Cestujeme po svete

Do zahraničia na 24 hodín a iba s formulárom

Uvoľnenie reštrikčných opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu prinieslo osobám s trvalým a prechodným pobytom v Slovenskej republike možnosť vycestovať na 24 hodín do okolitých krajín bez povinnosti po návrate absolvovať štátnu, domácu alebo smart karanténu. Podmienkou je vyplnenie formuláru Ministerstva vnútra.

Ak potrebujete vycestovať do zahraničia, od štvrtka 21. mája 7:00 to bude (čiastočne) možné. V rámci tohto režimu môžete navštíviť Maďarsko, Poľsko, Českú republiku, Rakúsko, Chorvátsko, Slovinsko, Švajčiarsko a Nemecko. Podmienkou bude vyplnený formulár Ministerstva vnútra a návrat do 24 hodín od vycestovania.

Tu však treba podotknúť, že v praxi sa toto uvoľnenie dotkne len veľmi úzkej skupiny ľudí. Viaceré z uvedených krajín totiž majú stále hranice zatvorené alebo požadujú test či zotrvanie v karanténe. Cestovať tak budú môcť iba tí, ktorí pracujú v pohraničí, alebo ktorí už teraz cestovať mohli, no po návrate sa museli podrobiť karanténe. Prehľad aktuálne platných opatrení na hraniciach okolitých krajín nájdete napríklad na tejto stránke.

Formulár nájdete na internetovej stránke Ministerstva vnútra. Formulár je skutočne krátky, vypĺňate v ňom v podstate iba meno a priezvisko, prípadne dátum a použitý hraničný prechod. Presný čas prechodu zrejme vyznačí colník, ktorý vám formulár aj potvrdí pečiatkou a svojím menom.

Polícia upozorňuje, aby ste si pred vycestovaním zistili podmienky vstupu do krajín, kam cestujete. Zároveň naďalej platí zásada, že štátnu hranicu je možné prekročiť len cez otvorený hraničný priechod.

Foto: Polícia SR (FB)


AKCIOVÉ LETENKY NA PELIKÁN.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET