Cestujeme po sveteVlaková doprava

Vydajte sa vlakom do Paríža

Ak sa chystáte navštíviť metropolu Francúzska, okrem leteckého spojenia môžete využiť aj ekologickejšiu formu dopravy – vlak. V porovnaní s lietadlom síce cesta vlakom do Paríža trvá dlhšie, počas cesty z Viedne cez Rakúsko a Bavorsko do severného Franúczska si určite vychutnáte mnohé krásy Európy. Zároveň sa vyhnete preplneným letiskám (čo samozrejme počas koronakrízy nehrozí) a železničná stanica Gare de l’Est sa nachádza neďaleko centra Paríža, len 15 minút chôdze od svetoznámeho bulváru Champs-Élysées.

Trasa z Viedne do Paríža meria niečo málo vyše 1 000 km a vlakom ju zvládnete za necelých 11 hodín. Keďže medzi týmito dvoma európskymi metropolami neexistuje priame spojenie, pri ceste vlakom do Paríža budete musieť minimálne raz prestupovať. Medzi Viedňou a Parížom zvyčajne premáva 21 vlakov denne, pričom cena jednosmerných lístkov v štandardnej triede sa začína na necelých 60 €.

Vlaky do Parížom premávajú z rôznych železničných staníc vo Viedni, napr. Wien Hauptbahnhof, Wien Westbahnhof či Wien Mediling. V závislosti od zvoleného spojenia budete musieť prestupovať až 4 razy. Ak sa rozhodnete pre kombináciu železničných spoločností Deutsche Bahn a SNCF, vaša cesta bude zahŕňať iba jeden prestup, a to v nemeckom Frankfurte. Táto cesta zároveň zahŕňa cestu vysokorýchlostným vlakom TGV, čo môže byť pre nováčikov v cestovaní vlakom zážitok samo o sebe. Ďalšie vlakové spojenia do Paríža sú prevádzkované spoločnosťami ÖBB, railjet, westbahn alebo inOui. Trasy vedú buď priamo z Viedne, prípadne z Viedne cez Salzburg cez nemecké mestá Mníchov, Mannheim alebo Norimberg či Strasbourg. Spojenia s nižším počtom prestupov sú drahšie, no nie vždy aj rýchlejšie (najkratšia cesta v čase písania tohto článku trvala 10 hodín 54 minút a zahŕňala 3 prestupy).

Začnite plánovať svoju cestu vlakom do Paríža už dnes!

Pri plánovaní vašej cesty vlakom do Paríža vám určite pomôže stránka Trainline.com, ktorú využívame aj my a vieme vám ju teda odporučiť. Na dedikovanej podstránke Vlaky z Viedne do Paríža nájdete množstvo užitočných informácií vrátane prehľadného kalendára s najnižšími cenami v aktuálnom mesiaci.

Ak hľadáte čo najlacnejšie vlakové spojenie, je dobré dodržať niekoľko zásad:

  1. Lístky si rezervujte vopred
    Väčšina železničných spoločností v Európe zverejňuje svoje ceny lístkov tri až šesť mesiacov dopredu, pričom ich cena sa s ubúdajúcim miestom vo vlaku zvyšuje.
  2. Vyberte si pomalší vlak, resp. spojenie s prestupmi
    Na niektorých vyťažených trasách (trasa Viedeň – Paríž takou určite je) máte možnosť zarezervovať si pomalší vlak alebo spojenie s viacerými prestupmi. Cestovanie sa tým predĺži, ak však nemáte naponáhlo, určite ušetríte a zároveň si lepšie vychutnáte nádherné výhľady na okolitú krajinu.
  3. Buďte flexibilný, pokiaľ ide o čas cestovania
    Mnohé železničné spoločnosti navyšujú ceny lístkov vo vyťažených časoch, teda zvyčajne medzi 6:00 a 10:00 a medzi 15:00 a 19:00.
  4. Sledujte špeciálne ponuky
    Každá železničná spoločnosť v Európe zvykne z času na čas zverejniť špeciálne ponuky na konkrétne trasy, ktoré sa oplatí sledovať.

Ako sme už spomínali vyššie, pri ceste vlakom z Viedne do Paríža si na rozdiel od cestovania lietadlom vychutnáte mnohé krásy Európy. Trasa môže viesť cez viaceré nádherné mestá, pričom vlaky prechádzajú takmer vždy priamo popri centre týchto miest. Mimo mestských osadlostí si zasa vychutnáte výhľady na malebný vidiek či nádherné rieky a jazerá.


Foto: Salzburg.info (G. Breitegger)


Foto: Andreas Wiedenhoff


Foto: Reisespatz.de


Foto: Deutsche Bahn AG (Uwe Miethe)


Foto: Polrail.com

Autorom úvodnej fotografie je Alex Harmuth (unsplash.com)

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com