CestopédiaLetecká doprava

Deti bez sprievodu na palube lietadla

V živote sa situácia niekedy vyvinie tak, že dieťa musí absolvovať cestu lietadlom samé, bez rodiča alebo príbuzného. Aj moja mama letela ako 8-ročná do Ameriky úplne sama, a to sa písali 60. roky 20. storočia a letela zo socialistického Československa. V tomto článku nájdete podrobné informácie o tom, za akých podmienok môžu deti bez sprievodu cestovať, resp. aké podmienky si kladú jednotlivé letecké spoločnosti.

Deti bez sprievodu Ryanair

Írsky low cost prepravca je v tejto otázke dosť nekompromisný a deti do 16 rokov bez sprievodu jednoducho neprepravuje. Maloleté osoby do 16 rokov môžu v Ryanairi letieť výlučne v sprievode osoby staršej ako 16 rokov. Dieťa do 16 rokov musí byť súčasťou rezervácie s dospelou osobou (16+) alebo musí byť jeho rezervácia „spojená“ s rezerváciou dospelej osoby. Takéto spojenie môžete vytvoriť do 4 hodín pred odletom, ale iba prostredníctvom live chat alebo call centrum.

Deti bez sprievodu Wizz Air

Letecká spoločnosť Wizz Air prepravuje deti bez sprievodu už od veku 14 rokov. Deti do 14 rokov musia byť vždy v sprievode dospelej osoby (16+), ktorá však môže zodpovedať až za 10 detí. Štrnásť a pätnásťročné dieťa môže cestovať samotné, no nesmie zodpovedať za iné dieťa. Sprievodná dospelá osoba musí byť na tej istej rezervácii ako maloleté dieťa.

Maloleté deti flydubai

Low cost prepravca z Dubaja neumožňuje, aby deti do 12 rokov lietali samé. Maloleté osoby musia byť vždy v sprievode osoby staršej ako 16 rokov, ktorá musí byť súčasťou tej istej rezervácie ako dieťa.

Dieťa bez sprievodu Travel Service/Smartwings

Charterové letecké spoločnosti z Českej republiky prepravujú bez sprievodu deti staršie ako 12 rokov. Pri deťoch od 6 do 11 rokov (ale aj pre deti staršie ako 12 rokov cestujúce bez sprievodu) musíte vyplniť špeciálny formulár, kde uvediete informácie o sprevádzajúcej osobe. Prostredníctvom tohto formuláru si rovnako môžete objednať asistenčnú službu (vyzdvihnutie v mieste pristátia), ktorá vás vyjde na 60 EUR za každý smer letu.

Dieťa bez sprievodnej osoby České aerolínie

Česká letecká spoločnosť prepravuje bez sprievodu deti staršie ako 12 rokov (s výnimkou niektorých krajín, kde legislatíva vyžaduje vyšší vek). Pre deti od 5 do 17 rokov však spoločnosť ponúka asistenčnú službu Dieťa bez sprievodu. Pred odletom sa o vaše dieťa a jeho batožinu postará pozemný personál, ktorý ho odprevadí až na palubu lietadla a tam sa ho ujme palubný personál. V príletovej destinácii si dieťa opäť prevezme člen pozemného personálu, ktorý mu pomôže vyzdvihnúť batožinu a v príletovej hale ho odovzdá určenej osobe, väčšinou rodinnému príslušníkovi. Poplatok za túto službu je 65 EUR za jeden smer letu v rámci Európy a 85 EUR za každý úsek cesty do/z ostatných destinácií. Službu si môžete objednať prostredníctvom kontaktného centra alebo predajného miesta najneskôr 48 hodín pred odletom. Dieťa musí mať vždy pri sebe cestovný doklad, víza a zdravotný preukaz. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Dieťa bez sprievodu Austrian Airlines

V rakúskej leteckej spoločnosti môžu bez sprievodu letieť deti staršie ako 5 rokov. Menšie deti musia byť v sprievode dospelej osoby (18+, resp. 16+ v prípade súrodencov). Pre deti od 5 do 11 rokov cestujúce bez sprevádzajúcej osoby si musíte objednať asistenčnú službu, ktorá je však dostupná aj pre deti od 12 do 18 rokov. Funguje podobne ako v prípade Českých aerolínií a poplatok za ňu predstavuje 60 EUR za segment pri letoch v rámci Rakúska a Európy a 100 EUR za každý úsek cesty pri interkontinentálnych letoch. Letenku pre dieťa do 11 rokov bez sprievodnej osoby nie je možné rezervovať online, ale iba prostredníctvom zákazníckeho centra na čísle +43 5 1766 1000. Bližšie informácie nájdete na tejto stránke v časti Children travelling alone.

Deti na palube lietadla easyJet

Anglická low cost spoločnosť prepravuje deti bez sprievodnej osoby od veku 14 rokov. Deti od 2 do 14 rokov musia byť v sprievode dospelej osoby (16+). Pri skupinách musí byť zachovaný pomer 1 dospelej osoby na 10 maloletých detí. Štrnásť a pätnásťročné deti môžu cestovať samé, nesmú však zodpovedať za deti mladšie ako 13 rokov.

Deti bez sprievodu Lufthansa

Nemecký prepravca vám prepraví deti od 5 do 11 rokov aj bez sprievodu dospelej osoby, avšak musíte využiť jeho asistenčnú službu. V opačnom prípade musia byť v sprievode osoby staršej ako 12 rokov. Asistenčnú službu môžete objednať aj pre deti od 12 do 17 rokov, ktoré cestujú samé.

V článku bola použitá fotografia z Frankfurt-Airport.com.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET