CestopédiaLetecká doprava

Príručná batožina v lietadle

Veľa ľudí v dnešnej dobe cestuje takpovediac naľahko. Cestujú iba na pár dní a berú si so sebou len príručnú batožinu. Takýto spôsob cestovania je výhodný nielen pre cestujúcich, ktorí ušetria čas tým, že si nemusia vyzdvihovať zapísanú batožinu a najmä v prípade nízkonákladových leteckých spoločností získajú aj lacnejšie letenky, ale aj pre letecké spoločnosti, ktoré nemusia prepravovať kilá a kilá batožiny svojich pasažierov. Pri cestovaní iba s príručnou batožinou je dôležité dodržiavať niekoľko pravidiel stanovených nielen leteckými spoločnosťami, ale aj Európskou úniou.

Tento článok bol naposledy aktualizovaný 16. 8. 2019.

Pri väčšine klasických leteckých spoločnostiach si môže každý pasažier vziať si so sebou jeden kus príručnej batožiny spĺňajúci stanovené kritériá plus jeden predmet osobnej potreby, ako napríklad kabelku, kabát, foťák, notebook a podobne. Pri nízkonákladovkách je situácia komplikovanejšia, najmä po tom, čo dve hlavné low cost spoločnosti pôsobiace na našom trhu (Ryanair a Wizz Air) od 1. novembra radikálne zmenili pravidlá.

Írsky low cost prepravca Ryanair povoľuje 1 ks malej príručnej batožiny (bez koliesok) s rozmermi 40 x 20 x 25 cm. Druhú príručnú batožinu s (doteraz) klasickými rozmermi 55 x 40 x 20 cm a maximálnou hmotnosťou 10 kg si na palubu môžu vziať iba pasažieri so zakúpenou službou Priority (6 – 12 € pri rezervácii online). Ryanair okrem toho zaviedol aj nový typ zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg a rozmermi 55 x 40 x 20 cm za príplatok 10 – 17,50 € (treba objednať vopred, na letisku vás to vyjde 25 €).

Z Bratislavy, Košíc a Budapešti môžete letieť spoločnosťou Wizz Air. Tá vám podľa nových pravidiel (platných od 1. 11. 2018) umožní vziať si zadarmo na palubu iba 1 kus malej príručnej batožiny s rozmermi 40 x 30 x 20 cm a hmotnosťou do 10 kg, plus položky z duty-free obchodu zakúpené po absolvovaní bezpečnostnej kontroly. Okrem toho spoločnosť zaviedla nový typ zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg, ktorú vám prepravia za poplatok začínajúci od 9 €. Pasažieri s príplatkovou službou Wizz Priority (od 5 € za jeden smer letu) si môžu na palubu zobrať 1 kus malej príručnej batožiny a 1 kufor na kolieskach s maximálnymi rozmermi 55 x 40 x 23 cm.

Rakúske letecké spoločnosti Austrian Airlines, rovnako ako aj nemecký gigant Lufthansa majú rozmery príručnej batožiny stanovené na 55 x 40 x 23 cm a hmotnosť na 8 kg (v prípade Business a First Class tried v Austrian Airlines a Lufthanse to sú dva kusy batožiny po 8 kg). U oboch spoločností si okrem toho môžete vziať aj 1 predmet osobnej potreby (napr. počítačovú tašku alebo kabelku s rozmermi 40 x 30 x 10 cm a hmotnosťou do 2 kg). Rovnaké podmienky platia aj v low-cost odnožy Lufthansy, leteckej spoločnosti Eurowings. Cestujúci s letenkami BEST si dokonca môžu na palubu zadarmo vziať 2 kusy príručnej batožiny a 1 menšiu príručnú batožinu.

Low cost letecká spoločnosť flydubai, cez ktorú si môžete kúpiť lacné letenky do Dubaja, povoľuje na palube svojich lietadiel 1 kus príručnej batožiny s hmotnosťou do 7 kg, ako aj jednu malú tašku na notebook alebo kabelku s rozmermi 25 x 33 x 20 cm alebo jednu tašku s duty free nákupom. Maximálne rozmery príručnej batožiny sú 55 x 38 x 20 cm a celková hmotnosť vašej príručnej batožiny nesmie presiahnuť 10 kg. Ak máte letenku do business triedy, môžete si na palubu vziať 2 kusy príručnej batožiny s celkovou hmotnosťou 14 kg (súčet hmotností oboch kusov). Ak letíte s dojčaťom, môžete si okrem svojej príručnej batožiny vziať aj ďalší kus batožiny s náhradným oblečením alebo detským jedlom. Rozmery tejto batožiny nesmú presiahnuť 55 x 38 x 20 cm.

Ruská nízkonákladová letecká spoločnosť Pobeda, ktorá ponúka lacné letenky do Moskvy, povoľuje zadarmo si zobrať na palubu pomerne malú príručnú batožinu s maximálnou hmotnosťou 5 kg a rozmermi 36 x 30 x 27 cm. Väčšia príručná batožina nespĺňajúca uvedené rozmery bude považovaná za zapísanú batožinu a za jej prepravu budete musieť zaplatiť poplatok.

Letecká spoločnosť České aerolínie umožňuje svojim pasažierom v ekonomickej triede vziať si na palubu 1 kus príručnej batožiny s maximálnymi rozmermi 55 x 45 x 25 cm a hmotnosťou do 8 kilogramov (v prípade leteniek v ekonomických triedach Lite, Plus a Flex), resp. 2 kusy takejto batožiny v biznis triedach Business Lite a Business. Cestujúci s letenkami Plus, Flex, Business Lite a Business si zároveň môžu vziať aj malú osobnú tašku s rozmermi 40 x 30 x 15 cm a hmotnosťou do 3 kg.

Ponúkame vám lacné letenky do celého sveta.

Dovolenkové letecké spoločnosti Travel Service a Smartwings povoľujú príručnú batožinu s maximálnymi rozmermi 56 x 45 x 25 cm. Hmotnosť príručnej batožiny môže byť max. 8 kg. Okrem príručnej batožiny si môžete na palubu vziať aj 1 malú osobnú tašku (napr. kabelku alebo notebook) s rozmermi 40 x 30 x 15 cm a hmotnosťou do 3 kg.

Z Košíc sa cez Varšavu a Istanbul dostanete takmer do celého sveta vďaka spoločnostiam LOT a Turkish Airlines. Obaja prepravcovia majú rovnaké limity ako Austrian Airlines či FlyNiki, teda 1 kus príručnej batožiny s rozmermi 55 x 40 x 23 cm a maximálnou hmotnosťou 8 kg. Okrem toho si na palubu môžete vziať napríklad kabelku alebo tašku s notebookom, ktorej rozmery nepresiahnu 40 x 35 x 12 cm. Rovnako si na palubu smiete vziať jedlo a skladací kočík/buginu pre dieťa.

Spoločnosť easyJet síce na Slovensko nelieta, ale naši čitatelia ju často využívajú. EasyJet ponúka garanciu prepravy príručnej batožiny v kabíne aj toho najplnšieho lietadla. Podmienkou však je, aby bola vaša príručná batožina o niečo menšia, než zvyčajne – 50 x 40 x 20 cm. Ak bude väčšia (56 x 45 x 25 cm), nemusia vám ju prepraviť priamo v kabíne, ale len v batožinovom priestore. Hmotnosť príručnej batožiny na letoch spoločnosti easyJet nie je obmedzená.

Ak vaša batožina nespĺňa povolené rozmery alebo si myslíte, že je príliš ťažká, mali by ste ju zacheckovať na letisku. V prípade nízkonákladových leteckých spoločností to však znamená zaplatiť poplatok za jej prepravu.

Odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa príručnej batožiny nájdete aj v článku Príručná batožina: otázky a odpovede.

Tekutiny v príručnej batožine

Ak sa rozhodnete cestovať iba s príručnou batožinou, zabudnite na laky na vlasy, veľké voňavky, či fľašu pálenky na rannú dezinfekciu…:) Maximálne množstvo prevážaných tekutín je 1000 ml, čiže 1 liter. Objem jednotlivých nádobiek, v ktorých tekutiny prevážate, však nesmie prekročiť 100 ml. Všetko, čo má viac ako 100 ml, vám pri bezpečnostnej kontrole nekompromisne vyhodia.

Medzi tekutiny sa ráta aj väčšina drogérie, ako napríklad špirála, tekutý make up, voňavka, lak na vlasy, lak na nechty, deodorant, gel/vosk na vlasy, pena na holenie, zubná pasta, náplň do elektronickej cigarety (tzv. e-liquid) a elektronická cigareta samotná a pod. Všetky tieto a podobné predmety musíte pred príchodom na letisko alebo pri bezpečnostnej kontrole vložiť do priehľadného uzatvárateľného vrecúška, ktoré obdržíte na letisku.

Lieky sú na palube lietadla povolené a nemusíte ich prevážať v priehľadných vrecúškach. Matky s malými deťmi musia z každej nádobky, v ktorej prevážajú jedlo/pitie pre svoje dieťa, pred zrakom pracovníka bezpečnostnej kontroly ochutnať. Na tovar, ktorý si kúpite po absolvovaní bezpečnostnej kontroly, sa tieto obmedzenia nevzťahujú.

Zakázané predmety v príručnej batožine

Medzi často odoberané predmety ďalej patria zbrane (vrátane hračiek a replík z umelej hmoty), akékoľvek nože (aj kuchynské), žiletky (nie však jednorazové žiletky na holenie, tie sú povolené), britvy, nožnice (aj manikúrové), pilníky, zapaľovače (väčšinou iba benzínové, plynové zvyknú púšťať), a pod. Ak chcete takéto predmety prevážať, musíte ich mať v normálnej batožine alebo sa musíte o ich preprave dohodnúť so zástupcom leteckej spoločnosti.

Na stránke Letiska M.R. Štefánika v Bratislave nájdete kompletný prehľad bezpečnostných predpisov. Otázky, problémy, riešenia a osobné skúsenosti ľudí nájdete dole v komentároch alebo v našom článku Bezpečnostná kontrola na letisku.

Úvodná fotka: Gabrielle Henderson na Unsplash


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

917 komentárov

  1. tina

    ahoj ak by som si chcela vziat vacsie mnozstvo liekov do kufra, je stým problem?(nie do príručnej batožiny)
    možem si do príručnej batožiny zobrat mp3 ipod touch?
    ďakujem…

    • Mike

      Ahoj, iPod si jasne zober, je ale možné, že počas štartu a pristávania ho budeš musieť vypnúť.

      Čo sa týka liekov, v zapísanej batožine by to nemal byť problém, pri väčšom množstve vždy zvyknem odporučiť potvrdenie od lekára…

  2. Blani

    Dobry den,
    letim z Viedne do Kanady,mam niekolko otazok. Pocula som ze tam platia dost prisne bezpecnostne predpisy co sa tyka liekov, chcela som si zobrat nejake lieky bez predpisu a tiez nejake vitaminy ale pocula som ze bez odporucania lekara mi vsetko vyhodia, je to pravda? A este mam jednu otazku ohladom poctu kusov batoziny, letim spolocnostou Lufthansa, neviem ci pre lety do Kanady su povolene 2kusy po 23 kg alebo len jeden kus? Co sa tyka alkoholu mam informacie ze si mozem zobrat do 1.5 litra? Vopred dakujem za odpoved
    Blani

    • Mike

      Neviem presne, ako je to s liekmi, ale nevidím dôvod, aby ich vyhadzovali. Ja by som si ich zabalil do zapísanej batožiny a podľa mňa nikomu nebudú na letisku vadiť.

      Čo sa týka batožiny, asi ťa sklamem, lebo pri letoch Lufthansou do Kanady môžeš mať iba 1 kus batožiny do 23 kg. Tie 2 kusy môžu mať Frequent Travellers alebo potom cestujúci v Business a 1. triede.

      Pokiaľ ide o alkohol, toho môže byť 1,14 litra ak ide o tvrdý alkohol a 1,5 litra ak ide o víno.

  3. eva

    kolko povoluje ryanaiar preniest cigariet na osobu

  4. Nikol

    Dobry den. Chcela by som sa opytat,cestujem zo Slovenska do Londyna. Ale kedze je tam olympiada tak je vacsia kontrola. Ale chcela by som si preniest napalene CD-cko.(hudbu) Myslite ze mi to nezhabu ked to nebude original? Mam si to zobrat do prirucnej alebo dat do kufra? A kolko si ich mozem zobrat tych CD? Vdaka za odpved :)

    • Mike

      Fúúha, no s tým som sa ešte nestretol, že by kontrolovali originalitu cédečiek. Oni v podstate nemôžu vedieť, či tam máš nahraté kancelárske súbory alebo hudbu…to by som asi neriešil…

  5. Daniel

    Dobrý deň
    chcel by som sa opýtať že či si so sebou môžem na palubu lietadla zobrať notebook 14″. Nakoľko by ma zaujímalo či by som neplatil nejaké poplatky a ko to vlastne prebieha musí sa púšťať pri pasovej kontrole. Idem z Krakowa do chicaga a prestupujem vo Frankfurte. Ďakujem za informáciu.

    • Mike

      Ahoj Daniel, notebook si samozrejme zobrať môžeš. Pri bezpečnostnej kontrole ho však musíš vybrať a pustiť cez rontgen. Záleží tiež od leteckej spoločnosti, ale ak letíš do Ameriky, určite za notebook nebudeš platiť dodatočné poplatky.

  6. Mario Zaujec

    mozem mat v prirucnej batozine zrkadlo?

  7. Michaela

    a este by som sa chcela spytat ci je to ok zbalit si do prirucnej fotoaparat a notebook..

  8. Michaela

    ahoj mike , letim ryanair spolocnostou dublin-bratislava, a beriem si iba prirucnu batozinu,mozem si zbalit fen na vlasy alebo zehlicku na vlasy do prirucnej ? dakujem

    • Mike

      Ahoj Miška, fén na vlasy a žehlička v pohode. Tak isto aj foťák a notebook (ak budú V tom 1 kuse príručnej batožiny). Šťastnú cestu!

  9. katka

    Ahoj ..cestujem s ryanair do londyna a mam zobrat so sebou priesady do kvetinaca, botasky , knihy a prenosny hardisk nevyhodia mi to ? a stane sa nieco ak mam zubne pasty len tak v prirucnej batozine bez speciálneho sacku ?
    ďakujem

  10. Monika

    Dobrý chcem sa opýtať moja príručná batožina má rozmery 30x49x15 (VxŠxH) vadí to …malo by byť 55x40x20

  11. Kika

    Cestujem do Dubaja. kolko alkoholu mozem mat v zapisanej batozine?
    Dakujem:)

    • Mike

      Kika, do Dubaja si môžeš vziať 4 litre alkoholu ALEBO 2 kartóny piva (1 kartón je braný ako 24 plechoviek s max. objemom 355 ml).

  12. Jojka

    Dobrý, mám otázku..:) Priateľ cestuje preč a ja mu chcem dať obálku s listom spolu s mojím jedným prstienkom na retiazke pre šťastie..:) A chcela by som sa opýtať, či bude mať pri kontrole nejaké problémy, či to bude musieť otvárať.. Za odpoveď ďakujem..:)

  13. Milka

    Dobrý deň ,do prírućnej batažiny si možem zobrať púder a suchý šampón(biely prášok) ? A majú byť v sáčku s ostatnými tekutinami alebo len tak hodené v batožine ? A ostrá pinzeta ,ale malá nebude problém? Milka

    • Mike

      Milka, púder je v pohode, suchý šampón by mal byť oukej, ak to nie je vo forme spreju. Ten šampón aj púder by som vložil do toho priehľadného sáčku. Pinzeta bez problémov.

  14. Zuzka

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať.. Letím na pol roka zo školy na prax na Cyprus spoločnosťou Raynair a beriem si väčšie množstvo liekov. Môžem ? a ak áno môžem ich mať normálne v príručnej batožine v krabičkach alebo v tých priehľadných vrecúškach? ak v nich kde by som ich zohnala ? ďakujem

    • Zuzka

      A ešte by som sa chcela spýtať, že ako to je s nabíjačkami na telefón, notebook, fotoaparát a pod. +žehlička na vlasy je povolená v príručnej batožine ?

    • Mike

      Zuzka, lieky by nemali byť problém, ak ich je skutočne veľké množstvo, asi by som si od lekára vypýtal nejaké potvrdenie, že ich potrebuješ toľko brať. V príručnej batožine by nemali robiť problémy. Čo sa týka priehľadných vrecúšok, zoženieš ich napríklad aj na letisku v špeciálnom automate.

      Nabíjačky a žehlička na vlasy sú tiež v pohode.

  15. Stelluš

    Ahoj :)
    Letíme cez Ryanair do Španielska a chcela by som vedieť či je možné mať v príručnej sprejový deodorant. Objem má správny / 50 ml / len je na ňom ten nepodarený obrázok, že je to horlavina :(. Zrušia mi ho hneď??? Velmi pekne ďakujem

    • Mike

      Stelluš, sprejový deodorant ti môže robiť problémy, najpravdepodobnejšie ti ho vyhodia. Myslím, že je povolený iba tuhý.

  16. Dominika

    Ahoj Mike, letime do Alghera s Ryanair-om a mame len prirucnu batozinu. Chcela by som sa spytat, ci je mozne si vziat fen, pripadne zehlicku na vlasy- a ci je to nutne predlozit pri prehliadke a netusis ako je to v pripade, ze letisko nema duty free zonu (letisko v Alghere) a chceli by sme domov priniest ako suvenir nejake talianske vino, beru na to nejaky ohlad? Alebo plati, ze max 1000ml na osobu do lietadla v 100ml flastickach? Dakujem velmi pekne za odpoved :)

    • Mike

      Ahoj Dominika, manželka mi hovorí, že fén aj žehlička na vlasy môžu byť kľudne v príručnej batožine. Kľudne si to nechaj v taške, vykladá sa iba notebook.

      Čo sa týka toho vína, bohužiaľ, platí 1000 ml na osobu v 100 ml fľaštičkách. Naozaj tam nie je žiadny obchod za bezpečnostnou kontrolou?? Divné…

      • Dominika

        osobne som tam este nebola, len som citala diskusie a pisali, ze je to take mensie regionalne letisko a vraj je tam len nejake jedlo. Uvidime :) V kazdom pripade velmi pekne dakujem za odpoved!

  17. dominik

    Zdravim

    Chcel by som sa spytat na skusenosti s letom s Lufthansou a prirucnou batozinou,
    Letim do Kanady a planujem zobrat batoh ktory ma idelane rozmery ako prirucna batozina, a v nom notebook (vacsi) s prislusentvom a dajake osobne veci (nejake tricko, gate, hygienu a podobne) dokopy vaha do 8 kg a taktiez by som so sebou chcel zobraj aj fotak – brasna 27x20x16 cm cca 2,5 kg (mnesia DSLR + 2 dalsie objektivy a nejake prislusenstvo).

    Na ich stranke sice pisu ze je mozne vziat navyse k prirucnej batozine fotoaparat(mensi) alebo tasku s notebookom (mensim) ale moj notebok len s adapterom ma 4 kg a objemovo zabera viac ako cela ta fotakova brasna, pracovnik call centra Lufthansy mi povedal po tomto zisteni ze nech to zoberiem na letisko a tam sa s nimi dajako dohodnem no pridem mi to ako dost humorna odpoved od pracovnika danej firmy.

    Mate dakto s tym skusenosti pri lete s Lufthansou ? Dajake odporucania ? Vdaka :)

    • Mike

      Moje skúsenosti s klasickými leteckými spoločnosťami sú také, že sú dosť tolerantné, čo sa týka príručnej batožiny. Ja by som si kľudne zobral ten batoh a k tomu aj ten notebook…ak ti bude lepšie dať ten notebook do batohu, zober si okrem príručnej batožiny brašňu s foťákom…podľa mňa nebudeš mať problémy…

  18. -ESTER-

    Dakujem…a ake je povolene mnozstvo alkoholu? niekde som cital ze do litadla s EU 10 litrov… ja by som chcel zobrat niake 3-4litre tak to by hadam nemal but problem?

    • Mike

      No otázka je, kam letíš. Ak je to v rámci EÚ, potom by množstvo alkoholu nemalo byť obmedzené (pokiaľ sa bavíme o zapísanej batožine)…

      • -ESTER-

        Letim zo Sofie do Viedne…. Ano do zapisanej by som to chcel zobrat :]

  19. Michaela

    Dobry den, letim cez Ryanair a chcela by som sa opytat,ci si mozem vziat bryndzu do prirucnej batoziny a kolko gramov? dakujem

    • Mike

      Miška, jedlo je pri letoch v rámci EÚ v príručnej batožine povolené a nie je nijako obmedzované. Takže kľudne si zober bryndze, koľko chceš…;)

  20. -ESTER-

    Dobry den….. dnes letim do Bulharska…nemam este 18 mozem si s tade doniest aj ja niake cigarety ktore budu zapisanej batozine?

    • Mike

      Predpokladám, že áno…neviem si predstaviť, že by niekto skenoval tvoj kufor a pritom kontroloval tvoju „občianku“ :)

  21. Kessi

    Ahoj Mike, chcem sa spytat, ci si mozem vziat do prirucnej batoziny „adrenalinovy autoinjektor“ EPI-PEN potrebny pri anafylaktickom soku, kedze som alergik? Je to autoinjekcia s velkou ihlou a pri podani zdravemu cloveku to moze sposobit smrt. dakujem

    • Mike

      Kessi, pozeral som priamo na stránke EPI-PEN a píšu tam nasledovné: jednoznačne hovoria, aby si ho ľudia balili do príručnej batožiny. Pri bezpečnostnej kontrole odporúčajú, aby EPI-PEN prešiel iba vizuálnou kontrolou, keďže účinky rontgenových lúčov na epinefrin nie sú zatiaľ známe. Nakoniec tiež odporúčajú, aby si pacienti zobrali potvrdenie od lekára.

      http://www.epipen.com/living/travel/flying

  22. Katarina

    Ahoj Mike,
    letime s WizzAir do Burgasu,este ta chcem poprosit o radu, co sa tyka kocika- treba ho mat vopred nejako zabaleny napr.vo folii? Budu nam ho brat ku zapisanej batozine,alebo si ho budeme moct vziat na palubu? Dakujem za radu.

    • Mike

      Katka, ten kočík netreba nijako pripravovať. Normálne v ňom doveziete dieťa až pred lietadlo a tam ho poskladaný necháte a letušky/personál s ním už naloží. Mám pocit, že kočíky sa vezú normálne na palube.

      • Katarina

        Mike, dakujem Ti velmi pekne:-)

  23. lucia

    Dakujem mike. Si super.

  24. Soňa

    Dobry den,
    onedlho letime s rodinkou 2 dospely a 2 deti do Londyna a mame zaplatenu batozinu 1x 15kg, Ked sme styria, tak by sme si mohli zobrat aj 4x prirucnu batozinu, ale berieme iba 2x prirucnu, cize 2x 10kg, ale synovi, ktory ma 2,5 roka by sme chceli zobrat skladaci kocik / buginu / , je to zadarmo, alebo to treba doplatit ci nahlasit ? On ma tiez letenku celu zaplatenu, kedze ma uz viac ako 2 roky. Poprosim o info, ake su podmienky, alebo co treba preto spravit.
    Vopred dakujem….Soňa

    • Mike

      Soňa, každý pasažier s letenkou má nárok na 1 kus príručnej batožiny do 10 kg, čiže aj váš synček. Skladacie buginy/kočíky sú prepravované bezplatne. Nahlasovať to vôbec netreba, stačí s buginou prísť pred lietadlo a letušky sa už o ňu postarajú…šťastný let :)

  25. Katarina

    Ahoj Mike,

    cestujeme do Bulharska, so spolocnostou WizzAir, Budapest-Burgas… Citali sme podmienky ohladom batoziny, a aj kocika, budeme zan doplacat, kedze v case letu uz bude mat dcera 2 roky aj 2 mesiace…? Prirucna batozina nam nebude stacit, kedze ideme na dlhsie…Takze budeme potrebovat okrem prirucnej batoziny aj jeden velky kufor, ktory dame ako zapisanu batozinu. Pisu,ze kazda zapisana batozina moze byt do 32 kg…je to aj realne tak? a ak som dobre vycitala, tak by sme za nu mali platit 25 eur ( jeden let)? Dakujem za radu…

    • Mike

      Takže, ak letíte Wizzairom z Budapešti do Burgasu (predpokladám, že v lete), podľa nových pravidiel vás bude 1 kus zapísanej batožiny stáť naozaj 25 EUR. Cena je za jeden smer, čiže tam a späť to bude 50 EUR. Čo sa týka hmotnosti, skutočne sa na stránke píše, že hmotnosť batožiny nesmie presiahnuť 32 kg. Za kočík by ste doplácať nemali, ten sa preváža zadarmo (ak ide o klasický golfáč alebo šporťák). Myslím, že vek dieťaťa nemá s kočíkom nič spoločné, pre dcérku ale budete potrebovať detskú letenku. Dúfam, že som odpovedal na všetky otázky…

      • Katarina

        Ahoj Mike,
        dakujem za odpoved, tak snad to bude tak, ako pisu, co sa tyka zapisanej batoziny. A kocik berieme golfac,takze snad ho uctovat nebudu…Malej sme samozrejme tiez kupovali letenku. Este raz dakujem za radu:-) Pekny den.

  26. lucia

    ahoj mike si super že dokažeš takto odpovedať vela ludom to pomôže. Mam aj ja jednu otázku do lietadla si berem príručnú batožinu. Môžem si zobrať ešte k tomu aj kabelku?(penaženka,doklady atd) kabeka sa mi už nezmestí do príručnej! letim do dablinu z ryanar. velmi pekne dakujem.

    • Mike

      Lucka, ďakujem za pochvalu…ak letíš Ryanairom, tak kabelku k príručnej batožine mať nemôžeš, keďže Ryanair povoľuje iba 1 kus príručnej batožiny. Ak by ti to aj v Bratislave prešlo, tak v Dubline by ti určite robili problémy…budeš to musieť nejako do toho príručného kufríka narvať…:)

  27. Mili

    Ahoj Mike…toto je perfektná stránka moc mi pomohla, ale aj ja mám otázku. Môžem si do príručnej batožiny zobrať aj klasickú jednorázovú žiletku a obyčajnú malú pinzetu??? Lebo všade je to inak písané tak si neviem dať rady…Letím Ryanairom…Vopred ďakujem za odpoveď…

    • Mike

      Ahoj Mili, som rád, že sa ti stránka páči. Jednorazová žiletka je v pohode, lebo má ostrie za mriežkou…:) A pinzeta tiež nebude robiť problém, neboj sa…

      • Ahoj Mike

        Chcem sa ta perosim opytat ci si mozem na palubu lietadla doniest vlastnu flasu na vudu? Ovsem prazdnu?

      • Mike

        Jasné, prázdna fľaša nie je problém…

  28. Robo

    zdravim, toto som este nikdy neriesil,ale chcem sa opytat moze byt v prirucnej batozine nieco take ako je ten velky kelimok nugety?

    • Mike

      Ahoj Robo, Nutella (resp. podobné pasty, napr. arašidové maslo) by mali byť v pohode, ak nemajú viac ako 100 ml (100 g). Ak si ju kúpiš až v duty free zóne za bezpečnostnou kontrolou, toto obmedzenie neplatí.

  29. Katka

    Ahoj Mike,

    chcem sa opýtať. Prvýkrát cestujem na Kubu. Koľko fliaš alkoholu si odtiaľ môžem priniesť? Je to limitované? Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Katka, keď cestuješ z krajiny mimo EÚ, môžeš si priviezť 1 liter alkoholu nad 22 % alebo 2 litre fortifikovaného (niečo ako portské) alebo šumivého vína, 4 litre vína a 16 litrov piva.

  30. Dania

    Ahoj, nikde sa neviem dočítať či sa môže cestovať s barlou. Mamina letí na pár dní za mnou do Anglicka a pri chôdzi ju používa (letí len s príručnou). Viem len, že na letenkách sa pýtajú či potrebuje pomoc…čo ona nepotrebuje. Ostali sme v pomykove, kedže sme ešte nikoho nevideli letieť s barlou. A vôbec nevieme ako to Ryanair bere. Ďakujem vopred za odpoveď .

    • Mike

      Podľa mňa úplne v pohode Dania, v podmienkach prepravy píšu, že „Mobility equipment is carried free of charge.“ No a barla podľa mňa spadá pod „mobility equipment“. Predpokladám, že to nie je francúzska barla, ale taká tá krátka…ale ani francúzsku by podľa mňa neodmietli…

      • Dania

        Ďakujem za radu… nemala žiadny problém a krásne si vychutnala dovolenku :o)) A som rada že tu takto pomáhaš ľudom…

      • Mike

        Ahoj Dania, tak to som rád, že bolo všetko v poriadku, a že ti moja rada pomohla…;)

  31. fanty

    chcel by som sa spytat,ze kolko cokolady mozem doniest s mimo europskej unii.letim do viedne
    dakujem

    • Mike

      Fanty, ešte som nepočul o tom, že by existovalo nejaké obmedzenie množstva dovážanej čokolády…teda pokiaľ sa bavíme o klasických množstvách, ktoré si nesieš ako súkromná osoba.

  32. Michaela

    Ahoj, chcem sa opytat, ci si mozem vziat do prirucnej batoziny na palubu dazdnik (cestujem s Ryanairom). Letim do Rima, a neviem ci si mozem vziat aj nejake jedlo do lietadla do prirucnej batoziny. Davaju oni nejake obcerstvenie v lietadle?
    Vopred dakujem za odpoved.
    Mia :)

    • Mike

      Ahoj Michaela, dáždnik si môžeš vziať, ak nemá ostrý kovový hrot na konci. Ak je to taký malý skladací, tak v pohode…jedlo si kľudne zober…na palube občerstvenie dávajú, ale za peniaze :)

  33. Emil

    Ahoj.
    Chcem sa opýtať, letím z Bratislavy do Londýna a mam zaplatenú len príručnú batožinu.
    Letim spoločnosťou Rayner ktorej povolená veľkosť príručnej batožiny je 55 x 40 x 20 cm V x Š x H, ale môj kufor ma rozmery 58 x 37 x 17cm V x Š x H… bude s tým na letisku problém? Výška 58cm je vrátane koliesok, mám ich pre istotu odmontovať?
    Ďakujem za odpoveď. :]

    • Mike

      Nie, z mojej skúsenosti ich zaujíma najmä šírka a hĺbka…ak je to vrátane koliesok, to ti určite budú tolerovať…keby bol problém, tak ich môžeš skúsiť odmontovať na mieste, ale podľa mňa to problém nebude…

  34. Lucia

    Ahoj,
    letím prvý krát do USA- s Britishom , dočítala som sa, že žiadne potraviny, ale skúsim to risknúť aj s bryndzou.
    Ale potrebujem mať v príručnej batožine pri sebe kvapky do očí a nejakú kozmetiku – vlhké servítky, balzám na pery, parfém a pod… všetko mám solo zabaliť do vrecúšok a bude to OK?Ďakujem za info

    • Mike

      Lucia, nemusíš ich baliť solo do vrecúšok, stačí ti 1 vrecúško, v ktorom budeš mať všetky tvoje tekutiny. S tou bryndzou sme to samozrejme riskli aj my…:) Poriadne ju zabaľ do nejakej potravinovej fólie a kuchynských utierok…:)

  35. barbora

    ahoj letim z Bratislavy,do Londyna (Luton) chcela by som sa spytat kolko cigariet si mozem zo sebou vziat?teda viem ze je povolene 200 kusov cigariet cize cca 1 karton,ktory si dam do zapisanej batoziny…a co prirucna batozina?mozem si aj do nej pribalit zopar krabiciek?alebo si ich kupit v trafike za bezpecnostnou kontrolou na letisku?dakujem…

    • Mike

      Počet cigariet nie je pri cestovaní v rámci EÚ obmedzovaný, tzn. že do Londýna si môžeš vziať cigariet koľko unesieš…:) Jedinou podmienkou je, aby boli pre tvoju osobnú potrebu a aby boli zakúpené v členskej krajine EÚ.

  36. Val

    Môžem zobrať na palubu lietadla batožinu (kufre) o nasledovných rozmeroch 60x39x27 a 46x33x23 cm?
    Viem, že väčšina leteckých spoločností má predpisy 55 x 40 x 20 cm, v tomto prípade však ide o minimálne rozdiely.
    Vďaka.

    • Mike

      No sama môžeš mať iba 1 kufor…:) Ak poletíš Ryanairom, tá hrúbka 27 cm ti môže robiť problém v prípade, že budeš musieť kufor vložiť do tej ich mierky. Ten druhý kufor (46x33x23) bude v pohode, lebo to bude zrejme vzhľadovo menší kufor a nebude nikomu podozrivý…:)

  37. Majka

    Dobry den,

    vraciam sa z USA Lufthansou do Viedne a chcem sa spytat, ci mozem mat v prirucnej batozine potraviny, napr. syry, konzervy, cokoladu a pod. v original baleni z obchodu. Este by som si chcela zabalit do prirucnej tasky filtre na vodu, Mozem?

    Kolko moze vazit maximalne moja prirucna batozina?
    Su nejake obmedzenia pri dovoze potravin?

    Dakujem.

    • Mike

      Majka, snažil som sa pozerať na stránkach EÚ a nazdávam sa, že mliečne výrobky by sa dovážať nemali, podobne ako mäso a mäsové výrobky…konzervy a čokoládu by som v pohode riskol. Na druhej strane ani DO Ameriky sa nemôžu nosiť potraviny a odhadujem tak 75% ľudí tam potraviny nosí a prejde im to. Filtre na vodu si kľudne zabaľ.

      Čo sa týka príučnej batožiny, môžeš mať 1 kus príručnej batožiny s max. hmotnosťou 8 kg. Ak by si náhodou letela prvou alebo business triedou, mohla by si mať 2 kusy príručnej batožiny (po 8 kg).

      Dúfam, že som pomohol…

      • Majka

        Dakujem za odpoved, ze do USA nemozem potraviny to viem, len ako to vyzera pri ceste domov mi nebolo celkom jasne. Cestujem turistickou triedou a kdesi som dostala info, ze prirucna batozina moze mat iba 5 kg, tak som z toho zmatena a po zbytocnych problemoch a vydavkoch naozaj netuzim.
        Este asi skusim stranku Lufthansy, pytala som sa Aerodomu, tam som kupovala letenku, no neodpisali.
        Este raz vdaka.

      • Mike

        Majka, nabudúce musíš kupovať cez https://www.cestujemeposvete.sk. Ja sa snažím odpovedať vždy…;)

        Pozeral som americkú verziu stránky Lufthansy a tam píšu max. hmotnosť príručnej batožiny 8 kg. Klasické letecké spoločnosti nie sú ako Ryanair, tam neriešia každé deko nadváhy…:)

  38. Majka

    Ahoj :) Mám v pláne letiet do Škótksa, a chcela som sa spytat ako je to s prevážaním alkoholu, pretoze tam mam známych ktorí už dávno zabudli na kvalitu domáceho alkoholu. A kolko kilov moze mat batožina a kolko príručná? Ďakujem za skoru odpoved :)

    • Mike

      Majka, do Škótska nie je množstvo prevážaného alkoholu obmedzené, pokiaľ ho máš v zapísanej batožine. V príručnej totižto môžeš mať iba tekutiny do 100 ml. Maximálna hmotnosť batožiny závisí od leteckej spoločnosti, napr. v Ryanair môže mať príručná batožina max. 10 kg, zapísaná 15 kg, resp. 20 kg, podľa toho, koľko si zaplatíš.

      • Majka

        aaa ako je to este s cigaretami? a kolko by som cca zaplatila za 20 kg batozinu? a za prirucnu sa neplati?

      • Mike

        Alkohol nie je obmedzovaný, nakoľko sa pohybuješ v rámci EÚ. Čo sa týka zapísanej batožiny, za 20 kg kufor zaplatíš 25 € za každý let, tzn. 50 € pri obojsmernom lete. To platí samozrejme ak si batožinu objednáš online…na letisku ťa vyjde na 75 € (150 € obojsmerne)…šialené…:) A áno, za príručnú batožinu sa neplatí.

  39. Daniela

    Chcela by som sa spýtať koľko maximálne liekov môžem mať v príručnej batožine. Denne totiž berie 8 tabletiek.

    • Mike

      Ak tie lieky preukázateľne potrebuješ, potom ti ich nemôžu nijako obmedzovať. Ideálne je mať potvrdenie od lekára, že tie lieky musíš užívať, ale aj ak ho nemáš, pochybujem, že ti budú robiť problémy…

  40. Erika

    ahojte,
    vopred sorry, ze sa budem i ja opakovat, ale opakovanie je matka mudrosti…cize ked si vezmem make-up so sebou do prirucnej batoziny, napr. ocne tiene, maskaru, ocnu linku a pletove kremiky a toner, vsetko zabalim do jedneho priesvitneho vrecka (to vrecko si tam zakupim,alebo je jedno ake priesvitne vrecko???) a zubna pasta, kremy a toner nebudu mat viac ako 100 ml tak bude vsetko fajn a nezhabu mi mojho draheeeho -bohateho Jeziska? vopred vdaka za skoru odpoved:D

    • Mike

      Presne tak Erika…všetko musí byť do 100 ml a uložené v priesvitnom uzatvárateľnom vrecku. Vrecko môže byť tvoje (kľudne hocijaké čo kúpiš v obchode) alebo si ho kúpiš na letisku (skús informačný pult). Šťastný let…;)

  41. Gabriela

    Možno sa budem opakovať, ale chcem mať istotu. Letím z Dublinu do Viedne spoločnosťou Aer Lingus.Chcem sa spýtať, že či môžem mať okrem príručnej batožiny aj tašku s notebookom.
    Za odpoveď ďakujem :)

  42. Sona

    Mike ďakujem za všetkých. Každá rada sa cení. Nie každý deň letím lietadlom a už sa mi stalo že som „zatrapošila“ pretože som si pribalila zubnú pastu, kefku, pilníček, mejkap, očnú linku, špirálu do príručnej batožiny. A keďže nerozumiem po anglicky a ľudia z kontorly sa fakt snažili mi vysvetliť „že to sa nesmie“ a že si len jednu z tých vecí (okrem pilníka) môžem zobrať. No vyber si …. keď to boli pre mňa životne dôležité veci…. špirala nová… makeup bol zase drahý…. no takúto očnú linku už asi nezoženiem, no proste horor… rozhodovala som sa asi dlho, za mňou som len počula vzdychy a nadávky. a tak som to dobrovoľne nasilu praskla do koša všetko s vetou tak sa s tým zadrhnite nastúpila do lietadla. A veľmi som sa čudovala prečo si niektoré baby mohli v priesvitnom sáčku zobrať kozmetiku a ja nie. No lebo som si nekúpila ten poondený sáčik. Lebo som nevedela že sa to tak robí. Už viem…..

    • Mike

      Ahoj Soňa, ďakujem za odkaz…:) Ja som tiež rád, keď si na internete nájdem odpovede na svoje otázky, preto sa aj ja snažím ľuďom pomôcť…;)

  43. Maria

    Dobry den. chcela by som sa opytat, letim ryanairom, ci si do prirucnej batoziny smiem vziat hrncek. dakujem :)

  44. Klara

    ahoj letime 1x a ideme za pracou do anglicka aj s dietatom ktore bude mat 8 mesiacov , chcela by som sa ta spitat ci mozem zobrat aj neaku batozinu na dietat a do kolko kg ? A aku velkost kufra mame povolenu my ? Keby sa nam podarilo pobalit sa do 1 kufra povolia to ? A ako je to potom s prirucnou batozinou ma na nu narok aj manzel aj ja a mozem zobrat aj na dieta ? Dakujem velmi pekne za odpoved

    • Mike

      Klára, keďže vaše dieťa nemá vlastnú letenku, nemá nárok na žiadnu batožinu, ani príručnú. Ak letíte spoločnosťou Ryanair, môžete si zaplatiť prevoz zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 15 kg, resp. 20 kg, ak si zaplatíte vyšší poplatok. Bližšie info v článku Zapísaná batožina do lietadla:

      https://www.cestujemeposvete.sk/2009/06/zapisana-batozina-do-lietadla/

      Čo sa týka príručnej batožiny, každý pasažier s letenkou má nárok na 1 ks bezplatnej príručnej batožiny, takže vo vašom prípade ty a manžel.

      • Klara

        Chcem sa este spitat s kocikom je to ako mozem si zobrat kocik pre malu ? A na malicku budeme kupovat vlastne nejaku letenku ked letime cez ryanair ? Alebo polovicku s ceny vobec netusim ? dakujem

  45. Miroslav

    Dobrý deň.Chcem sa opýtať na prevážanie múky,cca 2kg polohrubej + 10ks bryndze,+strúhanky do USA letecky.Obávam sa perzekúcii,alebo nepochopenia,neviem moc anglický jazyk.Ak sa dá napíšte vopred dakaujem.

    • Mike

      Miro, tú bryndzu by som asi riskol, s tým že by som si ju riadne zabalil do alobalu a nejakej látky, nech sa čo najviac zamedzí šíreniu pachov, ale tú múku a strúhanku by som asi nechal doma…veď to tam zase majú…iné, ale majú…;)

  46. Ľudka

    Ahoj, chcem sa opýtať ak letím spoločnosťou Ryanair do Londýna či si môžem k príručnej batožine zobrať aj maličkú kabelku.

    • Mike

      Ľudka, v Bratislave by ti to možno prešlo, ale v Londýne určite nie. Keď je tá kabelka maličká, hádam sa ti zmestí DO príručnej batožiny…;)

  47. soňa

    potrebujem si zobrať do lietadla lieky a nutridrink…..v príručnej taške…

    • Mike

      Soňa, lieky si môžeš vziať a teoreticky aj ten Nutridrink, ak má do 100 ml…ak má viac, vyhodia ti ho…

  48. simon

    chcem sa opytat ci mozem mat pri sebe v prirucnej batozine 5 kg zavazia z cinky dakujem za odpoved

    • Mike

      Simon, ak ti zbytočne nezhltnú príliš veľa z povolenej hmotnosti príručnej batožiny, tak v pohode…;)

  49. Pingback: Kabinová zavazadla v letadle | Cestujeme po světě | Kufry na dovolenou

  50. Katuška

    Dobrý deň mám takú otázočku cestujem zo školy na 4 mesačnú prax do Grecka viem že batožina nesmie prekročiť 20 kg ….a tak ku veci môžem si do kufra zabliť napríklad Muku(2kg)cestoviny chlieb lebo mám BEZLEPKOVÚ Diétu a neviem ako to bude viem že hotely by mali mať taku stravu aj pre mň ale tak nikdy neviete :/ !!! ďakujem :)

    • Mike

      Samozrejme, letíš v rámci EÚ a teda môžeš kľudne prevážať potraviny…

      • Ludmila olsavska

        Rada by som vedela či si možem dat do prirucnej batožiny maly radioprijimac rozmery 22cmx12cm ,letim Ryainair ,dakumem za info.nechcem mat zbytočne problemy.

      • Mike

        Ahoj Ľudmila, úplne v pohode…;-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com