Tlačové správyUbytovanieVideo

Slovensko prilákalo v roku 2008 viac turistov ako rok predtým

Podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR sa v roku 2008 zvýšil počet návštevníkov ubytovacích zariadení cestovného ruchu v porovnaní s rokom 2007 o 300 000 osôb. Zahraničných turistov prišlo o 80 000 viac, zatiaľ čo domácich bolo viac o 220 000. V porovnaní s rokom 2007 prespalo na Slovensku viac turistov z Českej republiky, Poľska a Veľkej Británie, počet turistov z Maďarska, Nemecka, Rakúska a Talianska naopak mierne klesol. Priemerný počet prenocovaní sa oproti roku 2007 nezmenil a dosiahol 3,1 noci.

Podľa údajov ŠÚ SR sa v roku 2008 zvýšil počet českých turistov o 64 000, zatiaľ čo poľských turistov prišlo viac o 64 500. Nárast návštevníkov z Veľkej Británie o 5 % zrejme súvisí aj so zriadením zmluvného zahraničného zastúpenia SACR v Londýne. Klesajúci trend zaznamenal počet turistov z Nemecka (pokles o 11 300), Maďarska (menej o 3 600) a Talianska (pokles o 3 500). Počet rakúskych turistov sa znížil o necelé jedno percento.

Napriek správam o prudkom poklese ruských návštevníkov ich počet v roku 2008 dosiahol 25 982, čo v porovnaní s rokom 2007 predstavuje nárast o 14 %. Pokles ruskej klientely sa však môže prejaviť až v štatistikách za rok 2009.

Slovenská agentúra pre cestovný ruch víta rastúci počet ubytovaných hostí, no v súvislosti s poklesom návštevnosti z prioritných krajín (Nemecko, Maďarsko, Rakúsko a iné) ohlasuje prehodnotenie niektorých marketingových stratégií a činnosti jej zahraničných zastúpení.

SACR sa v priebehu roka 2008 podarilo zrealizovať viacero úspešných aktivít, ktorých cieľom bolo stimulovať príjazdový cestovný ruch na jednotlivých zdrojových trhoch. Zúčastnila sa na 39 medzinárodných výstavách cestovného ruchu, zorganizovala 60 infociest pre zahraničných novinárov a touroperátorov a 78 prezentácií v zahraničí. Agentúra si zabezpečila výrobu 167 druhov nových propagačných materiálov, zrealizovala úspešnú mediálnu kampaň na CNN, Eurosporte, maďarskej a českej televízii, prostredníctvom oceneného propagačného spotu Rozprávková krajina. Aktuálne sa vysiela rozhlasová kampaň v maďarských, poľských, ruských a českých rádiách, ktorá láka turistov k výberu Slovenska ako letnej dovolenkovej destinácie.

Zdroj: Aj napriek začínajúcej kríze prišlo na Slovensko v roku 2008 viac turistov ako v roku 2007


CESTUJTE VLAKOM PO EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET