožine? A ešte by som sa chcela opýtať na takú banálnu otázku .Som fajčiarka a samozrejme si potrebujem zapáliť cigaretu zapaľovačom . Keďže som sa tu niekde dočítala ,že zapaľovač je zakázaný ,tak ako sa potom postupuje?

    • Mike

      Katka, korbáčiky kamarátom kľudne zober…:) Čo sa týka zapaľovačov, dovolené sú tie klasické plynové. Benzínové ZIPPO by ti zrejme zobrali…

  9. Lucia

    Dobry den,

    cestujeme z Viedne do Pariza (CDG) spolocnostou Airberlin – 3 dospele osoby a 2 deti (2r., 3r.).
    Neviete prosim, ci maju narok na prirucnu batozinu aj deti? Neviete aky je rozmer prirucnej batoziny ci standardny (55 x 40 x 20 cm)?
    Musi ist fotoaparat do prirucnej tasky alebo moze byt v samostatnej taske pre fotak na to urcenej?
    A notebook v taske je tiez ako prirucna batozina?
    Dakujeme vopred za odpoved.

    • Gleb Cokotuchin

      Free baggage allowance Short-haul/Medium-haul Long-haul Long-haul USA/Canada
      Economy Class 20 kg 20 kg 1 bag up to 23 kg
      Business Class 30 kg 30 kg 2 bags up to 32 kg (71 lbs) each
      Kabin bagáž
      Cabin baggage must not weigh more than 6 kg (8 kg incl. laptop) and the dimensions must not exceed 55 cm x 40 cm x 20 cm. Passengers in airberlin’s business class may take a second item of cabin baggage weighing up to 6 kg on board (except on flights to / from the USA and Canada: one item of hand luggage).
      a ešte decká a batožina:
      Batožina služby pre deti
      Na našich linkách deti vo veku do 2 rokov mať voľný batožiny príspevok 20 kg (výnimka: kus koncept»). Od roku v máji 2012, deti budú mať voľný batožiny príspevok jedného vreca váženie až 23 kg. Kočíky/detských kočíkov, dieťa automobilové sedadlá a postieľky/cestovný cots samozrejme prepravuje prostredníctvom nás bezplatne
      Iné info http://www.airberlin.com

    • Mike

      Lucka, ešte doplním Gleba: nárok na príručnú batožinu má každý pasažier s letenkou, to znamená všetky osoby nad 2 roky veku. Povolené rozmery sú ako píšeš, tj. 55 x 40 x 20 cm a maximálna hmotnosť 6 kg, resp. 8 kg vrátane notebooku.

  10. alojz

    zdravim, o tyzden letim z Viedne do Sydney cez Dubai spolocnostou Emirates Airlines, a chcem sa opytat ako je to s prirucnou batozinou, pretoze premyslam si zobrat laptop samostatne v taske na notebook,kde si dam aj fotak, externy hardisk nabijacky a ostatne prislusenstvo. dakujem za odpoved

    • Gleb Cokotuchin

      Emirates nie je Ryan Air. Je to naj letecká spoločnosť na svete. Robiť nejaké obštrukcie je pod ich úroveň a meno spoločnosti. Myslím, že nemusíš mať žiadne obavy. Bon voyage. Problémy skôr možu byť v Sydney na letisku, hoci možno budeš mať „kliku“ a prejdeš bez filcungu. Veľmi záleží aj na koho tam natrafíš.

    • Mike

      Gleb, ďakujem za zastúpenie počas mojej dovolenky…:)

      Alojz, podľa stránky Emirates si môžeš vziať 1 kus príručnej batožiny s maximálnymi rozmermi 55 x 38 x 20 cm a hmotnosťou do 7 kg. Duty free nákupy (alkohol, cigarety alebo parfémy) môžeš niesť extra. Čo sa týka notebooku, súhlasím s Glebom, že nebudeš mať problém ak ho nebudeš mať v príručnej batožine.

      A inak: poletíš A 380-kou? Ak hej, tak ti úprimne závidím…;) Urob nejaké fotky…:)

  11. peto

    nazdar Mike, chcem sa opytat ci ruksak moze byt ako príručná batožina, letím so spoločnostou ryanair do Londýna. Dakujem za odpoved

  12. Suzie

    Dobry vecer, cestujeme do Londyna s Ryanair, letenky mam vytlacene a ziadaju este palubovu vstupenku, preto sa chcem opytat, akym sposobom si ju vytlacit,pojde to cez ich stranku a mam to vytlacit teda 4 krat ???(kedze ideme dvaja tam aj spat). Staci mi tolko k letu?

    • Mike

      Suzie, na to, aby si mohla nastúpiť do lietadla, si musíš urobiť tzv. online check in. Je to v podstate ten istý proces, ktorý sa odohrával po príchode na letisko, akurát teraz sa to robí na internete. Ryanair to má dokonca povinné, takže niet cesty okolo (ak samozrejme nechceš platiť vysoké poplatky).

      Zájdi na http://www.ryanair.com, vľavo hore klikni zelené tlačidlo „Online Check-in“ a nasleduj pokyny na obrazovke. Podľa toho, na ako dlho letíš, sa budeš zrejme môcť rovno zacheckovať na oba smery letu. Výstupom online check-inu je palubná vstupenka, ktorú si vytlačíš a ktorú ukážeš pri bezpečnostnej kontrole na letisku, resp. pri vstupe do „gejtu“…

  13. Miška

    Ahoj…cestujem lietadlom po prvý krát s ročným dieťatkom ..budem letiet zrejme s Astria Airlines,co sa tyka kočíka viem, že je možne ho odovzdať až pri vstupe do lietadla..avsak problem mam s batožinou…kufor mam obrovsky jeho rozmery sú po sčítaní všetkých troch stran 174 cm a vsade píšu povolenú velkost 158cm. Tým že idem s malým bábom chcem sa zbaliť do jedného kufra aby som nemala problemy s premiestnovaním. Mozme sa zbalit do jedneho kufra obaja??? Nebude s tým problem?? A kolko kg sa počita pre Infant? Predpokladam, že kufor bude mat okolo 30 kg mozno viac..zaujima ma ci budem platit za nadrozmernu batozinu alebo priplacat iba za kila…
    (suseda sa prave vratila z dovolenky, kde boli štyria zbalený v dvoch kufrov…nepovolili im to a museli si to prehadzat do 4 tasiek aby sa zmestili do limitu.) Stahujeme sa na dlhší čas, preto beriem vela veci. DAKUJEM za skoru odpoved. Miška

    • Mike

      Miška, napíš bližšie, odkiaľ kam letíš a tiež kedy si si kupovala letenku…Austrian Airlines má totižto rôzne podmienky napríklad pri letoch do USA, a tiež rôzne podmienky podľa toho kedy bola letenka vystavená…

      Vo všeobecnosti však platí, že Infant nemá nárok na batožinu.Na stránke píšu, že ak batožina presahuje 158 cm, treba to oznámiť dopredu na telefónnom čísle +43 5 1766 1000 alebo emailovej adrese specialcases@austrian.com.

  14. Natália

    Ahoj, mám palubnú vstupenku vytlačenú a kód rezervácie, takže letenku nemôžem sama vytlačiť či dostanem ju na letisku?
    Dakujem

    • Mike

      Natália, letenky v papierovej podobe už v súčasnosti neexistujú. Ak si zacheckovaná a máš vytlačenú palubnú vstupenku, potom sa môžeš kľudne tešiť na let…nič iné ti netreba…;)

      • Natália

        Veľmi pekne ti dakujem za informácie :)

  15. ema

    A este prosim vas, v pripade nadvahy na londynskom letisku, kolko sa plati za 1kg nadvahy. Vdaka

  16. ema

    Dobry den,
    dcera sa vracia z Londyna dost nabalena, tak by som sa chcela opytat, ze kolko kg je povolenych do batozinoveho priestoru a kolko na prirucnu batozinu. A ci moze mat ako prirucnu batozinu 2 tasky + PC.
    Dakujem.

  17. Michal

    Zdravíčko…
    Chcem sa opýtať…Letím Ryanairom do Birminghemu a chcem si okrem príručnej batožiny vziať aj notebook. Do cestovnej batožiny ho nezmestím a do príručnej už tobôž nie. Bol by veľký problém keby som mal ako príručnú batožinu ruksak s požadovanými rozmermi a k tomu ešte tašku s notebookom?

    • Michal

      Apropo keď som notebook kupoval dostal som k nemu niečo ako cestovný pas pre notebook. Potrebujem tento doklad k preprave notebooku v lietadle v rámci EU?

    • Mike

      Ahoj Michal, no problém to bude, najmä v Anglicku (aj keď som počul, že v Bratislave už tiež robili stresy). Ryanair povoľuje výlučne 1 kus príručnej batožiny, v ktorej musí byť úplne všetko, čo si chceš vziať na palubu lietadla…skús to nejako napakovať…

  18. katka

    Dobrý deň,

    cestujem na dovolenku, ale neviem akou spoločnosťou, zaujímalo by ma čo všetko môžem vziať so sebou do kufra, nie do príručnej batožiny. /kolko tekutin, nožnice, pinzetu a také či tam sa dá prepravovať/ Ďakujem

  19. Natália

    Ahoj.
    Mám dve otázky:
    1. kolko kartonov cigariet si mozem zabalit do príručnej batoziny?
    2. a cestujem na 3týždne do Irska a myslím si že nebude dosť tá príručná, kde by som mohla kúpiť tú 15kg batožinu? Kolko to stojí?

    • Mike

      Natália, ak cestuješ v rámci EÚ (čo cestuješ, keďže ideš do Írska), tak množstvo cigariet nie je obmedzené, pokiaľ ide o vlastnú potrebu.

      Zapísanú batožinu si môžeš dokúpiť na stránke Ryanair, kliknutím na MANAGE MY BOOKING v hlavnom menu úplne napravo. Keďže je ešte stále vysoká sezóna, jeden kufor ťa vyjde na 40 € (pri obojsmernom lete). Ak letíš po 21.9., bude ťa kufor stáť 30 €. Ak si ho nekúpiš online, ale až na letisku, priprav si 80 € (resp. 70 € po 21.9.).

  20. Mirka

    Letím s Aeroflotom do Číny s lietadlom Airbus 330. Akú môžem mať veľkosť príručnej batožiny na palubu lietadla?
    Ďakujem
    Mirka

    • Mike

      Mirka, Aeroflot povoľuje 1 kus príručnej batožiny s maximálnymi rozmermi 55 x 40 x 20 cm a hmotnosťou do 10 kg. V triedach Business, Premiere a President môže mať príručná batožina až 15 kg. Okrem toho si môžete vziať napríklad kabelku, notebook, foťák, knižku, dáždnik alebo deku.

      • Gleb Cokotuchin

        Vlani som letel s Aeroflotom do Shanghaia na Expo. Neboli absolútne žiadne problémy. Tento rok sme leteli do Tokia a bolo to rovnaké. Pri transfére sa robí na Sheremetyeve znovu bezpečnostná kontrola, treba sa aj vyzuť a dať topánky do skeneru. Nevidel som žiadne represie, ani s cestujúcimi, ktorí mali 2-3 tašky, či notebook.Od augusta sa lieta z npvého terminálu. Ak však budete chcieť kupovať nejaké napitky, či jedlo na letisku, potrebujete rublíky, alebo platobnú kartu.Eura ano dollars neakceptujú. Rubléj, ili kártočku potrebujete aj v niektorých suvenirnych stankach, inak si magnetku z Moskvy na letisku nekúpite, a ak áno, tak vas cez jévro ošklbú. Príklad 70 rubléj ili 5 jevro, hoci 1 jévro je cca 40 rubléj. Vodka je na 100 spôsobov a cigarety majú viac než dumpingovú cenu. A keď ešte prirátame viac než priaznivé ceny za letenky, tak sa odda lietaľ s Aeroflotom. To vedia i mnohé skupiny japoncov, číňanov, či kórejcov, ktorí lietajú do Európy práve cez Moskvu.

  21. katka

    V septembri letim do egypta aj s 15-mesacnym dietatom.Smiem si pre nho vziat flase s vodou na pripravu mlieka a vyzivy?

    • Mike

      Katka, detská strava je samozrejme povolená. Môže sa ale stať, že pri bezpečnostnej kontrole budeš musieť zo všetkého ochutnať…:)

  22. jožo

    Dobry chcel som sa spytať ako je to s cigaretami. Možem si ich priniesť z domu alebo si ich musim kupiť v trafike už za kontrolou ? A kolko je maximalne povolene množstvo ? Ďakujem za odpoved :)

    • Mike

      Cigarety si môžeš kľudne priniesť z domu. Ak cestuješ v rámci EÚ, ich množstvo nie je obmedzené pokiaľ ide o vlastnú potrebu.

  23. Nikola

    Ahoj.
    Ak som správne pochopila z tých predošlých komentov, do normálnej batožiny si môžem dať akékoľvek množstvo tekutín a do príručnej iba 1L? Ak mám príručnú batožinu kufor môžem mať pri sebe v lietadle aj kabelku? A mohli by ste mi prosím poradiť aké potraviny je zakázané prevážať do VB? ( cestujem spoločnosťou Ryanair )

    A vadí, keď mi príručná presahuje o 1 cm?? :D

    Ďakujem

    • Mike

      Presne tak Nikola, v normálnej batožine nie je množstvo tekutín obmedzené, v príručnej môžeš mať 10 nádobiek s tekutinami, každú s maximálnym objemom 100 ml…čiže dokopy 1 liter tekutín. Ak letíš Ryanairom, tak popri príručnej batožine už nemôžeš mať nič, čiže aj tá kabelka musí byť v príručnom kufri. Čo sa týka potravín, nie som si vedomý nejakých obmedzení, nakoľko ide o cestovanie v rámci EÚ. 1 cm navyše na batožine určite nevadí…;)

  24. klaudika kováčová

    Dobrý deň potrebujem súrne poradiť :) letime z Košic do Egyptu :) ale mam strojček na zuboch nebude to vadit cez tu kontrolu ci co nikdy som ešte lietadlo nešla mozno to je hlupa otazka ale aj tak :) dakujém :)

    a ešte spm zabudla ked mam napr. krém na opalovanie a je 150ml ? ale bude v kufry tak to nemože byt ?

    • Mike

      Klaudika, strojček na zuboch určite nebude vadiť…nemusíš sa báť, nikto ti ho nebude dávať dole…:D
      Čo sa týka toho krému, v zapísanej batožine (v kufri) môže byť kľudne, z príručnej batožiny by ti ho s najväčšou pravdepodobnosťou vyhodili…prajem príjemnú dovolenku.

  25. Nikola

    Prosím ťa koľko kartónov cigariet si môžem zobrať? A môžem to mať aj v príručnej batožine?

    • Mike

      No v rámci EÚ by nemal byť počet prevážaných cigariet obmedzený a môžu byť kľudne v príručnej batožine. S viac ako 1 kartónom by som ale asi zbytočne neprovokoval…ale neviem, možno ak má niekto inú skúsenosť, tak napíše…

      • Gleb Cokotuchin

        S cigaretami opatrne. Oficiálne sa môže dovážať v mnohých krajinách 200ks. Ak však si kupijete cígy v duťákoch, tak je to vždy individuálne. Z Maroka bolo možné doviezť (!) do BA 3 kartóny Cameliek, ktoré tam akčne predávali. Z Moskvy som z duťáku doviezol do VIE 2 kartóny Winstoniek a nikto nič neriešil. Skúsenosť z Malagy je však taká, že cígy, čo boli v batožine, ktorá mala medzipristátie v Dusseldorfe s konečnou vo VIe, dostali nohy. Bagáž bola však dodatočne doručovaná, lebo s nami lietadlom neprišla. Doposial však nikdy nebol problém, pri 1 kartóne, kdekoľvek kam sme leteli.Treba sa držať zásady netýriť kobru bosou nohou! Presný počet cigaretových krabičiek riešili v Aucklande na letisku, kde som ich mal, ja nefajčiar, ako darčeky pre priateľov kúpené v Shanghai, odkiaľ som na NZ priletel. NZ a Austrália to „neskutočne žerú“! Takže v týchto krajinách veľmi opatrne. Je veľmi dôležité, aký vlastníte pas! Ak máte britský pas, tak že letíte zo Shanghaia je normálne, no ak máte slovenský pas, tak vás môže čakať prekvapenie a 1 a pol hodinová zábava v podobe protokolárneho vstupu do krajiny!

  26. Misicka

    Dobrý deň , chcela by som som opýtať ideme s rodinou na dovolenku (4) cez travel service a chcem sa spýtať povolená batožina je 15kg a musí to byť v jednom kufri? alebo napr. v 2, alebo žeby sa to nejako rozpočítalo v rodine, lebo mame kufre rozličnej veľkosti. A čo notebook?musí byť v príručnej batožine alebo ho môžem mať vedľa v taške na notebook? a čo plyšák? možno blbá otázka ale pre istotu.ďakujem za odpoveď

    • Mike

      Misicka, ak cestujete ako rodina, malo by vám byť umožnené sčítať batožinové limity. Maximálna hmotnoť batožiny na jednu osobu by mala byť uvedená v zmluve s cestovnou kanceláriou. Štandardne spoločnosť Travel Service povoľuje v ekonomickej triede 20 kg zapísanej batožiny. Ak teda cestujete štyria, mali by vám povoliť dokopy 80 kg batožiny, ktoré môžete mať v rôznych taškách/kufroch.

      Notebook môžete mať samostatne, rovnako ako plyšáka…úplne vás chápem, práve sme sa vrátili z prvej rodinnej dovolenky v Chorvátsku, a pri tom množstve hračiek, nafukovacích vecí a podobne si veru neviem dosť dobre predstaviť ako by sme cestovali na dovolenku lietadlom…:) Prajem príjemný let bez komplikácií a skvelú dovolenku…;)

  27. Sisulienka

    Ahoj, chcela by som sa ta opytat, cestujeme s travel service na dovolenku, len nevieme ako je s tou prirucnou batozinou, urcite si chceme zo sebou zobrat aj notebook, ale nevadi ked mam aj ruksak aj tasku na notebook zvlast, a popri tom aj fotak, v taske pre neho? :) vlastne kolko tasiek, je pripustnych? dakujem za odpoved :)

    • Mike

      Ahoj Sisulienka, spoločnosť Travel Service povoľuje 1 kus príručnej batožiny do 5 kg (maximálne rozmery 56 x 45 x 25 cm) a predmety osobnej potreby (kabelka, kabát, dáždnik, malý foťák alebo kamera, notebook, atď.). Ich počet nijako nešpecifikujú, tzn. že si zrejme kľudne môžeš zobrať aj notebook aj foťák…pri dovolenkových charterových letoch to väčšinou neberú príliš prísne…prajem príjemnú dovolenku…

  28. dovolenka

    Vďaka za super tipy

  29. Elena

    Ahoj, chcela by som vedieť, že keď idem cez Ryanair a môj kufor je asi o 3 cm dlhší a to ešte trčia kolieska. Bude to veľmi vadiť? Ďakujem

    • Mike

      To by nemal byť problém Elena, horšie by bolo, keby bol širší alebo hlbší…to by sa nemusel zmestiť do ich mierky…prajem príjemný let…

  30. tolldoo

    Já mam taký istý problém s taškou. letim po prve na London Stansten z BA.(Ryanairom). Moja cestovka spadá do rozmerov výšky aj šírky, ale hloubka je o 9/10 cm väčšia. Mohu takovou tašku sebrat????nebo pro jistotu ne….prosím o skoru odpoved, protože letím už zítra. Dekujem.

    • Mike

      Problém s tým môže byť, nakoľko ťa môžu požiadať, aby si vložil svoju tašku do tej ich mierky…ak sa tam nevojde, nepustia ťa s ňou na palubu…keby išlo o výšku, dalo by sa to ešte ukecať, ale hĺbka ti zabráni tam tašku vložiť…nemôžeš si vziať nejakú inú?

  31. lívia

    Dobrý den. Letím Ryanairom do Londýna s príručnou batožinou, kt. rozmery musia byt V.Š.H (55-40-20),Avšak po odvážení samotného kufra, kt. má 3 kg+ notebook 2kg som zistila, že to je 5 kg a možem mať spolu 10kg . tak neviem či môžem zobrat aj obyčajnú menšiu cestovnú tašku, kt má rozmery V-Š-H (27-45-25).????môže byť takato taška, kt. je menšia,ale má iné (odlišné)rozmery,alebo radšej nie….PROSííííííííííM O SKKORú ODPOVED. DAKUJEM LíVIA

    • Mike

      Lívia, ak si chceš zobrať samotnú cestovnú tašku, tak kľudne. Ak si ju chcela zobrať spolu s kufrom, tak to nepôjde…Šťastný let…;)

      • lívia

        ano, ano–len tu tašku,alebo len kufor(este sa musim rozhodnut). len mi islo o to, ci nevadí, že su tam odlišné rozmery, že Š a H prekračuju a V je menšia. Nevadí že nie su také,ako má kufor???? …:D ešte som neletela, tak preto neviem, či musia byt presne takéto rozmeryak nejde o kufor. a este sa chcem spýtat. kedže mám len tu priručnu…ako to tam funguje-myslím kontrola. dávam dole kovove veci. a ked zoberiem na seba viac vecí? bude to nejako prekážať??? dakujem

      • Mike

        Nevadí, uvedené rozmery sú maximálne, nezáleží či si berieš tašku alebo kufor…

        Pri bezpečnostnej kontrole si musíš odložiť všetky kovové predmety (kľúče, mobil, prstene, opasok, náramky, niekedy možno aj náušnice, ale to len ak budeš pípať). No a potom len prejdeš detektorom kovov a pokračuješ ďalej…

  32. Lilinka

    Dobrý den.Letím po prvýkrat lietadlom do Londýna cez Ryanair a mám len prírucnu batožinu. tá ma presné rozmery aj s kolieskami,ale to s čím sa ťahá kurof-vystrča na 56 cm. je to problém???? a este jeden dotaz-notebook-zabaliť do prirucnej batožiny (do notebookovej tašky,alebo len do kufra)???a čo sa týka antikoncepčných tabletiek a liekov-ako kvapky do nosa, paralen, ibalgin—s nimi ako? su povolené???? PROSíM o rýchlu odpoved..dakujem.:)

    • Mike

      Ahoj Lilinka, s rozmermi tej batožiny si nerob starosti, nebudeš mať problém. Čo sa týka notebooku, daj si ho kľudne iba do kufra, ako ti je lepšie…pri bezpečnostnej kontrole ho ale budeš musieť vybrať a nechať prejsť cez RTG samostatne. Tabletky a lieky si kľudne zober…prajem šťastný prvý let…;)

  33. lukas

    Ahoj môžem si do lietadla zbaliť aj potraviny napr. (saláma) myslím nie príručnú batožinu ? ďakujem

    • Mike

      Ahoj Lukáš, potraviny v zapísanej batožine by nemali byť problém, samozrejme záleží, kam cestuješ…do niektorých krajín je zakázané dovážať mäsové výrobky alebo živé kultúry, atď…

      • Gleb Cokotuchin

        No v žiadnom pripade si neber žiadne potraviny na Nový Zealand. Pri „protokolárnom“ vstupe do krajiny, by ti v prípade filcungu, čo v tomto prípade je na 100%, hrozila mastná pokuta, ktorú by si musel zaplatiť kartou, hneď na letisku. Treba dávať veľký pozor aj na vypĺňanie colného prehlásenia!!! Čokolvek, čo sa vyžaduje vo formulári a nebude uvedené na papieri, vám určite spôsobí problémy. Colníci sú síce korektní, no ak sa dostane do takejto situácie cestovateľ po 1. raz, je viac než nutné, aby ovládal aspoň „kuchynskú“ angličtinu. Inak, ho posadia do lietadla,. ktorým priletel.Ak je všetko OK, aj po presvietení kufra, colník vás vyprevadí, až takmer k dverám, a popraje príjemný pobyt na NZ. Hoci tam pobudnete len 4-5 dní.

  34. Mike

    No podľa oficálnych pravidiel by si Aďa mala mať kozmetiku v tom plastikovom sáčku, ale ako píše Dada, v Bratislave sáčky kontrolovali, ale v Anglicku už nie…ja by som si ich ale asi predsa dal do sáčku.

    http://www.256.sk/blog/2008/01/10/ryanair-prirucna-batozina/

  35. Aďa

    Ahoj, chcem sa opýtať, že či kozmetiku musím mať v tom plastovom sáčku, alebo ju môžem mať rovno v kozmetickej taštičke? ďakujem

  36. Mats

    Dobry den, ako je to s adaptermi na book a nabijackou na fotoaparat? Mozu byt v prirucnej alebo ich musim dat do kufra, ktory bude v uloznom priestore. Cestujem s Ryanair. Dakujem

  37. gitka

    ahoj letím zo Schwechatu do Toronta, môžem do príručnej batožiny zobrať porcelánové kávové hrnčeky? Bojím sa že sa mi vo veľkom kufri potlčú

  38. Martin

    Ahoj!
    Letím s Bratislavy do Bergama spoločnosťou ryanair.Môžem mať okrem príručnej batožiny púzdro s digitálnou zrkadlovkou.

    • Mike

      Ahoj Martin, radšej si ho zabal do príručnej batožiny. V Bratislave by ti to asi prešlo, ale v zahraničí je pozemný personál Ryanairu prísnejší…

  39. elena

    ahoj, chcem sa spýtať: zajtra letíme do Egypta so spol. Nesma arlines, keďže som ešte neletela, neviem, či môžeme mať jeden kufor do 30 kg, alebo dva kufre do 15 kg, ako je povolené na osobu. dik za odpoveď

    • Mike

      Ahoj, podľa informácii na stránke Nesma Airlines si môžete vziať 1 kufor do 20 kg (krátke lety do 5 hodín)….príjemný let a dovolenku…;)

  40. Nikolka

    dobrý deň, chcela by som sa spýtať, že keď cestujem do Londýna z Viedne(neviem o aku let. spoločnosť ide, lebo je to skupinový zájazd) tak ako je to s príručnou batožinou, keď si chcem zobrať aj digitálnu zrkadlovku? musím si ju napchať do tašky alebo ju možem mať v menšej taške špecialnej na foťak na krku ? lebo je veľmi citlivá.. a bojím sa aby mi ju nepoškodili ale v každom prípade si ju chem zobrať… viete mi dáko poradiť ?

    • Mike

      Nikolka, ak letíš z Viedne, zrejme nepoletíš žiadnym drastickým low costom ako je Ryanair…preto si kľudne zober foťák v extra taštičke, nemal by to byť problém…

  41. darinak

    Lieky ktorých mám hodne na denné užívanie si môžem dať do príručnej batožiny, alebo budú problémy?

    • Mike

      Darinak, ak je tých liekov hodne, tak by som si asi zohnal nejaké potvrdenie od lekára…

  42. Reynolds

    Dobrý den chcel by som sa spítať či by som si nemohol vziať do lietadla skateboard …

    • Mike

      Reynolds, hľadal som trochu na nete a tu je výsledok: na palubu lietadla si board určite vziať nemôžeš, ale na fórach radili, aby si si ho prichytil k zapísanej batožine a tak by to malo prejsť check inom. Alebo si ho skús rozobrať a zbaľ si ho do tašky…keď sa vrátiš z cesty, skús napísať, ako si dopadol…ďakujem a šťastnú cestu.

  43. Ala

    Ďakujem.

  44. Mike

    Adriana, nie som si úplne istý, ale na informačnom pulte ti ho určite dajú. Pokiaľ sa pamätám, tak zaňho pýtajú 50 centov. Ale kľudne použi Ziploc sáčok (ten plastový priehľadný s uzáverom hore).

    Petra, nadváha je vždy hnusná. Určite neodporúčam dojsť na letisko s nadváhou, lebo ti naúčtujú 20 € za každé kilo. Dopredu by som si cez internet doobjednal ďalší kufor, čo ťa vyjde na 35 €. Ak by si došla s druhým kufrom a chcela si ho na letisku podať, stálo by ťa to až 70 €!!

    To, či to bude kufor alebo taška je úplne na tebe.

  45. Mike

    Takže Ala, Norwegian povoľuje 2 kusy zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 20 kg, čo ťa vyjde na 10 € za kus. Príručnú batožinu môžeš mať jednu s max. hmotnosťou 10 kg. Čo sa týka dodatočnej kabelky, nie som si istý, na stránke nepíšu.

    Pokiaľ ide o fľaštičky, ja by som asi použil nejaké také, ktoré sú normálne z nejakého produktu. Neviem ako sa zatvária na neoznačené fľaštičky. Pudingy a sáčkové polievky môžu byť v príručnej batožine, rovnako ako lak na nechty a odlakovač (samozrejme ak majú do 100 ml).

  46. petra

    Ahoj, potrebujem poradiť. O týžden letím touto spoločnosťou domov, konečne… mám zaplatený kufor, 20 kíl, spolu s príručnou to teda môže byť 30 kíl. Lenže mám nadváhu ešte asi 8 kíl. Dá sa v den letu doplatiť další kufor? musí to byť kufor, alebo môže to byť aj taška? kolko by ma to stálo? alebo ako by som to mala riešiť? :( :( :( veľmi pekne ďakujem za radu

  47. Adriana

    Dobry den chcem sa opytat ze to plastove vrecusko kde presne dostanem na letisku? a ci sa zan plati a kolko.

  48. Ala

    Zdravím. Ešte sa chcem spýtať na sáčkové polievky a pudingové prášky, môžu byť v príručnej batožine? Lak na nechty, odlakovač tie veci tam tiež môžu byť? Schwechat-Oslo s Norwegian. Vďaka.

  49. Ala

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, letím zo Schwechatu do Osla s Norwegian, mám len príručnú batožinu, môžem mať aj menšiu kabelku? Tekutiny si môžem poprelievať do tých 100 ml fľaštičiek? Majú byť aj označené, čo je tam? Niektoré veci sa mi nepodarilo zohnať v malom balení, tak neviem či sa to dá takto vyriešiť. Koľko stojí ďalšia zapísaná batožina, napr. 20 kg? Ďakujem.

  50. Mike

    Martin, tie 2,5 cm na výšku by nemali robiť problémy…kľudne by som si takýto kufor vzal…

    • Mm

      Dobrý deň, čiže do priručnej batožiny môžem dať hocijake oblečenie… a aj tekutiny do 1000 ml?a ak by som mala v príručnej batožine 150 ml krem na opalovanie, bol by to problem?alebo to musi mať presne tých 100 ml ?dakujem za informacie

      • Mike

        Presne tak ako píšeš Mm, tekutiny môžu mať objem maximálne 100 ml. Takýchto fľaštičiek/nádobiek potom môžeš mať v príručnej batožine 10, čiže maximálne môžeš takto prevážať 1000 ml tekutín. Čo sa týka oblečenia, kľudne si zober hocijaké oblečenie chceš…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com