Cestujeme po sveteLetecká doprava

Koronavírus (COVID-19) a cestovanie lietadlom

Aj keď som bol spočiatku voči novému koronavírusu (COVID-19) skeptický, vývoj posledných dní naznačuje, že sa mu ako krajina nevyhneme. Počet infikovaných a tiež počet obetí tohto vírusu v Európe rastie, pričom jeho výskyt bol zaznamenaný aj v krajinách priamo susediacich so Slovenskom. Na dnešnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR boli navyše prijaté opatrenia, ktoré sa budú týkať všetkých, ktorí chcú cestovať. Zhrňme si preto, s čím sa môžeme pri cestovaní stretnúť a nakoľko nás môžu prijaté opatrenia obmedziť.

Prehľad súvisiacich udalostí (priebežne aktualizovaný):

  • 12.3.2020: Krízový štáb s účinnosťou od 13.3. úplne pozastavil osobnú leteckú prepravu zo slovenských letísk.
  • 10.3.2020: Ryanair v období od 13.3. do 8.4. pozastavuje všetky domáce a medzinárodné lety z/do Talianska.
  • 7.3.2020: Ryanair v období od 12.3. do 8.4.2020 výrazne škrtá všetky medzinárodné lety z letísk Bergamo, Malpensa, Benátky, Parma, Rimini a Treviso (lety budú prevádzkované iba v dňoch piatok až pondelok, väčšinou iba 1 let za deň).
  • 6.3.2020: Po zasadnutí krízového štábu budú od pondelka 9.3.2020 pozastavené všetky lety do Talianska.
  • 2.3.2020: Ryanair ruší 25% letov z/do Talianska v termíne od 17.3. do 8.4.2020, Slovenska sa to však netýka.
  • 27.2.2020: Wizz Air pozastavil všetky lety z/do Talianska v období od 10.3. do 4.4. (z Bratislavy sa nelieta, iba z Viedne)
  • 27.2.2020: Bezpečnostná rada SR zaviedla plošnú kontrolu všetkých pasažierov prichádzajúcich do SR cez letiská v Bratislave, Košiciach a v Poprade.
  • 24.2.2020: Všetci pasažieri prilietajúci z Talianska musia vyplniť dotazník a poskytnúť (okrem iného) svoje kontaktné údaje.

Non-stop informačné linky:

  • Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841
  • kontakty na ostatné regionálne úrady nájdete na tejto stránke
  • e-mailový kontakt: novykoronavirus@uvzsr.sk

Cestovné informácie:

Nový koronavírus (COVID-19) sa po príchode do Európy relatívne rýchlo šíri, pričom najbližšie k hraniciam Slovenska bol zaznamenaný v susednej Viedni. Vlády všetkých európskych krajín vrátane tej Slovenskej prijímajú opatrenia, aby zamedzili šíreniu tohto vírusu, resp. aby sa pripravili na zamedzenie jeho šírenia v prípade potvrdenia jeho výskytu.

Prvým opatrením boli cvičenia vo vybraných nemocniciach, hraničných priechodoch a tiež na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave. V pondelok 24.2. sa následne zaviedlo povinné vypĺňanie dotazníkov na palube lietadiel smerujúcich z Talianska na Slovensko. Dotazníky majú slovenským úradom pomôcť v prípade potreby ľudí cestujúcich z tejto oblasti dodatočne identifikovať a kontaktovať. „V prípade, že na palube lietadla bude identifikovaný človek so symptómami podobnými ochoreniu COVID-19, v takom prípade bude okamžite po prílete odvezený špeciálnou sanitkou na izoláciu na infekčné oddelenia do nemocnice,“ doplnil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Odpovede na najčastejšie otázky týkajúce sa koronavírusu (COVID-19)

Po štvrtkovom (27.2.2020) zasadnutí Bezpečnostnej rady sa opatrenie ešte pritvrdili. Od piatka 28.2. platia plošné kontroly všetkých pasažierov, ktorí priletia na Slovensko cez letiská v Bratislave, Košiciach a v Poprade. Pasažierom budú merať teplotu. Vzhľadom na potvrdenie výskytu koronavírusu vo Viedni budú (náhodné) kontroly aj na hraničných priechodoch s Rakúskom, kde budú cestujúci dostávať letáky a budú sa ich pýtať, či nemajú horší zdravotný stav.

Ministerstvo vnútra má o riziku koronavírusu informovať Slovákov, ktorí sa momentálne nachádzajú v zahraničí a možno sa s nimi spojiť prostredníctvom registrovaných SIM kariet mobilných telefónov. Hlavný hygienik Ján Mikas odporúča, aby ľudia, ktorí v poslednom čase pricestovali z oblastí zasiahnutých ochorením COVID-19, počas dvoch týždňov od návratu kontrolovali svoj zdravotný stav a všímali si príznaky, ako je kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť, horúčka. V prípade, že u nich prepukne respiračné ochorenie, mali by o svojej ceste do zahraničia a o zdravotných ťažkostiach informovať lekára. Pri ťažkých stavoch treba volať záchranku. Lekári aj záchranári už od hygieny majú usmernenia, ako v prípade podozrenia na koronavírus postupovať.

Pravidelných leteckých liniek zo Slovenska sa preventívne opatrenia zatiaľ nedotkli. Aj keď spoločnosť Wizz Air pozastavila rezerváciu všetkých letov z/do Talianska, cestujúcich letiacich cez slovenské letiská sa to nedotkne, keďže táto spoločnosť neprevádzkuje lety zo Slovenska do Talianska. Pravidelné spojenia s Talianskom (Rím, Bologna, Miláno a Alghero) prevádzkuje iba spoločnosť Ryanair, tá však lety zatiaľ neruší.

Zatiaľ posledným opatrením je úplné pozastavenie osobnej leteckej dopravy zo všetkých slovenských letísk s účinnosťou od piatka 13.3.2020. Toto opatrenie bolo prijaté na zasadnutí krízového štábu SR vo štvrtok 12.3.2020.

Príznaky ochorenia

Sú podobné ako pri klasických respiračných ochoreniach – horúčka, kašeľ, dýchavičnosť, ochorenie môže prerásť až do zápalu pľúc. V prípade, že ste neboli v krajinách, kde sa nový koronavírus nachádza, respektíve ste neboli v kontakte s osobami, ktoré uvedené krajiny navštívili, ide s veľkou pravdepodobnosťou o klasickú chrípku či prechladnutie, a preto netreba podliehať panike.

Fotka: Letisko M. R. Štefánika


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET