Cestujeme po sveteLetecká doprava

Lietadlá v špeciálnom šate

Boeing 777-300ER spoločnosti Air New Zealand v čiernom dizajne

Ak lietate často a do rôznych kútov sveta, určite ste už na letiskách videli lietadlá, ktoré na prvý pohľad nepripomínali žiadnu známu leteckú spoločnosť. Skutočnosť, že lietadlá sú v dnešnej dobe nasadzované na rôzne trasy po celom svete, sa letecké spoločnosti snažia využiť na rôzne účely – vlastnú propagáciu tým, že sa výrazne odlíšia od konkurencie, na podporu globálnych iniciatív alebo podujatí, prenájmom lietadla na reklamné účely alebo na tvrdý konkurečný boj (v našich končinách túto taktiku využíva najmä írsky low cost prepravca Ryanair). V tomto fotočlánku vám prinášame výber tých najzaujímavejších brandingov lietadiel, ktoré sme vo svete našli.

1. Air New Zealand – Hobbit

Air New Zealand - Hobbit

Pri príležitosti svetovej premiéry filmu „Hobit – Smaugova pustatina“ v Los Angeles novozélandská spoločnosť Air New Zealand, oficiálna letecká spoločnosť Stredozeme, nakreslila na jeden zo svojich Boeingov 777-300 obrovského draka Smauga.

Foto: Air New Zealand

2. All Nipon Airways (ANA) – Pokémon

All Nipon Airways (ANA) - Pokémon

Japonský národný prepravca All Nipon Airways premenil hneď niekoľko svojich lietadiel (vnútroštátnych aj medzinárodných) na tzv. Pokémon Jet. Lietadlá nie sú pokreslené iba zvonku, ale aj celý ich interiér je ladený do tejto tematiky, rovnako ako aj letový personál.

Foto: Wikipedia

3. Eva Air – Hello Kitty

Eva Air - Hello Kitty

Podobný zážitok ako pri letoch spoločnosti All Nipon Airways, len v ružovom, zažijete pri vybraných letoch taiwanskej spoločnosti Eva Air. Lietadlá, tzv. Hello Kitty Jets, sú kompletne upravené do tejto tematiky – letušky majú ružové zástery Hello Kitty, deti dostanú detské jedlá a hračky Hello Kitty, vankúšiky v prvej triede a opierky na hlavu v ekonomickej triede sú potlačené Hello Kitty, atď.

Foto: Eva Air

4. Cathay Pacific – Hong Kong

Cathay Pacific - Hong Kong

Niektoré lietadlá hongkongskej spoločnosti Cathay Pacific nesú už od roku 1997 špeciálny dizajn „Spirit of Hong Kong“, ktorý vznikol pri príležitosti opätovného prechodu Hong Kongu pod čínsku správu. Najnovší dizajn môžete vidieť na lietadlách Boeing 777-300. Je na ňom zobrazených 110 ľudí v rôznych pózach, ktorí predstavujú výnimočného ducha obyvateľov Hong Kongu.

Foto: Gilles Astre

5. British Airways – OH Londýn 2012

British Airways - OH Londýn 2012

Letecká spoločnosť British Airways ako oficiálny letecký prepravca počas letných olympíjskych hier Londýn 2012 pomaľoval deväť svojich Airbusov A319 motívmi zlatej holubice, medzinárodného symbolu mieru.

Foto: AirportsInternational.com

6. Alaska Air – Disneyland

Alaska Air - Disneyland

Na počesť dlhodobého partnerstva so spoločnosťou Disneyland® Resort letecká spoločnosť Alaska Air prevádzkuje dva Boeingy pomaľované svetoznámymi kreslenými Disney postavičkami.

Foto: Alaska Air

7. The Rolling Stones

The Rolling Stones

Dizajn privátneho jetu legendárnej kapely The Rolling Stones je absolútne minimalistický, ale o to zaujímavejší by bol zrejme pohľad dovnútra lietadla :)

Foto: travelstartblog.co.za

8. SkyEurope Airlines – Adriana Sklenaříková

SkyEurope - Adriana Sklenaříková

Niekdajšia slovenská low cost letecká spoločnosť SkyEurope používala 2 Boeingy 737 s podobizňou topmodelky Adriany Sklenaříkovej. Najprv to bol úplne prvý Boeing 737-500, neskôr moderný Boenig 737-700 NG.

Foto: Planespotters.net – Mirek Kubicek

9. Ryanair – Bye bye Latehansa

Ryanair - Bye bye Latehansa

Low cost prepravca z Írska Ryanair často využíva trupy svojich lietadiel na vyjadrenie postojov voči konkurencii, prípadne aby sa vyjadrili k opatreniam prijatým vládami či miestnymi samosprávami. Na fotke môžete napríklad vidieť Boeing 737-700, ktorý si uťahuje zo slabej dochvíľnosti nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa. Pri finančných problémoch a následnom krachu spoločnosti SkyEurope niesli lietadlá lietajúce do Bratislavy podobný odkaz.

Foto: Ray Abela

10. Air New Zealand – All Black

Air New Zealand - All Black

V roku 2011 a 2012 letecká spoločnosť Air New Zealand premaľovala niekoľko svojich lietadiel kompletne načierno, iba s jemným strieborným motívom typickým pre túto spoločnosť. Prvým takýmto lietadlom bol nový Boeing 777-300ER, na ktorom pracovalo 14 expertov spoločnosti Boeing v 24-hodinových smenách. Naživo sú čierne lietadlá Air New Zealand skutočne unikátne a medzi klasickými strojmi sa nádherne vynímajú.

Foto: Air New Zealand

11. Crossair – McDonald’s

Crossair - McDonald's

Niekdajšia regionálna letecká spoločnosť zo Švajčiarska „zapredala“ svoje lietadlo MD-83 fast foodovej spoločnosti McDonald’s.

Foto: Alan Lord

12. TUIfly – Haribo

TUIfly - Haribo

Komerčný osoh zo svojich lietadiel mala aj nemecká low cost spoločnosť TUIfly, ktorej Boeing 737-800 využila ako nadrozmernú reklamnú plochu spoločnosť Haribo vyrábajúca svetoznámych gumených medvedíkov.

Foto: Jimmy LWH

13. Air France – Pepsi

Air France - Pepsi

V rámci reklamnej dohody medzi spoločnosťami Air France a Pepsi francúzsky národný prepravca v roku 1996 premaľoval jeden zo svojich Concordov namodro s nápisom a logom amerického výrobcu nealko nápojov. V záujme zachovania náteru boli piloti spoločnosti Air France upozornení, aby neleteli rýchlosťou vyššou ako 2 machy viac ako 20 minút…:)

Foto: Concordesst.com


CESTUJTE VLAKOM PO EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


CESTUJTE VLAKOM PO CELEJ EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY