Tlačové správy

TS: Letisko Bratislava otvorilo brány druhej časti nového terminálu

Letisko Bratislava otvorilo v piatok trinásteho o 13:00 hodine druhú časť nového terminálu. Ako prví priestormi príletovej haly dnes krátko po pol druhej popoludní prešli cestujúci linky FR 9822 z Ríma. Slávnostné otvorenie druhej časti terminálu zavŕšilo projekt rekonštrukcie a dostavby nového terminálu Letiska M. R. Štefánika, ktorý predstavuje strategicky, technologicky a kapacitne najvýznamnejšiu stavbu v oblasti civilného letectva na Slovensku za posledné desaťročia.

Letisko Bratislava dnes krátko po trinástej hodine, odstránením jedinej vizuálnej bariéry medzi odletovou a novo otváranou príletovou časťou terminálu, slávnostne spustilo do prevádzky celý koncept diela. Slávnostné otvorenie druhej časti nového terminálu, ktorý poskytuje elegantné a funkčné prostredie pre všetkých návštevníkov letiska, sa konalo za účasti Františka Palka, štátneho tajomníka Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky a Maroša Jančulu, výkonného riaditeľa a predsedu predstavenstva Letiska Bratislava.

Fotografie z finálnych príprav a otvorenia nového príletového terminálu nájdete na Facebook stránke letiska

„Dnes stojíme na mieste pôvodného odletového terminálu z obdobia sedemdesiatych rokov. V minulom roku ustúpil tejto novej stavbe, ktorá symbolizuje budúcnosť leteckej dopravy nie len na Slovensku, ale aj v regióne spojnice štyroch krajín – Slovenska, Česka, Rakúska a Maďarska. Dostavbou druhej časti terminálu a jeho dnešným spustením do prevádzky sme sfunkčnili celý koncept diela. Spĺňa požiadavky i najnáročnejšieho cestujúceho a predstavuje dôstojnú vstupnú bránu do Slovenskej republiky. Nový terminál demonštruje úroveň vývoja leteckej dopravy v našej krajine a pevne verím, že bude cestujúcej verejnosti spoľahlivo a dobre slúžiť nasledujúce desaťročia“, povedal pri príležitosti slávnostného otvorenia druhej časti nového terminálu Maroš Jančula, výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska Bratislava.

Výstavba nového terminálu bola v zmysle koncepcie rozvoja letiska prijatej vládou Slovenskej republiky od samotného začiatku rozdelená na dve etapy, aby sa zabezpečila nepretržitá prevádzkyschopnosť letiska a to 24 hodín denne 7 dní v týždni. Rozhodnutie vlády prišlo v období, kedy letisko vybavovalo ročne 2,2 milióny cestujúcich a ani najväčší skeptici nepredpokladali príchod svetovej hospodárskej krízy a odchod troch domácich leteckých spoločností z trhu. Po 16 mesiacoch intenzívnych stavebných prác v rokoch 2009 – 2010 bola 9. júna slávnostne otvorená prvá časť novej vybavovacej budovy. V priebehu nasledujúcich mesiacov došlo k asanácii pôvodného odletového terminálu z roku 1970 a k dostavaniu druhej – príletovej časti budovy, ktorú dnes letisko spúšťa do svojej prevádzky. Generálnym dodávateľom stavby nového terminálu ako celku je spoločnosť ZIPP Bratislava, ktorá sa v roku 2008 stala víťazom verejného tendra.

Stavebné náklady na druhú časť nového terminálu predstavujú 33,2 mil. EUR, interiérová a technologická časť je vo výške 13,4 mil. EUR. Oba náklady nijako nezaťažia rozpočet štátu. Financovanie je realizované z vlastných zdrojov letiska – z leteckých a neleteckých príjmov a úverového financovania. Podmienky externého úverového financovania boli predložené akcionárom letiskovej spoločnosti – Fondu národného majetku a Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, na udelenie súhlasu v zmysle stanov letiska. Od investície do nového terminálu sa neočakáva návratnosť v krátkodobom, ale dlhodobom horizonte, preto aj cieľová kapacita terminálu 5 miliónov cestujúcich zodpovedá predpokladom vývoja na nasledujúce desaťročia. (Pozn.: V roku 2002, teda pred 10 rokmi, letiskom prešlo 368 203 cestujúcich za rok!)

Druhá časť nového terminálu, ktorá bola dnes otvorená pre verejnosť, architektonicky tvorí jeden celok s už postaveným odletovým terminálom. Z prevádzkového hľadiska bude prízemie druhej časti terminálu slúžiť pre prilietavajúcich schengenských a neschengenských cestujúcich. Tretie nadzemné poschodie druhej časti je plynule prepojené s dnes už prevádzkovanou časťou a tvoria tak spoločný ucelený priestor potrebný pre vybavenie cestujúcich na odlete. Nový terminál celkovo ponúka cestujúcim a návštevníkom letiska na orientáciu jednoduché, útulné a elegantné prostredie. Výrazným zlepšením oproti pôvodnému starému terminálu je kvalitná výmena vzduchu a významná priepustnosť denného svetla. Terminál ponúka cestujúcim okrem všetkých služieb, ktoré súvisia s hlavným predmetom činnosti letiska, aj neobmedzené bezplatné pripojenie na wi-fi, možnosť dobíjania mobilných telefónov a notebookov v priestoroch za detekčnou kontrolou, detské kútiky, bohatú ponuku duty free obchodov, občerstvenia vo fajčiarskych aj nefajčiarkych kaviarňach v schengenskej aj neschengenskej zóne, službu balenia batožiny, bankomaty, dennú tlač vo všetkých zónach letiska, ohrev stravy pre najmladších cestujúcich, prebalovacie pulty pre detičky, 24 hodinovú informačnú službu, sprchy aj pre imobilných cestujúcich, interaktívny displej zobrazujúci najbližšie odchody autobusov z letiska, služby autopožičovní, info stánku Mesta Bratislava, stojany pre privolanie asistenčnej služby pre imobilných cestujúcich. Ďalšie nové prevádzky a služby budú vytvorené napríklad v nových priestoroch, v ktorých bola doteraz vykonávaná bezpečnostná kontrola, ktorá sa otvorením novej časti budovy presunula na iné miesto. V dohľadnej dobe ponuku služieb rozšíri napríklad predaj slovenských vín, značkovej kozmetiky a darčekových predmetov.

***
Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a. s. (BTS) je najväčším medzinárodným letiskom Slovenskej republiky, ktorého história siaha až do roku 1946. Prudký nárast cestujúcich zaznamenalo letisko najmä v rokoch 2004 – 2006, kedy ich počet medziročne rástol v priemere o 60%. V roku 2011 vybavilo letisko 1,6 miliónov pasažierov a v objeme vybaveného nákladu zaznamenalo historický rekord, ktorý dosiahol úroveň 18 tisíc ton.
V súčasnosti ponúka Letisko Bratislava pravidelné spojenie do 27 pravidelných destinácií, 190 destinácií s komfortným prestupom v Osle, Kodani a Moskve a 40 charterových priamych cieľov.

 


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com