Cestujeme po sveteLetecká dopravaVlaková doprava

Francúzsko obmedzí krátke vnútroštátne lety

Francúzski zákonodarcovia pred pár dňami prijali právny predpis, na základe ktorého sa v krajine zakážu krátke vnútroštátne lety, ku ktorým existuje zodpovedajúca vlaková alternatíva s dĺžkou cestovania nie dlhšou ako 2,5 hodiny. Prijaté nariadenie je súčasťou širšieho balíka opatrení na ochranu životného prostredia, ktorého cieľom je znížiť objem emisií CO2 v najbližších 10 rokoch o 40 %.

Po búrlivej diskusii v Národnom zhromaždení bol cez víkend prijatý právny predpis, ktorý plošne zakáže prevádzku niektorých krátkych vnútroštátnych letov. Ohrozené sú tie trasy, ktoré možno absolvovať vlakom za menej ako 2,5 hodiny. Zákaz by sa mal týkať napríklad letov z parížskeho letiska Orly do miest Nantes, Lyon či Bordeaux, avšak prípojných letov sa nedotkne.

Vďaka partnerstvu s Trainline.com vám ponúkame lístky na vlak po celej Európe »

Pôvodný návrh z dielne občianskeho dohovoru pre klímu zriadeného francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý podporovali aj ekologicky orientované strany, hovoril o štvorhodinovej alternatíve pre vlakové spojenie. Tento návrh však neprešiel, hoci práve on by obmedzil letecké linky, ktoré produkujú najviac skleníkových plynov (Paríž – Nice alebo Paríž – Marseilles) a mal by skutočný dosah na zníženie emisií CO2. Tieto linky tvoria v priemere 77-krát viac emisií CO2 na pasažiera ako vlakové spojenie, hoci vlaky sú lacnejšie a časová úspora nepresahuje 40 minút.

Odporcovia nového predpisu argumentovali obmedzením dostupnosti niektorých ťažko prístupných regiónov krajiny, prepúšťaním v leteckom priemysle, ako aj obrovskými ekonomickými škodami v odvetví, ktoré už aj tak trpí následkami pandémie COVID-19.

Aj ďalšie európske krajiny sa odhodlali k „revolučným“ zmenám obmedzujúcim leteckú dopravu. Súčasťou podporného balíka pre Austrian Airlines poskytnutého minulý rok rakúskou vládou bola podmienka zníženia emisií z vnútroštátnych letov do roka 2050 o 50 % a zrušenia vnútroštátnych letov, ku ktorým existuje alternatíva v podobe priameho vlakového spojenia, ktoré trvá „výrazne kratšie“ ako tri hodiny. Holandsko sa snaží zakázať krátke domáce lety už od roku 2013. Naposledy v roku 2019 holandskí poslanci zahlasovali za zrušenie letov medzi amsterdamským letiskom Schiphol a bruselským letiskom Zaventem, ktoré je vzdialené iba necelých 150 km. Zákaz však napokon nevstúpil do platnosti, keďže porušoval nariadenie Európskej komisie zaručujúce voľný pohyb.

V článku bola použitá fotka zo stránky Tellerreport.com.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY