Cestujeme po sveteLetecká doprava

Od novembra sa bude dať cestovať do USA

Už 8. novembra sa Spojené štáty opäť otvoria cestujúcim z väčšiny krajín EÚ, Spojeného kráľovstva a ďalších krajín. Návštevníci budú musieť byť plne zaočkovaní proti COVID-19 a pred nástupom do lietadla predložiť negatívny výsledok testu nie starší ako 72 hodín.

Uvoľnenie podmienok na vstup do USA prichádza po sérii sprísňovania v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Po novom budú môcť do krajiny vstúpiť všetky osoby zaočkované niektorou z vakcín proti COVID-19 schválených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), ktoré sa pred nastúpením do lietadla smerujúceho do Spojených štátov preukážu negatívnym výsledkom testu na COVID-19 nie starším ako 72 hodín. Po príchode do krajiny nebude nutné absolvovať karanténu a pre niektoré osoby, ktoré sa nemôžu zaočkovať (napríklad deti), budú platiť výnimky.

Zarezervujte si najvýhodnejšie letenky do USA »

Súčasťou uvoľnenia podmienok na vstup do Spojených štátov bude aj povinnosť pre letecké spoločnosti zbierať kontaktné údaje pasažierov (telefónne číslo, e-mail a iné), aby ich mohli kontaktovať v prípade výskytu nákazy na palube lietadla. Podmienku plnej zaočkovanosti spĺňajú osoby, ktoré majú najmenej 2 týždne po druhej dávke dvojdávkovej vakcíny, resp. prvej dávke jednodávkovej vakcíny. Akceptované vakcíny pri vstupe do USA:

  • Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac

Pre osoby zaočkované inou vakcínou (neschválenou WHO), napr. ruským Sputnikom alebo indickou vakcínou Covaxin, tak hranice USA zostávajú zatvorené aj naďalej.

Rozhodnutie otvoriť hranice pre zaočkovaných turistov prichádza po tlaku zo strany Európskej Komisie a Londýna, jednotlivých krajín, leteckých spoločností a cestujúcich, ktorí sa už od minulého roka snažia lobovať za bezpečné znovuotvorenie transatlantických letov. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v septembri vyzvala Spojené štáty, aby zrušili zákaz vstupu na svoje územie pre cestujúcich z Európy zavedený v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

V článku bola použitá foto od Maximilien T’Scharner z Unsplash.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET