CestopédiaLetecká doprava

Ceny leteniek ALL INCLUSIVE

Európsky parlament schválil návrh smernice, ktorá má prinútiť letecké spoločnosti uvádzať ceny leteniek vrátane letiskových poplatkov. Pre konečného spotrebiteľa je to určite dobrá správa, nakoľko ide o ďalší krok k sprehľadneniu procesu rezervácie leteniek. Po schválení Radou EÚ by mala smernica začať platiť v októbri tohto roka. Pozrime sa, ako sa k tejto situácii stavajú nízkonákladové letecké spoločnosti pôsobiace na Slovensku.

Aktualizované 7. augusta 2008: Spoločnosť Ryanair opäť začala zobrazovať ceny leteniek vrátane poplatkov už na druhom kroku rezervačného procesu.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobia dve nízkonákladové letecké spoločnosti – SkyEurope Airlines a Ryanair. Ešte začiatkom júla sa obe spoločnosti ocitli na zozname dánskej spotrebiteľskej agentúry, ktorá ich obvinila zo zavádzania zákazníkov. Na zozname sa objavili aj iné low cost spoločnosti, ktoré však na Slovensku nepôsobia (Air Berlin, Aer Lingus a iné).

Pár dní na to, 7. júla, low cost spoločnosť SkyEurope Airlines oznámila, že s okamžitou platnosťou začína uvádzať iba ceny ALL INCLUSIVE, tzn. vrátane letiskových poplatkov a daní. V praxi to znamená, že hneď v prvom kroku rezervácie sa zobrazujú konečné ceny leteniek. Ďalšie poplatky, ktoré nie sú pri kúpe letenky povinné (napr. poplatok za platbu kreditnou kartou alebo poplatok za batožinu), sa budú i naďalej pripočítavať k cene letenky v ďalšom kroku.

Spoločnosť Ryanair sa zrejme ešte neriadi budúcou smernicou, keďže na prvom kroku rezervácie neuvádza kompletnú cenu letenky. Pri náhodnom výbere letenky Bratislava – Birmingham sa cena 39,98 €, avizovaná v prvom kroku, zvýšila v druhom kroku na 99,93 €. Spoločnosť sa tento nedostatok snaží vysvetliť oznamom v prvom kroku rezervácie: Ľutujeme, ale kvôli problémom spôsobujúcim spomalenie systému nie sme od 25. júna 2008 schopní na tejto stránke zobrazovať cenu letenky vrátane poplatkov. Neviem, nakoľko sa toto vyhlásenie zakladá na pravde, avšak nič sa nemení na tom, že od októbra bude aj spoločnosť Ryanair musieť zobrazovať kompletné ceny leteniek hneď v prvom kroku rezervácie.

Súvisiace informácie:

Autor fotky: Vansh Sharma

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com