Cestujeme po sveteLetecká doprava

TS: Rok 2021 na letisku Košice

Letecký priemysel a s ním úzko spojený cestovný ruch patrili aj v roku 2021 medzi tie odvetvia svetovej ekonomiky, ktoré boli veľmi intenzívne zasiahnuté pretrvávajúcou pandémiou. Podľa správy Svetovej organizácie pre cestovný ruch (UNWTO) prišiel kvôli koronakríze globálny turistický sektor v uplynulom roku o vyše dva bilióny dolárov. Podľa asociácie Eurocontrol len v Európe zaznamenali aerolinky v roku 2021 čistú stratu približne 18,5 miliardy eur.

Letisko Košice toho bolo súčasťou a rovnako vlani výrazne pociťovalo následky pandémie. Počas roka 2021 bolo vybavených 168 742 cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o 71 360 cestujúcich. Pre porovnanie, v „predpandemickom“ roku 2019 letisko Košice vybavilo 558 064 cestujúcich, čo bol druhý najlepší výsledok v histórii letiska.

Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice Michael Tmej: „Veľmi sa tešíme, že sa v uplynulom roku začala prevádzka na letisku v Košiciach pomaly obnovovať a máme radosť, keď vidíme plný terminál spokojných cestujúcich, ktorí môžu cestovať za svojimi blízkymi, na dovolenku alebo za prácou. Napriek všetkým negatívam a komplikovanej pandemickej dobe sa nám podarilo vďaka dlhodobej spolupráci s leteckými spoločnosťami spustiť 7 nových leteckých liniek z Košíc. Je pred nami ešte dlhá a komplikovaná cesta, ale veríme, že v roku 2022 letisko Košice ako aj celý letecký a turistický sektor urobia rozhodný krok smerom k výraznému zotaveniu.

Na pravidelných linkách bolo v roku 2021 prepravených 124 454 cestujúcich. Najžiadanejšou destináciou bol Londýn Luton, nasledovaný Prahou a Viedňou. Z novozavedených destinácií zaznamenali veľký úspech najmä Dublin a Liverpool.

Charterové lety pripravené cestovnými kanceláriami využilo 42 061 cestujúcich. Letná sezóna odštartovala 23. júna letom do Heraklionu a bola ukončená 2. októbra posledným letom do Antalye. Cestovné kancelárie ponúkali 7 destinácií v 6 krajinách (Antalya v Turecku, Burgas v Bulharsku, Heraklion a Rodos v Grécku, Olbia v Taliansku, Larnaca na Cypre a Zadar v Chorvátsku). Najviac dovolenkárov sa vybralo do tureckej Antalye, na grécky Rodos a do bulharského Burgasu.

Napriek stále pretrvávajúcej pandemickej situácii priniesol rok 2021 aj mnohé pozitívne správy a významné míľniky pre letisko Košice:

Od konca októbra 2021 začala prevádzkovať letecká spoločnosť Ryanair lety do 3 nových destinácií. Najmä početná slovenská komunita v Írsku mala veľkú radosť z dlhodobo žiadanej linky do Dublinu. Cestovateľov, ktorí využívajú predovšetkým nízkonákladové letecké spoločnosti, potešili aj nové spojenia do Viedne a Varšavy.

Ďalšou skvelou správou bolo obnovenie leteckej linky Košice – Doncaster Sheffield po 3-ročnej prestávke, ktoré spoločnosť Wizz Air spustila 28. mája vo frekvencii dvakrát týždenne.

Všetky charterové lety z Košíc k moru boli v období do konca augusta vyťažené do rovnakej miery ako pred pandémiou, čo potvrdzuje veľký dopyt po cestovaní naprieč celou spádovou oblasťou letiska Košice.

Úplnou novinkou bola pravidelná sezónna linka z Košíc do chorvátskeho Zadaru, ktorá bola slovenskou leteckou spoločnosťou Air Explore prevádzkovaná každú sobotu od 3. júla až do 4. septembra. Verejnosť mala o toto rýchle spojenie Boeingom 737-800 veľký záujem. Dovolenkári uprednostnili pohodlnú a krátku cestu lietadlom pred vyše 9-hodinovým šoférovaním a čakaním na
hraniciach.

Letisko Košice v roku 2021 privítalo aj viaceré významné osobnosti z vedeckých a umeleckých kruhov, avšak tou najvýznamnejšou osobnosťou bol jednoznačne pápež František.

Zimný letový poriadok letiska Košice platný do 26. 3. 2022

  • Letecká spoločnosť Austrian Airlines do Viedne a následne do ich širokej siete destinácií v Európe, USA, Kanade a Karibiku.
  • Letecká spoločnosť Ryanair do destinácií: Londýn Stansted, Praha, Liverpool, Dublin, Viedeň, Varšava Modlin.
  • Letecká spoločnosť Wizz Air do destinácií: Londýn Luton, Doncaster Sheffield.

Očakáva sa, že koncom marca 2022 obnoví svoju prevádzku z Košíc letecká spoločnosť LOT Poľské Aerolínie do Varšavy a od polovice apríla 2022 aj letecká spoločnosť Eurowings do Düsseldorfu.

Naďalej aj v roku 2022 platia pre všetky letecké spoločnosti všeobecne platné pravidlá nosenia respirátora  počas celej doby letu, dodržiavanie hygieny rúk a odstupov. Rovnaké pravidlá platia aj pre pohyb cestujúcich v priestoroch terminálu letiska Košice.


CESTUJTE VLAKOM PO EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET