Cestujeme po svete

Predĺžený víkend v Pirani

Minulý týždeň sme strávili aj s deťmi predĺžený víkend v Pirani, slovinskom prístavnom mestečku neďaleko (zrejme) známejšieho letoviska Portorož. Janka bola v Pirani už dávnejšie s kamarátkami a stále vravela, že nás tam musí vziať. Tak sme si celkom spontánne naplánovali výlet a po príchode späť domov ho hodnotíme veľmi pozitívne. V tomto článku nájdete stručné informácie o tom, ako do Piranu ísť, čo v Pirani a okolí vidieť, kde sa dobre najesť a tiež zopár tipov na ubytovanie.

Piran je prístavné mestečko na nie dlhom slovinskom pobreží Jadranského mora. Označované tiež ako „najkrajšie mesto na slovinskom pobreží“, Piran sa vyznačuje zachovalými stredovekými hradbami, úzkymi kamennými uličkami smerujúcimi od mora až k najvyššie položeným domom v meste, kostolom na vrchole kopca a relatívne veľkým hlavným námestím, ktoré nesie meno slávneho talianskeho huslového virtuóza Giuseppeho Tartiniho – rodáka z Piranu. Zaujímavosťou je, že na mieste dnešného námestia kedysi stálo železničné nádražie miestnej trate do Koperu.

Niekto tiež možno Piran pozná pre soľné polia (Piranske soline), kde sa tradičným spôsobom (odparovaním a kryštalizáciou) „ťaží“ soľný kvet (fleur de sel) a vyrábajú sa rôzne kozmetické a kulinárske výrobky.

Cesta do Piranu

Piran je ideálnou prímorskou destináciou aj preto, že z Bratislavy sa sem dostanete približne za 5,5 hodiny. Najkratšia cesta vedie Rakúskom až do Grazu, a potom okolo Mariboru, Ľubľany a Koperu. V podstate celý čas sa ide po diaľnici, ktorá končí až pri mestečku Izola. Ak nejdete na dlhšie, stačí vám 10-dňová rakúska diaľničná známka (9,90 €, odporúčam kúpiť na pumpe alebo na hranici) a týždenná slovinská diaľničná známka (15 €, kupuje sa cez E-Vinjeta).

Ubytovanie v Pirani

Na náš predĺžený výlet sme si zarezervovali parádny apartmán Bay Breeze Holiday House in Piran. Ide v podstate o celý typický úzky piranský dom, ktorý sa rozprestiera na štyroch poschodiach. V apartmáne sú 2 kúpeľne (jedna na prízemí s WC, sprchou a práčkou a druhá presklená na najvyššom poschodí so sprchou a WC), kompletne vybavená kuchyňa, obývačka s TV a rozkladacím gaučom a spálňa na najvyššom poschodí so spomínanou presklenou kúpeľňou :-)

Celý dom dýcha novotou, je čistučký, vkusne zariadený a máte v ňom pripravené naozaj všetko vrátane dáždnika, pracích prostriedkov a napríklad soli a korenia. Jedna dôležitá vec, ktorú musím spomenúť: vstup autom do centra Piranu je spoplatnený. Väčšinou vojdete iba aby ste vyložili batožinu (prvých 15 minút je zadarmo) a potom treba ísť zaparkovať do niektorej z garáží mimo centra mesta. Apartmán Bay Breeze Holiday House in Piran má parkovanie zahrnuté v cene, čo bolo veľmi praktické.

Ďalšie tipy na ubytovanie:

  • Guest House Rosemary – útulný, vkusne zariadený penzión kúsok vyššie nad prístavom (9,4/10 na Booking.com, 5,0 na Google)
  • Hotel Piran – štvorhviezdičkový hotel priamo pri mori, vhodná voľba pre všetkých, čo preferujú kompletné hotelové služby (8,8/10 na Booking.com, 4,5 na Google)
  • Gloria Holiday – Apartment Rebecca – kompletne vybavený apartmán s 3 spálňami až pre 7 osôb s výhľadom na prístav (9,4/10 na Booking.com)

Čo v Pirani vidieť a tipy na výlet

Piran je maličké mesto, ktoré si ľahko pochodíte za jeden deň. Ak však prídete na dlhšie, môžete si vychutnať leňošenie pri mori, spraviť si výlet na lodi, prípadne si požičať bicykle a podniknúť výlety do okolia. My sme v Pirani strávili cca 1,5 dňa.

Počas pobytu sme si pochodili centrum mesta a okolie prístavu, vyšliapali sme si 146 schodov na vrchol zvonice Kostola sv. Juraja (pozor, zvony sú hneď na vyhliadkovej terase a pravidelne bijú, tak sa nezľaknite), posedeli si pri mori a omočili si nohy a prešli sme sa turistickým chodníkom popod stredoveké hradby do dedinky Fiesa a druhýkrát po pobrežnej promenáde smerom na Portorož. Okrem toho sme si spravili výlet na zmrzlinu a večeru do ďalšieho prímorského mestečka Izola (nabudúce by sme asi vynechali) a cestou domov sme sa zastavili na kávu v známom talianskom prístave Terst.

Ak by sme do Piranu išli na dlhšie, určite by sme si požičali bicykle a spravili si výlet do okolia mesta. Zaujal nás najmä prírodný park Strunjan, ktorá je od Piranu vzdialená asi 4,5 km. Vyznačuje sa nádhernou prírodnou scenériou, výhľadmi na morské pobrežie a skalnými útesmi. Práve pod týmito útesmi sa nachádza aj pláž Bele Skale, ktorá by mala byť jednou z najkrajších v Slovinsku.

Tipy na výlety a aktivity v Pirani a okolí:

  • prechádzka z Tartiniho námestia hore ku Kostolu sv. Juraja (nevynechajte zvonicu) a potom popod stredoveké hradby do dedinky Fiesa
  • prechádzka po pobrežnej promenáde do letoviska Portorož (cca 1 hodina tam)
  • návšteva miestnych múzeí: múzem mušlí, múzeum námornej histórie, múzeum podmorských aktivít, piranské akvárium (my sme neabsolvovali)
  • návšteva prírodného parku Strunjan
  • návšteva prírodného parku Sečovlje Salina (časť Lera), kde sa nachádzajú známe soľné polia a jedinečné vonkajšie wellness centrum Lepa Vida Thalasso Spa

Kde sa v Pirani najesť

Už letmý pohľad na Google mapy vám prezradí, že Piran má veľa kvalitných reštaurácií. Aj naša hostiteľka Alenka nám odporučila, že ktorákoľvek reštaurácia pri prístave nás určite nesklame. Ja si vždy pred návštevou reštaurácie pozriem jej hodnotenie na Google a prečítam zopár recenzií, aby som sa vyhol nepríjemným prekvapeniam a odniesol si pozitívny kulinársky zážitok.

Počas nášho predĺženého víkendu sme navštívili napríklad Seafood restaurant Polpo, kde sme mali skvelú večeru s rybami a morskými plodmi a výhľadom na západ slnka. Jediné upozornenie: misa fritovaných morských plodov pre 2 osoby by v skutočnosti nasýtila aj štyroch :-) Nedeľné raňajky a večerný koktail sme si zasa vychutnali v Cafinho Piran, kde odporúčam napríklad pohár FIT s gréckym jogurtom, granolou a čerstvým ovocím alebo avokádový toast s údeným lososom, prípadne s vajcom benedikt. Pri prechádzke popri mori do dedinky Fiesa sme obedovali v malom miestnom bufete Pizzeria Fiesa a tam zasa určite ochutnajte ich pleskavicu v žemli – mňam!


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY