Cestujeme po sveteLetecká doprava

Pozitívne zmeny v prístupe Ryanairu k zákazníkom

Flotila Boeingov 737-800 spoločnosti Ryanair

Dnes som dostal e-mail od Ryanairu. Jeho obsah ma doslova šokoval, tentoraz však v pozitívnom zmysle slova. Priložená tlačová správa (v slovenčine podotýkam!) od írskej low cost leteckej spoločnosti popisuje zmeny v službách zákazníkom, ktoré vstúpili do platnosti koncom minulého roka.

Niektoré zmeny sú z pohľadu spoločnosti Ryanair a jej doterajšej politiky dosť zásadné, preto sa nevyhnem polemike, čo ju k týmto krokom viedlo. Zrejme sa manažéri v Dubline rozhodli v boji s nepriaznivým vývojom tržieb spoločnosti odkloniť od „škandalóznych“ výstupov tlačového oddelenia a prskania na všetky strany, a radšej sa pozrieť na to, čo hovoria tí najdôležitejší ľudia – ich zákazníci.

Nech už je to akokoľvek, dovoľte mi zhrnúť zmeny, ktoré spoločnosť Ryanair koncom minulého roka zaviedla.

Druhá (malá) príručná batožina zadarmo
Od 1. decembra 2013 si môžete na palubu lietadla vziať okrem štandardnej príručnej batožiny s rozmermi 55x40x20 cm a maximálnou hmotnosťou 10 kg aj druhú malú príručnú batožinu (dámsku kabelku, notebook, foťák, nákupná taška z letiska a podobne) s rozmermi do 35x20x20 cm. V praxi to znamená, že vás otravný letiskový personál už nebude nútiť rvať fľašku alkoholu kúpenú na letisku alebo kabelku do príručnej batožiny.

Oprava preklepov pri rezervácii zadarmo
Ak pri online rezervácii letenky urobíte drobnú chybu (pravopis, preklep v mene, atď.), môžete si ich do 24 hodín bezplatne opraviť. Táto možnosť neplatí, ak ste si letenku rezervovali prostredníctvom cestovnej kancelárie.

Zníženie poplatku za vystavenie palubnej vstupenky na letisku
Podobne ako pri príručnej batožine, aj tu ide o dosť významnú zmenu. Ak si zabudnete vytlačenú palubnú vstupenku doma, na letisku vám ju už nevytlačia za škandalóznych 70 EUR, ale „len“ za 15 EUR. Naďalej však platí, že ak si zabudnete doma urobiť online check-in, na letisku sa vaša peňaženka odľahčí o 70 EUR.

Nižší poplatok za zapísanú batožinu
Od 1. januára 2014 zaplatíte menej za zapísanú batožinu, ktorú ste si nerezervovali vopred. Za registráciu zapísanej batožiny na letisku tak zaplatíte 30 EUR namiesto pôvodných 60 EUR. Ak vaša príručná batožina nespĺňa povolené rozmery, za jej prepravu zaplatíte nie 60 EUR, ale „iba“ 50 EUR.

Nová webstránka
Ak ste neustále na „love“ lacných leteniek, túto zmenu ste si už určite všimli. Ryanair spustil kompletne prerobenú webstránku, ktorá jednoznačne uľahčí celý proces rezervácie leteniek. Okrem príťažlivého a prehľadného dizajnu sa proces rezervácie skrátil z otravných 17 klikov na príjemných 5. Nemusíte napríklad potvrdzovať súhlas s obchodnými podmienkami spoločnosti, zmizla povinnosť opisovať bezpečnostný kód „RECAPTCHA“, a podobne.

@Ryanair už aj na Twitteri
Presne tak. Letecká spoločnosť Ryanair sa rozhodla prestať ignorovať modernú dobu a priblížiť sa svojím zákazníkom. Odteraz s ňou môžete komunikovať aj prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Profil spoločnosti nájdete na adrese http://twitter.com/Ryanair.

Tiché lety skoro ráno a v noci
Ak letíte skoro ráno (do 8:00) alebo neskoro večer (po 21:00), môžete sa tešiť na tzv. tichý let. Znamená to, že to už na palube lietadla nebude pripomínať kolotoče. Hlásené budú výlučne dôležité bezpečnostné oznámenia a svetlá budú stlmené tak, aby si každý cestujúci mohol oddýchnuť.

Neviem, ako vás, ale mňa tieto zmeny skutočne pozitívne šokovali. Neznamená to, že sa zo spoločnosti Ryanair stane luxusný letecký prepravca (čo by asi ani nikto nechcel), ale určite to zvýši komfort jej cestujúcich. Ryanair, tentoraz ti tlieskam!

P.S.: Na záver ešte pár zaujímavých čísiel z tlačovej správy: Ryanair prevádzkuje viac ako 1600 letov denne (500 000+ ročne) na 64 základniach. Flotilou vyše 300 lietadiel Boeing 737-800 spája 183 destinácií v 30 krajinách. Zamestnáva viac ako 9000 ľudí a v roku 2013 prepravil viac než 81 000 000 cestujúcich. Impozantné ;)


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

ClaimCloud - Kompenzácia za zrušený let
CLAIMCLOUD - KOMPENZÁCIA ZA ZRUŠENÝ LET