CestopédiaCestujeme po sveteLetecká doprava

Najväčšie letiská na svete

Letisko je pre mňa majstrovským dielom organizovanosti, ukážka ľudských zručností a kozmopolitizmu. Je fascinujúce vidieť, ako sa na obrovských svetových letiskách človek dokázal vysporiadať s nesmierne náročnými logistickými situáciami, veď ročne prejdú letiskami na svete takmer 3 miliardy ľudí. Pozrel som sa preto na najväčšie a najrušnejšie letiská na svete a zostavil rebríček TOP 5 letísk s najvyšším počtom vybavených cestujúcich v roku 2013.

5. Chicago O’Hare International Airport (ORD)

Chicago O’Hare International Airport (ORD)

Medzinárodné letisko O’Hare sa nachádza na severozápade Chicaga v americkom štáte Illinois a slúži ako primárne letisko pre oblasť Chicaga. Bolo postavené v rokoch 1942 až 1943 ako výrobný závod pre lietadlá Douglas C-54 používané počas 2. svetovej vojny. V súčasnosti patrí medzi najdôležitejšie základne pre obrie letecké spoločnosti ako United Airlines a American Airlines.

Po otvorení pristávacej dráhy 10C-28C v roku 2013 má letisko O’Hare celkovo 8 pristávacích dráh. Čitatelia americkej edície Business Traveler Magazine a Global Traveler Magazine ho 10 rokov po sebe označili za najlepšie letisko v Severnej Amerike. V roku 2013 letiskom prešlo 66 883 271 pasažierov a uskutočnilo sa tu 883 287 leteckých operácií.

Zdroj: Wikipedia

4. Tokyo International Airport (HND)

Tokyo International Airport (HND)

Tokijské letisko, známe aj ako Haneda, patrí k dvom hlavným letiskám obsluhujúcim oblasť širšieho Tokia. Ako svoju primárnu základňu ho používajú obe hlavné domáce letecké spoločnosti, Japan Airlines a All Nipon Airways, ako aj low cost spoločnosti Air Do, Skymark Airlines alebo Solaseed Air. Od hlavnej stanice v Tokiu je vzdialené 14 km.

So 68 906 636 vybavenými cestujúcimi je tokijské letisko Haneda druhým najvyťaženejším letiskom v Ázii a štvrtým najrušnejším letiskom na svete. Dlhodobo Haneda patrí k najpresnejším letiskám na svete.

Zdroj: Wikipedia

3. London Heathrow Airport (LHR)

London Heathrow Airport (LHR)

Najväčšie letisko vo Veľkej Británii, najrušnejšie letisko v Spojenom kráľovstve a Európe a tretie najrušnejšie letisko na svete. Napriek tomu, že londýnske letisko Heathrow má v súčasnosti iba 2 pristávacie dráhy, jeho služby v roku 2013 využilo 72 368 030 pasažierov, najčastejšie pri letoch do New Yorku, Dubaja, Dublinu a Frankfurtu.

Letisko Heathrow má celkovo 6 terminálov (5 osobných a 1 nákladný), pričom najnovší Terminal 5 bol nedávno v prieskume SkyTrax označený za najlepší letiskový terminál na svete.

Zdroj: Wikipedia

2. Beijing Capital International Airport (PEK)

Beijing Capital International Airport (PEK)

Ako najvyťaženejšie letisko v Ázii slúži medzinárodné letisko v Pekingu ako hlavná základňa pre veľké letecké spoločnosti Air China, China Southern Airlines a Hainan Airlines. V súvislosti s letnými olympijskými hrami bol v roku 2008 otvorený obrí Terminal 3, druhý najväčší letiskový terminál na svete a šiesta najväčšia budova na svete. Len pre zaujímavosť, terminál má rozlohu 300 tisíc m2 a 7000 parkovacích miest. Nachádza sa v ňom až 243 výťahov, eskalátorov a pohyblivých pásov. Každý rad sedadiel v “čakárni” má elektrické zásuvky a na každej toalete je prebaľovacia stanica. Batožinový systém dokáže vybaviť 19200 kusov batožiny za hodinu a prilietajúci pasažieri sa môžu ku svojím kufrom dostať už 4,5 minúty po vyložení lietadla.

V roku 2013 pekinské letisko využilo 83 712 355 pasažierov, čo ho z globálneho hľadiska radí na druhú priečku.

Zdroj: Wikipedia

1. Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport (ATL)

Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport (ATL)

Medzinárodné letisko v Atlante, štát Georgia, sa drží na prvej priečke najvyťaženejších letísk na svete nepretržite už od roku 1998. Letisko slúži tak pre medzinárodných cestujúcich, ako aj domácich. V roku 2013 letisko vybavilo takmer milión letov, pričom najviac pasažierov letelo do Orlanda na Floride, New Yorku a Fort Lauderdale. Letisko najviac využívajú spoločnosti Southwest Airlines, Delta Air Lines a AirTran. Denne sa tu uskutoční takmer 1000 letov, čo znamená, že lietadlá tu pristane alebo odletí každých 3,6 minúty.

V minulom roku prešlo 207 domácimi a medzinárodnými bránami atlantského letiska 94 430 785 cestujúcich, čo je takmer 260 tisíc cestujúcich denne. Pre porovnanie, Letisko M.R. Štefánika v Bratislave vybavilo minulý rok necelých 3800 pasažierov za deň.

Zdroj: Wikipedia

Autor fotky: GEORGE DESIPRIS


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com