Letecká doprava

Ryanair mení pravidlá týkajúce sa batožiny

S účinnosťou od 1. novembra 201715. januára 2018 mení írska letecká spoločnosť Ryanair pravidlá týkajúce sa prepravy príručnej a zapísanej batožiny. K tomuto kroku pristupuje kvôli problémom s obrovským množstvom príručnej batožiny, ktorú si jej pasažieri nosia na palubu a následným meškaniam, keď príručnú batožinu, ktorá sa nezmestí do odkladacích priestorov, musí pozemný personál umiestňovať do nákladného priestoru lietadiel.

Aktualizácia: Článok obsahuje nové ceny služieb platné od 1. 1. 2019.

Od 1. novembra 201715. januára 2018 low cost prepravca Ryanair zavedie nasledujúce zmeny týkajúce sa príručnej a zapísanej batožiny:

  • povolená hmotnosť zapísanej batožiny sa zjednotí na 20 kg (15 kg batožina sa teda zruší – platí od 6. 9. 2017)
  • štandardný poplatok za 20 kg zapísanú batožinu sa zníži z 35 € na 25 € (platí od 6. 9. 2017)
  • 2 ks príručnej batožiny (väčšiu a menšiu) si budú môcť na palubu vziať iba pasažieri so službou Priority Boarding (vrátane Plus, Flexi Plus a Family Plus) – ostatní si budú môcť na palubu vziať iba menšiu príručnú batožinu (35 x 20 x 20 cm, t.j. kabelku, počítač, atď.) a väčšiu príručnú batožinu budú musieť pri nástupnej bráne odovzdať na bezplatnú prepravu v batožinovom priestore lietadla

Už v polovici augusta spoločnosť Ryanair poslala tlačovú správu, v ktorej vyzýva pasažierov, aby dodržiavali pravidlá prepravy príručnej batožiny a nesnažili sa na palubu priniesť viac alebo väčšiu príručnú batožinu, než je povolené. Spoločnosť zároveň pohrozila, že ak nepríde k náprave, bude musieť prehodnotiť svoje pravidlá. Prekladanie príručnej batožiny do nákladného priestoru lietadla a časté „hádky“ s cestujúcimi ohľadom rozmerov ich príručnej batožiny totižto spôsobujú meškanie, čo low cost prepravcom ako Ryanair spôsobuje nemalé problémy a straty.

Vzhľadom na typický profil cestujúceho spoločnosti Ryanair je zrejmé, že preprava príručnej batožiny môže spoločnosti spôsobovať problémy. Odkladacie priestory v lietadle sú limitované a zmestí sa do nich maximálne 90 kusov batožiny. V prípade nedostatku miesta spoločnosť prepravuje príručnú batožinu zadarmo v batožinovom priestore, čo ale nie je pre cestujúcich veľmi pohodlné. Ponovom sa to však stane štandardom a pokiaľ si cestujúci nepriplatí za službu Priority Boarding (6 – 10 € za let), bude si musieť na túto novú situáciu zvyknúť alebo sa rovno pri rezervácii letenky rozhodnúť, že si kufor podá ako zapísanú batožinu.


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Komentáre: 1

  1. Pingback: Príručná batožina v lietadle | | Cestujeme po svete

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY