CestopédiaLetecká doprava

Príručná batožina v lietadle

Veľa ľudí v dnešnej dobe cestuje takpovediac naľahko. Cestujú iba na pár dní a berú si so sebou len príručnú batožinu. Takýto spôsob cestovania je výhodný nielen pre cestujúcich, ktorí ušetria čas tým, že si nemusia vyzdvihovať zapísanú batožinu a najmä v prípade nízkonákladových leteckých spoločností získajú aj lacnejšie letenky, ale aj pre letecké spoločnosti, ktoré nemusia prepravovať kilá a kilá batožiny svojich pasažierov. Pri cestovaní iba s príručnou batožinou je dôležité dodržiavať niekoľko pravidiel stanovených nielen leteckými spoločnosťami, ale aj Európskou úniou.

Tento článok bol naposledy aktualizovaný 16. 8. 2019.

Pri väčšine klasických leteckých spoločnostiach si môže každý pasažier vziať si so sebou jeden kus príručnej batožiny spĺňajúci stanovené kritériá plus jeden predmet osobnej potreby, ako napríklad kabelku, kabát, foťák, notebook a podobne. Pri nízkonákladovkách je situácia komplikovanejšia, najmä po tom, čo dve hlavné low cost spoločnosti pôsobiace na našom trhu (Ryanair a Wizz Air) od 1. novembra radikálne zmenili pravidlá.

Írsky low cost prepravca Ryanair povoľuje 1 ks malej príručnej batožiny (bez koliesok) s rozmermi 40 x 20 x 25 cm. Druhú príručnú batožinu s (doteraz) klasickými rozmermi 55 x 40 x 20 cm a maximálnou hmotnosťou 10 kg si na palubu môžu vziať iba pasažieri so zakúpenou službou Priority (6 – 12 € pri rezervácii online). Ryanair okrem toho zaviedol aj nový typ zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg a rozmermi 55 x 40 x 20 cm za príplatok 10 – 17,50 € (treba objednať vopred, na letisku vás to vyjde 25 €).

Z Bratislavy, Košíc a Budapešti môžete letieť spoločnosťou Wizz Air. Tá vám podľa nových pravidiel (platných od 1. 11. 2018) umožní vziať si zadarmo na palubu iba 1 kus malej príručnej batožiny s rozmermi 40 x 30 x 20 cm a hmotnosťou do 10 kg, plus položky z duty-free obchodu zakúpené po absolvovaní bezpečnostnej kontroly. Okrem toho spoločnosť zaviedla nový typ zapísanej batožiny s maximálnou hmotnosťou 10 kg, ktorú vám prepravia za poplatok začínajúci od 9 €. Pasažieri s príplatkovou službou Wizz Priority (od 5 € za jeden smer letu) si môžu na palubu zobrať 1 kus malej príručnej batožiny a 1 kufor na kolieskach s maximálnymi rozmermi 55 x 40 x 23 cm.

Rakúske letecké spoločnosti Austrian Airlines, rovnako ako aj nemecký gigant Lufthansa majú rozmery príručnej batožiny stanovené na 55 x 40 x 23 cm a hmotnosť na 8 kg (v prípade Business a First Class tried v Austrian Airlines a Lufthanse to sú dva kusy batožiny po 8 kg). U oboch spoločností si okrem toho môžete vziať aj 1 predmet osobnej potreby (napr. počítačovú tašku alebo kabelku s rozmermi 40 x 30 x 10 cm a hmotnosťou do 2 kg). Rovnaké podmienky platia aj v low-cost odnožy Lufthansy, leteckej spoločnosti Eurowings. Cestujúci s letenkami BEST si dokonca môžu na palubu zadarmo vziať 2 kusy príručnej batožiny a 1 menšiu príručnú batožinu.

Low cost letecká spoločnosť flydubai, cez ktorú si môžete kúpiť lacné letenky do Dubaja, povoľuje na palube svojich lietadiel 1 kus príručnej batožiny s hmotnosťou do 7 kg, ako aj jednu malú tašku na notebook alebo kabelku s rozmermi 25 x 33 x 20 cm alebo jednu tašku s duty free nákupom. Maximálne rozmery príručnej batožiny sú 55 x 38 x 20 cm a celková hmotnosť vašej príručnej batožiny nesmie presiahnuť 10 kg. Ak máte letenku do business triedy, môžete si na palubu vziať 2 kusy príručnej batožiny s celkovou hmotnosťou 14 kg (súčet hmotností oboch kusov). Ak letíte s dojčaťom, môžete si okrem svojej príručnej batožiny vziať aj ďalší kus batožiny s náhradným oblečením alebo detským jedlom. Rozmery tejto batožiny nesmú presiahnuť 55 x 38 x 20 cm.

Ruská nízkonákladová letecká spoločnosť Pobeda, ktorá ponúka lacné letenky do Moskvy, povoľuje zadarmo si zobrať na palubu pomerne malú príručnú batožinu s maximálnou hmotnosťou 5 kg a rozmermi 36 x 30 x 27 cm. Väčšia príručná batožina nespĺňajúca uvedené rozmery bude považovaná za zapísanú batožinu a za jej prepravu budete musieť zaplatiť poplatok.

Letecká spoločnosť České aerolínie umožňuje svojim pasažierom v ekonomickej triede vziať si na palubu 1 kus príručnej batožiny s maximálnymi rozmermi 55 x 45 x 25 cm a hmotnosťou do 8 kilogramov (v prípade leteniek v ekonomických triedach Lite, Plus a Flex), resp. 2 kusy takejto batožiny v biznis triedach Business Lite a Business. Cestujúci s letenkami Plus, Flex, Business Lite a Business si zároveň môžu vziať aj malú osobnú tašku s rozmermi 40 x 30 x 15 cm a hmotnosťou do 3 kg.

Ponúkame vám lacné letenky do celého sveta.

Dovolenkové letecké spoločnosti Travel Service a Smartwings povoľujú príručnú batožinu s maximálnymi rozmermi 56 x 45 x 25 cm. Hmotnosť príručnej batožiny môže byť max. 8 kg. Okrem príručnej batožiny si môžete na palubu vziať aj 1 malú osobnú tašku (napr. kabelku alebo notebook) s rozmermi 40 x 30 x 15 cm a hmotnosťou do 3 kg.

Z Košíc sa cez Varšavu a Istanbul dostanete takmer do celého sveta vďaka spoločnostiam LOT a Turkish Airlines. Obaja prepravcovia majú rovnaké limity ako Austrian Airlines či FlyNiki, teda 1 kus príručnej batožiny s rozmermi 55 x 40 x 23 cm a maximálnou hmotnosťou 8 kg. Okrem toho si na palubu môžete vziať napríklad kabelku alebo tašku s notebookom, ktorej rozmery nepresiahnu 40 x 35 x 12 cm. Rovnako si na palubu smiete vziať jedlo a skladací kočík/buginu pre dieťa.

Spoločnosť easyJet síce na Slovensko nelieta, ale naši čitatelia ju často využívajú. EasyJet ponúka garanciu prepravy príručnej batožiny v kabíne aj toho najplnšieho lietadla. Podmienkou však je, aby bola vaša príručná batožina o niečo menšia, než zvyčajne – 50 x 40 x 20 cm. Ak bude väčšia (56 x 45 x 25 cm), nemusia vám ju prepraviť priamo v kabíne, ale len v batožinovom priestore. Hmotnosť príručnej batožiny na letoch spoločnosti easyJet nie je obmedzená.

Ak vaša batožina nespĺňa povolené rozmery alebo si myslíte, že je príliš ťažká, mali by ste ju zacheckovať na letisku. V prípade nízkonákladových leteckých spoločností to však znamená zaplatiť poplatok za jej prepravu.

Odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa príručnej batožiny nájdete aj v článku Príručná batožina: otázky a odpovede.

Tekutiny v príručnej batožine

Ak sa rozhodnete cestovať iba s príručnou batožinou, zabudnite na laky na vlasy, veľké voňavky, či fľašu pálenky na rannú dezinfekciu…:) Maximálne množstvo prevážaných tekutín je 1000 ml, čiže 1 liter. Objem jednotlivých nádobiek, v ktorých tekutiny prevážate, však nesmie prekročiť 100 ml. Všetko, čo má viac ako 100 ml, vám pri bezpečnostnej kontrole nekompromisne vyhodia.

Medzi tekutiny sa ráta aj väčšina drogérie, ako napríklad špirála, tekutý make up, voňavka, lak na vlasy, lak na nechty, deodorant, gel/vosk na vlasy, pena na holenie, zubná pasta, náplň do elektronickej cigarety (tzv. e-liquid) a elektronická cigareta samotná a pod. Všetky tieto a podobné predmety musíte pred príchodom na letisko alebo pri bezpečnostnej kontrole vložiť do priehľadného uzatvárateľného vrecúška, ktoré obdržíte na letisku.

Lieky sú na palube lietadla povolené a nemusíte ich prevážať v priehľadných vrecúškach. Matky s malými deťmi musia z každej nádobky, v ktorej prevážajú jedlo/pitie pre svoje dieťa, pred zrakom pracovníka bezpečnostnej kontroly ochutnať. Na tovar, ktorý si kúpite po absolvovaní bezpečnostnej kontroly, sa tieto obmedzenia nevzťahujú.

Zakázané predmety v príručnej batožine

Medzi často odoberané predmety ďalej patria zbrane (vrátane hračiek a replík z umelej hmoty), akékoľvek nože (aj kuchynské), žiletky (nie však jednorazové žiletky na holenie, tie sú povolené), britvy, nožnice (aj manikúrové), pilníky, zapaľovače (väčšinou iba benzínové, plynové zvyknú púšťať), a pod. Ak chcete takéto predmety prevážať, musíte ich mať v normálnej batožine alebo sa musíte o ich preprave dohodnúť so zástupcom leteckej spoločnosti.

Na stránke Letiska M.R. Štefánika v Bratislave nájdete kompletný prehľad bezpečnostných predpisov. Otázky, problémy, riešenia a osobné skúsenosti ľudí nájdete dole v komentároch alebo v našom článku Bezpečnostná kontrola na letisku.

Úvodná fotka: Gabrielle Henderson na Unsplash


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

917 komentárov

  1. Lea

    Ahoj všetkým :)
    chcem len poďakovať za dobrú zábavu, dávno som sa tak nenasmiala :D ako sa hovorí, ľudia sú rôzni, len som netušila, že 90 % si ani nedá námahu prečítať si všetky tvoje commenty a dokola sa pýtajú na tie isté témy ;)
    btw, obávam sa, že žiadne žiletky ani pilník na nechty sa do príručnej brať nemôžu a myslím, že cigarety sú tiež obmedzené v príručnej na krabku – dve :)
    ešte k zemiakovému šalátu :D nakoľko aj bryndza, ktorá je podľa mňa evidentne hustá, je považovaná zas tekutinu, možno budeš musieť svoj zemiakový šalát vypiť pred úradníkom ;)

    • Mike

      Ahoj Lea, no je pravda, že sa tu témy dosť opakujú, ale zároveň som si vedomý toho, že čítať X strán komentárov sa ľuďom nechce…:)

      • Gabriela

        Môžem si zobrať do lietadla plysaka?

      • Mike

        Ahoj Gabriela, samozrejme…teda ak spĺňa požiadavky na príručnú batožinu :-)

  2. Marianna

    Dobrý deň, letím do Londýna spoločnosťou Wizz Air. Chcela by som zobrať do príručnej batožiny aj zemiakový šalát. Keďže je v ňom veľa majonézy, nebudú ho považovať za tekutinu? Ďakujem za odpoveď :)

    • Mike

      No, na túto otázku neviem úplne presne odpovedať…bohužiaľ…ale ak poletíš, skús dať vedieť, ako to dopadlo :)

  3. Petra

    Chcem sa spytat, letim spolocnostou Travel Service Airlines Slovakia a na informaciach co mi poslali mam napisane ze do bezplatne prepravovanej batoziny sa mi prirucna batozina nerata. Coto znamena? Budem za nu nieco platit?? Dakujem

    • Mike

      Nie, skôr si myslím, že sa príručná batožina neráta do povolenej hmotnosti 15 kg pre zapísanú batožinu…

  4. Júlia

    Dobry vecer,
    chcela by som sa opytat, ci si mozem na palubu okrem prirucnej batoziny vziat aj kabelku. Letim s Ryanair v ramci EU. Dakujem

  5. Eva

    Ahoj, chcem sa opýtať či môžem v príručnej batožine mať takúto bezlepkovú stravu http://www.adventuremenu.cz/?hlavni-jidla,25 a tieto polievky : http://www.jidlosnadno.cz/category/dvouporcove/s-masem/57 je to zabalené v nepriehľadných sáčkoch, a pri podľade na to sa nedá moc zistiť čo to je :-) berie sa to ako tekutina?

    Díky

    • Mike

      Ahoj Eva, tie jedlá sú podľa mňa v pohode, ale s tými polievkami by mohol byť problém, keďže sú tekuté a určite majú viac ako 100 ml. Môžeš to samozrejme risknúť, ale nie som si istý, či s tým prejdeš kontrolou…:-o

  6. Zuzana

    Ahoj, letím prvý krát preto sa chcem spýtať keď si neberiem príručnú batožinu iba kabelku je to brané ako príručná batožina a taktiež tam musím rúž , dezodorant dávať do toho priesvitného sáčku? A ešte sa chcem spýtať do kufra ktorý je zapísaný už možem dať všetko čiže žiletky, nejaké keksíky, sprchový, šampon -ktorý ma viac ako 100ml. a pod Alebo nie? Dakujem

    • Mike

      Ahoj Zuzka, v prvom rade všetko najlepšie k meninám :) Ak máš iba kabelku, tá bude považovaná za príručnú batožinu. Ak v nej máš rúž a deodorant, musíš ich vložiť do priesvitného vrecúška. Do zapísanej batožiny si už môžeš zabaliť všetko bez obmedzení. Príjemný prvý let ti prajem :)

  7. Patka

    čo si môžme zobrať do lietadla, do kabelky prosím vás ? môžme tam zobrať dieťaťu aj plyšáka ?

    • Mike

      Zdravím, na palubu lietadla si v podstate môžete zobrať skoro všetko normálne (ak sa teda nebavíme o zbraniach, výbušninách a podobne). Plyšáka samozrejme tiež…:) Obmedzenia platia pre tekutiny, resp. Ryanair napríklad zakazuje teplé nápoje (z bezpečnostných dôvodov).

      • nina

        dobry den chcem sa opytat do prirucnej batoziny si mozem vziat oblecenie ?

      • Mike

        Samozrejme…:)

  8. Martina

    Dobrý večer,
    chcem sa informovať, ako je to s liekmi v príručnej batožine (keďže budem mať len tú).
    Skutočne je potrebné povolenie od lekára (a ešte v anglickom jazyku)? Budem lieky musieť vybrať, alebo stačí ukázať len to povolenie, resp. recept? Je postačujúce ukázať aj prefotený recept?
    Ďakujem.

    • Mike

      Ahoj Martina, úprimne s väčším množstvom liekov som ja osobne ešte necestoval. Klasické lieky (od bolesti, alergia, atď) ani neriešia, predpokladám, že sú zvedaví len keď má niekto väčšie množstvo liekov. V takom prípade by som mal pripravené to potvrdenie.

  9. Lenka

    Dobrý deň, ak by som si chcela zobrať malú kabelku cez rameno, zabavia mi ju alebo si ju kľudne môžem zobrať so sebou? (buď ako normálnu kabelku, alebo do príručnej batožiny) ..ďakujem za odpoveď .. mimochodom letím spoločnosťou Wizz ☺

    • Lenka

      Aby som nezabudla… Make-up, špirála, korektor atď si môžem zobrať do lietadla – do príručnej batožiny?
      A opasok a dezodorant mi zabavia tiež? :/

      • Mike

        Všetko uvedené môžeš, ale je to považované za tekutiny, takže nich musíš mať v priehľadnom vrecku a musia mať do 100 ml, čo ale pri uvedených veciach asi nebude problém…

    • Mike

      Ahoj, na stránke spoločnosť uvádza, že okrem príručnej batožiny si môžeš vziať aj kabát alebo deku, knihu, atď. Takže malá kabelka cez rameno by mala byť tiež v pohode podľa mňa…prinajhoršom ju pri nástupe do lietadla strčíš do príručnej batožiny…

  10. Zdeno

    Ahoj,chcem sa opytat cestujem prvy krat je lepsie mat potraviny ako konzervy a polievkove sacky ,prip flasu tvrdeho alkoholu v prirucnej batozine alebo cestovnej?dakujem

    • Mike

      Ahoj Janka, záleží v podstate na tebe. Ak si berieš aj zapísanú batožinu, ja by som si to dal tam…ak nie, aj v príručnej budú v pohode…

  11. marek

    Ahoj chcem sa spýtať či môžem zo sebou zobrať elektrický strojček na fúzy(zastrihavac)je na baterky S nabíjačkou.. A ešte jeden problém zabudol som do balíku ešte V Gb odoslať sieťový kábel cca 10 metrov môžem to zobrať zo sebou??:-D. Letim Z Británie raynarom dakujeeem

  12. Ema

    Ahoj my cestujeme do Londýna a aká veľká môže byť ta príručná taška?

  13. Emma

    Ahoj letím RYANAIR do UK a do podpalubnej batožiny by som si chcela vziať lieky a neviem aký počet dostupných liekov bez predpisu si môžem vziať. Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Emma, do zapísanej batožiny si lieky kľudne zbaľ. Ak by ich malo byť veľmi veľa, zobral by som si nejaké potvrdenie od lekára, ale to by od teba žiadali skôr pri liekoch v príručnej batožine.

  14. Patrik

    Dobrý deň,
    Letím z BA do Talianska spoločnosťou RyanAir a chcel by som sa opýtať, či by bol veľký problém ak by príručná batožina nespĺňala povolené rozmery, myslím tým, ak by dĺžka a šírka boli v poriadku ale výška by bola o čosi viac, príručná batožina je cestovná taška, a ešte by som sa chcel opýtať na prevoz cigariet pre vlastnú spotrebu. Ďakujem

    • Mike

      Ahoj Patrik, ak tá taška nebude mega väčšia, malo by to byť v pohode. Čo sa týka cigariet, v rámci EÚ si môžeš vziať, koľko chceš.

  15. Petra

    Dobry den,
    Chcela by som sa opytat, ci je mozne aby som si este pfed odletom zakupila este jednu batozinu. Letim s maminou a zabudla som zaplatit batozinu (15 kg ) aj pre maminu. Nechcem to vybavo at na letisku, tam by to bolo prilis drahe dakujem.

    • Mike

      Ahoj Petra, jasne, treba ísť na stránku Ryanair, tam kliknúť hore v strede na Manage Booking, v strede kliknúť na Add checked bag a potom už pokračovať podľa pokynov na obrazovke.

  16. Timea

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať či nebude problém zobrať si do lietadla tablet a využívať ho na palube lietadla letím spoločnosťou Travel Service do Turecka. Za odpoveď ďakujem .

    • Mike

      Ahoj Timea, pri tablete platia rovnaké pravidlá ako pri iných elektronických zariadeniach. Pri vzlietaní a pristávaní musia byť vypnuté, počas letu ho podľa mňa môžeš používať, ale musíš mať zapnutý tzv. letový režim (pri iPade by to mal byť Airplane Mode).

  17. Kristína

    Ahoj,za mesiac aj pár dní letíme na Djerbu do tunisu so spoločnosťou TRAVEL SERVICE… otázka:
    môžem si zobrať na palubu lietadla slúchatká k mobilu? nebol by problém pri bezpečnostnej kontrole? obávam sa či by mi ich nezobrali.. Ďakujem za skorú odpoveď.

  18. Mirka

    Dobrý deň,
    letím Ryanairom a mám len príručnú batožinu. Môžem si v nej vziať domáci lekvár v sklenenej flaši? Alebo to bude brané ako tekutina?
    Ďakujem. :)

  19. micho

    Ahoj.
    Chcem sa opytat. Ake mnozstvo cigar si mozem zobrat do prirucnej do Thajska?
    Priamy let z Viedne do Bangkoku s eva air.
    Dakujem

  20. Maria

    dobry den, ja letim Ryanairom zo Slovenska do Irska chcem si doniest cigarety pre vlastnu potrebu, kolko si ich mozem zobrat v prirucnej batizine? dakujem za odpoved

  21. Dana

    nerozumiem informácii „poplatok zo 60 eur na 50 eur za príručnú batožinu pri nástupnej bráne“ to sa platí vždy pri akejkoľvek príručnej batožine s ktoroui idem do lietadla? Letím do Londýna s Ryanarom ďakujem za odpoveď

    • Mike

      Ahoj Dana, nie, v tomto prípade ide o poplatok, ktorý by si musela platiť, ak by sa pri nástupnej bráne zistilo, že tvoja príručná batožina nespĺňa maximálne stanovené rozmery a museli by ti ju prepraviť v batožinovom priestore lietadla.

  22. adrian

    Len pravidlá neplatili bola načatá a tuším 75 ml a bola vo vrecúšku s ostatnými potrebami a chceli ma zavrieť :(…Ale už je to paséé bolo krásne to len pre istotu pre druhých cestujúcich radšej ju vyhodte na hoteli nestojí to za to :)))) Ďakujem

  23. adrian

    Ahoj zajtra letim do moskvy zo schwechatu spolocnostou aeroflot iba s prirucnu batozinu. Mozem sa spytat na take zakladne veci koko cigariet je povolene a nejakych tych apolitanok?

    • Mike

      Ahoj Adrián, do Ruskej federácie môžeš doviezť maximálne 200 cigariet, 50 kusov cigar a 250 gramov tabaku. Napolitánky nie sú nijako obmedzené…:)

      • adrian

        Ďakujem za odpoveť tam neboli problémy ale späť áno a dosť veľké zubnú pastu si nedavájte do príručnej batožiny ak odlietate s Ruska

      • Mike

        Áno, zubná pasta je braná ako gél, takže aj na ňu platí pravidlo o 100 ml…

  24. Lucia

    ahoj, aj ja mam nejaku otazocku.., mozem si do prirucnej batoziny vziat pinzetu? ak ano, treba ju mat v tom vrecku? letim spolocnostou easyjet a nikde som sa nedocitala aka moze byt hmotnost prirucky? dikyyy

    • Mike

      Ahoj Lucia, pinzetu si kľudne zober…podľa mňa si ju ani nemusíš dávať do toho vrecka, nie je to tekutina. Čo sa týka hmotnosti príručnej batožiny, tá zdá sa nie je obmedzená. Easyjet garantuje prevoz príručnej batožiny ak je o niečo menšia (50x40x20 cm). Ak je väčšia (56x45x25 cm), môžu ti ju odmietnuť vziať na palube, ale iba v batožinovom priestore.

      • Lucia

        diky za odpoved, este som sa chcela opytat 1 vec a to je, ci je mozne si zobrat so sebou sklenenu flasu, konkretne parfem, je mi jasne ze do 100 ml, ale nikde nie je napisane ci to teda moze byt v skle

      • Mike

        Áno, sklenený flakón je v pohode ;)

  25. diana

    Zdravim , chcem sa opytat , mozem si previest oblecenie zabalenen v space bagu v prirucnej batozine ak letim spolocnostou Norwegian shuttle ? dakujem

  26. Michaela

    Dobrý deň Mike, chcela by som sa spýtať či je problém niesť v príručnej batožine topánky na vysokom opätku. Letela som už niekoľko krát, ale nad týmto som nikdy neuvažovala a nechcem riskovať že mi to vyhodia ako nebezpečený nástroj :D

    • Mike

      Ahoj Michaela, neviem teda, aké opätky nosíš, ale myslím, že iba veľmi ťažko by ich niekto mohol považovať za nebezpečný nástroj ;)

  27. Monika

    Ahoj, chcem ta poprosit o radu. Som v USA na 2 roky a planujem vela cestvat v ramci USA. Ake rozmery prirucnej batoziny by si mi odporucal kedze budem stale lietat inymi let. spolocnostami?
    Vopred dakujem :)

    • Mike

      Ahoj Monika, no ako ti závidím :) Každá spoločnosť má vlastné pravidlá, v zásade by som ale povedal, že by tvoja príručná batožina nemala mať spoločné rozmery dlhšie ako 115 cm (45 palcov)…na tom sa letecké spoločnosti relatívne zhodujú. Povolená hmotnosť je skutočne rôzna, od 6 kg vo Virgin Atlantic po takmer 20 kg v US Airways. Skús si pozrieť túto stránku, tam je celkom slušný prehľad:

      http://honeymoons.about.com/od/airlinessites/qt/carry-on-bag-size-limit.htm

  28. julia

    samozrejme myslela som prirucnu batozinu :)

  29. julia

    ahoj chcela by som si z uk priviest led ziarivy na vianocny stromcek ci to nebude problen dakujem

  30. Janka

    Dobrý, letíme do USA chcem sa opátať ako je to s výživovými doplnkami, beriem výživové doplnky na kontrolu hmotnosti a k tomu je okrem toho každý deň jedna proteínová tyčinka. Môžem ich dať do príručnej batožiny dve krabičky doplnkov a 13ks tyčiniek, letíme spoločnosťou Lufthansa. ďakujem

    • Mike

      Ahoj Janka, podľa mňa by to nemal byť problém. Tyčinky sú v podstate ako jedlo a tie doplnky predpokladám, že sú pilulky…a tých každý Američan nosí toľko, že by som bol veľmi prekvapený, keby ich riešili :)

  31. Kristina

    dobry den, chcela by som sa opytat ci je mozne preniest v prirucnej batozine lavovu lampu so spolocnostou Ryanair. Dakujem velmi pekne

  32. Vlado

    Cestujem Ryanair,môžem v príručnej batožine prevážať elektrickú vŕtačku?

  33. Dania

    Ahoj Mike, kedze si mi uz raz radil znova sa na teba obraciam.
    Letim s Anglicka do Ciech len s prirucnou, na oslavu narodenin. Mozem so sebou zobrat original zabalenu narodeninovu sviecku (s ohnostrojom) ?
    Vopred Dakujem za pomoc.
    A tiez velke plus, ze takto odpovedas na nase otazky . Je to super ze sa ludia na teba mozu obratit.

    • Mike

      Ahoj Diana, obávam sa, že s takouto sviečkou by si mohla mať problém. Mohla by totižto byť považovaná za ohňostroj alebo petardu, ktoré sú v batožine zakázané (tak príručnej ako zapísanej)…

      • Maja

        Ahoj, prosim ta myslis si, ze so sviecou na krst moze byt tiez problem v prirucnej v Ryanair? Nechcem ju davat do velkej lebo sa bojim, ze by mi ju zlomili pri hadzani kufrov….

  34. martina

    dobry den, chcela by som sa informovat ze kde sa vazi ta prirucna batozina. mate niejake skusenosti s nadvahou prirucnej batoziny? letim spolocnostou LOT. dakujem za odpoved

    • Mike

      Ahoj Martina, mne ju zatiaľ nikdy nevážili a problém som mal len raz, keď som si musel kúpenú fľašku rvať do príručnej batožiny…treba dodržať limity povolené leteckou spoločnosťou a budeš v pohode ;)

  35. Erika

    Ahoj, chcela by som sa opýtať či je možné do príručnej batožiny zabaliť koreniny?

  36. Janka

    Zdravim, chcela som sa opytat ako je to s deodorantom v spreji – mam ho minibaleni, je to brane ako horlavina? a so ziletkou na holenie? dakujem

  37. Jana

    Rada by som vedela, či so mnou v príručnej batožine môže cestovať hriankovač:-D Ďakujem

    • Mike

      No podľa mňa môže, neexistuje nariadenie, ktoré by obmedzovalo prevážanie elektrických zariadení.

  38. Lucifuk

    ahoj Mike, letím spoločnosťou Smartwings do Írska. (môj prvý let) Mám len príručnú batožinu a chcem si zobrať aj nejakú kozmetiku napr. make up, šampón ale aj lieky ako je napr. ibalgin. Môžem toto všetko dať do toho priesvitného vrecka?(šampón má cca 250ml) A čo sa týka cigariet koľko ich môžem mať v prirúčnej batožine? Za odpovede pekne dakujem :)

    • Ninuška

      No, tak jak je písané v UVODNOM članku, tak tekutiny môžu byť len do 100ml, tak určite sampon, ktorý má 250 ml brať nemožeš :)

  39. Katka

    Dobrý deň,
    letíme spoločnosťou ICELANDAIR, máte s ňou skúsenosti, poprípadeaké su u nich prepravné podmienky. ďakujem

  40. Kam

    Ahoj Mike, len sa chcem opýtať, či v príručnej batožine môže mať také tie špec. tablety na pranie?? nesiem ich mamke z UK :) sú práškové …ďakujem :))

    • Mike

      Určite, ale ak je ich súčasťou gel, budeš ich zrejme musieť mať v tom priehľadnom sáčku.

  41. Janka

    Dobrý deň, v sobotu letím do Anglicka spoločnosťou Ryanair a beriem si iba príručnú batožinu, v ktorej mám ale tabeltky traumeel … Môžem ich mať so sebou na palubu? Nebudú robiť problémy? Ďakujem

    • Mike

      Neviem presne, čo sú to za tabletky, ale ak ich potrebuješ, nemali by ti robiť problémy. Ak sú to nejaké špeciálne lieky alebo ich je viac, ideálne mať potvrdenie od lekára.

  42. Katka

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či môžem mať v príručnej batožine originál zabalený med. Má 250 gramov. Letím Ryanairom. Ďakujem za odpoveď.

    • Mike

      Katka, osobne si myslím, že med bude považovaný za tekutinu a tým pádom sa naňho bude vzťahovať to obmedzenie objemu na max. 100 ml…ak si už letela, skús napísať, ako si dopadla…

  43. KH

    Môžem si zo sebou vziať notebook, žiletku a make-up? (letím prvý krát

    • Mike

      Jasné, všetko si môžeš vziať. Žiletku a make-up by som si dal do priesvitného vrecka…šťastný prvý let! ;)

  44. RNDr. Anna B.

    Dobrý deň, chcela by som sa stať členkou Miles & More. Neviem sa nikde dočítať že či je tam aký poplatok pri registrácií alebo pri vstupe do členstva. Ďakujem za skorú odpoveď

  45. Katus

    Zdravím, chcela by som sa opýtať ohľadom príručnej batožiny.
    Letím Raynierom
    Chcem rodičom doniesť pravú slovenskú slaninu. Bude s tým na letisku problém?
    A ak za detekčnou kontrolou v BA (ak sa dá, lebo to netuším) kúpim fľašu tvrdého, bude tiež problém pribaliť do PB.

    • Mike

      Ahoj Katuš, slaninu kľudne môžeš zobrať. Ak si za bezpečnostnou kontrolou kúpiš fľašu tvrdého, budeš si ju musieť pribaliť do príručnej batožiny, nemôžeš ju mať v oddelenej igelitke.

  46. Livia

    Mozem mat v prirucnej batozine malu panvicu? Cestujem spolocnostou Vueling Wien- Ibiza cez Barcelonu. …hadam by to nepovazovali ako zbran. :-)

  47. zlatica

    Zdravim, chcem sa spytat na kabelku okrem priručnej batožiny,
    mam malú kabelku cez rameno, mozem si ju zobrat k priručnej alebo to budu povazovat uz za dve batoziny? letim spolocnostou easy jet a british airways.
    Dakujem

    • Mike

      Zlatica, Easyjet a British Airways by nemali byť takí prísni, ako Ryanair, takže tú kabelku si kľudne môžeš nechať vonku. Ak by aj náhodou v Easyjet mali problém, šupneš si ju do príručnej batožiny…;)

  48. Nina

    Dobrý deň,
    Budem letieť spoločnosťou Rayneir a rada by som sa opýtala,do akej batožiny si mám zbaliť lieky na chudnutie Reduce. Keď nemám tú krabicku od nich. Letím do Anglicka.

    • Mike

      Nina, neviem, koľko tých liekov máš, ale kľudne si ich môžeš zbaliť medzi kozmetiku.

  49. nika

    caute zajtra letim prvy krad a mam obavi o moj nakup ktory mam prirucnej batozine jedna sa o 20keksou a 2 original zabalene slaniny rohliky a karton cigaret. bude to moct letet somnou nerada by som to tam vyhodila? prosim napiste co najskor dakujem za radu :-)

    pekny den prajem

    • Mike

      Nika, všetko čo píšeš môže s tebou kľudne cestovať…teda ak letíš v rámci EÚ…

  50. Martina

    dobry den

    chcela by som sa opytat ako je to presne s liekmi v prirucnej batozine. Letim do Bankoku z Prahy s CSA iba s prirucnou a doniesla sa mi info ze ak si beriem lieky mali by byt v ovsak zariginalnom baleni co vsak zabera miesto ktoreho v mojom pripade moc nie je :) nemate nahodou info ako to presne je ci je potrebne ich prenasat v baleni? a su potrebne tablety predlozit pri kontrole?

    Dakujem velmi pekne za odpoved.

    • Mike

      Martina, nemám osobnú skúsenosť, ale predpokladám, že s liekmi nebudú robiť veľké problémy, pokiaľ ich nebudete mať skutočne veľa veľa. Ja si častokrát beriem napr. Aspirin a mám ho len tak, bez krabičky. Ak by sa aj pýtali, treba im len povedať, že ich potrebujete, prípadne na čo, a podľa mňa to nebudú riešiť.

    • richard

      dobry den chcem sa opytat, ze ci si mozem vziat do batoziny ktora ide do podpalubia hygienu?…a notebook zo sebou na palubu, budem cestovat s Wizz air. dakujem.

      • Mike

        Ahoj Rišo, samozrejme, hygienu si môžeš zobrať, samozrejme ak dodržíš pravidlá, ktoré sú uvedené v tomto článku (tekutiny s objemom do 100 ml, priehľadné vrecúško). Čo sa týka notebooku, Wizz Air povoľuje okrem príručnej batožiny aj 1 predmet osobnej, len neviem, či tým myslia aj notebook. Ja by som si ho ale zobral s tym, že prinajhoršom ho vložíš do príručnej batožiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY