Cestujeme po sveteUbytovanie

Brusel po valentínsky

Ak si myslíte, že Brusel je nudným mestom plným úradníkov, máte pravdu len z polovice. Áno, v tomto meste uvidíte oblekov viac, ako v ktorejkoľvek inej metropole. No ani zďaleka nie je nudné. Práve naopak – prekvapí vás nádhernými uličkami svojho centra, pamiatkami, ktoré jednoducho musíte vidieť, odfotiť si ich, alebo sa ich dotknúť. Kamarát nás oboznámil s tým, že v Bruseli je počasie väčšinou nie veľmi príjemné. To sa nám potvrdilo v prvý plnohodnotný deň našej návštevy – v piatok. Ale február všeobecne nie je príliš lichotivý mesiac. Sobota však bola celkom iná. S príjemnou teplotou a čo bolo najdôležitejšie – bola slnečná.

Do Bruselu sme sa vybrali na valentínsky víkend počnúc štvrtkom dvanásteho. Leteli sme z Viedne a prežili sme veľmi príjemnú vyše hodinku pohodovej cesty. Prvú noc sme strávili u vyššie spomínaného známeho, ktorému touto cestou ešte raz pekne ďakujeme. Pred obedom sme po miernom blúdení dorazili do hotela, ktorý som osobne ohodnotila za najlepší, v akom som doteraz strávila nejaký ten čas. Moje veľké sympatie si získal vďaka  svojej prepracovanej koncepcii, osobitému čaru, prístupu personálu, vybaveniu a zariadeniu hotela, ktoré do seba zapadá v každom detaile. Tento hotel dostal názov Bloom! a nachádza sa v príjemnej vzdialenosti od centra mesta – na ulici Rue Royale 250.

Náš tip: Buďte ekologický a vydajte sa vlakom do Bruselu.

V mojom zaradení by Hotel Bloom! spadal do kategórie štýlový, minimalistický, s nádychom chill-out. Z vonku síce nie je dvakrát lákavý, ale nedajte sa odradiť a vsaďte na interiér. Z názvu hotela asi tušíte, v akom štýle sa výzdoba hotela bude niesť. A vlastne celá jeho filozofia. Každá z 305 izieb je jedinečná, a to svojou maľbou na stene pri záhlaví postele. Nájdete na nej umelecké dielo v podobe kvetov či iných produktov prírody. V izbe nájdete i popis k danému dielu priamo od umelca, ktorý danej izbe dopomohol k jej jedinečnosti. Pohodlná posteľ, LCD televízor či štýlové kreslo len dotvárajú celkovú atmosféru izby. Pozitívny dojem u vás bezpochyby zanechajú i bar SmoodS a reštaurácia OO!, v ktorej sa podávajú chutné raňajky a jedlá pre skupiny. Podľa cenníka síce hotel nepatrí medzi najlacnejšie, no častokrát majú rôzne akcie (napríklad keď si zarezervujete dve noci počas víkendu). My sme za noc s raňajkami zaplatili 77,5 €, čo je myslím veľmi fajn cena.

V bezprostrednej blízkosti hotela je botanická záhrada, ktorá musí byť počas troch prívetivejších ročných období nádherná napriek tomu, že je na nej badať miernu zanedbanosť. Momentálne sú jej vnútorné priestory miestom konania koncertov a vystúpení rôznorodých umelcov. Party často trvajú až do rána a zostáva po nich dosť odpadkov.

Zarezervujte si lacné letenky do Bruselu.
Ubytovanie v Bruseli si určite vyberiete z ponuky nášho partnera Booking.com.

Ak chcete tých pár dní výletu stráviť plnohodnotne, vyberte sa navštíviť tie najznámejšie miesta. Brusel sa môže popýšiť tým, že bol miestom konania výstavy Expo ’58. Táto výstava bola jedinečná tým, že bola prvou po 18 rokoch od skončenia druhej svetovej vojny. Československo patrilo medzi jednu spomedzi 52 zúčastnených krajín a malo možnosť  zviditeľniť sa pred 41 miliónmi návštevníkov. Samozrejme medzi najnavštevovanejšie patrili pavilóny Ruska a USA, no i naša krajina si z Bruselu doviezla mnohé ocenenia. V Galerii hlavního města Prahy a Moravské galerii v Brně ste mohli v mesiacoch máj-september 2008 a november-marec 2009 navštíviť výstavu s názvom Bruselský sen – venovanú práve nášmu účinkovaniu na Expe v roku 1958, ktoré mnohí označujú za prelomové.

Práve kvôli tejto výstave bolo okrem iných stavieb skonštruované i Atomium – molekula železa zväčšená 165 miliárd krát, ktorá má výšku 102 metrov. V jeho 9 atómoch, kde má každá guľa priemer 18 metrov, môžete postupne spoznať detaily Expa ’58 (pri zakúpení vstupenky vám zapožičajú i audio sprievodcu), najesť sa v panoramatickej reštaurácii, pozrieť si dočasné výstavy (momentálne o expedíciách na severný a južný pól), či nechať deti v detskom kútiku. I keď malo Atomium spolu s inými budovami v okolí poslúžiť len ako atrakcia roku 1958, zachovanie tejto kopy ocele a hliníku o váhe 2400 ton bolo veľmi múdre. Dnes totiž tvorí neodmysliteľnú súčasť výzoru Bruselu.

Okrem Atomia nezabudnite na Manneken Pis-a (cikajúceho chlapca s jeho 740 kostýmami), L’Hotel de Ville (mestskú radnicu), domy remesiel, či t’Seerclaes, ktorému sa oplatí pohladiť jeho bronzovú ruku. Toto všetko sa nachádza pri hlavnom námestí Grand-place. Za pozornosť určite stojí i neďaleká Katedrála sv. Michala, budova burzy a nepochybne aj dnešné centrum obchodu, divadla a kultúry – arkáda Galeries Royales St. Hubert, múzeum umenia, majestátnu budovu súdu či Place Royale, Kráľovský palác a jeho záhrady.

Ako som spomínala na začiatku, Brusel je i mestom úradníkov. Keď ste sa sem už dostali, bolo by hriechom nevidieť centrum inštitúcií Európskej únie – sídli tu Európsky parlament, Rada ministrov či Európska komisia, ktoré sú už i našou súčasťou. Vzhľadom na rozsiahlosť tejto témy si ju ponechávam na dobu neurčitú.

Ako ste  mohli vyčítať z tohto príspevku, v Bruseli je určite čo vidieť. Medzi to, čo je od centra vzdialenejšie a tým pádom sme za naše krátke účinkovanie nestihli, patrí Japonská veža, Čínsky letný dom či bojové polia Waterloo.

Toto mesto celkovo nie je príliš preľudnené a nemalo by sa vám stať to, že čakáte hodiny v radoch. Všade sme boli príjemne prekvapení tým, že sme sa nemuseli pri pamiatkach tlačiť s davmi ľudí a cítili sme sa slobodne. Mám len zopár malých, no užitočných rád: trasu miest, kam sa chcete dostať (napr. umiestnenie hotela), si naštudujte dopredu, zakúpte si mapu či turistického sprievodcu, aby ste videli, na čo sa vlastne pozeráte a kde sa čo nachádza. Tiež sa skúste naučiť aspoň zopár francúzskych slovíčok, niekedy to môže pomôcť. Na systém dopravy si treba trošku zvyknúť, ale dá sa to pohodlne vyriešiť mapou metra.

Zarezervujte si lacné letenky do Bruselu.
Ubytovanie v Bruseli si určite vyberiete z ponuky nášho partnera Booking.com.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE