Cestujeme po sveteTip na výlet

Oxford – čo zaujímavé vidieť

Nedávno som sa vrátil z dvojtýždňového vzdelávacieho pobytu v Oxforde – legendárnom univerzitnom meste v strednom Anglicku. Dva týždne som tak mal možnosť žiť v tomto nádhernom „meste spiacich veží“ a spoznávať rôzne zaujímavosti, ktoré toto mesto na ústí rieky Cherwell do Temže ponúka.

Anglické mesto Oxford je známe najmä ako sídlo Oxfordskej univerzity, najstaršej v anglicky hovoriacich krajinách (11. storočie) a tretej najstaršej v Európe. Počtom obyvateľov je približne raz taká veľká ako Banská Bystrica, čo do rozlohy však nedosahuje ani polovicu stredoslovenskej metropoly. Prítomnosť Oxfordskej univerzity je zrejmá na každom kroku – každé z 38 kolégií (finančne aj organizačne nezávislých jednotiek univerzity) má totižto v meste svoje vlastné nádherné budovy, pracoviská a kaplnku, resp. katedrálu, v ktorých sa sústredí študentský život. Okrem toho sa v meste nachádzajú aj viaceré knižnice, múzeá či galérie a samozrejme množstvo rôznych reštaurácií a barov.

Nájdite si lacné auto na prenájom v Oxforde s Rentalcars.com »

Vďaka šikovnému systému autobusov je preprava po meste veľmi jednoduchá, no vzhľadom na kompaktnosť mesta sa môžete pohodlne presúvať aj pešo, prípadne pomocou verejných bicyklov, ktoré si ľahko prenajmete na pár kliknutí v mobile (Mobike, Ofo alebo Pony Bike).

V tomto článku vám neponúknem jeden turistický „okruh“ mestom, ale skôr zoznam zaujímavostí, ktoré sa mi páčili a ktorých návštevu vám s radosťou odporučím.

https://www.instagram.com/p/Bi2eJ1JjjVP/?taken-by=mike256sk

Christ Church College

Jedno z najväčších a zrejme aj najznámejšie kolégium v rámci Oxford University. Dve z jeho budov – Tom Tower a veža Oxfordskej katedrály – tvoria neoddeliteľnú súčasť panorámy Oxfordu. Kolégium sa nachádza priamo v centre mesta na St. Aldate’s Street a okrem nádherného udržiavaného areálu môžete v Christ Church navštíviť aj katedrálu, jedáleň (Hall), vnútorné nádvorie a galériu. Vstupné pre dospelých je 8 £ počas roka a 10 £ počas letných prázdnin. Lístky sa dajú kúpiť aj online, čím sa vyhnete často dlhým radom pri pokladni. Za návštevu obrazovej galérie si priplatíte ďalšie 2 £ (štandardné vstupné bez lístka do kolégia je 4 £). Aj keď je kolégium prístupné od 10:00 do 17:00 (14:00 – 17:00 v nedeľu), katedrála aj jedáleň sú v čase ich využívania študentmi neprístupné, preto si dobre pozrite informácie na tejto stránke a podľa toho si svoju návštevu naplánujte.

Asi najzaujímavejšou časťou Christ Church College je jedáleň, v ktorej sa študenti stravujú a ktorú si tiež možno prenajať na súkromné podujatia. Ide o nádhernú renesančnú miestnosť z 16. storočia s masívnym dreveným stropom, veľkými vitrážovými oknami (na piatom okne na ľavej stene miestnosti môžete vidieť portrét Alice Liddell, ktorá inšpirovala spisovateľa Lewisa Carrolla pri písaní Alice v krajine zázrakov) a množstvom portrétov niekdajších študentov tohto kolégia (vrátane Kráľovnej Alžbety, spisovateľa Lewisa Carrolla či filozofa Johna Locka). Ak ste fanúšikom kníh a filmov o Harrym Potterovi, pri porovnaní Veľkej jedálne v Rokforte a jedálne v Christ Church College nájdete určite veľa podobností – slúžila jej totiž ako predloha.

Zaujímavým spestrením sú večerné spevy v katedrále (nielen v Christ Church College). Ide v podstate o večernú omšu spojenú so zborovým spevom v sprievode organu. Tieto spevy sa konajú pravidelne (väčšinou o 17:00 alebo 18:00) a sú zadarmo prístupné pre kohokoľvek. Rozpis nájdete na stránke katedrály. Pri návšteve večerných spevov sa vstupuje vždy 15 minút vopred cez hlavnú Tom Gate.



Booking.com

Tržnica (Covered Market)

Tržnica sa nachádza priamo v centre Oxfordu a je prístupná buď z High Street, Market Street alebo cez Golden Cross na ulici Cornmarket Street. Tržnica pochádza z konca 18. storočia a nájdete v nej množstvo malých obchodíkov. Aj keď sa atmosférou nepribližuje napr. Grossmarkthalle vo Frankfurte, môžete tu navštíviť typické mäsiarstvo s pánmi v bielych plášťoch, pekáreň či obchod so syrmi. Na odporúčanie som si tu zašiel do tradičnej jedálne Brown’s Café, kde som si objednal anglické raňajky. Miesto je bez akýchkoľvek pozlátok, nečakajte žiadnu modernú hipsterčinu, no ja som si pochutil na skvelých raňajkách (výborné párky), ku ktorým si doprial typický raňajkový čaj.

https://www.instagram.com/p/BjAcHWiASZS/?taken-by=mike256sk

Člnkovanie na rieke Cherwell

Ak máte trochu viac času a šťastie na príjemné počasie, určite si vyskúšajte tradičné člnkovanie (po anglicky punting) na rieke Cherwell. Ide o pomerne dlhé a stabilné drevené loďky pre 4-5 osôb, ktoré sa po rieke posúvajú odrážaním sa od dna pomocou dlhej hliníkovej tyče. Zvládnutie techniky dá chvíľu zabrať, no ide o mimoriadne pamätný zážitok, ktorý si užijete najmä ak sa na vodu vyberiete spolu s priateľmi. Lodeníc, kde si môžete loďku požičať, je v meste niekoľko, napríklad pod mostom Magdalen Bridge na High Street alebo lodenica Cherwell Boathouse trochu ďalej od centra pri Bardwell Road (jej súčasťou je dosť dobrá reštaurácia).

Technika punting v skratke: Tyč spúšťajte kolmo dole, odrazte sa a potom ju držte tesne pod hladinou a manévrujte. Ak sa vám tyč zachytí na dne, rýchlo ňou pootočte a ona sa uvoľní. Ak náhodou nie, pustite ju, lebo inak vás stiahne do vody :)

https://www.instagram.com/p/Bi7eu78AKP6/?taken-by=mike256sk

Parky v Oxforde

Pri návšteve Oxfordu si okamžite všimnete, že je plný zelene, ktorá je navyše príkladne udržiavaná. Je to vidno aj pri pohľade na satelitné zábery Oxfordu, a to najmä preto, že každé kolégium má vlastné zelené nádvorie a tiež rôzne záhrady či parky. Okrem toho je v Oxforde aj rozľahlý Oxford University Parks, ktorého západnú hranicu tvorí práve riečka Cherwell. Park je príjemným miestom na oddych, rastú v ňom veľké stromy a jeho súčasťou sú aj rôzne športoviská pre študentov priľahlých kolégií vrátane nádherných trávnatých tenisových kurtov ako z Wimbledonu.

Ak sa rozhodnete prebádať okrem centra aj ďalšie časti Oxfordu, odporúčam zamieriť do juhovýchodnej časti Oxfordu, ktorá sa rozprestiera na pravom brehu Temže. Práve v tejto časti mesta nájdete rozsiahly South Park, ktorý mne poslúžil ako skvelé miesto na obed, kým som čakal na znovuotvorenie jedálne v Christ Church College. South Park je približne 20-hektárový, mierne kopcovitý zelený areál s krásnym výhľadom na mesto. Opäť môžete využiť autobus alebo sa sem z centra prejsť. Ak zvolíte druhú možnosť, zastavte sa v reštaurácii The Coconut Tree a nechajte si zabaliť niektoré zo srílanských streetfood jedál v ponuke (odporúčam napríklad Devilled Chicken Wings).

V spolupráci s Booking.com vám ponúkame lacné ubytovanie v Oxforde.

Pitt Rivers Museum

Jedno z hlavných múzeí v Oxforde. Prezrieť si tu môžete archeologické a antropologické zbierky Oxfordskej univerzity, ale tiež napríklad priehľadný funkčný včelí úľ (na 1. poschodí). Z pôvodného súboru 22 000 predmetov sa zbierka múzea rozrástla až na súčasných 500 000 predmetov, čo z Múzea Pitta Riversa robí najväčšiu zbierku archeologických a antropologických artefaktov v Spojenom kráľovstve. Múzeum je otvorené každý deň do 16:30 (aj v pondelky) a podobne ako aj iné múzeá v Oxforde a Spojenom kráľovstve je jeho návšteva bezplatná (múzeum však prijíma dobrovoľné príspevky).

Hrob J. R. R. Tolkiena

Oxford je miestom posledného odpočinku spisovateľa J. R. R. Tolkiena, autora svetoznámych kníh Hobbit a Pán prsteňov, a jeho manželky. Ich spoločný hrob sa nachádza v katolíckej sekcii cintorína Wolvercote v severnej časti Oxfordu. Presné miesto hrobu je veľmi dobre značené malými kamennými smerovníkmi, nemali by ste ho teda mať problém nájsť. Na náhrobnom kameni si môžete všimnúť, že Tolkienova manželka, Edith Mary Tolkien, je na náhrobku označená ako Luthien a samotný Tolkien ako Beren, čo odkazuje na ľúbostný príbeh smrteľného Berena a elfky Luthien z viacerých Tolkienovych kníh.

https://www.instagram.com/p/BjAKK1pgrC5/?taken-by=mike256sk

Oxfordský hrad, väzenie a hradný kopec

Ak ste fanúšikom histórie, určite nevynechajte návštevu tohto stredovekého hradu a väznice. Dozviete sa o histórii mesta, prezriete si 900-ročnú hrobku a budete mať možnosť vystúpať na vrchol Veže sv. Juraja (St. George’s Tower), jednej z najstarších budov v Oxforde, a vychutnať si panoramatický výhľad na mesto. Návšteva útrob hradu je možná iba v rámci organizovanej prehliadky so sprievodcom, ktorý vás areálom prevedie v dobovom kostýme. Vedľa hradu vás upúta hradný „kopec“, čo je v podstate iba kopec z hliny, ktorú vykopali pri hĺbení vodnej priekopy okolo hradu. Ak si chcete vyšliapať na jej vrchol, v pokladni si môžete kúpiť lístok za 1 £, avšak vopred vás upozorňujem, že veľa odtiaľ neuvidíte :)

Dom so žralokom

Nezvyčajná atrakcia, známa tiež ako Žralok z Headingtonu (The Headington Shark), sa nachádza na adrese 2 New High Street v Oxforde. Ide o nenápadný rodinný dom v radovej zástavbe, ktorému zo strechy trčí takmer 8-metrová laminátová socha žraloka. Autorom „umeleckého“ diela, ktorého oficiálny názov je Untitled 1986, je sochár John Buckley. Na dom ho nainštalovali 9. augusta 1986 ako súčasť boja za jadrové odzbrojenie. Pôvodný majiteľ domu, Bill Heine, trpí rakovinou a v rámci snahy zachovať túto inštaláciu podal na miestnom úrade žiadosť o vyhlásenie domu, ktorý medzičasom odkúpil jeho syn, za národnú kultúrnu pamiatku.

Nákupné centrum Westgate

Po rozsiahlej prestavbe a rozšírení pôvodného centra zo 70. rokov minulého storočia vzniklo v Oxforde minulý rok moderné nákupné centrum s množstvom obchodov, kinom a reštauráciami. Zaujímavosťou je, že nejde o klasické zatvorené obchodné centrum, ale o akúsi prekrytú nákupnú galériu. Z horného poschodia, na ktorom je sústredená väčšina reštaurácií a barov, sa vám naskytne celkom pekný výhľad na historickú panorámu „spiacich veží“ Oxfordu.

V spolupráci s Booking.com vám ponúkame lacné ubytovanie v Oxforde.

The Eagle and Child

Malá krčma The Eagle and Child na ulici St Giles‘ Street neďaleko centra mesta slúžila ako miesto pravidelných stretnutí spisovateľského spolku Inklings, ktorého najznámejšími predstaviteľmi boli J. R. R. Tolkien (Hobbit, Pán prsteňov) a C. S. Lewis (Kroniky Narnie). Členovia spomínaného literárneho spolku sa tu stretávali vždy v pondelok alebo utorok v malej miestnosti zvanej Rabbit Room. Táto miestnosť je tu dodnes, nachádza sa hneď vedľa hlavného baru a jej históriu pripomína niekoľko fotografií a písomností zavesených na stene.

Niekoľko ďalších fotiek z Oxfordu:


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET