Cestujeme po sveteVideo

Prázdniny v Ríme…skrátená verzia

Práve sme sa vrátili z parádneho víkendu stráveného vo „večnom“ meste – talianskom Ríme. Keďže v poslednej dobe nemáme vďaka nášmu drobcovi veľa príležitostí na relaxačné víkendy, pred cestou do Ríma sme si stanovili 3 ciele – vidieť aspoň zopár hlavných pamiatok, dvakrát sa dobre najesť a ráno sa dosýtosti vyspať. Keď si náš víkend zrekapitulujem, dovolím si tvrdiť, že sme plán splnili na 120 % :)

Do Ríma sme leteli v piatok z novučičkého bratislavského letiska. Letenky do Ríma sme si kúpili v spoločnosti Ryanair, ktorá tam z Bratislavy lieta trikrát týždenne. Ak by vám nevadil presun na letisko v Budapešti, dá sa odtiaľ zaletieť do Ríma skutočne lacno (už okolo 40 EUR za spiatočnú letenku).

Ryanair v súčasnosti lieta na rímske low cost letisko Ciampino, ktoré je ale paradoxne bližšie, než hlavné Letisko Leonarda da Vinciho vo Fiumicino (len pre informáciu, od 24. septembra bude Ryanair lietať z Bratislavy aj tam). Z letiska Ciampino sa do Ríma (železničná stanica Termini) môžete odviezť hneď niekoľkými autobusovými spoločnosťami (Atral, Cotral, SIT, Terravision, Schiaffini). Lístok si môžete kúpiť buď vopred na internete (Terravision), v príletovej hale alebo priamo v autobuse. My sme si vybrali spoločnosť Atral. Jedna cesta vás vyjde na 3,90 EUR, spiatočný lístok stojí 6,90 EUR. Ku stojiskám autobusov sa dostanete, ak po východe z príletovej haly zabočíte doľava.

Lacné letenky do Ríma si nájdete priamo na našej stránke.
Vďaka partnerstvu s Booking.com vám vieme ponúknuť aj lacné ubytovanie v Ríme.

Najjednoduchší spôsob prepravy po Ríme je pešo alebo metrom, ak sa však chcete dostať do turisticky „odľahlejších“ oblastí, budete musieť použiť autobus. Metro jazdí po 2 trasách, červenej linke A a modrej linke B, pričom väčšina rímskych pamiatok sa nachádza práve na červenej trase. Jedna cesta rímskou MHD (metro, autobusy, električky) stojí 1,50 EUR (lístok platí 100 minút od označenia a môžete s ním prestupovať), za celodenný lístok (platný do 24:00 v deň označenia) zaplatíte 6 EUR.

Náš tip: Ak plánujete intenzívny výlet do Ríma, pouvažujte na zakúpením karty Roma Pass, s ktorou okrem 2 bezplatných vstupov na vybrané pamiatky/múzeá a zľavy na ďalšie vstupy získate aj MHD zadarmo.

Napriek tomu, že sme mali v podstate iba 1 plný deň na prehliadku Ríma, stihli sme toho celkom dosť. Ešte v piatok večer sme sa prešli po Anjelskom moste na námestie Campo de‘ Fiori so sochou astronóma Giordana Bruna a množstvom reštaurácií, zoznámili sa s talianskou kuchyňou v reštaurácii v malej zastrčenej uličke, zastavili sa na známom námestí Piazza Navona, ktoré stojí na mieste antickom Domiciánovom štadióne a večer zakončili chutnaním talianskych vín v malom bare na Via dei Coronari.

Na sobotu sme si naplánovali všetky hlavné atrakcie Ríma: Vatikán s majestátnou Bazilikou sv. Petra (vrátane výstupu na vrch kupoly, na ktorý vedie 551 schodov), Hadriánov Panteón na námestí Piazza della Rotonda, Fontánu di Trevi, jednoznačne najznámejšiu fontánu v Ríme, Španielske schody preslávené filmom Prázdniny v Ríme, ako aj pamiatky v antickej časti Ríma, ako napríklad Koloseum, Forum Romanum, Kapitol alebo Pamätník kráľa Viktora Emanuela II. A čo by sme odporučili tým, čo sa do Ríma ešte len chystajú?

  • Ak chcete vidieť Vatikán, jednodznačne sa doň vydajte čo najskôr. V sobotu tu bolo dosť ľudí, ale nič tragické. Do Baziliky sv. Petra sme sa dostali asi za 5 minút a vo vnútri sa už tých pár tisíc ľudí stratí :)
  • Výstup do kupoly baziliky je zaujímavý, ale lepší výhľad na Rím budete mať zo spomínaného Pamätníka kráľa Viktora Emanuela II (bez nutnosti šliapať po schodoch).
  • Prebyť sa davom pri Fontáne di Trevi sa oplatí už len preto, aká je majestátna.
  • Ak vám začne liezť na nervy neutíchajúca premávka v Ríme, utečte medzi rozvaliny vo Forum Romanum.
  • Ak chcete večerať alebo sa zabávať spolu s Rimanmi, zavítajte do štvrte Trastevere okolo námestia Piazza di Santa Maria in Trastevere (s jedným z najstarších kostolov v Ríme) alebo pozdĺž rieky Tiber.
  • Nebojte sa odbiť dotieravých predajcov ruží, lietajúcich vrtuliek a tancujúcich psíkov so zvončekmi na ušiach…oni sú na to zvyknutí ;)

Zaujímavý fakt: Každý deň vylovia z Fontány di Trevi mince v hodnote viac ako 3000 EUR, ktoré putujú do charitatívnej organizácie Caritas, ktorá za ne sprostredkúva jedlo ľuďom v núdzi.

Stravovanie v Ríme je veľmi príjemný zážitok. Väčšina hotelov, rezidencií a apartmánov vám ponúkne talianske raňajky (často podávané v niektorej z neďalekých kaviarní alebo barov) pozostávajúce z kávy, pomarančového džúsu (fresh) a croissantu. Na obed by sme odporučili fantastické panini v niektorom z množstva pekární (osobne odporúčame tú na ulici Via del Banco di Santo Spirito). Na večeru si vyberte tú reštauráciu, ktorá sa vám najviac páči. Naše kritériá boli letná terasa, väčšinou poloha v bočnej uličke, taliansky hovoriaci hostia a nepremrštené ceny. Taktiež sa nám vyplatilo sledovať odporúčania ľudí cez sociálnu sieť Foursquare, vďaka ktorej sme objavili neskutočnú reštauráciu Carlo Menta v spomínanej štvrti Trastevere.

Nájdite si lacné auto na prenájom v Ríme vďaka Rentalcars.com

Ešte pred odchodom z Ríma sme sa zhodli, že sa sem musíme jednoznačne vrátiť. Pamiatky sme si síce pozreli (aj keď Koloseum a Forum Romanum sme videli iba zvonka), nezostalo nám však dosť času na nakupovanie a vysedávanie na letných terasách kaviarní spojené s pozorovaním neutíchajúcich davov turistov. Rím nás jednoducho očaril…;)

Pozrite si, aký je výhľad z kupoly Baziliky sv. Petra vo Vatikáne:

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Komentáre: 1

  1. Pingback: Európske metropoly zavádzajú zákazy | Cestujeme po svete

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY