Cestujeme po Slovensku

Malé pivovary na Slovensku

V posledných rokoch sa na slovenskej gastroscéne udomácňujú čoraz častejšie malé pivovary z rôznych kútov Slovenska. V reštauráciách a puboch vám tak už nenačapujú iba Plzeň dvanácku alebo desinu od Zlatého Bažanta, ale aj rôzne pivné špeciály, ako napríklad 12-stupňové zázvorové pivo, nepasterizovaný 11,5-stupňový ležiak alebo kvasinkové pivo vyrobené klasickou plzeňskou technológiou. Aj keď pivá mnohých z týchto pivovarov sú dostupné aj priamo v Bratislave, milovníci cestovania a piva si z návštevy týchto minipivovarov môžu urobiť príjemnú túru po Slovensku. Upozornenie: Nasledujúci článok sa nesnaží byť vyčerpávajúcim zoznamom malých pivovarov na Slovensku, iba tipom na príjemné výlety spojené s ochutnávkou poctivých pív a pivných špeciálov.

Pivovar ERB, Banská Štiavnica

Pivovar ERB, Banská Štiavnica

Rodinný pivovar ERB založili v júni 2010 manželia Radovci a nadviazali tak na bohatú históriu pivovarníctva v Banskej Štiavnici. Pivo sa varí prirodzeným neurýchľovaným spôsobom a v závislosti na druhu dozrieva 3 až 5 týždňov. Hlavným sládkom pivovaru ERB je Andrej Gašpar.

Pivovar sídli v dvoch nádherne zrekonštruovaných historických budovách v centre Banskej Štiavnice. V jednej z nich sa nachádza varná a kvasná časť technológie, reštaurácia a divadlo, v druhej, ktorá do roku 1949 slúžila ako synagóga, sídli riaditeľstvo pivovaru, časť technológie a skladové priestory. Obe budovy sú prepojené podzemným pivovodom. Vlajkovou loďou pivovaru ERB sú svetlé ležiaky. Okrem 10-stupňového a 12-stupňového svetlého ležiaku však pivovar vyrába aj tmavý špeciál, pšeničné pivo weizen a limitované série nevšedných druhov pív, ktoré sú na Slovensku takmer neznáme (ERB Stout 18%, ERB Dubbel L.E. 16,5% či najnovšie ERB Extra Special Bitter L.E. 15%).

Ak sa ocitnete v Banskej Štiavnici, prehliadku pivovaru môžete absolvovať v podstate kedykoľvek podľa individuálnej dohody. Trvá približne hodinu a prezriete si všetky priestory, o ktoré máte záujem. Technologická časť pivovaru je z hygienických dôvodov oddelená sklenenou stenou. Prehliadky vedie zvyčajne obchodný riaditeľ pivovar Ing. Sivák, prípadne vrchný sládek. Prehliadka je spojená s ochutnávkou pív a jej cena sa odvíja od počtu zúčastnených osôb.

Pivovar ERB, Novozámocká 5, Banská Štiavnica
GPS súradnice: 48.458163,18.893445

Pivovar Kaltenecker, Rožňava

Pivovar Kaltenecker, Rožňava

Pivovar Kaltenecker bol založený v roku 1997 ako malý reštauračný pivovar. Po 17 rokoch nepretržitej výroby sa z neho stal remeselný pivovar s kapacitou 15000 hl/rok. Varí sa tu viac ako 40 druhov piva a pivných špeciálov, čo z neho robí najväčšieho výrobcu pivných špeciálov nielen na Slovensku, ale aj v Európe (čo do šírky sortimentu). Pivovar sa nachádza v Rožňave pri hlavnom cestnom ťahu medzi Košicami a Bratislavou pri čerpacej stanici Shell. Súčasťou areálu pivovaru Kaltenecker je aj pivovarská reštaurácia so širokou ponukou čapovaných a fľaškových pív vlastnej produkcie.

Základnú ponuku sortimentu pivovaru Kaltenecker tvoria pivá Kras 10 a Kras 11 typu lager, pšeničné pivo Weizen, polotmavý ležiak Märzen, ako aj tmavé pivo Brokát 13 Dark Lager, ktoré už na svetových degustačných súťažiach získalo množstvo ocenení. Pivovar drží krok s pivovarskými trendami vo svete a varí veľmi širokú škálu vrchne kvasených pív, ako sú napríklad pivá IPA Atlantis, IPA Chopper, Blues IPA, White Shadow IPA, English Pale Ale a iné. Každý rok pivovar prináša aj zaujímavé novinky, ako napríklad Tokaj IPA, Ginger Symphony alebo tmavé pivo z údených sladov s názvom Pyroman Rauchporter. Pivo sa v pivovare Kaltenecker varí infúznym spôsobom na progresívnej a modernej pivovarskej technológii, pričom jedna várka má objem 2000 litrov.

Pivovar ponúka rôzne druhy prehliadok, v rámci ktorej si môžete pozrieť priestory, technológie a taktiež degustovať rôzne druhy pív. Prehliadky sú možné po dohode vopred každý deň a ich cena sa pohybuje od 2 EUR na osobu (bez degustácie) až po 20 EUR na osobu (gurmánska degustačná prehliadka spojená s ochutnávkou 10 pivných špeciálov, vrátane archívnych pív). Pri prehliadke môžete pivo nielen ochutnať, ale si ho aj kúpiť za zľavnené ceny priamo z hlavného skladu pivovaru.

Pivovar Kaltenecker, Zakarpatská 28, Rožňava
GPS súradnice: 48.647848,20.537808

Pivovar Urpiner, Banská Bystrica

Banskobystrický pivovar - Urpiner, Banská Bystrica

Stredoslovenský pivovar Urpiner nadväzuje na vyše 500-ročnú tradíciu varenia piva v Banskej Bystrici. Novodobý pivovar tu vznikol ešte v roku 1971, celková obnova a modernizácia sa však datuje do roku 2007. V Banskej Bystrici sa pivo českého typu varí podľa tradičných receptúr klasickou technológiou, pri ktorej pivo prirodzene zreje 50 dní.

Okrem klasických svetlých a tmavých druhov piva sa v pivovare Urpiner pripravujú aj rôzne ochutené pivá s príchuťou citrusov, mäty, višní alebo červených pomarančov a pivné špeciály. K najoceňovanejším pivám vyrábaným pod vrchom Urpín patrí svetlý ležiak Urpiner Exclusive 16° s vyšším obsahom alkoholu a výraznou plnosťou.

Aj v pivovare Urpiner máte možnosť spoznať celý proces výroby, nahliadnuť do zákulisia tradičného slovenského pivovaru a ochutnať rôzne druhy pív. Návštevné dni sú pondelok až streda od 8:00 do 14:00. Cena prehliadky sa odvíja od jej obsahu. Základná prehliadka pivovaru stojí 2,40 EUR na dospelú osobu, veľká exkurzia spojená s degustáciou pív a darčekom vás vyjde na 7,80 EUR.

Banskobystrický pivovar, Sládkovičova 37, Banská Bystrica
GPS súradnice: 48.705122,19.128558

Pivovar Stupavar, Stupava

Pivovar Stupavar, Stupava
© Noviny.sk

História pivovaru Stupavar sa začala písať len v polovici roku 2012, keď sa v širšom centre Stupavy nainštalovala a opäť začala používať technológia z bývalého pivovaru v Trenčíne. Majitelia pivovaru, zanietení fanúšikovia domáceho varenia piva – homebrewing, sa pri varení piva opierajú o bohaté skúsenosti, ktoré nadobudli v malom domácom pivovare. Kvasenie piva prebieha dvojfázovo v spilkách a ležiackych tankoch.

Pivá zo Stupavaru sú nefiltrované a nepasterizované. K hlavným produktom pivovaru Stupavar patrí 12° ležiak Jantár, 11° svetlé výčapné pivo Tečka a 13° tmavý ležiak Špeciál. Medzi špeciály patrí najmä 12° zázvorové pivo Ďumbeer a tiež 12° pšeničné pivo Vajcen.

Pivovar Stupavar, Cementárska 1414/15, Stupava
GPS súradnice: 48.274889,17.021769

Pivovar Sessler, Trnava

Pivovar Sessler, Trnava

História pivovarníctva v Trnave siaha až do 14. storočia, avšak pivovar, v ktorom sa pivo varí aj dnes, tu stojí od roku 1783. Meno nesie po Jozefovi Sesslerovi, ktorý tu so synmi od konca 19. storočia vyrábali slad. Výroba piva v tzv. Sesslerke sa obnovila až v roku 2008. Súčasťou pivovaru je stará sladovňa a reštaurácia, kde môžete ako aperitív ochutnať 45% pivovicu z produkcie pivovaru.

Pivovar Sessler vyrába do desať druhov piva, od 11,5% svetlého ležiaka Sessler, cez rovnomenný 20% tmavý špeciál a vrchne kvasenú, extra nachmelenú 14% Belgian IPA s ovocnou a korenistou príchuťou až po každoročný 21% tmavý vianočný špeciál.

Prehliadku pivovaru si musíte telefonicky dohodnúť najneskôr deň vopred. Počas exkurzie sa oboznámite s históriou pivovaru a postupom výroby sladu i piva. Navštívite aj jedinú humnovú sladovňu na Slovensku, ktorá zároveň patrí k najväčším svojho druhu na území bývalého Československa. Všetky historické časti a zariadenia, ktoré počas prehliadky uvidíte, sú dodnes funkčné a používané na sladovanie. Prehliadku zakončíte ochutnávkou piva.

Pivovar Sessler, Pri Kalvárii 17, Trnava
GPS súradnice: 48.389104,17.576387

Pivovar Sandorf, Prievaly

Malý pivovar Sandorf s kapacitou 1000 hl piva za rok v dedinke Prievaly (okres Senica) je v prevádzke od roku 2011. Pivovar Sandorf sídli v zrekonštruovaných priestoroch pohostinstva Šandorfský šenk, pričom jeho súčasťou je aj reštaurácia Sandorf, penzión s 8 izbami a od roku 2012 tiež pivné kúpele a wellness centrum.

V pivovare Sandorf sa varia spodne i vrchne kvasené pivá. Stálu ponuku pivovaru tvorí svetlý ležiak 11° a polotmavý i tmavý ležiak 12°. Z polotmavého ležiaku sa pridaním prírodných macerátov pripravujú rôzne ochutené pivá, v zimnom období sa varí medový špeciál 12° a cez leto zasa pšeničné pivo 12°. Zo špeciálov sa v Prievaloch vyrába napríklad čučoriedkový špeciál, cappuccino špeciál, cannabis špeciál a ďalšie. Pivovar už vyrábal aj rôzne druhy piva, vrátane ale, IPA, stout, porter, dymového špeciálu alebo archívneho piva Russian Imperian Stout 23°, ktoré bolo vyrobené pri príležitosti otvorenia pivných kúpeľov.

Exkurziu pivovaru si musíte dohodnúť aspoň 2 dni vopred, pričom minimálny počet účastníkov je 5. Prehliadka spojená s ochutnávkou 4 druhov pív stojí 4 EUR na osobu.

Pivovar Sandorf, Prievaly 79, Prievaly
GPS súradnice: 48.5570377,17.3484764

Booking.com
LACNÉ UBYTOVANIE NA BOOKING.COM

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET