Cestujeme po svete

Dovolenkové maniere miliardárov

Väčšina ľudí cestuje iba párkrát za rok a väčšinou je to kvôli zaslúženému oddychu po náročnom roku v práci. Pri plánovaní dovolenky sa vždy usilujeme o to, aby všetko prebehlo hladko a aby sme sa z nej vrátili spokojní a plní nezabudnuteľných zážitkov. O to isté ide aj členom plánovacieho tímu v Ovation Vacations, cestovateľskej konzultačnej spoločnosti pre mimoriadne bohatých jednotlivcov, aj keď, povedzme si pravdu, požiadavky miliardárov sa od požiadaviek nás – obyčajných smrteľníkov – môžu drasticky líšiť. O to viac, ak ide o ich svadobnú cestu. Brandon Presser z agentúry Bloomberg strávil v tejto „cestovke“ pár týždňov a vo svojom článku priblížil úskalia dovolenkového plánovania pre horných pár desiatok.

Nie je mäso ako mäso

Služobne najmladší zamestnanci agentúry sú už tradične poverovaní úlohou dopraviť klientovi do dovolenkovej destinácie mäso, napríklad od jeho obľúbeného mäsiara zo Spojených štátov. Požadované rezy sa prepravujú v chladiacich kufríkoch, no dovozom mäsa úloha nekončí…častokrát je v hoteli potrebné dohliadnuť, aby kuchári mäso pripravili presne podľa želania klienta. Jeden z nich dokonca agentúre dodal vzorkovník farieb, v ktorom bolo presne vyznačené, akú farbu má mať jeho steak pripravený medium-rare.

Photo by Lukas Budimaier on Unsplash

Photo by Lukas Budimaier on Unsplash

Pri mäse samozrejme požiadavky bohatých klientov nekončia. Nemenovaná hviezda populárnej hudby požadovala čerstvo odtrhnuté dračie ovocie, aby si každé ráno mohla vychutnať svoje „pink drink“ smoothie…na Islande. Vzhľadom na prísne pravidlá dovozu exotického ovocia do krajiny museli zamestnanci agentúry počas niekoľkých týždňov pred príchodom náročnej celebrity do krajiny doviezť množstvo „testovacieho“ ovocia, aby od colného úradu nakoniec získali súhlas.

Keď je potrebné povolať stavebnú čatu…

Požiadavky ultra-bohatých klientov sú niekedy natoľko uletené, že do rezortu je potrebné povolať stavebnú čatu. Známa televízna herečka napríklad žiadala zdvihnúť žulové umývadlo vo svojej hotelovej kúpeľni o približne 18 cm, aby sa pri umývaní tváre nemusela priveľmi zohýbať. Účet za splnenie tejto požiadavky? 40 000 dolárov. Iný afluentný manžel zasa neváhal zaplatiť 80 000 dolárov za inštaláciu kobercov do celej 60-metrovej rodinnej jachty, aby v nej jeho milovaná manželka mohla chodiť v ihličkách a nie – preboha – bosá.

Photo by nikldn on Unsplash

Photo by nikldn on Unsplash

Tím z agentúry Ovation Vacations riešil aj náročnú operáciu na jednom z karibských ostrovov, ktorým sa tesne pred vysnívanou dovolenkou istého bohatého páru prehnala tropická búrka a doslova odplavila pláž pred ich vyhliadnutým prezidentským apartmánom. Riešenie? Za slabých 50 000 dolárov objednali flotilu nákladiakov, ktoré na zničenú pláž opäť navozili piesok z inej časti ostrova.

Hlavne, aby cestovatelia nemeškali

Prominentní klienti sa môžu vždy spoľahnúť na nepretržitú dostupnosť zamestnancov agentúry, ktorí sú 24/7 pripravení vyriešiť akýkoľvek problém. Tak tomu bolo aj v prípade zámožnej dvojice, ktorá pri ceste na letisko v Paríži uviazla v dopravnej zápche. Agentúra za nimi okamžite vyslala 4 motorky (dve pre cestovateľov a dve pre batožinu), ktorá s nimi prekľučkovala kolónou a včas ich dopravila na letisko.

Niekedy sú potrební aj ďalší asistenti

Nie je nič nezvyčajné, ak bohatí klienti cestujú spolu so svojimi oddanými pomocníkmi, a to aj na svadobnú cestu. Vychytený pár tak cestoval spolu s osobným strážcom, ktorý odháňal paparazzov, iní si so sebou berú svoje upratovačky, maskérky, trénerov alebo osobných kuchárov. Jeden pár dokonca neváhal zaplatiť 2 250 dolárov denne za ubytovanie troch nemeckých zdravotníkov, ktorí im proti opici zo šampanského intravenózne podávali prípravky s vysokým obsahom vitamínu B-12.

Photo by Tommaso Nervegna on Unsplash

Photo by Tommaso Nervegna on Unsplash

Inokedy zasa spoločníci na cestách ani nie sú ľudia. Samostatné izby, masáže, prípadne gurmánske jedlá pre psov a mačky sa už pomaly stali štandardom v luxusnom hotelovom segmente. Zamestnanci Ovation Vacations však pravidelne zabezpečujú aj napríklad prepravu sokolov. Spoločnosti Emirates a Etihad vám takýchto pasažierov prepravia aj bez doprovodu, musíte však pre nich objednať First Class suity, ktorej cena sa pohybuje okolo 20 000 dolárov.

Ak by ste uletených požiadaviek nemali dosť:

  • noc v paláci Versailles pre mladomanželov, ktorí chceli svoju prvú spoločnú noc stráviť v posteli kráľa Ľudovíta XIV.
  • osobné stretnutie s Vladimírom Putinom
  • zosobášenie svadobčanov rôzneho vierovyznania priamo pápežom
  • zabezpečenie vody z Fiji počas celého pobytu klientky na Seychelských ostrovoch
  • sušiče vlasov značky Elchim v každom hoteli na dovolenke (vrátane tých v ďalekom Laose a na Srí Lanke)
Photo by Syd Sujuaan on Unsplash

Photo by Syd Sujuaan on Unsplash

Minimálna hodnota svadobnej cesty organizovanej agentúrou Ovation Vacations predstavuje 20 000 dolárov, i keď reálne ceny výletov sa často vyšplhajú oveľa vyššie, najmä ak zahŕňajú lety súkromnými lietadlami. Za jednu noc v hoteli klienti priemerne platia 1 950 dolárov a ich cesty trvajú 2,78 týždňa (väčšina z nich počas cesty pracuje). Medzi najdrahšie zorganizované cesty patrí mesačná plavba súkromnou jachtou okolo Afriky a na Maldivy pre istého miliardára s manželkou v hodnote 1 850 000 dolárov alebo 45-dňová cesta po Oceánii, juhovýchodnej Ázii a Stredomorí pre členov nemenovanej kráľovskej rodiny v cene 1 625 900 dolárov. Za zmienku tiež stojí 10-dňová dovolenka na Sardínii, pri ktorej iba ubytovanie vyšlo na 250 000 dolárov.

Náročná práca plánovačov však nikdy nezostane nepovšimnutá. Prominentní klienti ich „výkony“ v minulosti ocenili luxusnými produktmi značky Bottega Veneta, manžetovými gombíkmi francúzskej módnej spoločnosti Hermès, krabicami exkluzívnych toskánskych vín a šekmi vypísanými na 100 000 dolárov a viac.

Úvodná foto: Sweet Ice Cream Photography (Unsplash)


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET