Cestujeme po sveteVideo

Gejzír Strokkur na Islande

Ostrovný štát Island je známy okrem iného množstvom gejzírov a termálnych prameňov. Najstarším z gejzírov je Geysir (od tohto názvu pochádzajúceho z islandského slova gjósa – tiecť, striekať – je dokonca odvodené aj anglické slovo geyser). Geysir sa nachádza na úpätí hory Laugarfjall v údolí Haukadalur, v juhozápadnej časti Islandu. Tu sa nachádza aj gejzír Strokkur, ktorý by sme vám dnes chceli predstaviť.

Na rozdiel od Geysiru, ktorý je niekedy neaktívny aj celý rok, gejzír Strokkur „vybuchuje“ pravidelne každých 5 až 10 minút. Pri svojich erupciách chŕli horúcu vodu do výšky približne 20 metrov.

Čo je to gejzír?

Podľa internetovej encyklopédie Wikipedia, gejzír je druh termálneho prameňa, ktorý periodicky vystrekuje horúcu vodu a paru do vzduchu. Existencia gejzírov je spätá s vulkanizmom, aj keď existujú výnimky. Princíp je jednoduchý: voda, presakujúca cez nadložné vrstvy do vnútra Zeme sa vplyvom vnútrozemského tepla prehreje (skoro až k bodu varu) a následne zmiešaná s vodnou parou vystrekne na povrch. Gejzíry sa rozdeľujú na fontánové, ktoré explodujú vodu a paru cez hladinu malého jazierka a kužeľové, ktoré vytryskujú paru s vodou z malých sopúchov gejziritu.

Zopár fotiek gejzíru Strokkur na Islande:

Video a fotky do článku mám od môjho milého brata…:)


AKCIOVÉ LETENKY NA PELIKÁN.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Komentáre: 1

  1. Taťka

    Super. Pomáha mi to keď sa učím do školy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY