Letecká doprava

Ryanair mení pravidlá týkajúce sa batožiny

S účinnosťou od 1. novembra 201715. januára 2018 mení írska letecká spoločnosť Ryanair pravidlá týkajúce sa prepravy príručnej a zapísanej batožiny. K tomuto kroku pristupuje kvôli problémom s obrovským množstvom príručnej batožiny, ktorú si jej pasažieri nosia na palubu a následným meškaniam, keď príručnú batožinu, ktorá sa nezmestí do odkladacích priestorov, musí pozemný personál umiestňovať do nákladného priestoru lietadiel.

Aktualizácia: Článok obsahuje nové ceny služieb platné od 1. 1. 2019.

Od 1. novembra 201715. januára 2018 low cost prepravca Ryanair zavedie nasledujúce zmeny týkajúce sa príručnej a zapísanej batožiny:

  • povolená hmotnosť zapísanej batožiny sa zjednotí na 20 kg (15 kg batožina sa teda zruší – platí od 6. 9. 2017)
  • štandardný poplatok za 20 kg zapísanú batožinu sa zníži z 35 € na 25 € (platí od 6. 9. 2017)
  • 2 ks príručnej batožiny (väčšiu a menšiu) si budú môcť na palubu vziať iba pasažieri so službou Priority Boarding (vrátane Plus, Flexi Plus a Family Plus) – ostatní si budú môcť na palubu vziať iba menšiu príručnú batožinu (35 x 20 x 20 cm, t.j. kabelku, počítač, atď.) a väčšiu príručnú batožinu budú musieť pri nástupnej bráne odovzdať na bezplatnú prepravu v batožinovom priestore lietadla

Už v polovici augusta spoločnosť Ryanair poslala tlačovú správu, v ktorej vyzýva pasažierov, aby dodržiavali pravidlá prepravy príručnej batožiny a nesnažili sa na palubu priniesť viac alebo väčšiu príručnú batožinu, než je povolené. Spoločnosť zároveň pohrozila, že ak nepríde k náprave, bude musieť prehodnotiť svoje pravidlá. Prekladanie príručnej batožiny do nákladného priestoru lietadla a časté „hádky“ s cestujúcimi ohľadom rozmerov ich príručnej batožiny totižto spôsobujú meškanie, čo low cost prepravcom ako Ryanair spôsobuje nemalé problémy a straty.

Vzhľadom na typický profil cestujúceho spoločnosti Ryanair je zrejmé, že preprava príručnej batožiny môže spoločnosti spôsobovať problémy. Odkladacie priestory v lietadle sú limitované a zmestí sa do nich maximálne 90 kusov batožiny. V prípade nedostatku miesta spoločnosť prepravuje príručnú batožinu zadarmo v batožinovom priestore, čo ale nie je pre cestujúcich veľmi pohodlné. Ponovom sa to však stane štandardom a pokiaľ si cestujúci nepriplatí za službu Priority Boarding (6 – 10 € za let), bude si musieť na túto novú situáciu zvyknúť alebo sa rovno pri rezervácii letenky rozhodnúť, že si kufor podá ako zapísanú batožinu.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Komentáre: 1

  1. Pingback: Príručná batožina v lietadle | | Cestujeme po svete

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE