Cestujeme po svete

Európske metropoly zavádzajú zákazy

Pri návšteve niektorých z najobľúbenejších európskych metropol si odteraz budeme musieť dávať o niečo väčší pozor. Turistické centrá ako Barcelona, Rím či Benátky totiž v posledných týždňoch zaviedli, alebo aspoň zvažujú zavedenie, viacerých zákazov, porušenie ktorých vás môže vyjsť na niekoľko desiatok až stoviek eur.

Barcelona: Zákaz nákupu u pouličných predajcov

Barcelona (a viaceré ďalšie vyhľadávané európske mestá) sú známe obrovským množstvom pouličných predajcov, v metropole Katalánska známych ako manteros. Postávajú na ulici, pred sebou majú rozprestretú plachtu a na nej povykladaný tovar, väčšinou lacné fejky z Číny. Komunikujú medzi sebou špeciálnymi posunkami a vždy keď sa na ulici objavia policajti, zbalia svoju plachtu a bleskurýchle sa rozpŕchnu do okolitých uličiek.

Po opakujúcich sa sťažnostiach od miestnych obchodníkov však barcelonskej radnici došla trpezlivosť a manteros vyhlásila vojnu. Boj však uchopila z opačnej strany – rozhodla sa pokutovať turistov, ktorých polícia prichytí, ako u týchto pouličných predajcov nakupujú. Turista totiž nebude utekať a pre policajtov je určite ľahšou korisťou…:-) Aby dala svojmu rozhodnutiu patričnú váhu, výšku pokuty nastavila skutočne prísne – protizákonný nákup u manteros vás tak môže vyjsť až na 500 €.

Podobné nariadenie platí aj na španielskom ostrove Malorke, kde vám za nákup u ilegálneho pouličného predajcu hrozí pokuta od 100 do 750 €.

Rím: Zákaz sedenia na Španielskych schodoch

Ak máte fotku z Ríma, ako sedíte na historických Španielskych schodoch, dobre si ju uchovajte, lebo novú takú si už asi nespravíte. Jedine ak pod hrozbou pokuty. Rímski mestskí poslanci totiž začiatkom júna prijali nové nariadenie, ktorým zaviedli prísne pokuty za rôzne formy nevhodného správania, resp. za poškodzovanie mestských pamiatok. Za sedenie na ikonických Španielskych schodoch vedúcich od kostola Trinità dei Monti k Piazza di Spagna vám mestská polícia môže udeliť pokutu od 160 do 400 € (podľa závažnosti priestupku).

Nové nariadenie zaviedlo prísnejšie postihy aj za iné formy neúcty voči mestskému dedičstvu UNESCO. Za kúpanie v historických fontánach hrozí pokuta 160 až 450 €, trest za znečistenie parkov, mestských záhrad či zelených priestranstiev predstavuje 100 až 400 €. Za poškodenie historických, umeleckých a cirkevných pamiatok zaplatíte minimálne 400 €, ilegálny predaj nápojov alebo jedla, bivakovanie alebo nalepovanie nálepiek či plagátov na budovy alebo dopravné značenie vás vyjde na 250 až 400 €.

Benátky: Zákaz obrích výletných lodí

V nadväznosti na viaceré incidenty obrích výletných lodí začali v Benátkach silnieť hlasy volajúce po zákaze ich kotvenia priamo v srdci mesta. Najnovší rozruch spôsobila výletná loď MSC Opera s 2 500 pasažiermi na palube, keď v dôsledku zlyhania motorov stratila kontrolu a pri pristávaní najprv nabúrala do inej, už zakotvenej výletnej lode a následne aj do betónového móla. Incident, pri ktorom sa našťastie zranili iba 4 osoby, odštartoval novú vlnu protestov organizácie No Grandi Navi (Žiadne veľké lode).

Aj keď turizmus predstavuje jeden z hlavných zdrojov príjmov mesta, obyvatelia Benátok sú z turistov zúfalí a v meste voči nim rastie odpor. Miestni obyvatelia sa sťažujú najmä na nekontrolovaný rast cien nájmov, keďže všetky voľné byty sa prenajímajú v rámci služieb ako Airbnb a mnohé rodiny už takto boli nútené svoje rodné mesto opustiť.

Minulý rok už Benátky zakázali kajaky, kanoe, paddleboardy a iné rekreačné plavidlá na Canal Grande, Canal Cannaregio a ďalších väčších vodných cestách v meste. Zákaz sa nevzťahuje na tradičné gondoly a ani na obyvateľov a majiteľov obchodných prevádzok v historickom centre.

Photo by Nil Castellví on Unsplash

Paríž: Zákaz turistických autobusov centre

Čelní predstavitelia francúzskej metropoly sa rozhodli bojovať proti dymiacim turistickým autobusom v centre mesta. Viceprimátor mesta svetiel Emmanuel Grégoire turistom radí, aby podobne „ako všetci ostatní“ volili radšej ekologické formy dopravy, akými sú napríklad chôdza, bicykel či mestská hromadná doprava. Zákaz prichádza po už skoršom vytlačení dieselových áut starších ako 13 rokov z centra mesta.

Minulý rok navštívilo hlavné mesto Francúzska a okolitý región Ile-de-France rekordných 50 miliónov turistov. Viceprimátor Paríža tvrdí, že „mesto musí zabezpečiť kvalitné prostredie pre turistov“ a turistickí sprievodcovia sa tomu musia prispôsobiť napríklad tým, že namiesto autobusových prehliadok mesta pre svojich klientov pripravia cykloprehliadky alebo pešie túry so slúchadlami.

Úvodná fotka: Daniel Corneschi on Unsplash


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com