CestopédiaLetecká doprava

Zapísaná batožina do lietadla

Dlhodobo najobľúbenejším článkom na blogu Cestujeme po svete je článok Príručná batožina v lietadle. Nakoľko ma veľmi teší jeho popularita a značí to, že veľa ľudí zaujímajú práve tieto informácie, rozhodol som sa napísať článok o zapísanej batožine, jej charakteristikách, limitoch v klasických a low cost leteckých spoločnostiach a podobne.

Článok považujte za rozpracované dielo, ktoré budem postupne dopĺňať a aktualizovať.

Zapísaná (registrovaná) batožina

Za zapísanú batožinu sa považuje taká batožina, ktorá sa nepovažuje za príručná batožinu a ktorú si cestujúci zaregistruje a odovzdá pri check in pulte na letisku pred svojim odletom. Cestujúcemu je vydaný tzv. batožinový lístok za každý kus zapísanej batožiny.

Pred registráciou by si mal cestujúci svoju zapísanú batožinu označiť menom, adresou a aspoň jedným kontaktným údajom. Ak váš kufor alebo taška nemajú na to použiteľný štítok, použiť môže napríklad štítky, ktoré letecké spoločnosti (väčšinou však iba tie klasické) ponúkajú pri check in pultoch. Riadne označenú batožinu je v prípade straty oveľa jednoduchšie doručiť jej pôvodnému majiteľovi.

Pokiaľ ide o hmotnosť zapísanej batožiny, jej obmedzenia sa líšia v závislosti od druhu letu (domáci, zaoceánsky, a pod.) alebo leteckej spoločnosti. U drvivej väčšiny leteckých spoločností však platí, že maximálna hmotnosť jedného kusu zapísanej batožiny je 32 kg. Kus batožiny nad 32 kg vám podľa môjho názoru štandardne neprepraví žiadna letecká spoločnosť.

Ryanair | České aerolínie | Wizz Air | flydubaiAustrian Airlines

Zapísaná batožina v Ryanair

Podobne ako väčšina nízkonákladových leteckých spoločností, aj najväčšia low cost letecká spoločnosť fungujúca na Slovensku – Ryanair – prepravuje zapísanú batožinu za poplatok. Podľa prepravných podmienok má každý pasažier nárok na prepravu maximálne 3 kusov zapísanej batožiny. Po zavedení nových zmien v podmienkach prepravy príručnej batožiny od 1. 11. 2018 spoločnosť ponúka možnosť rezervácie malej zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg (rozmery 55 x 40 x 20 cm), ktorej preprava vás vyjde na 10 – 12 € pri rezervácii online, resp. 20 € pri check-in pulte a 25 € pri odletovej bráne. Za jeden kus 20-kilogramovej zapísanej batožiny sa platí 25-40 € za jeden smer letu (podľa toho, či si ju objednáte počas rezervácie alebo až neskôr).

Pri ceste vo vyťaženom období (Vianoce/Veľká noc/leto) sa k cene pripočítava príplatok 10 €.

Každý kilogram nad uvedený limit sa považuje za nadmernú batožinu. Aktuálny poplatok za každý kilogram nadmernej batožiny v spoločnosti Ryanair je 11 € za kg.

Špeciálne podmienky sa vzťahujú na prepravu nasledujúcich predmetov:

  • hudobné nástroje, bicykle, potápačské pomôcky, golfové pomôcky, lyže a snowboardy, iné športové pomôcky

Ich maximálna hmotnosť nesmie presiahnuť 20 kg (v prípade bicyklov to je 30 kg) a za ich prepravu na jednosmernom lete zaplatíte 30-60 € (pri online rezervácii), resp. 40-75 € (na letisku alebo pri rezervácii cez call centrum). Bližšie informácie nájdete na stránke Poplatky (Fees). Za každý kilogram navyše vám spoločnosť naúčtuje poplatok 11 €. Menšie hudobné nástroje (gitara, husle, viola), ktoré prekračujú maximálne povolené rozmery príručnej batožiny, je možné prepravovať na palube lietadla, musíte však pre ne kúpiť klasickú letenku.

Ak hovoríte po anglicky, podrobné informácie o preprave batožiny v spoločnosti Ryanair nájdete na stránke spoločnosti v Prepravných podmienkach.

Zapísaná batožina v Českých aerolíniách

Česká letecká spoločnosť České aerolínie nevyberá poplatky za zapísanú batožinu (s výnimkou triedy Lite). Každý cestujúci si môže v ekonomickej triede (Plus a Flex) podať maximálne 1 ks zapísanej batožiny s hmotnosťou do 23 kg. Pri letenkách triedy Business Lite a Business si môžete zabaliť 2 ks zapísanej batožiny, každý s hmotnosťou do 32 kg. Držiteľom kariet OK Plus Silver, Gold a Platinum sa bezplatný limit navyšuje vždy o 1 kus batožiny (hmotnosť podľa triedy letenky).

Deti do 2 rokov s letenkou (všetky triedy okrem Lite) cestujúce na kolenách rodiča majú nárok na prepravu 1 ks batožiny s hmotnosťou do 10 kg a súčtom všetkých rozmerov 115 cm + 1 kočíka. Ak cestujete s deťmi staršími ako 2 roky, tie môžu mať tiež batožinu s rovnakými rozmermi a hmotnosťou, resp. s prihliadnutím na vek dieťaťa aj 1 zložený detský kočík.

Prevoz nadmernej batožiny závisí od voľného miesta v lietadle. Za nadváhu do 32 kg zaplatíte poplatok 680 CZK (cca 25 €). Poplatok za prepravu každého ďalšieho kusu zapísanej batožiny je v ekonomickej triede (Flex a Plus) tiež 680 CZK. Pri platbe na letisku alebo menej ako 36 hodín pred odletom sa tieto poplatky zvyšujú na 950 CZK (35 €), resp. 1220 CZK (45 €) pri platbe priamo pri odletovom východe. Bližšie informácie nájdete na stránke Zavazadla překračujíci bezplatný limit.

Zapísaná batožina vo Wizz Air

Maďarská low cost letecká spoločnosť Wizz Air povoľuje až 6 kusov zapísanej batožiny na pasažiera (tri online alebo cez zákaznícku linku, zvyšné tri potom na letisku). V ponuke sú 3 hmotnosti zapísanej batožiny: 10 kg za 7-12 € (max. 1 kus), 20 kg za príplatok 14-70 € za kus a let (max. 2 batožiny) a 32 kg za poplatok 19-86 € (max. 3 batožiny) pri rezervácii online alebo cez zákaznícku linku (120 € pri objednávke na letisku). Rozmery podanej batožiny nesmú presahovať 149 cm (šírka), 119 cm (výška) a 171 cm (dĺžka).

Kompletné informácie o batožine v spoločnosti Wizz Air nájdete na tejto stránke.

Zapísaná batožina vo flydubai

Low cost letecká spoločnosť z Blízkeho východu flydubai rozlišuje povolené množstvo zapísanej batožiny podľa toho, či letíte ekonomickou alebo business triedou. Pasažieri v ekonomickej triede navyše musia za prepravu zapísanej batožiny platiť poplatky.

Pri všetkých letoch v ekonomickej triede si môžete predplatiť 20 kg zapísanej batožiny. V prípade voľného miesta v batožinovom priestore si môžete predplatiť až 30 alebo 40 kg zapísanej batožiny. Celkovo si môžete vziať až 3 kusy zapísanej batožiny, ich spoločná hmotnosť však nesmie prekročiť vami predplatené množstvo. Cestujúci v Business triede si môžu podať až 3 kusy zapísanej batožiny s celkovou hmotnosťou 40 kg (v cene letenky).

Zapísanú batožinu si môžete objednať počas rezervácie alebo po nej v časti Manage my booking, prostredníctvom Zákazníckeho centra alebo lokálnych predajcov leteniek (tzv. Travel Shop).

Ak letíte v business triede, letecká spoločnosť vám zadarmo prepraví až 3 kusy zapísanej batožiny so spoločnou maximálnou hmotnosťou 40 kg.

Maximálna hmotnosť 1 kusu zapísanej batožiny nesmie presiahnuť 32 kg pri maximálnych rozmeroch 75 x 55 x 35 cm.

Všetky informácie nájdete na stránke flydubai (EN).

Zapísaná batožina v Austrian Airlines

Podobne ako aj v iných klasických leteckých spoločnostiach, Austrian Airlines má rôzne limity pre zapísanú batožinu na letoch do/z USA a Kanady a na ostatných letoch.

Pri všetkých letoch v rámci Európy má bežný cestujúci v ekonomickej triede (okrem triedy Economy Light, ktorá nezahŕňa žiadnu batožinu) právo na bezplatnú prepravu 23 kg zapísanej batožiny (2 kusy po 32 kg v Business triede). Rovnaký limit sa vzťahuje aj na deti do 2 rokov.

Pri interkontinentálnych letoch si môžete v ekonomickej triede podať 1 ks batožiny do 23 kg (2 ks po 23 kg v prípade triedy Premium Economy a 2 ks po 32 kg v prípade Business triedy). Maximálny súčet všetkých rozmerov batožiny nesmie presiahnuť 158 cm.

Pri nadmernej batožine a športovom výstroji sa účtuje dodatočný servisný poplatok 25, 40, resp. 55 € (online, check-in, gate) + poplatok za každý kus nadmernej batožiny. Ten závisí od krajín, medzi ktorými cestujete a hmotnosti nadmernej batožiny. Kompletný prehľad krajín a príslušných poplatkov nájdete na stránke dopravcu v sekciách Additional baggae and excess baggage a Sports baggage.

Maximálna hmotnosť 1 kusu zapísanej batožiny nesmie presiahnuť 32 kg pri maximálnych súhrnných rozmeroch 158 cm (dĺžka + šírka + výška). Takúto batožinu vám prepravia ako cargo.

Autor fotky: Esther


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

277 komentárov

  1. Niki:)

    Ahoj:)chcela by som sa spýtať kolko by mala vážiť príručná batožina,ked letím z Viedne do Londyna-British Airlines?..a potom do Los Angeles.Viem,že základná batožina može byť do 23kg:)Dakujem

    • Mike

      Niki, sám som prekvapený, ale aj príručná batožina môže mať do 23 kg. Musíš ju ale vedieť sama umiestniť do odkladacieho priestoru v kabíne lietadla…maximálne rozmery sú 56x45x25 cm a k tomu môžeš mať ešte počítač alebo kabelku/aktovku.

  2. zuzana

    dobry den. na buduci tyzden letim po prvy krat (z krakowa do bruselu) a chcem sa opytat ako to cele prebieha? od prichodu na letisko az do pristattia do cielovej stanice. mam na mysli vsetky tie procedury. a ako to je ked si objednam letenku cez internet. nebudem ju mat fyzicky v ruke? dakujem

    • Mike

      Ahoj Zuzka, no to je trošku na dlhšie…:) Neviem síce, akou spoločnosťou letíš, ale možno ti pomôže tento náš článok:

      https://www.cestujemeposvete.sk/2008/01/ryanair-nastupovanie-do-lietadla/

      Týka sa síce najmä pasažierov spoločnosti Ryanair a je trošku neaktuálny, väčšina informácii však platí pri hocijakom lete.

      V súčasnosti sa už klasické papierové letenky nevydávajú, takže v ruke budeš mať iba vytlačenú palubnú vstupenku, ktorá je vlastne potvrdenie o absolvovaní online check-inu.

  3. fifindo

    Ahoj!
    no neviem ti to takto z hlavy povedat ale ak budes mat vac ako 20 kg (to je vacsinou norma)
    mne sa stalo ze 21 mi uznali…
    no tak budes platit dost… :(

  4. Kucharova Maria

    Dobry den,uz tyzden riesim dilemu,co a ako si vziat pri ceste spat z USA po trojmesacnom pobyte.Letenku som zakupila este v marci 2012 v cestovke Student Agency na trasu Vieden-Tampa.Pracovnicka mi vyhladala co najkratsie spojenie Vieden-Toronto a Toronto Tampa avsak dvoma let.spolocnostami/Austria arlains a Air Canada/Bolo mi oznamene,ze o batozinu sa nemam starat,dostanem ju az v Tampe,co nebola pravda,v Toronte som ju musela vyberat a krvopotne zhanat,nakolko neovladam okrem slovenciny iny cudzi jazyk.V letenke mam zapisanu 1 batozinu bez vahy,ale upozornili ma v cestovke,ze do 20 kg.Pri ceste do USA mi to vyhovovalo,ale potrojmesacnom pobyte sa mi nakopilo oblecenie a darceky pre rodinu,co mi urcite do jedneho 2o-kiloveho kufra nevlezie.So sestrou sme presli mnoho internetovychstranok tykajucich sa batoziny v roznych let.spolocnostiach,ale kazda hovori cosi ine a tak mam z toho chaos.Na webstranke „Zapisana batozina“ v spol.Austrian Airlines sme nasli,ze pri ceste z/do USA a Canady je povoleny limit dvoch batozin,kazda 23 kg zdarma.Stranka bola aktualizovana 8.5.2o12,co je po zmene pravidiel na prepravu batoziny ako som sa docitala na inej stranke od 1.5.2012.A este,ak letim dvoma let.polocnostami aj spat domov,tak ako tu,budem musiet znovu vyberat batozinu na letisku v Toronte?Kto mi bude uctovat pripadnu nadvahu,alebo naviac kufor,dufam,ze nie obidve spolocnosti,lebo to by bol nonsens!Dakujem za informacie

  5. fifindo

    Tak dakujem :D

  6. fifindo

    Dakujem za tu vodu. A este ze ci si mozem zabalit do zapisanej aj toastovac.
    Z dovodu ze nejdem na penziu ale ideme do apartmanov kde si kazdy vari sam.

    • Mike

      No nemal by to byť problém, ale pravdupovediac som ešte nepočul, aby si niekto bral toastovač v príručnej batožine, takže nemám s tým skúsenosť…

  7. Anna

    jaj zabudla som sa spytat tiež by som chcela zobrat klobasky alebo slaninu bol by problem :) ?

  8. Anna

    Ahojky chcela by som sa spytat za par dni by som mala cestovat do Švajčiarska aj s pol.ročnym synčekom na dva tyždne.
    Chcem sa spytat do kedy budem mat k dispozicii kočik,teda či mi ho zoberu až pred odletom.
    Dalej by ma zaujimalo čo sa neviem nikde dočitat nakolko som fajčiarka kolko je povoleny limit na prevoz cigariet a tiež možem v batožine prevažat bujony ?dakujem

  9. fifindo

    Diki
    hej hej taky filmik :D
    ale v lietadle niesu zastrcky nie? xD
    to je jedno hlavne ti dakujem
    a je mi luto ze ti nemozem pomoct s tvojou otazkov… :(

    • fifindo

      este by som sa chcel spytat ci je v Bulharsku pitna voda

      • Mike

        Tak je to štát EÚ, tak hádam budú mať pitnú vodu…z nejakého dôvodu by som si ale asi skôr kúpil balenú vodu…:)

  10. fifindo

    Dakujem ti velmi pekne presne toto som potreboval :D
    takze jasne sklo zabalit ale teda notebook do prirucnej?
    kvoli tomu aby sa s nim neco nestalo alebo ako?
    asi by som si ho dal do prirucnej ale len sa pytam :D

    • Zuzana

      No ja by som notebook urcite len do prirucnej, o zapisanej by som ani neuvazovala a to z dvoch dovodov:
      1. aby sa mi s nim nahodou nieco nestalo (povedzme si uprimne, nemanipuluju s nasou batozinou v rukavickach)
      a po 2. a asi to najdolezitesie, nahodou sa batozina strati, alebo nedajboze pride k vykradnutiu batoziny – urcite prirucna a napokon je celkom fajn sprijemnit si let napr. pozeranim filmu :)

  11. fifindo

    Dobry
    potreboval by som poradit
    letim do Bulharska (sme 4)
    ale neviem cestovku… sice mi to velmi nevadi.
    ale nejde mi o to
    chce sa opytat ci si mozem zobrat kavu (nescu, samozrejme nie zrnkovu :D aby som nemohol sadit xD)
    a potom naku kavu, caj, a kam mam dat kable (USB, nabijacky) prirucnej / zapisanej
    a este kam dat notebook ci prirucna / zapisana
    Dakujem :D

    • fifindo

      sorry za preklet :D
      kavu kavu

      • Zuzana

        Tak na toto ti viem odpovedat aj ja ak sa nenahnevas :) Kavu a caj mozes kludne – zapisana batozina (ale ja by som si aspon tu kavu neak do uteraku alebo do oblecenia zabalila aby ti ju nerozbili pri neohladuplnom narabani s kuframi)
        Kable (usb, nabijacky) a notebook – prirucna batozina.. ale ja som minuly rok mala nabijacky v zapisanej a vsetko v pohode ale notebook urcite prirucna :)

        Snad som ti pomohla :)

      • Mike

        Super Zuzka, ďakujem veľmi pekne, že si ma zastúpila…;)

  12. Zuzana

    Dobry den, chcem sa spytat, za 2 T letim na dovolenku – Egypt (SSH) z rakuska spolocnostou NIKI, klasickym chartrovym letom. Kamaratovi som slubila ze mu donesiem pripravky na posilovanie typu kreatin atd.. budu to 3 flasky po 3 kg + 3kg + 2kg. Nebudem mat s tym problem? Este som rozmyslala ze to rozdelim po jednej flaske do 3 kufrov nakolko ideme 3 – ja. Len som sa chcela spytat ci toto mozem bez problemov prepravit. Dakujem za skoru odpoved

    • Zuzana

      Tak odpoviem si aj sama keby to nahodou niekoho zaujmalo… nemal by byt s tym problem ale treba si pre istotu aj blocik (fakturu) od toho vziat..

  13. Jarka

    Ahoj,

    letím z Viedne do Zürichu s Lufthansou, chcem sa spýtať ako prísne sa kontrolujú rozmery príručnej batožiny, presahujem asi o 2-3cm.
    Ďakujem.

  14. Mirka

    Dobrý deň !
    Mohla by som sa prosím spýtať ohľadom batožiny, ktorú neberiem so sebou na palubu, má mať max. 20 kg. Neviete mi poradiť aké približné rozmery by mal mať kufor? Neplánujem baliť kamene so sebou, len klasicky oblečenie, drogériu, darčeky.. Cestujem z Viedne do Stuttgartu cez spoločnosť germanwings. Ďakujem vopred.

    • Mike

      Mirka, prepáč za neskorú odpoveď…bol som na dovolenke :) Zapísaná batožina je už vo väčšine prípadov obmedzená iba maximálnou hmotnosťou, rozmery sú v podstate irelevantné. Samozrejme existujú nejaké maximálne rozmery, ale tie podľa mňa nedosiahneš…:)

  15. jan

    dobry den,cestujem spolocnostou ryanair mam zakupenu batozinu ako sportovy vystroj teda bicykel len ta hmotnost to neviem ci mozem mat cez 20kg,a dalsi otazka chcem vziat zo sebou turisticky varic na plyn ,mozem aj plynovu bombu alebo si tu bombu mam kupit tam?

    • Mike

      Jano, bicykel môže mať v Ryanairi do 30 kg, poplatok je 50 EUR za jeden smer cesty (to ale asi vieš). Platí tam tiež podmienka, že bicykle musia byť zabalené v ochrannom obale/boxe…

      Plynová bomba určite nemôže byť na palube lietadla ako príručná batožina. V zapísanej batožine zase nesmú byť plyny propán a bután. Asi by som si ju pre istotu kúpil až v destinácii.

  16. silvia

    dobry den, chcela by som sa spytat ze kolko kg je mozne mat austian airlines do dubrovnika pravidelna linka?dakujem vam za odpoved

    • Mike

      Silvia, podľa podmienok platných od 1.6.2011 si môžeš vziať 1 kus zapísanej batožiny s max. hmotnosťou 23 kg.

      • silvia

        dakujem ti za informaciu…ci nahodou nenastala daka zmena.ale este raz dik

  17. sissa

    Ahoj chcem sa opytat o 2 tyzdne letim do Turecka so spolocnostou SunExpress a rozmery prirucnej batoziny by mali byt 55 x 40 x 20 cm, avsak moja kabelka je vacsia o 6 cm, presla by mi?
    Dakujem.

    • Mike

      Sissa, ty máš kabelku s rozmermi väčšími ako 55 x 40 x 20 cm???!? To by som rád videl…predpokladám, že SunExpress je charterová spoločnosť, tá by nemusela robiť až také problémy…na pevno to ale neviem povedať, keďže s nimi nemám osobnú skúsenosť.

  18. Lilu

    Ahoj Mike,
    potrebovala by som poradit ohladom cesty do Kanady. Letim z Viedne do Dusseldorfu spolocnostou Austrialian Arlines a z Dusseldorfu do Toronta spolocnostou Lufthansa. Na internete som si nasla informacie ze mozem mat 2 ks batoziny po 23 kg, ale nie som si ista. Dalsia otazka sa tyka liekov, Kanada ma dost prisne kriteria co sa tohoto tyka, nevies nahodou ci si mozem zobrat nejake lieky aj bez odporucania lekara, aspon nejake vitaminy? Ake mnozstvo alkoholu mozem mat v batozine 1.5litra alebo 1L? Mozem si zobrat so sebou do prirucnej batoziny aj nejake jedlo ako nejake sladkosti alebo nieco podobne. Neviem ci mas nejake skusenosti so spolocnostou Lufthansa, lebo ja som pocula ze napoje ktore podavaju v lietadle si uctuju poplatky.
    Dakujem velmi pekne vopred za odpoved.
    Pekny den
    Lilu

  19. Lucia

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat, ak mam let z Viedne do Washing. ( Austrian) a vo Wash. prestup do Pensacoly ( United Airlines) budem si musiet sama zobrat zapisanu batozinu a znovu ju odovzdat pri chech-in e ?

    dakujem :)

    • Mike

      Lucka, záleží od toho, ako si si kupovala letenku. Ak si si ju kupovala ako let Viedeň – Pensacola s prestupom vo Washingtone, potom ti batožina pôjde sama. Ak si si kúpila let Viedeň – Washington a potom Washington – Pensacola, budeš si musiť batožinu vyzdvihnúť a opäť sa zaregistrovať na let Washington-Pensacola.

  20. Matty

    Mike,
    letim s Raynair-om v 6/2012 do Londyna, mam zaplatenu aj zapisanu batozinu (1 kus, 50 € / obojsmerna letenka). Co sa tyka hmotnosti zapisanej batoziny, maju to tom tak salamunsky napisane 15 kg/20 kg. Mam sa radsej drzat na 15 kg hmotnost? A dalsia moja otazka smeruje k velkosti zapisanej batoziny, nikde som sa s jej rozmerom nestretla, ja mam kufor cca v cm a bez koliesok 70 x 48 x 27, bol by vyhovujuci?
    Vopred vdaka

    • Mike

      Matty, maximálna hmotnosť batožiny záleží od toho, koľko si zaplatíš. Ak letíš v júni 2012 a platil si 50 EUR, potom môže mať tvoj kufor max. 15 kg. Za 20-kilový kufor by si v rovnakom období platil 70 EUR. Čo sa týka rozmerov, tie nie sú obmedzované, musíš sa zmestiť len do toho hmotnostného limitu.

  21. jolano

    Ako je to s leteckym cestovanim do a zo Svajciarska – platia take iste pravidla ako vramci EU? Zvlast ma zaujima preprava alkoholu a potravin (syry, cokolady) vo velkej batozine…

    • Mike

      Jolano, tie pravidlá pri vstupe do Švajčiarska z krajín EÚ nie sú veľmi prísne, alkoholu môžeš mať aj 10 litrov (tvrdého) a cigariet kľudne aj 4 kartóny. Podľa mňa nič extra prísne…

  22. Lubica

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat aky velky kufor (zhruba objemovo) si mam zadovazit ak mam hmotnostny limit 23kg (Austrian Airlines)? Prepavovat budem iba oblecenie a lahke veci. Uvazujem, ze sa mi neoplati kupit si 100l kufor, ked ho kvoli hmotnostnemu limitu zaplnim len do polovice. Dufam, ze sa rozumieme. Dakujem.

  23. Andrea

    Dobrý deň, syn letí do USA na súťaž, chcela by som vedieť, ako sa prepravuje poster (prípadne plagát), či ho musí zabaliť do batožiny (v obale podobnom na diplomy,ale rozmerovo väčšom) alebo si ho môže vziať na palubu spolu s príručnou batožinou. Predpokladám, že notebook a fotoaparát si môže vziať na palubu. Ďakujem

    • Mike

      Povedal by som, že si ten poster zrejme zoberie so sebou na palubu. Na check-ine to treba s nimi prebrať, ale podľa mňa mu na ten poster dajú takú nálepku že „Príručná batožina“ a bude. Notebook a fotoaparát si môže vziať na palubu…

  24. Marianna

    Sestra cestuje o mesiac z Japonska spoločnosťou Lufthansa.. koľko maximálne može mať batožina, ktorú normálne odovzdáva do batiožinového priestoru a aký je ich prípustný počet??

    • Mike

      Marianna, podľa informácii na stránke Lufthansy by mal byť pri lete z Japonska limit pre zapísanú batožinu pri letoch v ekonomickej triede 2 ks po 23 kg. Tiež tam píšu, že batožinový limit by mal byť uvedený na potvrdení rezervácie letenky.

  25. Karelia

    Dobrý večer,
    cestujeme letecky do Moskvy cez Ut air a zaujímalo by ma, či je možné prevážať v batožine potraviny – syry a masové výrobky a tiež alkohol. Veľká vďaka

    • Mike

      Karelia, neviem sa vyjadriť konkrétne o ceste do Moskvy. Nie je to cestovanie v rámci EÚ, takže nejaké obmedzenia tam môžu byť. Ako som si ale prečítal na internetových fórach, kontroly v Rusku nie sú veľmi podrobné…:)

      Vedel by niekto Karelii poradiť lepšie??

  26. Andy

    Dobrý deň,
    o mesiac letím z Viedne do Barcelony spoločnosťou Austrian Airlines. Spoločnosť má povolenú zapísanú batožinu 20 Kg a príručnú 8 Kg, možem si zobrať na palubu k príručnej batožine aj tašku s notebookom?resp. s netbookom, chcem dať do tej tašky ešte aj foťák a nabíjačky :) A keďže si vždy na dovolenky beriem strašne moc vecí bojím sa aby s tým nebol problém.
    Ďakujem za odpoveď:)

    • Mike

      Andy, klasické letecké spoločnosti (ako napríklad Austrian Airlines) nemajú problém s prídavným predmetom k príručnej baotožine. Čiže kľudne si vezmi príručnú batožinu a k tomu notebook alebo brašňu s foťákom alebo knihu a pod.

  27. Dominik

    Zdravim, mam taku otazocku, precital som par clankov na internete, aj tieto odpovede na otazky mi co to napovedali no mam skor takuto otazku ktoru som tu konrektne nenasiel. Planujem letiet do Kanady, obvykle je tam povolena vaha zapisanej batoziny 23 kg a maximalny rozmer 157/158 cm ako sucet rozmerov (v+s+h). Chcem si kupit kufor no neviem ci sa tieto rozmery pri kufroch udavaju ajs kolieskami alebo iba samoty kufor a do rozmeru povoleneho leteckym prerpavcom ci mam tie koliecka tym padom zaratavat. Vdaka za odpoved :)

    • Mike

      Dominik, ja by som si s koliečkami nelámal hlavu. Ak letíš do Kanady, predpokladám, že poletíš nejakou klasickou leteckou spoločnosťou, ktoré sú v týchto veciach tolerantnejšie, než low cost spoločnosti…z vlastnej skúsenosti si myslím, že nikto v tvojom prípade nebude riešiť, či kolieska pridávajú tvojej batožine 5 cm navyše alebo nie…

  28. pilates

    Ahoj, rada by som vedela, či do zapisanej batožiny mozem zabalit potraviny ako klobasa, slanina, tvaroh, kysla kapusta, knedle, krupica,letim z Viedne do Frankfurtu, BerlinAir-om. Dakujem

  29. rodosik77

    Chcel by som sa opýtať…ak letím z Bratislavy do Bristolu (spoločnosťou Ryanair) a beriem si iba príručnú batožinu s rozmermi : 57x43x24 cm ..prejde to kontrolou ak rozmery presahujú 3-4 cm ?? Ďakujem za odpoveď…

    • Mike

      Myslím, že by to nemal byť problém…ak by ťa aj vyzvali, aby si batožinu dal do ich mierky, ak nejde o tvrdý kufor, tých pár centi sa vždy dá nejako stlačiť…:)

  30. Patrick

    Dobrý večer,
    a ešte som sa zabudol opýtať ako je to s tou batožinou? Mám si ju vyzdvihnúť vo Frankfurte alebo až v Chicagu. Ďakujem

  31. Patrick

    Dobrý večer,
    chcel by som sa opýtať ako to funguje s prestupom na letisku. Idem o 1 mesiac do USA z Viedne — Frankfurt — Chicago. Ako to všetko prebieha. Ďakujem

    • Mike

      Patrick, ak máš letenku z Viedne do Chicaga s prestupom vo Frankfurte, potom si batožinu podáš vo Viedni a vyzdvihneš až v Chicagu. Ak by si mal 2 samostatné letenky (Viedeň – Frankfurt a Frankfurt – Chicago), batožinu by si si musel vyzdvihnúť vo Frankfurte a znova podať na let do Chicaga.

      Čo sa týka samotného prestupu, po prílete do Frankfurtu budeš zrejme nasledovať väčšinu pasažierov z lietadla z Viedne. Mali by tam byť cedule „Anschlussfluge | Connecting Flights“, ktoré ťa dovedú k tvojmu odletovému gejtu, resp. obrazovkám, kde si skontroluješ, odkiaľ ti to letí do Chicaga.

  32. rado

    Dobry den. Cestujem do INDIE s aerosvit airlines s Budapesti do Kieva s Kieva do Indie,je tam rovnaka vaha batoziny pre oba lety a kolko to je Kg pre prirucnu,kolko pre zapisanu batozinu.Tekutiny vsade pisu 100ml.take flasky ani nemame.Dakujem

    • Mike

      Takže Peter, majú to trochu komplikované, ale ja som to pochopil takto: na trase z Budapešti do Kyjeva a späť môžeš mať 23 kg (max. 26 kg batožiny). Na trase z Kyjeva do Dílí môžeš mať až 33 kg batožiny. Príručná batožina môže mať max. 10 kg (rozmery 55x40x20 cm).

      Čo sa týka tekutín, pri odlete z EÚ platí obmedzenie, že v príručnej batožine môžu mať pred bezpečnostnou kontrolou tekutiny max. 100 ml (najviac 10 fľaštičiek s celkovým objemom 1000 ml). V podstate tam môžeš mať parfém, malý sprchový gel/šampón, atď.

  33. Mojmir Matta

    dobry den,mozem si z Afriky{uganda}doniest v batozine drevenne sosky-suveniry pripadne privesky {slonie kly}letim do Holanska

  34. Mojmir Matta

    dobry den

    Cestujem z Tureckov spolocnoctov z Holandska do Ugandy z prestupom v istambule a chcem si tam zobrat do batoziny {nie prirucna} syr a slaninu.
    Je to povolene?
    Matta

    • Mike

      Mojmir, asi by som to riskol, ale dobre si ju zabaľ, aby ju nevyňuchali policajné psy…:) Čo sa týka tvojej druhej otázky nižšie, drevené sošky si z Afriky vezmi v pohode, ale tie slonie kly by ti podľa mňa mohli robiť problém…mám taký pocit, že tieto artikle sú už chránené a je s nimi zakázané obchodovať…

  35. Rasto

    Kolko si mozem preniest cigariet do Anglicka cez Ryanair??Samozrejme v zapisanej batozine??

  36. Marek

    Zdravim, vsade sa pise vela o prirucnej batozine ( co, kolko, ako… ) menej sa uz pise o zapisanej batozine no aj ked sa uz pise tak len technicky kolko, aka velka a tazka… Moja otazka znie: Co vlastne do zapisanej batoziny mozem zobrat z bezneho zivota? Myslim tym trebars nejake darceky v podobe tekutiny ( domace palene, vino, konak…) ? Pripadne potraviny ( koreniny, zavaraniny…) ? Elektronika ako napriklad interierova DVB T antena? Proste zhrnut co by sa nemalo a co sa asi zhruba moze… DAKUJEM.

    • Mike

      Marek, ono to dosť záleží aj od toho, kam cestuješ. Do zapísanej batožiny si okrem zakázaných predmetov (výbušniny, plyny, horľaviny, toxické/infekčné látky, palivá, a pod) môžeš zbaliť v podstate hocičo, čiže aj tekutiny, alkohol, darčeky, suveníry, jedlo, atď. Napríklad ale pri ceste do USA by si nemal prevážať jedlo (klobásky, syry a podobne), aj keď to veľa ľudí porušuje. V Austrálii sú zase po historickej skúsenosti veľmi citliví na čokoľvek, čo by sa im tam mohlo akokoľvek ujať a následne sa premnožiť alebo spôsobiť nejakú pliagu (jedlé suroviny, rastliny, oriešky, ovocie, atď.).

      Pri ceste v rámci EÚ sú ale obmedzenia minimálne. Vždy si treba pred cestou trošku pozrieť internet alebo sa spýtať na mieste ako je toto…;)

      • Marek

        …dakujem, poletim v ramci EU do Nemecka nizkorozpoctovkou no na ich stranke maju tie zakazy tak rozpisane ze ani tekutiny, ani elektronika ako PC…. tak teraz neviem ci to risknut, alebo budu s tym problemy. Pisu ze ak porusim ich nariadenia tak nerucia za meskanie alebo neposlanie batoziny a to by som bol nerad keby som sa v DE dozvedel ze zrazu nemam kufor… Poletim z Katowic do Dortmundu teda nie velke letiska, riskol by si to? :)

      • Mike

        Ahoj Marek, predpokladám, že poletíš spoločnosťou Wizzair. Čítal som si na ich stránke o tých obmedzeniach týkajúcich sa zapísanej batožiny, ale nejako sa mi to nezdá. Mám z toho pocit, že sa snažia dopredu vyviniť z možného poškodenia alebo odcudzenia batožiny, ak tam máš šperky, elektroniku a podobne. V každom prípade som ale ešte nepočul, že by tieto a podobné predmety bolo vyslovene zakázané prevážať v zapísanej batožine. Ak sa pýtaš na môj názor, ja by som si ich zabalil (aj keď notebook by som si asi vzal na palubu do príručnej batožiny).

  37. Ivana

    Ahojte. mohli by ste mi poradit.. letim spol raynair z Londyna na Slovensko..a mam 3 naramkove hodinky v prirucnej batozine.. je mozne si zobriat viac naramkovych hodin? dakujem

    • Mike

      A prečo si myslíš, že by to mal byť problém Ivana? :) V každom prípade nevidím dôvod, prečo by si nemohla mať aj 5 náramkových hodiniek…za pašeráka ťa určite považovať nebudú…:)

  38. marianna

    Dobrý deň, letím cez raynair do Londýna ( zo Slovesnka). Môžem dať do príručnej batožiny playstation 1?ďakujem

    • Mike

      Jasné Marianna, podobne ako notebookom tak ani s Playstation nebude problém…priprav sa ale, že ju možno budeš musieť vybrať a poslať cez skener osobitne…

  39. ajka

    Dobry den. Letim cez Ryanair. Letime s 8 mes babetkom. Ma narok na prirucnu aj toto babetko? a ako je to s kocikom? neplati sa zan?na kociku je navyse ako jeho sucast odmontovatelna taška.budu aj tuto brat ako prirucnu?mam narok na priority automaticky?dakujem

    • Mike

      Ajka, deti do 2 rokov nemajú nárok na batožinu (ani príručnú ani zapísanú), keďže nemajú vlastnú letenku. Za skladací kočík (golfáč) sa neplatí. Čo sa týka tej tašky, neviem ti presne povedať, kedže sme ešte s našim malým neleteli a nemám teda skúsenosť. Skôr by som ale povedal, že obsah prebaľovacej tašky budeš musieť mať v rámci svojej príručnej batožiny…ale to neviem na 100%…

  40. klaudia

    Dobry den, vo vyssie spomenutych radach ste vraveli ze masove vyrobky a syry sa nesmu prepravovat v zapisnej batozite pri ceste do USA ale aj tak ich ludia prepravuju, teda tato zapisna batozina neprechadza skenovanim, kde by boli veci zobrazene a skontrolovane? Chystame sa s priatelom v oktobri do USA a chceli by sme si so sebou vziat par takychto dobrotok domacej vyroby , ale obavame sa aby nam ich pri prípadnej kontrole nevyhodili. Akym procesom kontroly vlastne prechadza zapisna batozina, cez skener ako aj prirucna? Dakujem Klaudia

    • Mike

      Klaudia, presne ako píšeš. Mäsové výrobky a syry by sa nemali dovážať do USA a aj tak ich ľudia vozia. Aj my sme viezli klobásky a bryndzu keď sme šli k dedovi do Ameriky. Pokiaľ viem, tak zapísaná batožina je skenovaná neskôr v útrobách letiska a v prípade podozrenia ju môžu kontrolovať aj vycvičené psy. Ono je treba tieto výrobky čo najlepšie zabaliť do nejakých hrubších igelitových uzatvárateľných sáčkov, alobalu a podobne…nech tej vône prejde čo najmenej…:) Ale nič som nepovedal…:D

  41. Linda

    Dobrý deň,

    Chcem sa spýtať, že keď cestujem cez Austrian Airlines do Kanady,
    Tak môžem mať dva kufre po 23kg?(letim ekonomickou triedou). Na internete totiž vidím, že všade píšú, že môžem dva kusy po 23kg lenže v agentúre, kde som si kúpila letenku, tak mi povedali, že môžem iba jednu.

    • Mike

      Linda, pozrel som si stránku Austrian Airlines a skutočne máš nárok iba na 1 kus batožiny s maximálnou hmotnosťou 23 kg. Austrian má čo sa týka batožiny trochu chaos, ale som si takmer 100% istý, že som sa v tom zorientoval správne…;)

  42. Mell

    Je možné do príručnej batožiny zbaliť aj dáždnik a varnú kanvicu?

    • Mike

      Varná konvica by nemala robiť problém v príručnej batožine. Čo sa týka dáždnika, nemal by to byť dáždnik s kovovým hrotom…

  43. nik.ka

    Ahoj.
    Môžem do zapísanej batožiny zbaliť napríklad ocot?

    • Mike

      Jasné nik.ka, ocot si kľudne vezmi…ale načo? :D

      • nik.ka

        ja ani neviem :D priatel chcel aby som mu ho priniesla. vraj v anglicku nie je taky ako u nas.

  44. Eva

    Vie mi prosím niekto povedať, akú batožinu si môžem vziať ak cestujem s British airways cez Bdapest – Londýn – New York? (príručná a zapísaná). Hľadala som to na ich stránke, ale je to rozdelené podľa typu letenky (trieda) a neviem, či môžem mať jeden alebo dva zapísané kufre do 23 kg.

    • Mike

      Čo sa týka príručnej batožiny, môžete si vziať 1 kus príručnej batožiny plus kabelka alebo notebook. Maximálna hmotnosť príručnej batožiny je 23 kg pri max. rozmeroch 56 x 45 x 25 cm.

      Pokiaľ ide o zapísanú batožinu, ak správne rozumiem ich stránke, tak by to mal byť jeden kufor s maximálnou hmotnosťou 23 kg. Skúste sa ale pozrieť na letenku, či nemáte letenku triedy Y, potom to sú 2 kufre po 23 kg. Ak si chcete byť 100 % istá, skúste zavolať na infolinku British Airways 02/ 5710 2030 (sú tam každý pracovný deň od 9:00 do 17:00).

  45. dsGss

    Chcela som sa spýtať keby sme mali na jeden kufor max. hmotnosť batožiny 15 kg a otec chce aby sme sa všetci zbalili do jedného kufru stále platí hmotnosť 15 kilov alebo je to inak? Ďakujem.

    • Mike

      Áno, každá osoba môže mať svoj kufor. Ak sa však viacerí zbalia do jedného, stále platí maximálna hmotnosť 15 kg. Výnimkou je hádam len spoločnosť Danube Wings, ktorá umožňuje spájanie hmotnostného limitu 2 a viacerým osobám, ak majú jednu rezerváciu a letia do rovnakej destinácie.

  46. Mike

    Rherh, maximálna hmotnosť zapísanej batožiny sa líši v závislosti od leteckej spoločnosti, ktorou letíte…väčšinou je to okolo 15-20 kg. Tekutiny v zapísanej batožine nie sú objemovo obmedzené…

  47. rherh

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať či maximálne hmotnosť zapísanej batožiny je cca 20 kilov je to na jedného alebo pre celú rodinu? A ešte, že voňavky a deodoranty a ostatné spreje sa môžu brať do zapísanej batožiny aj nad 100 mililitrov?

  48. Ivka

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, o mesiac odlietam na Rodos, spoločnosťou Austrian Airlines. Max hmotnosť zapísanej batožiny je 20kg, a súčet cm veľkosti kufra je 158cm. No môj kufor ma 160 cm, tak či to môžem v pohode risknúť?. Dakujem

  49. maria

    Poletim z USA cez Frankfurt do Viedne Lufthansou a chcela by som v prirucnej batozine poniest original zabalene potraviny-sladkosti, koreniny a pod. Mozem ich mat v prirucnej batozine? Ake ma mat maximalne rozmery prirucna batozina a kufor do lietadla? Jedna sa o zaocenansky let.
    Dakujem.

  50. zlata

    Dobrý deň!Môžem si zobrať na palubu lietadla/príručná batožina/ minikameru a fotoapatát?Letím z Rakúska do Nemecka.

    • Mike

      Zlata, samozrejme si minikameru aj foťák môžete vziať na palubu. Keby ste leteli spoločnosťou Ryanair, tak by ste ich museli mať v príručnej batožine, ale predpokladám, že poletíte niektorou rakúskou/nemeckou leteckou spoločnosťou, takže ich kľudne môžete mať aj v samostatnom obale.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE