Cestujeme po sveteVlaková doprava

Európsky parlament posilnil práva pre ľudí cestujúcich vlakom

Európsky parlament dnes schválil aktualizáciu práv cestujúcich v železničnej doprave. Podľa nových pravidiel budete mať pri meškaní alebo zrušení spoja podobné práva ako pasažieri v leteckej preprave. Zároveň sa zlepšia podmienky pre osoby so zdravotným postihnutím a pre cestujúcich s bicyklami.

Aktualizácia práv cestujúcich v železničnej preprave, ktorú dňa 29. apríla 2021 odobril Európsky parlament, prináša niekoľko zmien a vylepšení pri cestovaní vlakom. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť o dva roky (okrem pravidiel týkajúcich sa bicyklov), budú sa uplatňovať v celej EÚ a pre všetky typy železničnej dopravy.

Meškanie alebo zrušenie spoja

Ak váš spoj mešká viac ako 60 minút alebo bol zrušený, po novom si budete môcť vybrať preplatenie cestovného v plnej výške, pokračovanie v ceste alebo presmerovanie za podobných podmienok (bez doplatku a s nárokom cestovať v rovnakej triede). Za určitých podmienok vám železničný prepravca bude musieť tiež zabezpečiť jedlo a občerstvenie, prípadne uhradiť náklady za ubytovanie.

Vyhľadajte si najlacnejšie vlakové spojenia v celej Európe.

Ak vás prepravca ani po 100 minútach od plánovaného odchodu spoja neinformuje o možnostiach presmerovania, môžete si sami zorganizovať cestu po inej trase, pričom nový cestovný lístok vám bude musieť železničná spoločnosť preplatiť.

Ak vlak uviazne počas cesty, železničná spoločnosť vás musí dopraviť na stanicu, náhradnú východziu stanicu alebo do vašej destinácie.

Osoby s postihnutím a obmedzenou pohyblivosťou

Všetky železničné spoločnosti v EÚ budú musieť zaručiť bezplatnú pomoc osobám s postihnutím alebo zníženou pohyblivosťou. Ak tieto osoby vyžadujú pomoc, budú o tom musieť dopravcu informovať najneskôr 24 hodín pred cestou (teraz to je minimálne 48 hodín vopred). Ich sprievodca bude môcť cestovať zadarmo a železničné spoločnosti musia do svojich vozidiel umožniť vstup aj asistenčným psom.

Náš tip: Vydajte sa vlakom do Paríža

Cestovanie vo vlaku s bicyklom

V súlade s novými pravidlami budú musieť mať od roku 2025 všetky nové a prerobené vlaky vyhradené priestory a stojany na bicykle, pričom v každom z nich budú musieť byť aspoň 4 takéto miesta.

Zásah vyššej moci

Nové pravidlá lepšie objasňujú pojem vyššej moci. Jeho jasné vymedzenie by malo železničné spoločnosti oslobodiť od platenia náhrady za meškanie alebo zrušenie spoja. Okrem extrémnych poveternostných podmienok a závažných prírodných katastrof by mali nové pravidlá zahŕňať aj rozsiahle krízy v oblasti verejného zdravia či teroristické útoky. Táto výnimka sa nebude vzťahovať na štrajky zamestnancov železníc.

Kompletné informácie nájdete v tlačovej správe Európskeho parlamentu.

V článku je použitá fotka od Charlesa Forerunnera z Unsplash.com.


CESTUJTE VLAKOM PO EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE