CestopédiaCestujeme po svete

Ako brexit ovplyvní cestovanie do Spojeného kráľovstva

Odbitím polnoci v posledný deň minulého roka sa oficiálne zavŕšil brexit, čiže proces vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Brexit ovplyvnil alebo ovplyvní mnohé oblasti života, cestovanie nevynímajúc. Prinášame vám preto informácie, na čo si budete musieť dať pri cestovaní do Spojeného kráľovstva pozor.

Formálnym zavŕšením brexitu dňa 31. decembra 2020 sa skončil režim voľného pohybu osôb medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Aj po 1. januári 2021 sa však pri krátkodobých cestách medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ uplatňuje obojstranný bezvízový režim. Krátkodobé cesty zahŕňajú turistiku, súkromné alebo obchodné návštevy, služobné cesty, krátkodobé študijné pobyty a podobne. Platí, že občania Slovenska (rovnako ako ostatní občania EÚ, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska) môžu naďalej navštevovať Spojené kráľovstvo bez akýchkoľvek víz, za podmienky, že počas pobytu tam nebudú vykonávať žiadnu zárobkovú činnosť. Pri ceste do UK vám teda naďalej stačí iba platný občiansky preukaz (do 1. októbra 2021) alebo platný cestovný pas.

Ak ste do Spojeného kráľovstva pricestovali po 1. januári 2021 a plánujete tam zostať dlhšie ako šesť mesiacov, budete si musieť vybaviť víza. Ak ste do krajiny prišli ešte pred 31. decembrom 2020, nič sa pre vás nemení. Otázka vašich nadobudnutých práv je ošetrená v dohode o vystúpení, ktorá vám zaručuje rovnaké práva ako počas členstva Spojeného kráľovstva v EÚ. V Spojenom kráľovstve teda môžete naďalej žiť, pracovať a študovať ako doteraz. Najneskôr do 30. júna 2021 však musíte požiadať o pobytové povolenie v Spojeným kráľovstvom zriadenej registračnej schéme, tzv. EU Settlement Scheme.

Užitočné a aktuálne informácie o brexite:
Brexit na stránke Gov.uk
Ministerstvo zahraničných vecí SR

Pri ceste do Spojeného kráľovstva by ste mali mať uzatvorené cestovné alebo klasické zdravotné poistenie na celú dĺžku pobytu. Preukázať sa môžete potvrdením o uzatvorení cestovného poistenia alebo európskou zdravotnou kartičkou. Upozorňujeme, že bežné európske zdravotné poistenie vám pokryje iba nevyhnutnú lekársku starostlivosť a ošetrenie.

Ak sa chystáte do Spojeného kráľovstva vlastným autom, musíte mať pri sebe zelenú kartu alebo iné potvrdenie o poistení vášho vozidla, karavanu alebo prívesu. V opačnom prípade môžete dostať pokutu a vaše vozidlo vám môže byť zadržané. Pri šoférovaní v Spojenom kráľovstve vám bude stačiť slovenský vodičský preukaz (nie je potrebný medzinárodný vodičský preukaz).

Ak plánujete do Spojeného kráľovstva vziať aj svojho domáceho miláčika, kontaktujte vášho veterinára a zabezpečte si príslušné dokumenty. Vaše zvieratko musí byť začipované, mať zvierací pas vydaný EÚ alebo úradné veterinárne osvedčenie tretej krajiny, musí byť zaočkované proti besnote a u psov sa môže vyžadovať aj potvrdenie o odčervení.

V článku bola použitá fotka od Viktora Forgacsa (unsplash.com).


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com