Cestujeme po svete

Pisa, Taliansko

Medzi toskánskymi olivovými hájmi, vinicami a vilami sa ukrýva malé, no významné mestečko – Pisa. Dnešné hospodárske centrum Toskánska v stredoveku kraľovalo Stredomoriu: Pisa otvorila obchodné cesty do Španielska a severnej Afriky, čo prinieslo nesmierne bohatstvo, o ktorom dodnes svedčia slávne stavby – Dóm, baptistérium, no predovšetkým Torre Pendente –  Šikmá veža, ktorá je , ako som sa presvedčila na vlastné oči, naozaj šikmá :-)

Pre mestečko Pisa je dnes charakteristické najmä množstvo študentov, ktorých v uliciach naozaj neprehliadnete. Universitá di Pisa, založená v roku 1343, dnes zastrešuje 11 fakúlt a viac ako 50 000 zahraničných študentov. Študenti sa v piatky a soboty večer zdržujú v centre mesta, na Piazza Garibaldi, ktoré sa mení na obrovskú stretávku stoviek ľudí rôznych vekov a národností. Populárne sú aj tzv. home parties organizované najmä Erazmus študentami rôznych krajín. Počas môjho pobytu v Pise som navštívila poľskú párty s vynikajúcim borščom, či španielsku párty so sangriou a tortillas. Všade dobre, v Pise najlepšie…:-)

Srdcom Pisy však dlhé roky ostáva Piazza dei Miracoli – Námestie zázrakov. Neviem, či sa dá považovať za zázrak, že veža ešte nespadla, pretože k dnešnému dňu sa od svojej kolmice nakláňa o 5,4 metra!!! Stavba Torre bola zahájená v roku 1173, naklánať sa však začala už pred jej dokončením –  okolo roku 1274 –  pri zhotovení tretieho podlažia. Veža,vystavaná na mäkkom pieskovom podloží, tak už od svojho dokončenia v roku 1350 zdanlivo popiera všetky zákony príťažlivosti. To po stáročia láka vedcov, akým bol napríklad Galileo Galilei, ktorý z vrchu Torre uskutočňoval svoje pokusy s rýchlosťou padajúcich predmetov.

Zarezervujte si lacné letenky do Pisy.
Vďaka booking.com vám ponúkame lacné ubytovanie v Pise.

Komplex Piazza dei Miracoli dopĺňa snehobiely mramorový Duomo, radiaci sa k najkrajším pamiatkam v toskánskom románskom slohu. Monumentálny dóm, doplnený baptistériom, ukrýva niekoľko významných umeleckých pamiatok – mramorovú kazateľnicu od Nicolu Pisana, či náhrobok Henricha VII. od Tina da Camaino. Štvrtým prvkom komplexu je Camposanto – mramorová arkáda ukrývajúca pôdu údajne privezenú zo Svätej Zeme. Neďaleká botanická záhrada Orto Botanico je podľa sprievodcu Giovanniho najstaršou botanickou záhradou v Európe.

Odporúčam nenechať si ujsť Piazza v noci, bez stoviek turistov, ktorých na chodníku vidíte v tých najčudnejších fotografických pózach , typu Aha, podopieram vežu rukou! Je to klišé, no predsa len je to fotografia, ktorú musí mať z Pisy každý, inak akoby tam ani nebol :-)

Aby ste sa vyhli čakaniu v rade, ktorým je najmä vstup na Torre povestný, rezervujte si vstupenku vopred na www.opapisa.it. Za vstup na vežu zaplatíte 15 €. Suma je trochu premrštená, ale nikdy neviete, ako dlho bude veža v Pise nazývaná Šikmou, a nie Ležiacou

Z umelecko-kultúrnych pamiatok Pisy stojí za zmienku miniatúrny kostolík Santa Maria della Spina, ktorý bol vybudovaný ako schránka pre tŕň z Kristovej koruny.

Pisa je naozaj malinkým, no nádherným mestom. Pre nás, nákupných maniakov, dávam do pozornosti Via Corso – ulicu lemovanú obchodíkmi od výmyslu sveta. Či zatúžite po náušniciach v tvare šikmej veže alebo po porcelánovom zube tvaru veže (teraz naozaj nežartujem), všetko nájdete priamo tam. Každú sobotu dopoludnia sa v Pise koná Mercato – trh s oblečením, doplnkami a podobne. K trhu sa dopravíte lokálnou autobusovou linkou LAM verde.

Ak radi výletujete a kúpete sa, odporúčam navštíviť blízke plážové mestečko Tirrenia. Milovníkom histórie navrhujem Luccu – rímske mestečko založené okolo roku 180 p.n.l. Prírodovedci si zase prídu na svoje v Národnom parku Cinque Terre.

Rada na záver: Či je apríl, či jún, počasie v Pise a okolí je naozaj nevyspytateľné. Nevychádzať bez dáždnika !!! :-)

Zarezervujte si lacné letenky do Pisy.
Vďaka booking.com vám ponúkame lacné ubytovanie v Pise.

Autor fotky: hitesh choudhary

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

Milovníčka umenia, ktorá ním týra osoby známe aj neznáme, v mylnej domnienke že každý chce byť v kútiku duše určite kunsthistorikom :) Milujem cestovanie všetkých druhov - či už spím pod širákom, v hoteli, vo vlaku alebo v parku pri Buckinghamskom paláci...Takže, kamkoľvek sa chystáte, čítajte, snívajte, objavujte...your booking has been confirmed ;-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY