Cestujeme po svete

Ako si vychutnať krásy Štokholmu za 48 hodín

Vďaka akciovej ponuke leteckej spoločnosti Ryanair sme sa spolu s kamarátkou Ankou ocitli v jedno jesenné sobotné popoludnie na letisku Stockholm – Skavsta. Samozrejme, že sme sa tam neocitli náhodou, ani v dôsledku pomätenia zmyslov mimozemskou civilizáciou, ale celkom schválne, s vidinou úžasne stráveného víkendu v meste zvanom Benátky severu.

Príchod do centra mesta je jednoduchý – pohodlné kyvadlové autobusy v smere SkavstaStockholm Cityterminalen premávajú v 30-minútových intervaloch. Cesta trvá 80 minút, počas ktorých si stihnete pozrieť základné krásy Švédska – stromy, ovce, stromy, kravy, stromy, kone a stromy, ktoré počas našej návštevy hrali všetkými jesennými farbami (tie stromy, nie kone). S vidinou sleďa na tanieri sme sa ubytovali v mládežníckom hosteli Citybackpackers (vrelo odporúčam) a vydali sme sa obdivovať nočný Štokholm.

Najlepším riešením pre turistov je tzv. Stockholmskortet – Štokholmská karta, ktorá vás oprávňuje po dobu svojej platnosti navštíviť viac ako 75 múzeí a atrakcií, využívať MHD, lode a výletné lode. Karta s platnosťou 48 hodín vychádza na 495 SEK a kúpiť sa dá v Turistickom infocentre na ulici Hamnagatan 27. Pozor – veľmi veľa múzeí je v pondelok zatvorených!

Do Štokholmu chodia ľudia relaxovať, žiť, obdivovať a vychutnávať si atmosféru mesta v puboch či baroch. My sme mali na mesto plných 48 hodín, ktoré sme do poslednej sekundy využili. Tu je sumár našej „túr de štokholm“ pre inšpiráciu :-)

Zarezervujte si lacné letenky do Stockholmu.
Vďaka Booking.com vám ponúkame lacné ubytovanie v Stockholme.

Prvých 24 hodín

Dnes sme sa príjemnou sviežou prechádzkou vybrali na ostrov Djurgarden, na ktorom sa rozprestiera rozľahlý park, skanzen a niekoľko múzeí. Naše kroky viedli do Vasamuseet, múzea ktoré Švédi postavili na počesť lode Vasa, ktorá sa potopila už 100 metrov od prístavu. Loď super, interaktívne múzeum super, vrátane počítačovej hry s názvom Potop si svoju Vasu! Potopili sme si, čas odísť :-)

Múzeum Pipi Dlhej Pančuchy Junibacken sa nachádza hneď za rohom. Ak tam pôjdete, nech vám nepríde divné, že okolo vás budú len samé deti. Čo už, že sa nezmestíte na žiadnu atrakciu, vynahradiť si to môžete vo výbornej reštaurácii zvanej Vila Vilôčka.

Pod čudesným názvom Kungliga Slottet Skattkammaren na ostrove Gamla Stan sa skrýva Royal Palace, oficiálna rezidencia Jeho Veličenstva kráľa. Môžete si prejsť časť jej priestorov, múzeum Tre Kronor a Pokladnicu so všetkými korunovačnými klenotmi. Moju veľkosť koruny nemali, tak sme radšej išli hľadať tie slede. Deň sme ukončili na ostrove Skeppsholmen, ktorý je známy aj ako Ostrov múzeí a galérií.

Poznámka dňa: V supermarketoch nekúpite alkohol, dokonca ani pivo. Sú na to špecializované obchody, kde vám občianku skontrolujú aj keď máte dve vysoké školy a za rohom v radnici vám včera udelili Nobelovku. Dnes sme teda pili biely čaj.

Druhých 24 hodín

Po príjemnom nočnom bdení, krásne rozladené z unisona troch chrápajúcich Talianov sme naladili smer skanzen na Djurgardene. Ten bol priam neopísateľný, okrem romanticky malebnej drevenej architektúry, kostolíkov a mini marketíkov s tradičnými výrobkami sa tam nachádzajú rôzne druhy zvieratiek. Konečne sme zistili, aký je rozdiel medzi sobom a losom, či sova naozaj otočí hlavu o 360 stupňov (nie), a že švédske prasiatka smrdia rovnako ako tie slovenské. Aj tak bolo krásne, nehovoriac o výhľade a malom, domácom pekárstve a kaviarničke na vyhliadke.

S cukrom okolo úst sme vyrazili smer Drottningholm Palace, súkromná rezidencia švédskej kráľovskej rodiny. My sme nemali veľa času, no v záhradách a priľahlých pavilónoch sa dá stráviť aj celý deň. Ponáhľali sme sa šplhať na jeden zo symbolov mesta – Radnicu, kde sa odovzdávajú Nobelove ceny. Do radnice sa dostanete len so sprievodom, to však neplatí o výstupe na vyhliadku. Krátky opis: wooooooooooooooooooooooooow. Mesto ako na dlani. Krása vo svojej prapodstate. Spektakulárne. Pecka.

Ešte stále som nemala sleďa.

Vyfúkané a plné zážitkov sme si konečne kúpili víno a konverzovali s francúzskymi spolubývajúcimi na tému „vér ár ju from“.

Dva krásne dni v Štokholme boli popretkávané švédskymi pochúťkami, najesť sa dá naozaj všade a veľmi kvalitne. Ak ste kottbular jedli zatiaľ len v IKEI, je čas navštíviť toto veľkomesto :-)

PS: Sleďa som si musela kúpiť doma v hypermarkete. O dôvod viac sa do Štokholmu vrátiť.

Zarezervujte si lacné letenky do Stockholmu.
Vďaka Booking.com vám ponúkame lacné ubytovanie v Stockholme.

Autor fotky: Nadine Wuchenauer


LACNÉ LETENKY TERAZ CEZ BOOKING.COM

Články autora:

Milovníčka umenia, ktorá ním týra osoby známe aj neznáme, v mylnej domnienke že každý chce byť v kútiku duše určite kunsthistorikom :) Milujem cestovanie všetkých druhov - či už spím pod širákom, v hoteli, vo vlaku alebo v parku pri Buckinghamskom paláci...Takže, kamkoľvek sa chystáte, čítajte, snívajte, objavujte...your booking has been confirmed ;-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com