CestopédiaLetecká doprava

RYANAIR: Služba Online Check-in (návod)

Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair, podobne ako ostatné letecké spoločnosti, využíva pri registrácii (check-in) na svoje lety výlučne online systém. Tento článok, ktorý sme pôvodne napísali ešte na začiatku roka 2008, sme teraz (október 2022) kompletne „prekopali“, aby čo najvernejšie opisoval priebeh celej internetovej registrácie na let.

Pomocou služby Online Check-in sa môžete „zacheckovať“ (po slovensky sa to volá registrácia) na váš let. Zaregistrovať sa môžete kedykoľvek od 24 hodín (48 hodín ak ste si letenky kúpili pred 28. januárom 2021, resp. 60 dní, ak si pri rezervácii zakúpite sedadlo) do 2 hodín pred oficiálnym plánovaným časom vášho odletu. Celá procedúra je jednoduchá a trvá veľmi krátko, potrebujete k nej však základnú znalosť angličtiny. Pre registráciou si pripravte kód rezervácie (Reservation Number) a jeden z oficiálnych dokladov (cestovný pas alebo občiansky preukaz).

Ryanair Online Check-In - krok 1 (identifikácia letu)

Ryanair Online Check-In – krok 1 (identifikácia letu)

Služba Online Check-in je dostupná z hlavného menu na internetovej stránke spoločnosti Ryanair. V hlavnom hornom menu kliknite na My Bookings, kde sa môžete buď prihlásiť (ak ste si v minulosti vytvorili účet myRyanair) alebo vyhľadať svoj let pomocou požadovaných identifikačných údajov:

  1. Kód rezervácie (Reservation Number).
  2. E-mailová adresa použitá pri rezervácii leteniek.
Ryanair Online Check-In - krok 2 (začiatok registrácie)

Ryanair Online Check-In – krok 2 (začiatok registrácie)

V druhom kroku sa vám zobrazia blížiace sa lety a ak sa môžete zaregistrovať, uvidíte tlačidlo Start check-in. Po kliknutí sa spustí registračný proces. V prvom kroku budete zadávať údaje zo svojho preukazu totožnosti alebo cestovného pasu:

  • Nationality – vaša národnosť
  • Date of birth – dátum narodenia (dd/mm/rrrr)
  • Document type – ak cestujete s občianskym preukazom, vyberte EEA Nationa ID Card, ak s pasom, zvoľte Passport
  • Document number – číslo preukazu totožnosti/cestovného pasu
  • Country of issue – krajina vydania
  • Expiry date – dátum platnosti dokladu (dd/mm/rrrr)

TIP: Ak máte občiansky preukaz bez dátumu platnosti, v políčku Expiry date zadajte nasledujúci deň po vašom lete (alebo návrate v prípade spiatočnej letenky).

Pokračujte kliknutím na tlačidlo Continue.

Ryanair Online Check-In - krok 3 (údaje o doklade)

Ryanair Online Check-In – krok 3 (údaje o národnosti a doklade)

V ďalšom kroku sa môžete fyzicky zacheckovať, a to zaškrtnutím štvorčeka pri lete, na ktorý je registrácia spustená (zelené Check-in open). Ak by ste sa chceli zaregistrovať aj na let späť, no túto možnosť vám systém neponúka, registráciu môžete odomknúť dokúpením si sedadla.

Ryanair Online Check-In - krok 4 (registrácia, dokúpenie sedadla)

Ryanair Online Check-In – krok 4 (registrácia, dokúpenie sedadla)

Pri výbere sedadla sa vám zobrazí mapka celého lietadla, na ktorej je zelenou farbou vyznačené vaše aktuálne pridelené sedadlo. Štandardné sedadlá sú označené modrou farbou a ich cena sa pohybuje od niekoľkých eur (vždy iba zopár v lietadle) kľudne až do 20 €. Žltou farbou sú označené sedadlá v prednej časti lietadla, keďže garantujú skoršie vystúpenie. Ich cena je väčšinou najvyššia. Nedostupné sedadlá sú šedé s krížikom. Ak sa checkujete na oba lety (tam aj späť), sedadlo si vyberáte dvakrát.

Ryanair Online Check-In (výber sedadla)

Ryanair Online Check-In (výber sedadla)

Ak je vám jedno, kde budete sedieť, systém vám sedadlo priradí automaticky. Zaškrtnite teda, že súhlasíte s pravidlami a kliknite na tlačidlo Continue. Ak nemáte zakúpené sedadlo, systém sa vás ešte raz opýta, či naozaj chcete sedieť na náhodne zvolenom sedadle. Potvrďte kliknutím na žlté tlačidlo I want random seat allocation.

Ryanair Online Check-In - krok 4 (potvrdenie náhodného sedenia)

Ryanair Online Check-In – krok 4 (potvrdenie náhodného sedenia)

Na ďalších dvoch obrazovkách vám bude Ryanair ponúkať niektoré z príplatkových služieb. Najprv si budete môcť dokúpiť veľkú príručnú batožinu, prípadne si doplatiť za podpalubnú batožinu. Ak o batožinu nemáte záujem, zvoľte pri každom lete možnosť Small bag only on board a pokračujte ďalej. V ďalšom kroku budete mať možnosť dokúpiť si poistenie, ubytovanie, lístky na autobus, atď. atď., ale kľudne to môžete preskočiť.

Ryanair Online Check-In - krok 5 (batožina)

Ryanair Online Check-In – krok 5 (batožina)

V poslednom kroku vám spoločnosť oznámi, že vaša registrácia prebehla úspešne. Nasleduje prehľad letov a možnosť vytlačiť/stiahnuť si palubnú/é vstupenku/y.

Ryanair Online Check-In - krok 5 (sumár)

Ryanair Online Check-In – krok 6 (sumár)

Kliknutím na tlačidlo Print boarding passes si môžete svoju palubnú vstupenku (pre všetkých cestujúcich v rezervácii) vytlačiť, tlačidlo Download boarding passes vám palubné vstupenky stiahne do počítača. Ak máte hotovo, okno kľudne zatvorte.

Poznámka: Ak nemáte Ryanair aplikáciu, na letisku musíte vždy predložiť vytlačenú palubnú vstupenku.

Ak ste si počas online registrácie dokupovali nejaké služby, nasleduje čas na platenie.

Ryanair Online Check-In - krok 7 (platba za dodatočné služby)

Ryanair Online Check-In – krok 7 (platba za dodatočné služby)

Služba Online Check-in ako taká je veľmi jednoduchá. Ak nemusíte odovzdávať zapísanú batožinu, na letisko vám stačí prísť iba 40 min., resp. toľko času pred odletom, aby ste stihli pohodlne prejsť bezpečnostnou kontrolou a dostaviť sa ku správnemu východu.

Takto vyzerá palubná vstupenka Ryanair (október 2022). Po vytlačení si ju môžete pozohýbať na veľkosť A6:

Ryanair Online Check-In - palubná vstupenka (október 2022)

Ryanair Online Check-In – palubná vstupenka (október 2022)


AKCIOVÉ LETENKY NA PELIKÁN.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

230 komentárov

  1. Zoja pavlíková

    5.februára 2024 som cez stránku Ryanair.com rezervovala letenku pre dve osoby spolu s batožinou 2x20kg a vybranými sedadlami, vrátane Fast Track-u na let z BA do stanstedu a späť.
    Musím spraviť check-in a kedy? 2 dni pred odletom, alebo 60 dní.Dakujem

    • Mike

      Ahoj, Zoja. Online check-in si určite urob, na letisku je veľmi drahý. Keď máš zakúpené sedadlá, možnosť urobiť si check-in budeš mať už 60 dní pred odletom. Ak do tých 60 dní spadá aj tvoj spiatočný let, môžeš sa rovno zacheckovať aj na let späť. Ak sedadlá zakúpené nemáš, check-in sa otvára 24 hodín pred odletom.

    • Nikola

      Ahojte, zadali mi zlý dátum narodenia check in dokončený ako ho upraviť? V appke sa nedá ak budem slovenske číslo kontaktovať dohovorím sa po slovensky? Respektíve na aký mail napísať?
      Odpísovala som na ten čo mi oni písali.
      Ďakujem za radu.

  2. Maja

    Ahoj, zarezervovala som si a zaplatila letenku a tiež autobus na letisko a späť. Na letenke to však nevidím. Ako sa preukážem v autobuse, že mám uhradenú cestu tam a späť? Ďakujem za odpoveď.

    • Mike

      Ahoj, Maja. Nie je to tak, že ti potvrdenie o rezervácii autobusu príde dodatočne? Tak to aspoň funguje pri autobusoch National Express – potvrdenie rezervácie ti príde do 24 hodín od rezervácie letenky…

  3. Katarína

    Ahoj, chcela by som sa spýtať, máme s kolegyňou rezerváciu na let z BA do MAN a späť. Rezervácia je len jedna na dve osoby (jedno rez.číslo a moja email.adresa), moja otázka je, či mi v check-in ukáže nás obe a umožní mi vyplniť údaje pre obe osoby, a teda budeme uvedené obe na jednej letenke? Prepáčte možno hlúpa otázka, ale letím prvý krát. Vopred ďakujem za informácie
    Pozdravujem
    Katka

    • Mike

      Ahoj, Katka. Presne, ako píšeš – keď sa prihlásiš do check-inu, budete tam uvedené obe a budeš musieť vyplniť údaje vás oboch. Na konci si budeš môcť stiahnuť alebo vytlačiť palubné vstupenky pre každú zvlášť. Pekný prvý let!

  4. Jana

    Ahoj, chcel by som sa spýtať či mi nevieš pomôcť, mám urobený Check-in , ale mám zle zadaný rok narodenia a rezerváciu mám urobenú na dospelého ale je to 15 ročný tínedžer , a všetko sa dá zmeniť okrem toho dátumu narodenia, nevieš mi poradiť ako ďalej ? odlet je až 16.08.2023, Vopred Ďakujem !

    • Mike

      Ahoj, Jani, asi budeš musieť zavolať na zákaznícku linku Ryanair a poprosiť ich buď o zmenu údajov alebo o „odregistrácie“ letu, aby si si check-in zopakovala. Normálne by som to asi neriešil, ale keď tam máš ešte tú nezrovnalosť, pokiaľ ide o tínedžera, tak by som to asi poriešil priamo s Ryanairom…pre istotu. Inak takmer navlas rovnaký komentár je tu aj od istého Berniho z apríla :)

    • Kristína

      Dobrý deň, mne sa dnes stalo to iste, chcem sa spýtať ako sa vám to podarilo vyriešiť? Ďakujem

    • Miroslava Čonková

      Ahoj.
      Stratila som peňaženku v Grecku.
      Na polícii mi povedali že viem odletieť s virtual id
      ktorú mi oni zašlú.Mala som k dispozícii prefotenú občiansky.
      Neviem ako to funguje v Rayner

      Ďakujem

      • Mike

        Ahoj, Mirka, s týmto nemám žiadnu skúsenosť, na stránke Ryanair som ale našiel toto:

        What if my travel documents are/were lost/stolen while I am/was away?
        If you have lost your passport, you will need a valid temporary passport issued by your country’s embassy or consulate to return home. Please contact your local embassy or consulate for more information.

        At the airport, go to the Ryanair check-in desk, and if you have all the required documentation, we will issue you a boarding pass.

        Podľa toho to vyzerá, že by si mala kontaktovať slovenské zastupiteľstvo v Grécku…nie som si ale istý, či to stihneš vybaviť. V každom prípade by som ich asi kontaktoval, budú ti asi najlepšie vedieť poradiť. Prípadne by možno stačilo nejaké potvrdenie, že si ohlásila krádež dokumentov a potom by si na letisku použila tú fotku občianskeho…ale nie som si istý…

        Ak sa ti to podarí nejako vyriešiť, daj mi, prosím, vedieť. Budem tak môcť poradiť aj ďalším, keď sa ocitnú v podobnej situácii. Ďakujem.

  5. Berni

    Ahoj, chcel by som sa spýtať či mi nevieš pomôcť, chcel by som sa za Check-ovať a zakúpiť si sedadlo ale mám zle zadaný dátum narodenia, a všetko sa dá zmeniť okrem toho dátumu narodenia, nevieš mi poradiť ako ďalej ? odlet je až 28.5.2023, Vopred Ďakujem !

    • Tamara

      Ahoj, ako sa ti to podarilo vyriešiť?

    • Mike

      Ahoj, Berni. Prepáč, že som ti neodpísal, mal som nejaké technické problémy :-( Podarilo sa ti to nakoniec nejako vyriešiť? Asi si musel volať do Ryanairu, či? Prípadne to neriešiť a veriť, že s tým nebude na letisku problém :-) Ďakujem za info.

    • Ivana

      Ahoj,prosím ťa,potrebujem urobit check in.V intinerari a v celkovom sumári mi píše,ze kupene sedadla,to sedi,jedna priority batožina ako hand lughage a dve cabin ..to sedi.ake ked robim check in,opat mi ponuka batozinu za 20eur zase cabin a priority alebo iba small a o mojej nic..

      • Mike

        Ahoj, Ivana…prepáč, že odpovedám neskoro…asi by som to musel vidieť, ťažko sa mi hodnotí, čo sa stalo…nakoniec sa to nejako vyriešilo?

  6. Dušan Pyskaj

    Ahoj, máme zakúpený spiatočný let na 26.03.2023- 29.03.2023 . Chcel by som sa opýtať, kedy najskôr môžem urobiť check-in a vytlačiť si palubné letenky. Rád robím veci v predstihu ( nie na poslednú chvíĺu) .Dakujem

    • Mike

      Ahoj, Dušan. Ak si si počas rezervácie priplatil za sedadlo, check-in môžeš urobiť už 60 dní pred odletom (kľudne aj na oba lety naraz, ak oba spadajú do obdobia 60 dní). Ak si si sedadlo nerezervoval a bude ti pridelené automaticky, check-in sa otvára 24 hodín pred odletom (čiže na let späť sa budeš musieť zacheckovať až v destinácii).

  7. Karin

    Ahoj, prosím ťa o informáciu, ktorá sa týka kroku ešte pred online check-in (om). Urobila som rezerváciu letu, let som zaplatila, ale na mail mi neprišli žiadne letenky. Keď sa prihlásim do účtu, ten let tam vidím a má pridelené rezervačné číslo. Je to takto v poriadku? Alebo sa musím dopátrať nejakým spôsobom k tým letenkám? Ďakujem.

    • Mike

      Ahoj, Karin. Potvrdenie o rezervácii leteniek by ti malo prísť aj na e-mail. Pozrela si sa napríklad do Spamu alebo do iných priečinkov v Gmaile? Ak ti aj potvrdenie neprišlo a vo svojom účte letenky vidíš, potom by malo byť všetko v poriadku. Dôležité je rezervačné číslo, resp. to, že si potom cez svoj účet dokážeš spraviť online check-in.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY