Cestujeme po sveteLetecká doprava

Z Bratislavy letecky do Bulharska, Grécka a na Cyprus

Premiér Igor Matovič na dnešnej tlačovej konferencii oznámil úplné otvorenie hraníc Slovenska s ďalšími 16 krajinami. Otvorenie hraníc by sa malo týkať aj medzinárodnej dopravy vrátane leteckej dopravy. Medzi krajinami, s ktorými budú hranice Slovenska otvorené, sú aj Bulharsko, Grécko a Cyprus, kam majú od júla v pláne prevádzkovať pravidelné lety z Bratislavy low cost prepravcovia Ryanair a Wizz Air.

Od stredy 10. 6. 2020 sa voľný režim na hraniciach rozširuje o 16 ďalších krajín. Okrem Českej republiky, Maďarska a Rakúska tak Slováci môžu bez obmedzení navštíviť aj Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Malta, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island. Všetky tieto krajiny boli označené za bezpečné a povolila sa do nich aj medzinárodná doprava vrátane leteckých spojení. Po návrate z niektorej z týchto krajín nebudete musieť ísť do štátnej ani e-karantény, epidemiológovia však napriek tomu odporúčajú dobrovoľnú izoláciu a dať si urobiť test na koronavírus.

Letecký dopravca Ryanair už skôr avizoval, že od júla plánuje obnoviť približne 40 % letov v rámci svojej siete letov. Ryanair má v pláne spustiť aj lety z Bratislavy. Lety z Bratislavy do bulharského Burgasu a z neho sú v pláne od 4. júla 1x týždenne (každý piatok), čo je ideálne na týždňovú či dvojtýždňovú dovolenku.

Lety do gréckeho mesta Solún (Thessaloniki) plánuje írsky dopravca spustiť z Bratislavy od 6. júla tiež 1x týždenne (každý pondelok) a lety na grécky ostrov Korfu od 7. júla vždy v utorok. Lety do Atén sú v pláne od zimného letového poriadku, teda od konca októbra 2020.

Ryanair má zároveň naplánované lety z bratislavského letiska aj do mesta Pafos na Cypre od 4. júla s frekvenciou 1 x týždenne (každú sobotu). Cyperský dopravca Cyprus Airways, ktorý plánoval práve od dnes, od 9. júna, spustiť pravidelné linky z Bratislavy do cyperského mesta Larnaka (a plánoval aj lety na Rodos a Korfu) z dôvodu koronakrízy svoje plánované lety z Bratislavy tento rok neuskutoční.

Podobne ako v prípade letov do Atén, pravidelné lety Ryanairu z Bratislavy na ostrov Malta sú v pláne od zimného letového poriadku.

Letecký dopravca Wizz Air má z Bratislavy plánované lety do bulharskej Sofie a späť od 15. júna s frekvenciou 3x týždenne (pondelok, streda a piatok) v júni a od júla dokonca 4x týždenne (pondelok, streda, piatok a nedeľa).

Od druhej polovice júna má pravidelné sezónne letecké linky naplánované z Bratislavy aj dopravca Smartwings. Využívajú ich cestovné kancelárie aj individuálni cestovatelia. Počas tohtoročnej letnej sezóny by mali z Letiska M. R. Štefánika smerovať letecké linky na grécke ostrovy Kréta (Heraklion), Rodos, Zakynthos a Korfu, do bulharského Burgasu či Larnaky na Cypre a spiatočne.

Hygienické opatrenia na letiskách

Hygienické opatrenia, ktoré bude potrebné na letiskách dodržiavať po spustení civilných letov, nariaďuje slovenským letiskám hlavný hygienik či Útvar vedúceho hygienika rezortu Ministerstva dopravy a výstavby SR. Letisko M. R. Štefánika sa pripravuje na ich zavedenie po tom, čo bude nariadenie konkretizované. Už teraz je však samozrejmosťou pravidelná dezinfekcia priestorov terminálu letiska, letiskových autobusov, madiel a dotykových plôch. V budove letiska sú umiestnené zariadenia na dezinfekciu rúk a zamestnanci letiska, ktorí prichádzajú do kontaktu s cestujúcimi, nosia osobné ochranné pracovné prostriedky. Vstup do budovy letiska je povolený len s ochranným rúškom na tvári.

Pozrite si video o hygienických opatreniach pred a počas letu od Ryanair:

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com