CestopédiaCestujeme po svete

Registrácia ľudí cestujúcich do zahraničia

Ministerstvo zahraničných vecí spustilo novú bezplatnú službu, ktorej účelom je monitorovanie Slovákov cestujúcich, žijúcich alebo nachádzajúcich sa v cudzích krajinách. Každým rokom sa totižto zvyšuje počet ľudí, ktorí sa v zahraničí dostanú do ťažkostí alebo krízových situácií (živelné pohromy, vojnové konflikty, terorizmus, havárie, organizovaný zločin, atď). Registráciou na novom portáli MZV SR poskytnete ministerstvu údaje o vás, vašich spolucestujúcich a miestach, ktoré sa chystáte navštíviť, čím uľahčíte proces poskytnutia pomoci v prípade potreby. Garantom tejto iniciatívy je Stredisko Ministerstva zahraničných vecí SR pre pomoc a služby občanom.

Informácie o registrácii a registračný formulár sa nachádzajú na internetovej stránke Ministerstva zahraničných vecí. Formulár je dosť rozsiahly a od cestovateľov žiada pomerne podrobné údaje. Na stránke je uvedené, že vaše osobné údaje budú uchovávané maximálne do 30 dní od dátumu, ktorý vo formulári uvediete ako plánovaný koniec vašej cesty do zahraničia. Po registrácií vám bude pridelený jedinečný identifikačný kód, prostredníctvom ktorého sa môžete neskôr opäť prihlásiť do systému a napríklad upraviť zadané údaje.

Všetci tí, ktorí sa chcú zaregistrovať pred cestou, by mali kliknúť na odkaz Registrácia a na ďalšej stránke na tlačidlo Vyplniť eFormulár. Tým sa dostanete na samotný registračný formulár, ktorý je rozdelený do štyroch častí (Osobné informácie, Núdzový kontakt, Cestovný plán a Spolucestujúci).

Prvá časť Osobné informácie je dosť jednoznačná, vypĺňate v nej základné informácie o vás (nie o spolucestujúcich). Ak máte napríklad dve mená, pri tomto údaji si kliknite na tlačidlo Pridať a to druhé zadajte do nového políčka. Pri dátume narodenia sa nemusíte po mesiacoch preklikávať x desiatok rokov dozadu, ale môžete ho rovno vyplniť vo formáte DD.MM.RRRR. Telefónne čísla sa zadávajú v medzinárodnom formáte (napr. +421903123456).

V časti Núdzový kontakt zadáte kontaktné údaje na osobu (osoby), ktoré bude MZV SR kontaktovať v prípade mimoriadnej situácie. Tieto údaje nie sú povinné, osobne však túto osobu vždy uvádzam a snažím sa, aby išlo o osobu, ktorá so mnou necestuje. Ak chcete uviesť viac ako jednu osobu, kliknite na tlačidlo Pridať kontaktnú osobu. Ak naopak núdzový kontakt uvádzať nechcete, kliknite na červený krížik vpravo, čím sekciu Kontaktná osoba odoberiete (inak vám budú nevyplnené políčka vyskakovať ako chyba).

Časť Cestovný plán obsahuje údaje o vašej plánovanej ceste vrátane informácií o tranzite a cestovnej agentúre, ktoré však nie sú povinné. Medzi povinné údaje patrí cieľová krajina a začiatok/koniec cesty. V políčku Miesto pobytu sa vo vlastnom záujme snažte byť čo najpresnejší (odporúčam uviesť priamo ubytovacie zariadenie, prípadne všetky mestá, ktoré navštívite).

Posledná časť obsahuje informácie o vašich spolucestujúcich (samozrejme ak s vami niekto cestuje). Vypĺňate rovnaké údaje ako v časti Osobné informácie, doplnené o (nepovinné) kontaktné údaje spolucestujúceho.

Po vyplnení formuláru si môžete zadané údaje uložiť do súboru (vhodné napríklad ak cestujete pravidelne, aby ste neskôr mohli údaje do formuláru z tohto súboru jednoducho nahrať) alebo vytlačiť. Najdôležitejšie je však kliknúť na tlačidlo Pokračovať. Ak formulár obsahuje chyby, systém vás na to upozorní a vyznačí, ktoré políčka treba upraviť alebo dovyplniť. Na ďalšej obrazovke môžete formulár podpísať pomocou eID, jednoduchšie ale zrejme je kliknúť na tlačidlo Ďalej. Na ďalšej obrazovke opíšete zobrazený kód a kliknete na tlačidlo Potvrdiť a odoslať.

Osobne si myslím, že ide o užitočnú službu, ktorá určite pomôže v prípade núdze. Čím presnejšie informácie uvediete (napríklad o miestach vašej cesty), tým ľahšie vás bude neskôr lokalizovať. Nepredpokladám, že túto službu budú využívať ľudia cestujúci na dovolenku do Chorvátska alebo Talianska, dobrodružnejší cestovatelia však túto možnosť určite privítajú.

Autor fotky: Jens Johnsson


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Komentáre: 1

  1. Jana Kralovičová

    Dobrý večer,
    zajtra odlietame s manželom na 15 dní do Egypta, destinácia Hurgada, hotel Palm Beach
    chcela som vyplniť registračný formulár,ale bohužiaľ,
    stránka je nefunkčná.
    S pozdravom
    Jana Kralovičová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY