CestopédiaLetecká doprava

Ryanair nekompromisne o príručnej batožine

AKTUALIZÁCIA: Vzhľadom na novinky, ktoré spoločnosť Ryanair zaviedla od 1. decembra 2013, sa tento článok stal v podstate neplatným. Od uvedeného dátumu spoločnosť Ryanair totižto povoľuje cestujúcim vziať si na palubu lietadla okrem štandardnej príručnej batožiny aj 2. kus príručnej batožiny (dámsku kabelku, notebook alebo malú nákupnú tašku z letiska) s maximálnymi rozmermi 35x20x20 cm. Článok na blogu ponechávam kvôli diskusii pod ním. Novinky sú vyznačené priamo v článku.

Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair včera vydala tlačovú správu, v ktorej rázne odmieta akékoľvek výnimky čo do množstva príručnej batožiny, ktoré si môže každý pasažier vziať so sebou na palubu lietadla. Aj naďalej teda platí, že každý cestujúci si môže vziať výlučne 1 kus príručnej batožiny, ktorej hmotnosť nesmie presiahnuť 10 kg. K tomuto vyhláseniu ju zrejme prinútil aj jeden cestujúci, ktorý si chcel na palubu vziať až 5 kusov príručnej batožiny.

Hovorca low cost prepravcu Ryanair, Stephen McNamara, v tlačovej správe informuje, že toto nariadenie platí pre všetkých pasažierov bez výhrady, pričom ako ďalej uvádza, z dôvodu zneužívania tohto nariadenia pasažiermi je spoločnosť Ryanair odteraz nútená vyberať poplatok za každý ďalší kus príručnej batožiny. Stephen McNamara tiež povedal, že tým pasažierom, ktorí nebudú ochotní tento poplatok zaplatiť, nebude umožnené nastúpiť do lietadla.

Spoločnosť Ryanair umožňuje svojim cestujúcim vziať si na palubu bezplatne 1 kus príručnej batožiny, ktorej rozmery nepresahujú 55 x 40 x 20 cm a ktorá neváži viac ako 10 kg. Do tejto batožiny si pasažieri musia zabaliť aj kabelky, notebooky, a pod. Okrem toho si môžete zadarmo vziať 2. kus malej príručnej batožiny (kabelka, notebook, nákupná taška z letiska). Ak vaša hlavná príručná batožina nebude spĺňať maximálne rozmery/hmotnosť, za jej prepravu v batožinovom priestore zaplatíte 50 EUR.

Foto: Letisko M. R. Štefánika

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

189 komentárov

  1. Biba

    Ahojte, chcela by som sa opytat, ze ci to pri kontrole rozmerov mozem tasku aj spucit alebo musi byt len v tom povodnom tvare ako stoji sama diky

    • Mike

      Biba, ja by som povedal tak, že taška sa má v prípade kontroly zmestiť do tej ich mierky…keď ju tam natlačíš a zmestí sa, nemali by mať dôvod robiť ti problémy…s tvrdším kufrom by to bol problém, ale výhoda tašky je jej flexibilita (v prípade, že ju nemáš narvanú na prasknutie :-).

  2. Barbora

    Dobrý deň, plánujeme s kamarátkami letieť do Londýna na tri mesiace, bude to náš prvý let. Do príručnej batožiny sa pravdepodobne nezbalím na takú dlhú dobu, ako je potom tá zapísaná batožina? cena a hmotnosť? lebo sa v tom neviem akosi vyznať :) a do nej si už môžem dať ľubovoľné množstvo tekutín? už nemusia byť v 100 ml fľaškách? ďakujem veľmi pekne za odpoveď. pekný deň :)

  3. Kristina

    Dobry den,letim s Ryanair do Londyna a mam 20 kg zapisanu batozinu.Viete mi prosim napisat rozmery kufra na tuto batozinu,aby tam nebol potom problem,alebo staci,ze sa zmestim do tych 20 kg?Dakujem za odpoved!

    • Mike

      No štandardná je 15 kg zapísaná batožina. 20 kg je za vyšší poplatok. Ak si si priplatila Kristína za ťažší kufor, potom stačí, ak sa vmestíš do tých 20 kg.

  4. kanar

    áno, ako tu poniektorí píšete, v blave sme to vôbec nemuseli pchať do tej kovovej ošťary…som zvedavá ako to bude v birminghame, síce neprekračujem limit ale predsa len kopec ľudí tam čaká v rade a keby mal každý vkladať kufre do toho tak by sa aj posunul let…v east midlands to taktiež nekontrolovali..určite to závisí od pracovníka ktorý tam stojí, ak narazíte na nejakého debka, máte smolu..dokonca v blave predomnou stála taká rodinka, každý z nich mal kufrisko, stredných rozmerov, že by to ani zázrakom nenapchali…a prešli si….no dajte si pozor, v lietadle kufor musíte vlastnými silami vyložiť do police nad sedadlami, túto informáciu dostala moja známa od letušky na palube, kedˇs tým mala problém.

    • Mike

      Presne tak kanar, túto praktiku zavádza čoraz viac spoločností…teda hlavne low cost…

  5. Xplod

    My sme leteli v júli s Ryanairom z Bratislavy do Londýna. Také šaškovanie s príručnou batožinou sme ešte nikde nezažili. Rozmery kufríka 50x35x20, spodná časť 23cm a už bol problém. U inýnch spoločností by ste nemali žiadne problémy, pritom Boenig nevyrába pre Ryanair lietadlá s menším úložným priestorom. Im ide len o vyberanie poplatkov. Príručné batožiny začínajú kontrolovať, keď už nastupujete do lietadla. Keď kúpite niečo v Duty free predajni, aj tie veci musíte vopchať do tej jednej batožiny. Potom ešte môžu hodiť kufor na váhu… Ak sa nezmestí Váš kufor do ich zmenšenej klietky, platíte, za nadváhu kufra platíte, ak nemáte vytlačený Boarding pass platíte. Ale v Bratislave na mamičku s detským kočíkom, ktorá platila za prioritné vybavenie, sa vykašlali! Keď sme leteli späť z Londýna minimálne dve hodiny pred odletom sme boli na letisku. Vela ludí, málo zamestnancov, a niektorí nechceli zaplatiť poplatky, a cca 10 minút pred odletom sme nastúpili do plného lietadla. Jedno miesto vpredu, druhé vzadu, a odlet. Naposledy!

    • Mike

      Ďakujem Xplod že si sa podelil so skúsenosťou…žiadny extrém nie je dobrý a Ryanair je bohužial extrémna letecká spoločnosť…

      • Darina

        Tak my sme leteli prvý a posledný raz s touto otrasnou spoločnosťou, ktorá nie je schopná vám ani časopis na čítanie požičať a 40 Libier, ktoré sme zaplatili za igelitku navyše odutému ksichtu jednej z ich nechutných letušiek, ďakujem. Prekvapuje ma, že napriek tomu, že sedadlá v lietadle sú nepohodlné, s malým priestorom na nohy, nepolohovateľné, majú extrémne prísne požiadavky na batožinu, vysoke doplatky za všetko, nekompromisný prístup a ani len vodu vám v lietadle zadarmo nedajú, miestenku sa zarezervovať tiež nedalo a ľudia sa tam trhajú a tlačia o „dobré“ sedadlá ako hyeny, tak majú prekvapivo plno zákazníkov. Preto neviem, či ľudia za vidinou lacných letov (myslím, že až tak lacný nie sú, ceny sú porovnateľné so spoločnosťami na úrovni lietajúcimi zo Swechatu, kde vám dokonca aj dopravu zdarma na Swechat pridajú k letenke) sú ochotní podstupovať takéto „buzerovanie“ alebo proste my národ slovenský stále nie sme zvyknutí si žiadať to, čo si za svoje peniaze zaslúžime, a to minimálne jednanie a prístup na ako takej úrovni.
        Blbé reakcie na tento komentár ma nezaujímajú, každý nech lieta s tým, ktorý mu vyhovuje, ale Ryanair je jednoznačne „zážitok“ na celý život :-)))

      • Mike

        Ďakujem Darina za opísanie vašej skúsenosti so spoločnosťou Ryanair…každý má samozrejme inú skúsenosť, moja bola až na možno 2 prípady iba pozitívna (lietal som s nimi v roku 2008 takmer každý víkend). Vtedy ale ešte neboli takí striktní ohľadom príručnej batožiny, online check in nebol povinný pre všetkých a tí, čo ho využili (ako ja) dostali bezplatný Priority Check In…možno keby som s nimi letel teraz, mal by som iný názor…:)

  6. veronika

    Ahoj, chcem sa opýtať, v sobotu letíme smer Bratislava- Londýn- Malaga a nikde neviem zohnať kufor s tými blbými predpísanými rozmermi, mám len cestovnú tašku s rozmermi 50x35x25, pričom 50 cm je šírka, bol by to problém?nechcem tam už šaškovať a doplácať, ďakujem

    • Mike

      Podľa mňa by si nemala mať problém…taška sa hlavne dá všelijako šikovne stlačiť ak treba, čo s kufrom nespravíš…:)

  7. jaro

    Dobry den,rozmery mojej prirucnej batoziny su 50x36x25.bude vadit tych 5cm hrubky pri kontrole?

    • Mike

      No môžu vadiť ak ťa vyzvú, aby si tú batožinu vložil do ich kovovej mierky. Ale to sa nestáva príliš často, takže by som to asi riskol…

  8. Stanley

    Dobry den, letim v septembri ryanairom na Malorcu a naspat. Chcem si do lietadla zobrat ruksak, ktory je v limite co sa sirky a vysky tyka. Len hrubka je flexibilna a otazna. Mam ho radsej natiahnut len ako „sliz“ tak aby nepresiahoval tych 20cm alebo staci ak ukazem ze sa narve do tej ich formy :) – mam na mysli ze sa sirsi spodok v tej ich fomre splosti, teda za predpokladu ze ho nebudem mat narvaty az tak ze sa nebude dat „formovat“ (ruksak ma vlastne pevnu len zadnu cast – neda sa stiahnut co sa vysky (45) a sirky (38) tyka, len hlbka sa da regulovat podla naplnenia). Za odpoved vopred dakujem. P.S. > za dalsiu batozinu sa povazuje aj ladvinka ?

    • Mike

      Ahoj Stanley, ten ruksak si kľudne zober…keď hovoríš, že je relatívne flexibilný, tak podľa mňa v pohode. Čo sa týka tej ladvinky, bohužiaľ sa môže stať, že ti kvôli nej budú robiť problémy…

  9. Nikola

    Dobry den,V septembri letim ryanairom,beriem si iba prirucnu batozinu.Doma mam kufrik s rozmermi 56 dlzka 20 hrubka a 39 sirka..ono by to skoro presne vyhovovalo az na tu vysku.Tak sa chcem spytat ci ten jeden centimeter na vysku moze byt problem.Za odpoved dakujem:)

  10. Michal

    Dobrý deň.. rozmery príručnej batožiny sú 55x40x20 len neviem čo je výška atď..:D Našiel som kufrík s rozmermi 32x18x42.. Myslíte že keby to nejako pootáčam tak sa mi to do toho stojana zmestí..??

    • Mike

      Michal, predpokladám, že tvoj kufrík je 42 cm vysoký, 32 cm široký a 18 cm hlboký…si úplne v pohode…;)

      • Ján

        Takže tie rozmery proklamované Ryanairom sú 55x40x20
        55 je výška? 40 je šírka? a 20 hrúbka?

        Ďakujem

      • Mike

        Presne tak ako píšeš Ján…

    • nickdomi

      mozno by bolo vhodne poziadat ryanair aby toto dajako doplnil lebo mam dojem ze ludia zbytcoen stresuju ked citaju tie rozmery a zacnu premyslat ktore je vyska hrubka dlzka a podobne… proste napisat daoc v zmysle ze su to maximalne velkosti troch rozmerov a je jedno ktory je ktory kedze kazdy kufor sa da rozne otocit.

      • Mike

        To je dosť trefná poznámka…ďakujem nickdomi…;)

  11. martina

    dobry den letim do brtislavy s ryanair s mojim 3mecacnym syncekom chcela by som vediet kolko mieka je povolene do lietadla dakujem

    • Mike

      Martina, do lietadla si môžeš kľudne vziať toľko mlieka, koľko počas letu budeš potrebovať. Nevzťahuje sa na to obmedzenie 100 ml, ktoré platí pre tekutiny.

  12. Daniela

    ahoj,
    chcela by som sa opýtať či sa môže v batožine prevážať kaser (sprej, ktory sa strieka do oci pri sebaobrane) a vyberaci (nočný) strojcek na zuby?? V ktorej batozine je najlepsie prevazat tieto veci??? Poprosim o skoru odpoved.
    Dakujem :-)

    • Mike

      Daniela, kasér v príručnej batožine určite nie, je na zozname zakázaných predmetov (koreninový sprej, slzotvorný sprej, slzný plyn). V zapísanej batožine by nemal robiť problémy. Čo sa týka toho strojčeka na zuby, ten by som si kľudne vzal aj do príručnej batožiny.

  13. Mike

    Zuzka, jasné že mu môžeš vziať jedlo, ale priprav sa, že budeš musieť pri bezpečnostnej kontrole zo všetkého ochutnať…:) Trošku cirkus, ale je to tak…my máme doma skororočného chaloša, a teda neviem, či by sme s ním išli na 5-hodinový let…neviem si predstaviť, ako by sme ho tam krotili…:D Ale ono to asi všetko závisí od toho, aký máš doma poklad…:D Šťastný let prajem…

    Lucia, príručnú batožinu chápeš správne, zapísaná batožina je tá, ktorú ti odvezú v kufri lietadla…v Ryanairi sa za ňu platí, a to dosť veľa…bližšie info nájdeš v našom článku:

    https://www.cestujemeposvete.sk/2009/06/zapisana-batozina-do-lietadla/

  14. Lucia

    Dobry den, ja letim druhykrat v zivote a chcem sa spytat na jednu vec, lebo uz mam v tom riadny chaos….

    letime s Ryanair z Bratislavy na Kanarske ostrovy…zapisana batozina je vlastne co??? jedna je prirucna, ktora musi mat tie stanovene rozmery a ktoru si mozemn zobrat so sebou do lietadla…ale co je zapisana batozina_?…dalsi kufor, ktory mozem mat? ake musi mat rozmery? a co v nom mozem mat?….dakujeeeeem

  15. Zuzka

    V piatok letime cez Ryanair na Kanarske ostrovy s 9 mes. babatkom. Chcem sa opytat, ci mu mozem zobrat do prirucnej batoziny nejaku vyzivu a pribinacika (detsky jogurt) kedze let trva 5 hodin

  16. mijo

    tasticka okolo pasa prejde ,ked cestujem len s prirucnou batozinou,mam tam doklady a tak

  17. Nika

    Chcela by som sa opytat, ze co znamena ked sa mi objavilo na internete pri kupe letenky cez ryanair poplatok za delay/cancel levy? prekladala som si to a delay je nieco ako oneskorenie/omeskanie.. neviete poradit co to znamena a hlavne predstavuje? dakujem :)

    • Mike

      Hehe, to je teraz novinka od Ryanairu. Európsky parlament a rada nakázali leteckým spoločnostiam, aby odškodňovali cestujúcich v prípade meškania letov. Ryanair to poriešil tak, že zaviedol nový poplatok vo výške 2 €, ktorým zaťaží každého cestujúceho…vyzbierané peniaze by mali pokryť prípadné odškodnenia v prípade meškania…

      Ryanair tvrdí, že minulý rok ho omeškania stáli vyše 100 miliónov eur…možno by mali prestať meškať…:D

  18. Andrea

    Ano, letim tromi samostatnymi letmi cize to znamena ze pri kazdom check-ine musim zaplatit za kufor 30 eur? dakujem:)

    • Mike

      No obávam sa Andrea že áno…:( Nevyjde to lepšie nejakou klasickou leteckou spoločnosťou? :)

  19. Andrea

    Ja by som sa chcela opytat ze ked idem na dovolenku a cestujem trikrat lietadlom tak musim platit trikrat 30 eur za zapisanu batozinu?? alebo len raz to staci. Lebo ma napadlo ze do prirucnej tasky si nemozem zobrat ziadnu kozmetiku…neviem mam v tom zmatok uz…

    • Mike

      Andrea, skús napísať niečo bližšie o tvojej ceste, či letíš tromi samostatnými letmi Ryanair alebo ako…kozmetiku si do príručnej batožiny vziať môžeš, ale musia to byť malé fľaštičky do 100 ml…v DMke majú celý rad takejto cestovnej kozmetiky…;)

  20. Adam

    Zdravím, rád by som sa spýtal ohľadom tej príručnej batožiny, letím o pár dní do Španielska s Ryanair a beriem si menšiu športovú tašku s rozmermi 53x30x28 a trocha mám obavy čo sa tých rozmerov týka, nerád by som mal s tým problémy na letisku, myslíte si, že budú problémy s tými rozmermi ?

    • Mike

      Zdravím Adam, jeden z rozmerov tvojej tašky síce je o niečo väčší, ale zase taška ja „flexibilnejšia“ ako kufor, takže by si podľa mňa nemal mať problém. Dôležité je, aby sa ti zmestila v lietadle do odkladacieho priestoru, čo by v tvojom prípade malo byť v pohode…

  21. ola

    viete mi poradit ako je to s malou tastickou okolo pasa,ta moze ist s prirucnou batozinou alebo nie,ked nemoze zena zobrat kabelku,tak aspon tasticku okolo pasa

  22. Mike

    Zuzana, ak tých liekov beriete viac, zobral by som si potvrdenie od lekára a jeho preklad. Úradne overené ale nemusí byť…stačí, ak bude preložené do angličtiny.

  23. zuzana

    zaciatkom marca letim s Ryaniar do Londyna spolu so sestrou, berieme si len prirucnu batozinu. No potrebujem vediet ci bude problem s liekami, ktore nutne musime brat so sebou. Su to lieky, ktore mi obidve musime pravidelene brat kazdy den – treba na to dake potvrdenie od lekara -. ak moja sestra je lekar? ak ano, treba ho aj v anglictine, a ak ano – ci musi byt uradne overene, prelozene. Dik

  24. majo

    letel som s ryanair z BA do Milana a spet. v BA absolutne ziadna kontrola velkosti a vahy batoziny. spet uz kontrolovali vahu ale kto mal do 11kg bez problemov pustili. sranda na tom bola ze to vazili na stojanoch kde mali vlastne velkost toho ramu a tam sa mala zmestit batozina ale nikomu tam nevosla ale to neriesili. zaujimala ich len vaha nie rozmer.

  25. Boro

    Dobrý deň, o 2 dni letím z Bratislavy do Londýna a akurát som zistil ,že moja batožina presahuje limity cca o 3 cm na dĺžku . Myslíte ,že sa mám pripraviť na hádanie a tlačenie tašky do toho Boxu ? Lebo naposledy keď som letel z Bratislavy na Ibizu nebol ohladom tohoto žiadny problém.

    Dakujem za odpoveď

  26. Mike

    Tom, viacero foťákov by nemal byť problém, pokiaľ tvoja príručná batožina spĺňa predpísané rozmery/hmotnosť…

  27. Tom

    Ahoj, nevie dakdo ci v prirucnej batozine mozem mat viac fotoaparatov? Som fotograf a mam 3xfotak 2xblesk a 2xobjektiv plus este baterie atd. Niekde som sa docital ze v prirucnej nieje problem s jednym fotakom.. totiz nerad by som balil tie veci do kufra kedze technika nestala male peniaze a vieme ako narabaju s kufrom na letisku :) dakujem

  28. Domi

    Ahoj ja by som sa rada opytala na to ci je mozne si aj zakupit specialne flasticky na prepravu tekutin.
    Dakujem

    • Mike

      Špeciálne fľaštičky na prepravu tekutín asi nie, ale viem, že v DMkách majú špeciálne cestovné „vydania“ bežnej kozmetiky…

  29. milena

    julia ,ja som presne takto dopadla v budapesti s wizzairom…spred vstupom do lietadla som mala presne takýto problem…nikam som neletela vypýtala som si batožinu a s dlhým nosom som odysla domov a do cilela som letela o 2 dni s inou spoločnostou….nič príjemné

  30. ali

    Chcela by som sa opytat,kolko a ake tekutiny si mozem vziat do prirucnej batoziny? je povoleny napr. parfem,ale sampon? alebo napr nejake jedlo…neviete mi poradit kde by som nasla nejaky zooznam zakazanych resp.povolenych veci v prirucnej batozine

  31. alena

    v decembri som letela z Kanarskych ostrovov – Lanzarote do Brusselu a mala som problem s prirucnou batozinou, aj napriek tomu, ze som ju vpratala do toho ich „frameworku“ bola o par cm vacsia, tak ju kamos zdvihol zo zeme, trosku ju stlacil a v pohodicke ju tam vopchal az uplne na samy spodok…To sa vsak nepacilo takmer o 2 hlavy nizsej Spanielke, ktora tam kazdemu tvrdila, ze batozinu nesmieme dovnutra tlacit, ale musi sa pohybovat v tej klietke volne dnu a zase von. Musela som tak zaplatit 35 Eur a batozina sla do podpalubia…Buduci tyzden letim zase, ale najmensia batozina od Samsonite ma hrubku 21 cm a tu prave nemali :( mam si kupit tu sirsiu s 23 cm?? mal uz niekto podobny problem s natlacenim batoziny???

    • peto

      Presne aj mna toto prekvapuje. Ryanair ma naschval rozmery, ktore su mensie ako bezne tasky urcene ako cabin luggage. Ked si clovek pozrie ine nizkonkladovky, ktore nie su take sockarske ako Ryanair tak zisit ze maju napr EasyJet 56 x 45 x 25 cm (včetně koleček a kapes).

      Taska co sa zmesti do stojana Ryanair neexistuje kazdy clovek to tam pcha hlava nehlava aby sa usetril pokute.

      Mna naposledy skasli na letisku v Londyne, nestihal som bezal som od vlaku az po gate tam ma chytil daky debo ze prevazi batozinu a mal som o pol kila naviac tak som v zufalstve zaplatil cash a utekal dalej. Uz Ryanairom nechcem nikdy letiet je to otrasny soc.

  32. Mike

    Neboj sa tinka, už podľa toho čo píšeš („ryanair gift vouchers“) ide o reklamu Ryanair…je to pochopiteľné, že využívajú každú možnú plochu na reklamu svojich služieb…ide o štandardnú súčasť ich palubných vstupeniek!

    Nožničky oddeľujú časť, ktorú ti odtrhnú priamo pri vstupe do lietadla…

  33. tinka

    ja by som sa chcelaspyat ci vadi ze mi na palubny listok vytlacilo aj daku reklamu. ked som volala s takym panom s agentury povedal ze to vadi a preto mi na mejl poslal on checkin ktory mi spravil tak aj som si to vytlacila a le aj na tom je reklama .daky zlty darcek a je tam napisane ryanair gift youchers….a pod tym su take pasiky a nakreslene noznicky.tak nevem ci to si vystrihnu odtial ablebo co. nechcem platit na letisku za chcekin kedze som si ho uz robila.

  34. eva

    zdravim chcela by som vediet ako to je z prirucnou batozinou.myslela som si ze tam moze byt len oblecenie ale som sa dopocula ze aj jedlo tak by som chcela vediet ci je napriklad povolene cesto myslim ty normalne kysnute cesto????a ci mozem mat kavu granulovanu, a cukriku plnene dakujem vopred

  35. Mike

    Rado, na palubu si môžeš vziať lieky, ktoré potrebuješ počas letu. Nemyslím si ale, že by ti lieky vyhadzovali. Alkohol si do príručnej batožiny môžeš vziať iba ak nemá viac ako 100 ml. Samozrejme fľašu, ktorú si kúpiš na letisku za bezpečnostnou kontrolou, ti do lietadla pustia.

  36. rado

    zdravim chcel by som vediet ci je mozne do prirucnej batoziny zobrat lieky ak ano tak v akom mnozstve a takisto aj alkohol prosim surne letim v sobotu z krakowa do britanie

  37. SULFUR

    Dňa 15.10.2010 sme leteli z Bristolu do Bratislavy spoločnosťou RYANAIR. Mám kufre MEMBER’S – TR-0051/3-50 ABS, ktoré sú podľa priloženej deklarácie výrobcu HAND LUGGAGE APPROVED. Ibaže čierna za-je-ba-ná huba niekde od Pakistanu (tých húb je mimochodom v Británii čím ďalej tým neúnosne viac) nám urobila problém a musel som zacvakať za každý po 35 £. Kufre majú rozmer 50 x 35 x 25 takže ich za-je-ba-nú formu som prekročil o 5 cm na hrúbke kufra, v ktorej je umiestnená konštrukcie rukoväte na ťahanie. Pripomínam že ich norma je 55 x 40 x 20. Takže všetky ostatné rozmery má kufor nižšie. Vyjednával som, ale ten skur-ve-nec mi len povie, že mám si to vopchať do formy a ak mi to prejde tak mám ísť. Keby som nemal rodinu zo sebou, tak taký cirkus Humberto ešte nevideli v GB, ibaže som mimoriadne krotil svoj temperament nasratého vychodniara. Btw, chystám sa ešte napísať firme Member´s, že ich kufre (ináč sú cenovo z tých pomastenejších) som si kúpil v dobrej viere, že nebudem mať problém, ale bohužiaľ už druhý let v poradí som problém mal. Ten prvý bol z BA, ale tam to problém nebol ako ste už niektorí písali vyššie. Tak ja len toľko, že kto budete cestovať s Ryanom, tak si dajte pozor na počet a rozmery. Mäkký vak to tých rúr natlačíťe, ale tvrdostenný určite nie. Čav

  38. Mike

    Maťo, oficiálne rozmery sú tie, ktoré uvádzajú na svojej internetovej stránke: 55 x 40 x 20 cm. Zatiaľ som nepočul o tom, že by kvôli pár centimetrom nepustili kufor, nepúšťajú skôr batožiny, ktoré jednoznačne tieto rozmery prekračujú. Ako správne píšeš, najviac to asi kontrolujú na britských letiskách.

  39. Mato

    Na niektore otazky som si uz odpovede nasiel, takze by som mohol moje otazky zhrnut nasledovnou: Vie niekto, ake rozmery prejdu tym ich meracim boxom? Su nimi oficialne uvadzane, alebo je tam este nejaka par centimetrova vola? Alebo maju rozne meracie boxy a neexistuje jednoznacna odpoved na moju otazku :)
    +este by som doplnil otazku, ze na ktorych letiskach to najcastejsie kontroluju, mam pocit, ze najma na tych britskych

  40. Natali

    presne mam ten isty problem ako mato ..v pondelok letim tak dajte niekto vediet prosiim…dakujem

  41. Mato

    Zdravim, chcem sa spytat ohladne rozmerov prirucnej batoziny. Je nutne striktne dodrzat 55x40x20? Akym sposobom a kde/kto tieto rozmery kontroluju? Naposledy som letel v polovici jula 2010 na Malorku a nikto v Bratislave ani Palme rozmery nekontroloval, niektori cestujuci mali na palube omnoho vacsie prirucne batoziny. Kontrolu rozmerov vykonavaju pracovnici bezpecnostnej kontroly alebo az samotni zamestnanci ryanairu pri gateoch? Citam tu info o akychsi boxoch merajucich rozmery prirucnej batoziny, ale nic take som nezaregistroal. A dokonca aj samotny nimi schvaleny Ryanair Samsonite Aspire V83 ma rozmery 56 X 41 X 23, co presahuje nimi uvadzane rozmery.
    Moj nedavno zakupeny kufor ma rozmery cca 60 x 42 x 23, myslite si, ze by som s nim mohol mat problemy ho vziat ako prirucnu batozinu?
    Je stanoveny rozmerovy limit na prirucnu batozinu zo strany letiska/bezpecnostnej kontroly?

  42. kate

    Chcela by som sa uistit ci naozaj nemoze byt problem so zehlickou na vlasy v prirucnej batozine. Patri zehlicka medzi tupe predmety ktore by mohli sposobit zranenie?

    • Mike

      Kate, keď za mnou manželka cestovala do Nemecka, občas si so sebou žehličku na vlasy brala a bez problémov…

  43. Mike

    Tomáš, samozrejme, že ti skontrolujú príručnú batožinu…:) Je to štandardná súčasť bezpečnostnej prehliadky na letisku.

  44. tomas

    chcel by som sa opytat ohladom prirucnej batoziny ci mi ju budu kontrolovat ci jak je to vlastne s nou?

  45. Mike

    Bogdan, myslím, že s holiacim strojčekom by nemal byť problém. Ak by ste mali britvu, tak tú by vám asi vyhodili, ale holiaci strojček je v pohode…;) Povolené sú aj jednorázové žiletky (čo majú mriežku na ostrí).

  46. Bogdan

    Rád by som sa spýtal, či je ako súčasť príručnej batožiny povolený elektrický strojček na strihanie vlasov resp. holenie..? Za odpoveď vopred ďakujem.

  47. Mike

    ZV, v zapísanej batožine môžete mať viac menej čokoľvek. Pokiaľ ide o alkohol, do Británie si ho môžete vziať tuším 2 litre. Čo sa týka tých pampersiek a práškového mlieka, tie môžu byť v príručnej batožine.

    Nárok na batožinu majú tuším až deti od 2 rokov (tie, čo majú vlastnú letenku).

  48. ZV

    Dobry večer

    Chcela by som sa opitat ako je to so zapisanou batožinou.

    Konkretne co je povolene. Napriklad kava v pohare ci sa da a alkohol a kolko.A priručnej batožine či sa može mlieko praškove Nutrilon alebo Pampersky kedže budem cestovat z 8 mesačnym dietatom ci ma narok aj ono na priručnu batožinu.

    Dakujem

  49. BB

    Ja som s nimi letela naposledy v oktobri, zo Stanstedu do Bratislavy. Mala som 30 kg kufor (:D ano, moja chyba) + notebook. Povedali mi ze max hmotnost batoziny je 15kg, takze mam doplatit 120 libier alebo vyhadzat kufor. Tak som si kupila na letisku cestovnu tasku, prehadzala veci, kufor mal uz len 18 kg a zobrali mi ho. Cestovnu tasku som najprv chcela tiez dat ako batozinu, ze doplatim 20 libier, ale sam pracovnik Ryanairu mi povedal ze mam skusit ci sa nezmesti do toho boxu ktory urcuje rozmery prirucnej batoziny a – zmestila sa! Na checkine som ju potom uz neukazovala a rychlo som utekala na security check :P Tak som nic nedoplacala, isla som na security a tam dalsi problem – letenka kupena cez net uvadzala 14 kg prirucnej batoziny, ja som mala 12,5 kg (bez notebooku ktory som potom do tej tasky musela vopchat, lebo bola povolena len jedna) a povedali mi ze ma byt 10 kg a ze na nete moze byt napisane hocico. Ale ja som im povedala, ze som bola uz dva krat na checkine a tam povedali ze je vsetko OK (klamala som), tak ma pustili dalej. Potom som uz len trpla ci ma s tou taskou pustia na palubu a odlahlo mi az ked som uz sedela na sedadle s tou hrozostrasnou taskou pod nohami.
    Co z toho vyplyva? Oni nie su fer, ja nebudem fer. Oni nezarobili, jediny moj vydavok navyse bolo 30 libier za cestovnu tasku = zarobil obchod na letisku. S Ryanairom uz viac nepoletim, lebo neverim ze aj nabuduce by som mala tolko stastia. Radsej drahsia letenka, ale klud a ziaden stres!
    Ryanair je dobry len preto, lebo leti na cas. Nemeska.

    PS: v batozine na palubu som mala dva parfemy a cokoladu, co som si vsimla az doma :D

  50. julia bradova

    3.01.2009 som mala let z bratislavy do bergama, batozina mi odisla pri checkingu a v ruke mi ostala kabelka a notebook. pri kontrole ma nechceli pustit, ze sa zmenili nariadenia – cize…bud necham na letisku notebook, alebo kabelku. viac ako jeden kus udajne uz nie je povoleny…samozrejme nic z toho som sa nemola vzdat…nekompromisne ma nechali na letisku, cize som prisla o let, o peniaze, ktore mi uz nikto nevrati…stazujte sa u raynaira! ocapil sa na mna zamestnanec letiska. tymto chcem vyjadrit maximalnu nespokojnost, lebo nikto sa neracil ma ani v agenture upozornit na zmeny, doteraz som s touto spolocnostou lietala bez problemov 20 krat do roka…keby mam inu moznost, vyberiem si uz inu letecku spolocnost a raynair neodporucim viac nikomu. raynair ma sklamal…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE