CestopédiaLetecká doprava

Zapísaná batožina do lietadla

Dlhodobo najobľúbenejším článkom na blogu Cestujeme po svete je článok Príručná batožina v lietadle. Nakoľko ma veľmi teší jeho popularita a značí to, že veľa ľudí zaujímajú práve tieto informácie, rozhodol som sa napísať článok o zapísanej batožine, jej charakteristikách, limitoch v klasických a low cost leteckých spoločnostiach a podobne.

Článok považujte za rozpracované dielo, ktoré budem postupne dopĺňať a aktualizovať.

Zapísaná (registrovaná) batožina

Za zapísanú batožinu sa považuje taká batožina, ktorá sa nepovažuje za príručná batožinu a ktorú si cestujúci zaregistruje a odovzdá pri check in pulte na letisku pred svojim odletom. Cestujúcemu je vydaný tzv. batožinový lístok za každý kus zapísanej batožiny.

Pred registráciou by si mal cestujúci svoju zapísanú batožinu označiť menom, adresou a aspoň jedným kontaktným údajom. Ak váš kufor alebo taška nemajú na to použiteľný štítok, použiť môže napríklad štítky, ktoré letecké spoločnosti (väčšinou však iba tie klasické) ponúkajú pri check in pultoch. Riadne označenú batožinu je v prípade straty oveľa jednoduchšie doručiť jej pôvodnému majiteľovi.

Pokiaľ ide o hmotnosť zapísanej batožiny, jej obmedzenia sa líšia v závislosti od druhu letu (domáci, zaoceánsky, a pod.) alebo leteckej spoločnosti. U drvivej väčšiny leteckých spoločností však platí, že maximálna hmotnosť jedného kusu zapísanej batožiny je 32 kg. Kus batožiny nad 32 kg vám podľa môjho názoru štandardne neprepraví žiadna letecká spoločnosť.

Ryanair | České aerolínie | Wizz Air | flydubaiAustrian Airlines

Zapísaná batožina v Ryanair

Podobne ako väčšina nízkonákladových leteckých spoločností, aj najväčšia low cost letecká spoločnosť fungujúca na Slovensku – Ryanair – prepravuje zapísanú batožinu za poplatok. Podľa prepravných podmienok má každý pasažier nárok na prepravu maximálne 3 kusov zapísanej batožiny. Po zavedení nových zmien v podmienkach prepravy príručnej batožiny od 1. 11. 2018 spoločnosť ponúka možnosť rezervácie malej zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg (rozmery 55 x 40 x 20 cm), ktorej preprava vás vyjde na 10 – 12 € pri rezervácii online, resp. 20 € pri check-in pulte a 25 € pri odletovej bráne. Za jeden kus 20-kilogramovej zapísanej batožiny sa platí 25-40 € za jeden smer letu (podľa toho, či si ju objednáte počas rezervácie alebo až neskôr).

Pri ceste vo vyťaženom období (Vianoce/Veľká noc/leto) sa k cene pripočítava príplatok 10 €.

Každý kilogram nad uvedený limit sa považuje za nadmernú batožinu. Aktuálny poplatok za každý kilogram nadmernej batožiny v spoločnosti Ryanair je 11 € za kg.

Špeciálne podmienky sa vzťahujú na prepravu nasledujúcich predmetov:

  • hudobné nástroje, bicykle, potápačské pomôcky, golfové pomôcky, lyže a snowboardy, iné športové pomôcky

Ich maximálna hmotnosť nesmie presiahnuť 20 kg (v prípade bicyklov to je 30 kg) a za ich prepravu na jednosmernom lete zaplatíte 30-60 € (pri online rezervácii), resp. 40-75 € (na letisku alebo pri rezervácii cez call centrum). Bližšie informácie nájdete na stránke Poplatky (Fees). Za každý kilogram navyše vám spoločnosť naúčtuje poplatok 11 €. Menšie hudobné nástroje (gitara, husle, viola), ktoré prekračujú maximálne povolené rozmery príručnej batožiny, je možné prepravovať na palube lietadla, musíte však pre ne kúpiť klasickú letenku.

Ak hovoríte po anglicky, podrobné informácie o preprave batožiny v spoločnosti Ryanair nájdete na stránke spoločnosti v Prepravných podmienkach.

Zapísaná batožina v Českých aerolíniách

Česká letecká spoločnosť České aerolínie nevyberá poplatky za zapísanú batožinu (s výnimkou triedy Lite). Každý cestujúci si môže v ekonomickej triede (Plus a Flex) podať maximálne 1 ks zapísanej batožiny s hmotnosťou do 23 kg. Pri letenkách triedy Business Lite a Business si môžete zabaliť 2 ks zapísanej batožiny, každý s hmotnosťou do 32 kg. Držiteľom kariet OK Plus Silver, Gold a Platinum sa bezplatný limit navyšuje vždy o 1 kus batožiny (hmotnosť podľa triedy letenky).

Deti do 2 rokov s letenkou (všetky triedy okrem Lite) cestujúce na kolenách rodiča majú nárok na prepravu 1 ks batožiny s hmotnosťou do 10 kg a súčtom všetkých rozmerov 115 cm + 1 kočíka. Ak cestujete s deťmi staršími ako 2 roky, tie môžu mať tiež batožinu s rovnakými rozmermi a hmotnosťou, resp. s prihliadnutím na vek dieťaťa aj 1 zložený detský kočík.

Prevoz nadmernej batožiny závisí od voľného miesta v lietadle. Za nadváhu do 32 kg zaplatíte poplatok 680 CZK (cca 25 €). Poplatok za prepravu každého ďalšieho kusu zapísanej batožiny je v ekonomickej triede (Flex a Plus) tiež 680 CZK. Pri platbe na letisku alebo menej ako 36 hodín pred odletom sa tieto poplatky zvyšujú na 950 CZK (35 €), resp. 1220 CZK (45 €) pri platbe priamo pri odletovom východe. Bližšie informácie nájdete na stránke Zavazadla překračujíci bezplatný limit.

Zapísaná batožina vo Wizz Air

Maďarská low cost letecká spoločnosť Wizz Air povoľuje až 6 kusov zapísanej batožiny na pasažiera (tri online alebo cez zákaznícku linku, zvyšné tri potom na letisku). V ponuke sú 3 hmotnosti zapísanej batožiny: 10 kg za 7-12 € (max. 1 kus), 20 kg za príplatok 14-70 € za kus a let (max. 2 batožiny) a 32 kg za poplatok 19-86 € (max. 3 batožiny) pri rezervácii online alebo cez zákaznícku linku (120 € pri objednávke na letisku). Rozmery podanej batožiny nesmú presahovať 149 cm (šírka), 119 cm (výška) a 171 cm (dĺžka).

Kompletné informácie o batožine v spoločnosti Wizz Air nájdete na tejto stránke.

Zapísaná batožina vo flydubai

Low cost letecká spoločnosť z Blízkeho východu flydubai rozlišuje povolené množstvo zapísanej batožiny podľa toho, či letíte ekonomickou alebo business triedou. Pasažieri v ekonomickej triede navyše musia za prepravu zapísanej batožiny platiť poplatky.

Pri všetkých letoch v ekonomickej triede si môžete predplatiť 20 kg zapísanej batožiny. V prípade voľného miesta v batožinovom priestore si môžete predplatiť až 30 alebo 40 kg zapísanej batožiny. Celkovo si môžete vziať až 3 kusy zapísanej batožiny, ich spoločná hmotnosť však nesmie prekročiť vami predplatené množstvo. Cestujúci v Business triede si môžu podať až 3 kusy zapísanej batožiny s celkovou hmotnosťou 40 kg (v cene letenky).

Zapísanú batožinu si môžete objednať počas rezervácie alebo po nej v časti Manage my booking, prostredníctvom Zákazníckeho centra alebo lokálnych predajcov leteniek (tzv. Travel Shop).

Ak letíte v business triede, letecká spoločnosť vám zadarmo prepraví až 3 kusy zapísanej batožiny so spoločnou maximálnou hmotnosťou 40 kg.

Maximálna hmotnosť 1 kusu zapísanej batožiny nesmie presiahnuť 32 kg pri maximálnych rozmeroch 75 x 55 x 35 cm.

Všetky informácie nájdete na stránke flydubai (EN).

Zapísaná batožina v Austrian Airlines

Podobne ako aj v iných klasických leteckých spoločnostiach, Austrian Airlines má rôzne limity pre zapísanú batožinu na letoch do/z USA a Kanady a na ostatných letoch.

Pri všetkých letoch v rámci Európy má bežný cestujúci v ekonomickej triede (okrem triedy Economy Light, ktorá nezahŕňa žiadnu batožinu) právo na bezplatnú prepravu 23 kg zapísanej batožiny (2 kusy po 32 kg v Business triede). Rovnaký limit sa vzťahuje aj na deti do 2 rokov.

Pri interkontinentálnych letoch si môžete v ekonomickej triede podať 1 ks batožiny do 23 kg (2 ks po 23 kg v prípade triedy Premium Economy a 2 ks po 32 kg v prípade Business triedy). Maximálny súčet všetkých rozmerov batožiny nesmie presiahnuť 158 cm.

Pri nadmernej batožine a športovom výstroji sa účtuje dodatočný servisný poplatok 25, 40, resp. 55 € (online, check-in, gate) + poplatok za každý kus nadmernej batožiny. Ten závisí od krajín, medzi ktorými cestujete a hmotnosti nadmernej batožiny. Kompletný prehľad krajín a príslušných poplatkov nájdete na stránke dopravcu v sekciách Additional baggae and excess baggage a Sports baggage.

Maximálna hmotnosť 1 kusu zapísanej batožiny nesmie presiahnuť 32 kg pri maximálnych súhrnných rozmeroch 158 cm (dĺžka + šírka + výška). Takúto batožinu vám prepravia ako cargo.

Autor fotky: Esther


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

277 komentárov

  1. Mischell

    Dobry den, potrebujem poradit. Z USA (alabama) do Belehradu leti znamy, ktory by mi priviezol detsky bicykel. Je original predavany rozlozeny v krabici. Krabica ma rozmer cca 99x20x40cm a vazi 9,5kg. Bude sa posudzovat ako bicykel alebo ako „krabica“? Kolko cca mam pocitat s doplatkom? Dakujem.

    • Mike

      Ahoj Mischell, skúsim ti to zistiť, len mi prosím ťa napíš, akou spoločnosťou známy poletí…

  2. Ivet

    Super skvelý a hlavne nápomocný článok, vždy mám v tom chaos hlavne tie príručné batožiny sa trošku menia v závislosti od leteckej spoločnosti a od toho či je to nizkonakladová spoločnost alebo nie. Možno aj ja pomožem týmto článkom ak chce niekto cestovať do usa tu je super napisane čo može zobrať a čo nie: https://estavisa.sk/co-si-mozem-priniest-v-batozine/

  3. Dominika

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako to je s batožinou do podpalubia pri letoch s prestupmi. Letím spoločnosťou Wizzair a naspäť Easyjet. Keď si zakúpim batožinu tak mi to bude platiť na oba lety( pri jednej spoločnosti samozrejme)? Teda nebudem musieť platiť za kufor pri prvom lete a potom aj po prestupe?

    • Mike

      Ahoj Dominika, obávam sa, že pri spoločnostiach Wizz Air a Easyjet tomu tak nebude a batožinu si budeš musieť vždy vyzdvihnúť. Easyjet to píše aj priamo na svojej stránke, že prevádzkujú vždy iba lety z bodu A do bodu B. Nadväzné letenky si kúpiť môžeš, ale nesieš zodpovednosť za batožinu, check-in a bezpečnostnú kontrolu. To isté píše Wizz Air na svojej stránke v časti „Can I book connecting flights“. Takže nič.

      • Dominika

        ďakujem krásne za info :) To isté asi platí aj keď si kúpim väčšiu príručnú na wizzair však? Že budem musieť platiť za oba lety.

      • Mike

        Určite áno…

      • Dominika Božeková

        Posledná otázočka, keď si zakúpim väčšiu príručnú, budem si môcť so sebou bezplatne zobrať aj nejakú malú kabelku? Alebo to platí iba pri wizz priority? Ďakujem za odpovede.

      • Mike

        Podľa všetkého je to ako píšeš, že malú kabelku si môžeš zobrať iba ak máš Wizz Priority.

    • Mike

      Prepáč, trochu zle som pochopil tvoju otázku. Ale odpoveď je v podstate rovnaká. Ak máš batožinu, budeš si za ňu musieť zaplatiť pri každom lete. Wizz Air aj Easyjet prevádzkujú výlučne lety z A do B, každý let je samostatná transakcia/zmluvný vzťah.

  4. Vierka

    Ahoj Mike,
    prosím Ťa, môže sa do zapísanej batožiny zobrať aj bryndza a detská krupica? Ak áno, tak koľko? Letím z Viedne spoločnosťou Austrian Airlines do USA.

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď, Vierka :-)

    • Mike

      Ahoj Vierka, krupica podľa mňa v pohode. Čo sa týka bryndze, v zásade asi áno, ak ide o neotvorený produkt v komerčnom balení. Toto píšu na stránke colnej správy USA:

      Many prepared foods that are unopened and commercially labeled are admissible (excluding meats and meat products). You may bring bakery items and most cheeses into the United States.

      Problém majú hlavne s mäsom, mäsovými výrobkami a čerstvým ovocím/zeleninou.

      • Vierka

        Ahoj Mike, veľmi pekne ďakujem za expresnú odpoveď.

        S pozdravom, Vierka

  5. Vierka

    Dobrý večer,
    chcela by som poprosiť o radu. V krátkom čase sa chystám letieť z Viedne spoločnosťou Austrian Airlines do Miami. Príručnú batožinu-cestovnú tašku na kolieskach mám o rozmeroch: 54x38x25cm.
    Je o 2 cm širšia, nie 23 cm ako má byť, ale 25 cm, vadí to? Mala by som problémy?
    Letecká spoločnosť Austrian Airlines má uvedené rozmery na príručnú batožinu: 55x40x23cm
    Ešte by som sa chcela spýtať, či do príručnej batožiny si môžem zobrať krabičku cigariet a pri sebe mať zapaľovač a či do zapísanej batožiny si môžem zobrať všetku drogériu aj vo väčších rozmerov vrátane laku na vlasy.

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď, Vierka

    • Mike

      Ahoj Vierka, čo sa týka rozmerov tvojej príručnej batožiny, pri Austrian Airlines by som tie 2 cm veľmi neriešil. Oni nepoužívajú „klietky“ ako Ryanair, je ale dosť možné, že ti príručnú batožinu zvážia (povolených máš 8 kg)…ja som tento limit takmer nikdy nespĺňal, ale nosil som v príručnej aj počítač a vtedy akceptovali aj 10-11 kg. Pokiaľ ide o cigarety, tie môžeš mať pri sebe na palube, kľudne aj zapaľovač, ale nie benzínové ZIPPO, iba klasický plynový zapaľovač. No a čo sa týka zapísanej batožiny, do nej si môžeš zabaliť akúkoľvek kozmetiku, aj lak na vlasy. Šťastný let!

      • Vierka

        Ahoj Mike,
        veľmi pekne ďakujem za expresnú odpoveď na moje otázky. Potešilo ma, že som našla túto stránku :-)

        Prajem všetko dobré, nech sa darí a taktiež veľa šťastných kilometrov.

        Vierka

      • Mike

        Ďakujem, rád som pomohol ;)

  6. kuma

    ahojte ja mam iný problém ……. stahujem sa do UK ….. na nejaky cas a nemienim opustit svoje dve mačky …… viem ake povolenia a papiere musia mat chip a vse aby mohli letiet a tak ale malo info je o tom že 1-možem mať obydve na palube ak nepesahujú váhový limit ? 2 – ak nie ako kde jak odovzdám svoje milačiky a jak sa k nim dostanem spet let je kratky len c prague do uk ale nemam ziadnu skusenost pomoooc … chcem zistit čo najviac……

    • Mike

      Ahoj Kuma, skús napísať, čím letíš…podľa toho skúsim zistiť podrobnosti. Ryanair napríklad zvieratá nevozí vôbec, okrem vodiacich psov na určitých linkách.

  7. Tatiana

    Dobrý večer :) Neviete mi, prosím, poradiť, ako je to s neoznačenými liekmi? Ak si ich chcem vziať so sebou do príručnej batožiny, budem mať potvrdenie od lekára, ale tie lieky nemajú originál obal, lebo v lekárni mi ich vždy zabalia iba do papierového vrecúška..nevyhodia mi ich na letisku? Sú miešané presne na miligramy, preto nie sú v originálnom balení. ďakujem :)

    • Mike

      Ahoj Tatiana, pokým ich nie je „tona“, tak úplne v pohode. Ja si pri cestovaní pravidelne brávam v neseséri rôzne lieky bez krabičiek a nikdy ich nikto neriešil.

  8. MILAN

    letim pacovne na Kubu ,mozem si zobrat k prirucnej batozine notebook a do batoziny 1l slivovice

  9. Lucia

    Ahoj….je super že existujú obdobné stránky ako je i táto…. našla som si tu kopu cenných rád keďže tiež rada cestujem a využívam o.i. aj leteckú prepravu :)
    Ďakujem :)

    Lucia

  10. Anna

    Dobrý,letím z Viedne do Moskvy. Ako darček chcem zobrať slovenskú liehovinu-1,5l.
    Mám alergiu na BIELKOVINU v KRAVSKOM mlieku tak by som si chcela na dva týždne pribaliť ovcie výrobky-JOGURTY SYRY…PROsím radu v akom množstve?

    • Mike

      Ahoj Anna, tu liehovinu môžeš vziať, bez preclenia môžeš do Ruska doniesť 2 litre alkoholu. Čo sa týka ovčích výrobkov, tie by mohli byť ok, keďže sa o nich na žiadnej stránke nepíše…ale to je bez záruky.

  11. Lucia

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať, keďže idem s priateľom a jeho synom do Barcelony z Viedne a máme zaplatenú jednu podpalubnú batožinu, ktorá je na moje meno, že koľko alkoholu môžem zobrať. 0,5 litra alebo 1 liter alkoholu? Ten alkohol má menej ako 40 percent. A ešte by som sa chcela spýtať, že lieky na alergiu a vitamíny, to mám mať v príručnej batožine alebo skôr v podpalubnej batožine? A ešte..že letíme cez Austrian Airlines a mám príručnú batožinu o 3 cm vyššiu, nie 55 cm, ako má byť, ale 58 cm, že ti to vadí? Pozerala som na nich stránke, ale..bohužiaľ to nenašla. Ďakujem pekne.

    • Mike

      Ahoj Lucia, čo sa týka alkoholu v podpalubnej batožine, je to na tebe…letíte v rámci EÚ, takže tam nie sú žiadne obmedzenia. Lieky a vitamíny kde chceš, aj v príručnej aj v podpalubnej…a pokiaľ ide o tú príručnú, pri Austriane by som to moc neriešil…tam ti ju akurát tak možno zvážia na letisku pred bezpečnostnou kontrolou…ak by mala viac ako povolených 8 kg, treba povedať, že máš vnútri aj počítač (ak ho nemáš v separátnej taške) – ten argument celkom akceptujú :)

  12. MIKI

    Ahoj chcem sa opytat. daju sa prevazat na island potrviny a alkohol a ak ano v akom mnozstve ? dakujem

    • Mike

      Ahoj MIKI, čo sa týka jedla, mäso musí byť plne uvarené alebo konzervované. Zakázaný je dovoz neprevareného mlieka a surových vajec. Čo sa týka alkoholu, môžeš bez preclenia doviezť:

      – 1 liter alkoholu, 1 liter vína a 200 cigariet alebo 250 gramov iných tabakových výrobkov, alebo
      – 1 liter alkoholu, 6 litrov piva a 200 cigariet alebo 250 gramov iných tabakových výrobkov, alebo
      – 1,5 litra vína, 6 litrov piva a 200 cigariet alebo 250 gramov iných tabakových výrobkov, alebo
      – 3 litre vína a 200 cigariet alebo 250 gramov iných tabakových výrobkov.

  13. Palo

    Ahoj, chcem sa opytat, ako je to s prepravou bicykla cez Air Berlin/Fly Niki.
    Mame nahlasenu podpalubnu batozinu do 23 kg(bike) a palubnu batozinu 8kg + notebook 2kg. Co ak bude podpalubna batozina vazit viac kg napr. 26 kg??
    Ake su priplatky za vahu naviac cez tuto letecku spolocnost??

    Dakujem, Palo

  14. Lenka

    Ahoj, chcem sa opýtať letím z Viedne do Kanady s prestupom v Istanbule (spoločnosť Turkish Airlines). Na stránkach píšu, že si môžem zobrať pri ceste do Kanady 2×23 kg batožiny. Neviem však, či mi to prepravia aj z Viedne do Istanbulu, keď to je len medzinárodný let? Vedel by mi niekto poradiť? Vopred ďakujem

  15. Jakub

    Ahoj hcel by som ist za priatelom do Kahiry s priatelkou a zobrat aj bicykel vaha do 25kg na dlzku mozno 120cm. Este k tomu helma, chranice oblecenie. Akou spolocnostou by bolo najvyhodnejsie letiet?

  16. Janka

    Ahoj,
    cestujem s kamarátmi z Katowic do Štokholmu spoločnosťou WizzAir a dopredu sme si zakúpili jednu veľkú batožinu do 32kg. Chcela by som vedieť, či to môžu byť aj 3 batohy (každý zvlášť) alebo ich musíme nejako zabaliť, aby to bol jeden kus do 32kg. A ešte jedna otázka. Môžem mať v príručnej batožine foťák-zrkadlovku, či to musím dať do normálnej batožiny?
    Vďaka :)

    • Mike

      Ahoj Janka, z informácií na stránke Wizzairu mám pocit, že veľká batožina môže mať 32 kg, ale platí sa za každý kus batožiny. Čiže lacnejšie je, ak budete mať 1 kufor s hmotnosťou do 32 kg:

      Each piece of baggage to be checked-in is subject to a baggage fee, payable per bag, per flight and per passenger. The first 3 pieces can be purchased online, the subsequent 3 through the call center or at the airport.“

      Zrkadlovku si kľudne zober do príručnej batožiny.

  17. Ina

    dcera cestuje na rocny studijny pobyt z viedne do toronta (austrian airlines) a odtial do vancoveru (air canada). urcite bude mat 2 batoziny nad 23 kg. ako najlepsie/najlacnejsie vopred vybavit tuto nadvahu.este jedna otazka/prosba: ako nasledne poslat do kanady lyziarsku vystroj (2 pary lyzi vo vaku na tom urcenom + lyziarsky ruksak s prilbou, topankami. dakujem

    • Mike

      Ahoj Ina, ten druhý kus batožiny nemusíte nikde ohlasovať, stačí s ním prísť. Oni vám pri registrácii vyrúbia poplatok, ktorý by v tomto prípade mal byť 75 EUR. Čo sa týka lyží, nie som si istý, či sa dajú len tak poslať leteckou spoločnosťou, mám pocit, že musia ísť vždy s pasažierom…

  18. Roderika

    Dobrý večer

    Chcela by som sa opýtať, nabudúci týždeň letím z Budapešti do Malagy na dvojtýždňový jazykový pobyt so spoločnosťou Wizz Air. Ako príručnú batožinu môžem mať ruksak a v ňom kozmetiku pod 100ml? A môžem to dať do hocijakej priehľadnej taštičky alebo si musím kúpiť nejakú špeciálnu. Aj tie kelímky do ktorých to mám dať môžu byť hocijaké alebo nejaké špeciálne. A v zapísanej batožine normálny kufor a v ňom kozmetiku napr. 250ml? Ďakujem za odpovede :)

    • Roderika

      A ešte, že koľko by som približne mala platiť za jeden normálny kufor, ktorý spĺňa všetky parametre? Tam aj naspäť?
      A môžem si ako príručnú batožinu zobrať menší kufor a ruksak?

      • Mike

        Za kufor na tvojom lete zaplatíš od 70 EUR (musela by si si ho kúpiť ešte počas rezervácie, čo sa ti už asi nepodarí), resp. 76 EUR (ak si ho priplatíš online) do 120 EUR (ak si kufor objednáš až na letisku). Čo sa týka príručnej batožiny, Wizzair má striktnú politiku 1 kusu príručnej batožiny (max. rozmery 56x45x25 cm). Okrem toho si ale môžeš vziať kabát, mobil a knižku/noviny.

    • Mike

      Ahoj Roderika, všetko píšeš správne. Priehľadný sáčok môže byť akýkoľvek uzatvárateľný sáčok, aj tie kuchynské. Pri nádobkách je dôležité, aby bol na nich vyznačený objem…aj keď ideálne sú asi tie cestovné verzie. Do zapísanej batožiny môžu ísť akékoľvek tekutiny/kozmetika. Šťastný let ;)

      • Roderika

        Ďakujem veľmi pekne :) Ešte jedna otázka tých 70€ resp. 76€ je pri spiatočnom lete?

      • Mike

        Áno, písal som ceny za let tam aj späť.

  19. Adriana

    Dobrý deň chcem sa opýtať v pondelok letím z leteckou spoločnosťou Aegean a chcem sa opýtať na príručnú batožinu(kúpila som si kufor pod názvom príručny kufor a neviem či ho možem použiť) ďakujem

  20. Marika

    Ahoj,
    Chcem sa opýtať či v zapísanej batožine možem preniesť kozmetiku ľubovoľne veľkú t.j. 250ml,500ml. a či tam môže byt aj prostriedok na dezinfekciu kúpeľne ( je tam napísane že je to horlavina). V príručnej batožine možem mat hračky pre syna,ktorý letis nami? Tiež Kinedryl ?
    Letím s flyNiki.
    ďakujem za odpoved

    • Mike

      Ahoj Marika, v zapísanej batožine môžeš mať akúkoľvek kozmetiku a podľa mňa aj prostriedok na dezinfekciu kúpeľne. Tým, že ho nemáš so sebou v kabíne, nepredstavuje to primárne nebezpečenstvo. Čo sa týka príručnej batožiny, tie hračky a Kinedryl sú úplne v pohode…

  21. milania

    Letim cez ryanair

  22. milania

    Ahoj,chcem sa opytat ci si mozem vziat lieky na predpis do zapisanej batoziny su tabletkove 11 cm krabicky a kde mi daju sprievodny list

    • Mike

      Ahoj Milania, neviem či niekto bude riešiť lieky v zapísanej batožine…asi jedine keby ich bolo veľké množstvo. Sprievodný list by som riešil iba pri väčšom množstve liekov a asi iba v príručnej batožine…vydať by ti ho mal tvoj lekár.

  23. Ivana

    Ahoj, chcela by som sa opytat, letim z Houstonu do Viedne, s prestupom v Parizi. Kolko by ma stalo priplatenie batoziny (spolocnost je AirFrance). Dakujem za skoru odpoved.

  24. kamil

    Ahoj chcel som sa spytat letim s austrian air z floridy do wien a chcel by som si priplatit druhy kus batoziny 23 kg kolko ma to bude stat ?a kde si to mozem zaplatit Dakujem za odpoved

  25. BIBA

    zdravim, v marci cestujem do kanady a neviem, ako si pobalim lieky, som diabeticka…na tri mesiace mi treba vela liekov aj na ine nemoci…do prirucnej batoziny to mozem dat? nevyhodia mi ich? ked ich dam do velkej batoziny, co ak sa mi kufor strati a zostanem bez liekov?dalej by som prosila o info, ci mozem vziat do velkeho kufra kristal a ruzovy porcelan..drobne darky…dakujem za odpoved…

    • Mike

      Ahoj BIBA, lieky si môžeš vziať tak do príručnej ako zapísanej batožiny. Ak ich potrebuješ veľa, vybav si potvrdenie od lekára. Krištáľ, porcelán a iné darčeky si kľudne zabaľ do zapísanej batožiny, len si ich poriadne obaľ, aby sa ti nepotĺkli. Šťastný let!

  26. Patrik

    Dobrý večer, chcem sa opýtať keď letim spoločnosťou Wizzair a mam trochu väčšie rozmery priručnej batožiny ako su uvedené, že či tam bude nejaký poplatok za to že su trocha ine rozmery.A pribliżne aký poplatok.Ďakujem za odpoveď.

  27. Andrea

    Ahoj, letím s ryianair a chcela by som si vziať jeden kufor avšak 30 kilovy. Pri bookovani letenky mozem pridat 15kg +15kg. Znamená to, že môžem vziať jeden 30kg kufor? Alebo to musia byť dve batožiny? Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Andrea, podľa FAQ na stránke Ryanair je možné zdieľanie batožinového limitu medzi viacerými pasažiermi, čiže predpokladám, že ak si zaplatíš 2 batožiny po 15 kg, môžeš si zobrať jeden 30-kilový kufor. Dávaj si ale pozor, lebo letecké spoločnosti (vrátane Ryanairu) odmietajú prevážať batožiny, ktoré majú viac ako 32 kg a rozmery väčšie ako 81 x 119 x 119 cm (v x š x h).

      Viac tu http://www.ryanair.com/sk/terms-and-conditions/regulations-checkedbaggage/.

  28. Petra

    Dakujem za odpoved. A pri ceste z Ny pri rovnakej trase aj leteckych spolocnostiach to bude tak isto? Ci uz budem moct mat 30kil, ked je prvotnym prepravcom Emirates?

    • Mike

      Nie, vždy ide o to, aby batožina vyhovovala všetkým leteckým spoločnostiam, ktorými letíš…

  29. Petra

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat, ked letim do NY z Prahy s jednym prestupom v Milane. Do milana letim s ceskymi aerolinkami a z milana emiratmi. Kolko moze vazit moja batozina? 23 ci 30kil? Dakujem za odpoved

    • Mike

      Ahoj Petra, obávam sa, že v tomto prípade sa musíš riadiť podľa pravidiel ČSA, ktoré povoľujú len 1 kus batožiny s hmotnosťou do 23 kg…:(

  30. Patrik

    Dobry den potreboval by som poradit ohladom batoziny leti z Budapesti do istambulu a odtial do kuala lumpur jednou spolocnostou Turkish Airlines mam tam 2hod na prestup a letim jednou spolocnostou a potom z kuala lumpur do Singapuru inou spolocnostou AirAsia tam mam na prestup 3hod mam sa starat o batozinu ci si ju len vyzdvihnem v Singapure.Dakujem

  31. Eva

    Ahoj,
    13.9 cestujeme do USA z Viedne. spolocnost Austrian Airlines – tyrolean airways. a potrebujem radu. Kolko moze vazit prirucna batozina a kolko batozina, ktora sa odovzdava? Dakujem za radu.

  32. Maja

    Ahoj, cestujem 1x do UK z KE a potrebovala by som vedieť či si môžem všetku kozmetiku zbaliť do kozmetickej taštičky a uložiť len do kufra, ktorý som si zakúpila teda do zapísanej batožiny, nebude s tým problém?

    • Mike

      Ahoj Maja, pri kozmetike v zapísanej batožine neplatia v podstate žiadne obmedzenia, takže kľudne si všetko pobaľ a daj si to do kufra. Šťastný prvý let!

  33. Monika

    Ahoj, cestujeme v auguste do Turecka-Alanya cez Fly Niki – Airbus 320. Máme nejakú batožinu v cene letenky alebo iba príručnú batožinu? Potrebujem súrne odpoveď. Ďakujem.

    • Mike

      Ahoj Monika, záleží na tom, akej triedy máš letenku. Letenky JustFly majú zadarmo len príručnú batožinu (do 8 kg), všetky ostatné majú v cene zahrnutý aspoň 1 ks zapísanej batožiny (do 23 kg). V prípade leteniek JustFly stojí 1. kus zapísanej batožiny 70 EUR na let.

  34. Maria

    Ahoj, cestujem so spolocnostou Aegean air a mam dva kufre, jeden 15 kg a druhy 31 kg, viete mi zistit kolko zaplatim za batozinu v economi class? Co ja viem, maju limit 23 kg na kus, je sanca ze mi zrataju tie kila 15+31 a budem platit len za 2 kusy, alebo budem platit za kila navyse, kolko by ma to stalo? Velmi dakujem.

    • Mike

      Ahoj Mária, takže:

      Predpokladám, že letíš z Viedne. Ak nemáš letenku GoLight, za prvý kufor zaplatíš 20 EUR v prípade platby vopred (internet alebo call centrum) alebo 35 EUR v prípade platby na letisku. Za ten druhý kufor zaplatíš minimálne 20 EUR (vopred) alebo 35 EUR (letisko). Mám však pocit, že batožina môže mať max. 23 kg, takže za tú nadváhu druhého kufra zaplatíte 25 EUR (objednávka vopred cez call centrum) alebo 40 EUR (letisko). Pri objednávkach cez call centrum sa ešte účtuje 8 EUR servisný poplatok.

      Tieto info určite nie sú zaručené, len hovoria to, ako som pochopil informácie na ich webe.

  35. Zuzana

    Ahoj, cestujem s American airlines do New Yorku. Mam kufor 50x40x20 a neviem, ci bude splnat parametre prirucnej batoziny. Ide mi hlavne o sirku, domovska stranka AA uvadza max. sirku batoziny 35 (mam 40). Ide mi o to, ako je to naozaj v praxi, pretoze niektore web stranky uvadzaju sirku 40, niektore 35.

  36. Paulínka

    ahojte, chcem sa opýtať. Letím spoločnosťou Egypt air. Kolko batoyiny smiem mat? Poprípade ako si zapisem dalsiu a zakolko? a do sáčkov musím dať tekutiny aj v prírucnej batozine a aj v kufri? a kde take sacky zozeniem? vdaka

    • Mike

      Ahoj Paulína, pri letoch spoločnosťou Egyptair môžeš mať v ekonomickej triede 2 kusy zapísanej batožiny, každú do 23 kg. Príručná batožina môže mať maximálne 8 kg. Do priehľadného sáčku musíš vložiť všetky tekutiny v príručnej batožine, v zapísanej nie. Sáčky sa predávajú na letisku, alebo môžeš použiť kuchynské uzatvárateľné sáčky.

  37. Eva

    Ahoj Mike, s kamaratkou letim o mesiac do Mexika (trasa Vieden – Toronto – Mexiko City), zaujimalo by ma, ci nahodou nevies ako je to s prepravou potravin ako je mak (mlety) a detska krupica vo velkej batozine, obe zabalene v originalnom baleni, max. 250g. Je nejaky zakaz dovazat tieto potraviny do Kanady, resp. Mexika? Za tvoju odpoved dakujem :) Eva

    • Mike

      Ahoj Eva, popozeral som sa po internete a vyzerá to tak, že s tým makom by aj mohol byť problém v Kanade. Podľa stránky kanadskej potravinovej inšpekcie je zakázaný dovoz akýchoľvek semien maku siateho (hľadaj „poppy“):

      http://www.inspection.gc.ca/plants/plant-protection/imports/prohibited/eng/1343631753070/1343631945361

      Tá krupica bude podľa mňa v pohode…a v podstate ak ide o 250 g sáčok, asi by som to riskol aj s makom, len si ho skús zabaliť do nejakého trička alebo niečo, nech to nie je že úplne viditeľné, ak by ti náhodou otvárali tašku…:) A keď bude najhoršie, zatváriš sa prekvapene :)

  38. Michal

    Zdravim . letim z činy zo spolocnostou emirates a chcel by som si zobrat zo sebou taku pol metrovu katanu do dazpisanej batoziny .moze s tym byt nejaky problem vo viedni ? v dubaji viem ze ked len prestupujem to problem nebude.. za odpoved dakujem s pozdravom Michal Kunik

    • Mike

      Ahoj Michal, podľa mňa by to malo byť v pohode. Letisko vo Viedni to riešiť nebude, zakázať ti to môže letecká spoločnosť pri registrácii…ale ako som pozeral zoznam zakázaných predmetov, tak tam sa sečné zbrane nespomínajú…problémové sú najmä výbušniny, rôzne plyny, ochranné spreje a podobne. Viem, že napríklad nožíky môžu ísť iba v zapísanej batožine…podľa mňa v pohode ;) Šťastný let a pobyt!

    • milania

      Letim cez ryanair

  39. Marek

    Dobrý deň prajem chcel by som sa opýtať, ja som si kupil cigarety mimo zony, teda normalne v krajine, Izrael konkrétne, čítal som že to nieje vobec problem mám si ich dať ale to príriučnej batožiny alebo do tej ktorá ide na váhu, zapísanej, dakuem krásne :)
    Marek :)

  40. Ninuška

    Dobrý den letím Na cyprus z budapeste Ryanair… zaujímalo by ma, či sáčik na tekutiny može byt aj formát A4, či sa penový makeup počíta ako tekutina,
    či lieky tabletky treba mat v priesvitnom sáčku
    a či žiletka na holenie venus s vymenitelnu hlavu mi nebude zobraná.. planujem si novu hlavu zobrat ešte zabalenu, čiže neni možnost nejakého ohrozenia… aa ešte by mna zaujímalo kolko byt treba dopredu na letisku.. dakujem

    • Mike

      Ninuška, sáčok na tekutiny by mal mať rozmer cca. 20×20 cm. Penový makeup neviem, ale tekutý makeup sa počíta ako tekutina. Lieky a tabletky nemusíš mať v tom sáčku. Žiletku si môžeš zobrať, lebo tam sú tie čepielky za mriežkou, takže to im nevadí. No a čo sa týka času pred odletom, ak máš spravený online checkin a nepotrebuješ odovzdávať batožinu, hodina ti bude stačiť. Gate zatvárajú 20 minút pred odletom.

  41. Simona

    Dobrý deň letím spoločnosťou Lot airlines chcela by som sa spýtať ako je to z batožinou koľko kg može mať moj kufor a kolko príručná batožina? Ďakujem.

    • Mike

      Ahoj Simona, spoločnosť LOT povoľuje v ekonomickej triede 1 kus zapísanej batožiny do 23 kg a 1 ks príručnej batožiny do 8 kg. Povolené rozmery príručnej batožiny sú 55x40x23 cm. Zapísaná batožina musí mať spoločný rozmer do 158 cm (šírka + výška + hĺbka).

  42. Dušan

    Dobrý deň.
    Letíme spolu s manželkou do Grécka-Santorini a budeme mať jednu spoločnú batožinu .Koľko môže maňť spol.batožina max.hmotnosť?
    Ďakujem za odpoveď.

    • Mike

      Dušan, záleží, akou spoločnosťou letíš. Niektoré letecké spoločnosti dokonca umožňujú sčítavanie povolených limitov v prípade, že viacerí ľudia majú 1 spoločnú batožinu. Napíš, s kým letíš a ja to prezistím.

  43. erin

    sampony ci sprchove gely musia mat do 100 ml, ale vsade vidim len max.250ml ? kde to maju?

  44. Eliška

    Ahoj, kúpila som si letenky cez internet z Waršavy do NY a chcela by som sa opýtať, koľko kg je zapísaná batožina v LOT Polish airlines a taktiež o radu, ako si môžem zarezervovať sedadlá v lietadle, aby sme s priateľom sedeli vedľa seba. Vopred ďakujem.

    • Mike

      Ahoj Eliška, v spoločnosti LOT môžeš mať pri ceste do USA 1 kus batožiny do 23 kg.

      Čo sa týka rezervácie sedadiel, mala by to byť súčasť online check-inu pred odletom.

  45. anna

    letim do usa ako darcek chcem zobrat obraz zabaleny v tube 70×80 rolka je mozne zobrat do lietadla k prirucnej batoziny, bude sa mi pocitat ako druhy kus?nebudem mat problem s dlzkou tuby 80 cm
    letim spol.LOT

    • Mike

      Podľa mňa v pohode…spoločnosť LOT povoľuje okrem príručnej batožiny aj ďalší predmet osobnej potreby, podľa mňa ti to budú v pohode akceptovať…80 cm by tiež malo byť ok…niekde ti to tam pomôžu uskladniť…;)

  46. michaela

    Dobrý deň,

    cestujem s Austrian Airlines do Moskvy. Mám jeden veľký kufor ktorý nemá viac ako 23 kg a aj rozmerovo sedí ale chcela by som si vziať ešte druhý menší kufor. Ako je to s poplatkom za ten druhý kufor? A môžem si do batožiny (nie príručnej) zobrať všetku drogériu vrátane laku na vlasy alebo napríklad aj sprej proti švábom? Niekde som čítala že niektoré spoločnosti majú problém so sprejmi v batožine. Cestujem na dva mesiace, preto je ťažké sa zbaliť, takže každá rada sa mi veru hodí.

    Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Miška, takže pri Austrian Airlines si môžeš zadarmo vziať 1 kufor do 23 kg v ekonomickej triede a 2 kufre po 32 kg v Business triede. Dva kufre si môžeš ešte vziať, ak máš lojalitnú kartu FTL. Za ten druhý kufor (do 23 kg a 158 cm spoločný rozmer) si priplatíš 50 EUR.

      Ako som písal už predtým, do zapísanej batožiny si môžeš vziať aj lak na vlasy, sprej proti švábom, a podobne.

  47. ANNA

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať koľko by som zaplatila za druhý kus batožiny u LOT Polish Airlines cestujem do USA z Krakowa prestup vo Warsawe. Kde by som musela zaplatiť daný poplatok za druhý kus batožiny. Ďakujem

    • Mike

      Anna, druhý kus batožiny by ťa mal stáť 50 EUR a platí sa to priamo na letisku pri odlete/check-ine. Ak to budeš riešiť a vyriešiš, budem rád ak sa podelíš o svoje skúsenosti…

  48. Jan

    Dobrý chcel by som vedieť letím do Kanady za svojou rodinou ekonomickou triedou AUSTRIAN AIRLINES let je priamy VIE – YYZ. aký je tam limit batožín môžem zobrať aj 2 batožiny bez poplatku? Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Jan, podľa informácii na ich webstránke si môžeš vziať len 1 ks batožiny do 23 kg. Dve batožiny sú povolené iba v Business triede.

  49. inga

    Ahoj-te, mam otazku…Letim z UK na SVK – Ryanairom, mam zapisanu 1 batozinu (20kg) ale este by som potrebovala doobjednat jeden kufor…je to mozne? a ak, ano, mozem znovu 20kg? …dakujem za odpoved :)))

  50. Lukas

    Ahoj,
    chcel by som sa opýtať na slnečník. Je možné dať ho k zapísanej batožine? Ráta sa do celkovej hmotnosti batožiny? A keď presahuje dĺžkou 157 cm, to môže byť asi tiež problém že? Myslím, že ho treba aj nejak uviazať k batožine (ku kufru, k taške,..).
    Ďakujem za odpoveď :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


AKCIOVÉ LETENKY NA PELIKÁN.SK