Cestujeme po sveteLetecká doprava

Do USA už iba s negatívnym testom

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb včera prijalo nariadenie, na základe ktorého sa budú musieť všetci pasažieri leteckých spoločností pred odletom do krajiny preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19.

Aktualizácia (25.1.2021): Opatrenia, o ktorých píšeme v tomto článku, ešte ani nevstúpili do platnosti a už došlo k sprísneniu podmienok. Nový americký prezident Joe Biden v pondelok 25.1.2021 zaviedol zákaz vstupu do krajiny pre takmer všetkých neamerických občanov, ktorí boli v posledných 14 dňoch v Brazílii, Írsku, Spojenom kráľovstve, Juhoafrickej republike alebo niektorej z 26 krajín schengenského priestoru.

Od utorka 26. januára 2021 sa budú musieť všetci pasažieri na linkách do Spojených štátov ešte pred odletom preukázať negatívnym testom na COVID-19 nie starším ako 72 hodín, prípadne potvrdením o prekonaním choroby. Nové nariadenie rozširuje nariadenie prijaté koncom decembra, ktoré sa vzťahovalo na cestujúcich zo Spojeného kráľovstva. Cestujúcim, ktorí sa nepreukážu potrebným testom/potvrdením a odmietnu absolvovať test pred odletom priamo na letisku, letecká spoločnosť musí zakázať nástup do lietadla.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb zároveň odporúča, aby všetci cestujúci (občania USA aj zahraniční návštevníci) absolvovali po prílete dobrovoľnú 7-dňovú izoláciu a nechali sa opäť otestovať 3 až 5 dní po prílete. Nové nariadenie má za cieľ spomaliť šírenie koronavírusu v Spojených štátoch. V čase jeho prijatia bolo v Spojených štátoch potvrdených vyše 22 miliónov prípadov choroby COVID-19 vrátane viac ako 375 000 úmrtí.

Letecká doprava utrpela pri prvej vlne koronavírusu obrovské straty, v súčasnosti však zaznamenáva výrazné oživenie. Medzi 1. a 28. decembrom prišlo do Spojených štátov v priemere 76 tisíc ľudí denne, čo predstavuje štvornásobný počet v porovnaní s júnom 2020. Oproti obdobiu pred pandémiou však naďalej ide iba asi o polovičné čísla. Na február majú americké letecké spoločnosti naplánovaných 29 121 medzinárodných letov, v porovnaní s 51 500 vo februári minulého roka.

Kanada zašla ešte o kúsok ďalej, keď od konca minulého týždňa vyžaduje negatívny test na COVID-19 od všetkých pasažierov leteckých spoločností starších ako 5 rokov smerujúcich do krajiny, pričom aj s negatívnym testom musia všetci po prílete absolvovať 14-dňovú karanténu.

Úvodná fotka: Joel Mott on Unsplash

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY