CestopédiaLetecká doprava

Zapísaná batožina do lietadla

Dlhodobo najobľúbenejším článkom na blogu Cestujeme po svete je článok Príručná batožina v lietadle. Nakoľko ma veľmi teší jeho popularita a značí to, že veľa ľudí zaujímajú práve tieto informácie, rozhodol som sa napísať článok o zapísanej batožine, jej charakteristikách, limitoch v klasických a low cost leteckých spoločnostiach a podobne.

Článok považujte za rozpracované dielo, ktoré budem postupne dopĺňať a aktualizovať.

Zapísaná (registrovaná) batožina

Za zapísanú batožinu sa považuje taká batožina, ktorá sa nepovažuje za príručná batožinu a ktorú si cestujúci zaregistruje a odovzdá pri check in pulte na letisku pred svojim odletom. Cestujúcemu je vydaný tzv. batožinový lístok za každý kus zapísanej batožiny.

Pred registráciou by si mal cestujúci svoju zapísanú batožinu označiť menom, adresou a aspoň jedným kontaktným údajom. Ak váš kufor alebo taška nemajú na to použiteľný štítok, použiť môže napríklad štítky, ktoré letecké spoločnosti (väčšinou však iba tie klasické) ponúkajú pri check in pultoch. Riadne označenú batožinu je v prípade straty oveľa jednoduchšie doručiť jej pôvodnému majiteľovi.

Pokiaľ ide o hmotnosť zapísanej batožiny, jej obmedzenia sa líšia v závislosti od druhu letu (domáci, zaoceánsky, a pod.) alebo leteckej spoločnosti. U drvivej väčšiny leteckých spoločností však platí, že maximálna hmotnosť jedného kusu zapísanej batožiny je 32 kg. Kus batožiny nad 32 kg vám podľa môjho názoru štandardne neprepraví žiadna letecká spoločnosť.

Ryanair | České aerolínie | Wizz Air | flydubaiAustrian Airlines

Zapísaná batožina v Ryanair

Podobne ako väčšina nízkonákladových leteckých spoločností, aj najväčšia low cost letecká spoločnosť fungujúca na Slovensku – Ryanair – prepravuje zapísanú batožinu za poplatok. Podľa prepravných podmienok má každý pasažier nárok na prepravu maximálne 3 kusov zapísanej batožiny. Po zavedení nových zmien v podmienkach prepravy príručnej batožiny od 1. 11. 2018 spoločnosť ponúka možnosť rezervácie malej zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg (rozmery 55 x 40 x 20 cm), ktorej preprava vás vyjde na 10 – 12 € pri rezervácii online, resp. 20 € pri check-in pulte a 25 € pri odletovej bráne. Za jeden kus 20-kilogramovej zapísanej batožiny sa platí 25-40 € za jeden smer letu (podľa toho, či si ju objednáte počas rezervácie alebo až neskôr).

Pri ceste vo vyťaženom období (Vianoce/Veľká noc/leto) sa k cene pripočítava príplatok 10 €.

Každý kilogram nad uvedený limit sa považuje za nadmernú batožinu. Aktuálny poplatok za každý kilogram nadmernej batožiny v spoločnosti Ryanair je 11 € za kg.

Špeciálne podmienky sa vzťahujú na prepravu nasledujúcich predmetov:

  • hudobné nástroje, bicykle, potápačské pomôcky, golfové pomôcky, lyže a snowboardy, iné športové pomôcky

Ich maximálna hmotnosť nesmie presiahnuť 20 kg (v prípade bicyklov to je 30 kg) a za ich prepravu na jednosmernom lete zaplatíte 30-60 € (pri online rezervácii), resp. 40-75 € (na letisku alebo pri rezervácii cez call centrum). Bližšie informácie nájdete na stránke Poplatky (Fees). Za každý kilogram navyše vám spoločnosť naúčtuje poplatok 11 €. Menšie hudobné nástroje (gitara, husle, viola), ktoré prekračujú maximálne povolené rozmery príručnej batožiny, je možné prepravovať na palube lietadla, musíte však pre ne kúpiť klasickú letenku.

Ak hovoríte po anglicky, podrobné informácie o preprave batožiny v spoločnosti Ryanair nájdete na stránke spoločnosti v Prepravných podmienkach.

Zapísaná batožina v Českých aerolíniách

Česká letecká spoločnosť České aerolínie nevyberá poplatky za zapísanú batožinu (s výnimkou triedy Lite). Každý cestujúci si môže v ekonomickej triede (Plus a Flex) podať maximálne 1 ks zapísanej batožiny s hmotnosťou do 23 kg. Pri letenkách triedy Business Lite a Business si môžete zabaliť 2 ks zapísanej batožiny, každý s hmotnosťou do 32 kg. Držiteľom kariet OK Plus Silver, Gold a Platinum sa bezplatný limit navyšuje vždy o 1 kus batožiny (hmotnosť podľa triedy letenky).

Deti do 2 rokov s letenkou (všetky triedy okrem Lite) cestujúce na kolenách rodiča majú nárok na prepravu 1 ks batožiny s hmotnosťou do 10 kg a súčtom všetkých rozmerov 115 cm + 1 kočíka. Ak cestujete s deťmi staršími ako 2 roky, tie môžu mať tiež batožinu s rovnakými rozmermi a hmotnosťou, resp. s prihliadnutím na vek dieťaťa aj 1 zložený detský kočík.

Prevoz nadmernej batožiny závisí od voľného miesta v lietadle. Za nadváhu do 32 kg zaplatíte poplatok 680 CZK (cca 25 €). Poplatok za prepravu každého ďalšieho kusu zapísanej batožiny je v ekonomickej triede (Flex a Plus) tiež 680 CZK. Pri platbe na letisku alebo menej ako 36 hodín pred odletom sa tieto poplatky zvyšujú na 950 CZK (35 €), resp. 1220 CZK (45 €) pri platbe priamo pri odletovom východe. Bližšie informácie nájdete na stránke Zavazadla překračujíci bezplatný limit.

Zapísaná batožina vo Wizz Air

Maďarská low cost letecká spoločnosť Wizz Air povoľuje až 6 kusov zapísanej batožiny na pasažiera (tri online alebo cez zákaznícku linku, zvyšné tri potom na letisku). V ponuke sú 3 hmotnosti zapísanej batožiny: 10 kg za 7-12 € (max. 1 kus), 20 kg za príplatok 14-70 € za kus a let (max. 2 batožiny) a 32 kg za poplatok 19-86 € (max. 3 batožiny) pri rezervácii online alebo cez zákaznícku linku (120 € pri objednávke na letisku). Rozmery podanej batožiny nesmú presahovať 149 cm (šírka), 119 cm (výška) a 171 cm (dĺžka).

Kompletné informácie o batožine v spoločnosti Wizz Air nájdete na tejto stránke.

Zapísaná batožina vo flydubai

Low cost letecká spoločnosť z Blízkeho východu flydubai rozlišuje povolené množstvo zapísanej batožiny podľa toho, či letíte ekonomickou alebo business triedou. Pasažieri v ekonomickej triede navyše musia za prepravu zapísanej batožiny platiť poplatky.

Pri všetkých letoch v ekonomickej triede si môžete predplatiť 20 kg zapísanej batožiny. V prípade voľného miesta v batožinovom priestore si môžete predplatiť až 30 alebo 40 kg zapísanej batožiny. Celkovo si môžete vziať až 3 kusy zapísanej batožiny, ich spoločná hmotnosť však nesmie prekročiť vami predplatené množstvo. Cestujúci v Business triede si môžu podať až 3 kusy zapísanej batožiny s celkovou hmotnosťou 40 kg (v cene letenky).

Zapísanú batožinu si môžete objednať počas rezervácie alebo po nej v časti Manage my booking, prostredníctvom Zákazníckeho centra alebo lokálnych predajcov leteniek (tzv. Travel Shop).

Ak letíte v business triede, letecká spoločnosť vám zadarmo prepraví až 3 kusy zapísanej batožiny so spoločnou maximálnou hmotnosťou 40 kg.

Maximálna hmotnosť 1 kusu zapísanej batožiny nesmie presiahnuť 32 kg pri maximálnych rozmeroch 75 x 55 x 35 cm.

Všetky informácie nájdete na stránke flydubai (EN).

Zapísaná batožina v Austrian Airlines

Podobne ako aj v iných klasických leteckých spoločnostiach, Austrian Airlines má rôzne limity pre zapísanú batožinu na letoch do/z USA a Kanady a na ostatných letoch.

Pri všetkých letoch v rámci Európy má bežný cestujúci v ekonomickej triede (okrem triedy Economy Light, ktorá nezahŕňa žiadnu batožinu) právo na bezplatnú prepravu 23 kg zapísanej batožiny (2 kusy po 32 kg v Business triede). Rovnaký limit sa vzťahuje aj na deti do 2 rokov.

Pri interkontinentálnych letoch si môžete v ekonomickej triede podať 1 ks batožiny do 23 kg (2 ks po 23 kg v prípade triedy Premium Economy a 2 ks po 32 kg v prípade Business triedy). Maximálny súčet všetkých rozmerov batožiny nesmie presiahnuť 158 cm.

Pri nadmernej batožine a športovom výstroji sa účtuje dodatočný servisný poplatok 25, 40, resp. 55 € (online, check-in, gate) + poplatok za každý kus nadmernej batožiny. Ten závisí od krajín, medzi ktorými cestujete a hmotnosti nadmernej batožiny. Kompletný prehľad krajín a príslušných poplatkov nájdete na stránke dopravcu v sekciách Additional baggae and excess baggage a Sports baggage.

Maximálna hmotnosť 1 kusu zapísanej batožiny nesmie presiahnuť 32 kg pri maximálnych súhrnných rozmeroch 158 cm (dĺžka + šírka + výška). Takúto batožinu vám prepravia ako cargo.

Autor fotky: Esther


LACNÉ LETENKY TERAZ CEZ BOOKING.COM

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

277 komentárov

  1. DAJANA

    DOBRY DEN,5.1.2011 LETIM PRAHA-OSLO S PRESTUPOM OSLO-HAUGESUND,BATOZINU SI MUSIM VYZDVIHNUT A ZNOVU PREJST KONTROLOU?MAM NA TO TAK JEDEN A POL HODINY,NEOVLADAM ZIADNY JAZYK A BOJIM SA,ZE SA NA LETISKU NEBUDEM VEDIET ORIENTOVAT,MAM 59R. AKO BUDEM VEDIET,KAM SA MAM POHNUT DALEJ,ESTE SOM NIC TAKE NEABSOLVOVALA,NEMOZE SA STAT,ZE ODLETIA AJ BEZOMNA?DAKUJEM ZA ODPOVED

    • Mike

      Dobrý deň Dajana, pokiaľ ide o batožinu a prestup, záleží, ako máte kúpenú letenku. Ak je to let jednej spoločnosti s prestupom, potom batožina pôjde sama…ak sú to dva samostatné lety, batožinu si musíte vybrať a znovu zaregistrovať. Čo sa týka orientácie na letisku, najlepšie je nasledovať dav z vášho lietadla…:) Odletieť bez vás by nemali, minimálne vás budú vyvolávať…

      Ak budete mať akékoľvek otázky, kľudne mi napíšte aj na email blog@cestujemeposvete.sk.

  2. Mike

    Adela, všetky elektronické zariadenia (špeciálna tie s laserovou technológiou) musia byť vypnuté počas vzlietania a pristávania. Počas letu si ich možno opäť zapnúť (mobily by mali byť v letovom režime, samozrejme ak na palube nie je poskytovaná služba mobilného telefonovania).

  3. adela

    pekne zdravim na zaciatok chcem ocenit tuto skvelu pracu a vobec celu stranku vela ludom to nepochybne zodpovie na x y z otazok. Chcem sa teraz opytat na nieco co som tu nenasla. viem ze zapnuty mobil v lietadle to neegzistuje ale ako to je z zapnutymi notebookmi pripadne mp3 prehravacmi? mozu byt tieto dve vecicky zapnute aj pocas startu a pristavania alebo len pocas letu samotneho, alebo vobec nemozu byt zapnute?? dakujem za odpoved adela

  4. Mike

    Stanley, presne ako píšeš…na letoch spoločnosti Ryanair môže mať každý platiaci pasažier 1 kus príričnej batožiny do 10 kg hmotnosti. Opakujem 1 kus, tzn. že napríklad notebook musí byť súčasťou príručnej batožiny – nie je možné mať notebook a príručnú batožinu. Ryanair je v tomto dosť prísny.

    Bližšie informácie nájdeš v našom článku Príručná batožina.

    Pán Tóth, záleží samozrejme, kam letíte, ale napr. v rámci EÚ môžete v zapísanej batožine prepravovať viac-menej akékoľvek potraviny. Pri letoch do USA by ste napríklad nemali prepravovať mäsové výrobky (slanina, klobásky), syry, a pod. Ale aj tak ich ľudia prevážajú…:)

  5. Peter Tóth

    Dobrý deň!
    Chcem sa spýtať aké potraviny sa môžu letecky prepavovať v batožine?( napr.práškový cukor,puding,sladkosti, atd.) dakujem za pomoc.

  6. stanley

    Ahoj Mike.Super sposob ako pomoct ludom,dakujem aj za nich lebo ozaj co sa tyka informacii letu je to katastrofa.No a moja otazka je,moja manzelka s dvoma detmi prileti za mnou cez Ryanair.kedze ja uz som dlho neletel prosim ta kolko prirucnej batoziny mozu vziat na board.Ja viem ze do 10kg ale ci moj 10 rocny syn moze vziat laptop a manzelka kabelku alebo nieco take.a moj 5 rocny syn moze mat tiez prirucnu resp.batoch…alebo nieco take male?Priznam sa ze moji znamy mali troska problem ked mali batoch a plus laptop pri nastupe.dakujem za pomoc

  7. Roman Juhász

    A čo všetko možem mat NARAZ v priručnej batožine ? Mobil a notebook neni problem ? Ak chcem priniest foták a playstation možem to nabalit do zapisanej batožiny ?

  8. lili

    Ešte upresnenie. Letím z Budapešti s prestupom v Miláne.

  9. lili

    Chcem sa opýtať, letim spolocnosťou Alitalia do New Yorku. Môžem si so sebou vziať kufor s rozmermi 80, 56, 30 cm? Aká môže byť jeho hmotnosť ?Prosím odpovedyte čím skôr, letím už v piatok. Ďakujem

  10. Mike

    Martin, pokiaľ ide o jedlo, nie som si úplne istý, ako sa zachovajú voči konzervám. Raz som videl, ako jednému neborákovi vyhodili 12-balenie Trenčianskeho párku. Práškové jedlá by im vadiť nemuseli, ale nie som si istý.

    Čo sa týka alkoholu, to sa líši podľa krajiny, ale všeobecne v rámci EÚ by jeho množstvo nemalo byť obmedzené (pokiaľ ide o alkohol určený na vlastnú spotrebu). Alkohol v batožine mládeže do 18 rokov? Naozaj neviem…:) Potrebujú ho? :)

  11. Mike

    Roman, maximálna hmotnosť príručnej batožiny je naozaj 12 kg (vrátane príslušenstva, ktorým môže byť notebook, foťák, kabát, a pod.). Čo sa týka prestupu, ak je to priamy let s prestupom v Amsterdame, 1 hodina 5 minút by vám malo stačiť, nakoľko to sa naozaj iba presuniete k inej odletovej bráne, poprípade ešte prejdete jednou bezpečnostnou kontrolou. O batožinu sa starať nemusíte.

  12. Roman Juhász

    Dakujem za odpoved. Je tu ešte jedna nezrovnalost cestujem so spoločnosťou KLM Royal a nezda sa mi povolená váha príručnej batožiny 12 kg. Je to možné ? No a ešte jedna vec že prestupujem v Amsterdame a mam trocha obavi pretože na prestup budem mat len hodinu a 5 min.

  13. Martin

    Dobry den,
    potreboval by som vediet ako je to s prepravou jedla, konkretne nejakych konzerv alebo polievok v prasku.. ideme totiz do campingu a tak by sa nam tieto potraviny zisli a este by som potreboval vediet ako je to s prepravou alkoholu, v akom mnozstve a ci mozu niest v svojej zapisanej batozine alkohol aj deti(do 18 rokov) :)
    za odpovede dakujem :) PS: letim s Niki Luftfahrt ;)

  14. Mike

    Beata, z Vašich otázok viem odpovedať iba na jednu:

    – Vaša dcéra môže mať 20 kg batožiny (deti sa pri leteckých spoločnostiach rátajú iba do 2 rokov, inak platia podmienky ako pre dospelých)
    – Informácie o cestovaní s deťmi od 5 rokov nájdete na nasledujúcej stránke v časti Check list (sú v angličtine):

    http://www.austrian.com/Info/FlightPreparation/TravellingChildren.aspx?sc_lang=sk&cc=SK

    Lili, my keď sme niečo takéto prevážali, tak sme to vždy dali do zapísanej batožiny. Poriadne sme to obalili mäkkým a vložili napríklad medzi svetre.

    Amari, znamená to, že okrem 1 kusu príručnej batožiny, ktorú si vezmete na palubu lietadla, môžete mať ešte aj jednu z uvedených vecí (napríklad počítač v počítačovej taške na pleci, kabát prehodený cez ruku, kabelku na ramene, atď.).

    Roman, ak bol váš pas vydaný po 26. októbri 2006, musí byť elektronický a musí obsahovať digitálny čip s biometrickými údajmi o jeho držiteľovi. Bližšie informácie nájdete na tejto stránke:

    https://esta.cbp.dhs.gov/esta/WebHelp/helpScreen_sk.htm#What are the passport requirements for travel under the Visa Waiver Program?

  15. Roman Juhász

    Chcel by som sa opytat na pas . Je potrebné mať pas s otlačkami prstov alebo nie ?

  16. amari

    Dobrý deň, keďže Austrian Airlines navyše umožňuje bezplatnú prepravu 1 kabata,1 dáždnika alebo chodiacej paličky, 1 kabelky,1 malého foťáka /kamery alebo ďalekohľadu, znamená to, že to môžem mať v príručnej batožine alebo v zapísanej batožine?….

  17. lili

    Prajem pekný deň. Chcela by som so sebou vziať ako darček pre známych sadu krištálových pohárov. Mám ich dať do zapísanej batožiny, alebo do príručnej, aby sa nerozbili. Vraj je to v Amerike vzácnosť. Za odpoveď ďakujem.

  18. Beata

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spytať na tieto veci.
    Moja 6 ročná dcéra cestuje za 2 týždne so svojou starou mamou na Teneriffe.
    – Potrebuje nejaké písomné vyhlásenie, že s ňou môže cestovať?
    – Koľko môže vážiť jej zapísaná batožina? (letecká spoločnosť Austrian Airlines)
    – Môže si zobrať do príručnej batožiny pitie a playstation?

  19. Roman Juhász

    Dakujem velmi pekne za pomoc ešte sa určite obrátim s nejakými novými otázkamy

  20. Mike

    Roman, nemáte sa čoho obávať, určite sa nestratíte. Z vlastnej skúsenosti viem, že čím väčšie letisko, tým ľahšia orientácia. Ak ide o priamy let s prestupom, zapísaná batožina sa preloží sama, vy si ju vyzdvihnete až v Dallase. Prípravok pre cvičenie si kľudne zabaľte.

    Povolené množstvo zapísanej a príručnej batožiny závisí od leteckej spoločnosti. Ak by ste mali pochybnosti, napíšte, s kým poletíte a zistím vám niečo bližšie.

    Základné info o príručnej batožine:

    https://www.cestujemeposvete.sk/2009/01/prirucna-batozina-v-lietadle/

    Po vystúpení v Dallase sledujte nápisy Baggage Claim (alebo Luggage Claim). Potom si vyzdvihnite batožinu a môžete opustiť letisko. Inak ma nič iné nenapadá. V lietadle si oddýchnite, pozrite nejaký nový film a ani nebudete vedieť a budete tam…

    Prajem príjemný let…;)

  21. Roman Juhász

    Ahojte…. o mesiac letim do Dallasu a je to moj celkom prvý let. Som dost nervozný pretože odlietam s Budapesti prestupujem v Amsterdame a na letisku som bol raz v živote aj to len v čakárni. Zišla by sa každá rada na čo si dať pozor a čo nezabudnúť a niečo o batožine priručnej aj zapísanej. A jedna konkretna otazka : Možem si do zapísanej batožiny zabaliť prípravok pre cvičenie (prášok) konkretne protein. A čo sa týka toho prestupu som dost mimo batožina a ja strateny na velkom letisku… Vopred ďakujem

  22. Mike

    Lili, keď sme boli v Amerike my, tak manželka aj sme kľudne používali karty VISA Elektron.

    Pokiaľ ide o údaje o letoch, odporúčal by som ich doplniť. Na ESTA stránke vyberte možnosť „Aktualizovať alebo skontrolovať stav odoslanej žiadosti o cestovnú autorizáciu za účelom vycestovania do Spojených štátov amerických“.

    Pozývací list podľa mňa netreba, to bolo vhodné pri žiadostiach o víza.

  23. lili

    A ešte jedna otázka. Získali sme cestovnú autorizaciu cez ESTA formulár. V žiadosti som neuvádzala leteckú spoločnosť, číslo letu, adresu kam v USA cestujeme. Je nutné tieto údaje pred odletom doplniť? Potrebujem nejaký pozývací list, alebo bude stačiť, ak napíšem adresu pobytu do formulára I-94, ktorý sa vypisuje v lietadle?

  24. lili

    Ďakujem za odpoveď. Mám ešte jednu otázku čo sa týka platobných kariet. Dajú sa použiť karty VISA ELEKTRON alebo si mám vybaviť embosované karty?

  25. Mike

    Lili, pri tomto komentári vychádzam z nasledujúcich faktov: let spoločnosti Alitalia je priamy s 1 prestupom, a že späť letíte tiež spoločnosťou Alitalia.

    Pri ceste do USA (a tiež späť) v ekonomickej triede si môžete vziať 1 kus zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 23 kg. Ak by ste leteli v triede Magnifica, môžete mať 2 kusy zapísanej batožiny po 32 kg.

    Pokiaľ ide o príručnú batožinu, každý cestujúci môže mať 1 kus príručnej batožiny s maximálnou hmotnosťou 5 kg a rozmermi 55 x 35 x 25 cm (š x v x h). Pre obmedzenia týkajúce sa príručnej batožiny si môžete pozrieť nasledujúci článok:

    https://www.cestujemeposvete.sk/2009/01/prirucna-batozina-v-lietadle/

    Keďže letíte priamym letom s prestupom, batožina by mala s vami cestovať automaticky až do USA, tzn. že sa o ňu v Miláne nemusíte starať.

    Keďže sa v NY a v USA celkovo veľmi dobre nakupuje, odporúčal by som vám, aby ste sa aj s dcérou zbalili do jedného kufra a ten druhý použili na nakúpené veci…:)

    Ak by akékoľvek predpoklady v mojom komentári neboli správne, napíšte, poradím viac. Nebojte sa, let do USA nie je nič výnimočné…určite ho zvládnete úplne v pohode…;)

  26. lili

    Ahoj. Prosím o radu. O dva týždne letím z dcérou do NY. Letíme prvý krát a máme z toho trochu strach. Letíme spoločnosťou Alitalia, z Budapešti z prestupom v Miláne. Ako je to z batožinou. Akú hmotnosť môže mať zapísaná batožina, a za príručnú sa považuje napr. kabelka, alebo je to okrem kabelky ešte nejaký menší batoh. Čo sa týka cesty späť,plánujeme v New Yorku nejaké nákupy, aj na spiatočnej ceste platí rovnaká váha batožiny, alebo budeme za ďalší kufor platiť poplatky?Za každú radu ďakujem.

  27. vlado

    ahoj Mike,,ano prve lety su jednov spolocnostov British Air a od Seattlu air alaska,,ak vies tak pomoz dakujem krasne

  28. Mike

    Vlado, všetko závisí od toho, ako máte tieto lety zarezervované. Ak je Vieden – Londýn a Londýn – Seattle let jednej spoločnosti s medzipristátim, batožinu vám preložia. Ak sú to dva samostatné lety, budete si musieť batožinu vyzdvihnúť a znova zacheckovať.

  29. vlado

    ahoj :) chcel by som sa opytat,,letim tak troska komplikovane Wieden-london, london-Seattle musim si vybrat batozinu ked letim este dalej? potom moja cesta pokracuje Seattle-Ketchikan-Juneau tento let je zmedzipristatim,,potom pokracuje Juneau-Sitka dakujem s pozdravom

  30. Mike

    Michaela, nie som si úplne istý odpoveďou, ale v každom prípade by malo platiť, že celková suma, ktorú za zmenu zaplatíte, by mala byť uvedená na obrazovke, kde budete zadávať informácie o platobnej karte.

  31. michaela

    dobry den, chcela by som sa opytat ci pri zmenach v pocte batoziny (po zabookovani) sa cez polozku MANAGE MY BOOKING plati len suma za zvolenu natozinu alebo aj nejake poplatky spojene so zmenou, prip. transakciou pri platbe kartou? (zabookovala som si letenku bez batoziny a teraz by som ju chcela pribookovat, za batozinu to vychadza 30 eur, ak ccem vediet ci budem platit viac za zmenu)
    letim cez ryanair. Dakujem

  32. Zuzana

    Dobrý deň, ďakujem za odpoveď a ešte by som poprosila o jednu :) chcela by som sa spýtať – letíme spoločnosťou Ryanair – a rozhodli sme sa, že si zoberieme aj batožinu okrem príručnej – ako postupovať v tomto prípade? Možeme to urobiť online? Nie sme ešte “zacheckovani”, ak by to malo vplyv :)
    Ďakujeme za odpoveď

  33. Mike

    Zuzana, to meno by som vôbec neriešil. Predsa len to je iba krstné meno, to stačí na letisku vysvetliť…;)

    Eva, s tou batožinou to záleží od toho, akou leteckou spoločnosťou poletíte. Predpokladám ale, že to bude český Travel Service. Tiež predpokladám, že povolený bude 1 kus zapísanej batožiny a jeden kus príručnej batožiny + kabelka. Vodu vám z príručnej batožiny vyhodia. Ak si ju ale kúpite ZA bezpečnostnou kontrolou, môžete si ju vziať aj na palubu lietadla.

    Pokiaľ ide o kulmu, tú si môžete vziať aj do príručnej batožiny…alebo do zapísanej batožiny.

  34. Eva

    Môžem si vziať so sebou na dovolenku aj kulmu na vlasy?

  35. Eva

    Dobry den.
    Idem na moju prvú letnú dovolenku cez cestovku Azuraizen. Chcem sa spýtať aku hmotnosť môže mať moja batožina, a čo si nesmiem do batožiny vziať. Ešte by som chcela vedieť, či si do príručnej batožiny môžem vziať aj vodu na pitie?
    Dakujem

  36. Zuzana

    Prosím Vás, chcela by som sa spýtať – pri „zabukovaní“ letenky som v mene osoby napísala o jedno písmenko viac… :( Namiesto Peter – Paeter. Ako postupovať pri oprave?
    Ďakujem za pomoc

  37. Mike

    Janko, najdôležitejšie je vedieť, s akou leteckou spoločnosťou letíte…od toho sa to všetko odvíja. Napíšte a môžeme sa na to pozrieť.

  38. Janko

    Dobry den.
    Kedze cestujem prvykrat chcem sa opytat na tu batozinu…
    Mozem si zo sebou zobrat len jeden kus batoziny? + prirucna ktoru si beriem so sebou na palubu??
    aku hmotnost mozu mat maximalne??

    hladal som na nete ale vsade pisu inak tak neviem teraz ako to je presne
    dakujem za odpovede…

  39. Mike

    Janka, v Austriane určite nebudete mať problém, ak budete mať okrem príručnej batožiny aj notebook.

  40. Janka

    chcem sa opytat,letime cez austrian, mozem mat prirucnu batozinu a este aj notebook? dakujem za rychlu odpoved….

  41. Mike

    Dodo, lieky v príručnej batožine nie sú zakázané, neviem ale ako to je pri ich väčšom, resp. veľkom množstve. Ak nemáte problém získať od lekára nejaké potvrdenie, možno by som si ho zobral.

  42. dodo

    mam zdrav. problem a kayde rano musim brat lieky,treba mi nejake povolenie na prepravu vedsieho mnozstva liekov alebo nie ak bude v prirucnej batozine

  43. anita

    ok velmi pekne dakujem

  44. Mike

    anita: Hmotnostný limit sa počíta na kus batožiny. Neplatí teda, že dvaja ľudia môžu byť zbalení v jednom 30-kilogramovom kufri…dúfam, že som pomohol…;)

  45. anita

    chcela by som sa spytat, ci sa vahovy limit 15 kg berie aj ked sme v jednom kufri zbaleny dvaja alebo sa to potom nejako rozpocitava???

  46. mária

    Ahoj, ja som si nezapísala batožinu, pretože som si myslela, že je to batožina platená naviac, ak mám záujem o prepravu viac ks batožiny nad 15 kg. Myslela som si, že povolený 15 kíl batožiny je v cene letenky. Včera som sa registrovala on line, a dnes, keď som si prečítala tento článok som si uvedomila, že bolo potrebné zapísať si tu batožinu. Dá sa to aj po vykonanej registrácii- on line checkingu?
    Ďakujem

  47. Mike

    Lenka: Ďakujem, vždy je pekné počuť, že moja snaha nevyšla nazmar…;)

  48. Lenka

    Ešte k mojej otázke…Vaš príspevok, ktorý som si prečítala práve pred chvíľou mi objasňuje celú moju situáciu..

    „Írska low cost letecká spoločnosť Ryanair včera potvrdila, že od pondelka 20. mája budú môcť jej pasažieri (vrátane pasažierov s malými deťmi a zapísanou batožinou) využívať výhradne možnosť online check-in a na letisku budú môcť iba odovzdať svoju batožinu. Tento krok je v súlade s plánom leteckej spoločnosti Ryanair zrušiť všetky check-in pulty na svojich 146 letiskách do 1. októbra 2009.“

    Takže je jedno či mám zapísanú batožinu, alebo cestujem len s príručnou batožinou…po novom sa každý musí online zacheckinovať…však?? Čiže „Check-in online“ = „Check and Go“..(?)… -tak snáď som to správne pochopila..

    A vďaka za užitočné články…veľmi mi to pomohlo!

  49. Lenka

    Mám otázku…Zarezervovala som si letenku aj zapísala si aj batožinu, no a prišiel mi email od Ryanairu aby som sa in line začekovala…a ked to skúšam,cez „Check in on-line“ na ich stránke… tak ide mi to len cez ten rezer. systém „Check and Go“, je to v poriadku, veď táto služba je len pre pasažierov s príručnou batožinou…nie?…Help me…neviem či sa môžem takto začekovať …18.7. už letím…:(

  50. Nika

    mám otázku jednu… keď do príručnej batožiny si môžem zabaliť maximálne 1 liter tekutín… do zapísanej batožiny si môžem vziať koľko chcem? alebo 1 liter platí celkovo?

    • Mike

      Nika: Do zapísanej batožiny si môžete vziať hocikoľko tekutín chcete…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET