CestopédiaLetecká doprava

Tekutiny balíme do plastových sáčkov už 10 rokov

Tlačová správa z Letiska Bratislava mi pripomenula, že bezpečnostné obmedzenia týkajúce sa prepravy tekutín v príručnej batožine „oslavujú“ 10 rokov od svojho zavedenia. Čo nám tieto pravidlá prikazujú, ako najlepšie prepravovať tekutiny a gély pri cestách lietadlom a kedy sa týchto obmedzení konečne zbavíme?

Prísne pravidlá týkajúce sa prepravy tekutín, pást a gélov na palube lietadla boli prijaté v reakcii na plánované teroristické útoky v auguste 2006, pri ktorých chceli teroristi odpáliť na palube lietadiel smerujúcich z Veľkej Británie do USA a Kanady tekuté nálože. Jeden typ nálože na báze peroxidu vodíka mali byť ukryté v plastových fľašiach obľúbených nealkoholických nápojov Oasis a Lucozade s objemom 500 ml. Rozbuškou mala byť vysoko výbušná látka ukrytá v klasických tužkových baterkách. Nálože teroristi plánovali odpáliť tak, že fľašu s výbušnou zmesou by napojili na žiarovku a jednorazový fotoaparát. Výbušninu by aktivoval výboj z blesku na foťáku.

Podľa pravidiel, ktoré prijala Európska komisia 6. novembra 2016, si môžeme na palubu lietadla vziať maximálne 1 liter tekutín v nádobkách, ktorých objem neprekračuje 100 ml (100 g; rozhoduje objem uvedený na obale). Všetky nádobky s tekutinami musia byť uložené v priehľadnom uzatvárateľnom plastovom vrecúšku (cca 18 x 20 cm). Medzi tekutiny, na ktoré sa obmedzenia vzťahujú, patria:

  • šampóny, sprchové gély, deodoranty (tuhé aj sprejové), parfémy, make-up (maskara, tekutý make-up, balzamy), zubné pasty, gély na vlasy, spreje na vlasy
  • nealkoholické a alkoholické nápoje
  • potraviny pastovej povahy (bryndza, treska, medy, džemy, nutella, cottage cheese, horčica, kečup, maslo, nátierky, polievky, atď.

travellers_info_pic2

Obmedzenia sa nevzťahujú na lieky a zdravotné potreby (inzulínové perá, tekuté lieky, sirup proti kašľu, roztok na kontaktné šošovky a podobne). Pri preprave týchto tekutín zároveň nie je potrebné predložiť lekárske potvrdenie.

Mamičky a oteckovia cestujúci s malými deťmi im môžu do príručnej batožiny zabaliť aj tekutiny s objemom väčším ako 100 ml (100 g), avšak maximálne v množstve, ktoré bábätko potrebuje počas letu. Na palubu lietadla možno deťom vziať aj tekutú detskú stravu (mlieko, čaj, vodu), nie však napr. Coca-Colu. Pri absolvovaní bezpečnostnej kontroly je potrebné tekutú detskú stravu umiestniť do prepravky alebo špeciálneho skenera určeného na kontrolu tekutín. Detskú tekutú stravu už netreba ochutnávať alebo vyskúšať na pokožke.

Nákupy v duty free shopoch nie sú obmedzované 100 ml pravidlom, keďže tieto obchody sa nachádzajú až za bezpečnostnou kontrolou.

Obmedzenia na prepravu tekutín v príručnej batožine sa majú postupne rušiť, a to v 3 fázach. Prvá fáza ich uvoľnenia začala na európskych letiskách 31. januára 2014. V tejto fáze sa však iba zmenil spôsob detekčnej kontroly tekutín (dojčenskej stravy a tekutín zakúpených v letiskových duty free obchodoch pri prestupe na iný let na inom letisku). Druhá a tretia fáza, ktoré mali pôvodne začať platiť od 31. 1. 2015 (povolenie čírych tekutín v priehľadných fľašiach na palubách letov v rámci EÚ) a 31. 1. 2016 (úplné uvoľnenie obmedzení prepravy tekutín), sa doposiaľ nerealizovali.

Ak potrebujete pri lete prepraviť väčšie množstvo tekutín, musíte si ich zabaliť do zapísanej batožiny.

Foto: Dailymail.co.uk


CESTUJTE VLAKOM PO EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET