Cestujeme po svete

Zápisky zo Zanzibaru: Výprava do sveta korenín…

Prvým bodom utorňajšieho programu bola Spice Tour, výprava do sveta korenín. Čakali sme niečo zaujímavé, ale realita bola ešte o kúsok lepšia. Zistili a naučili sme sa toľko nových a nepoznaných vecí o každodenne používaných koreninách, že až. Na záver túry nás pohostili miestnym jedlom, mužom dali kravatu z banánového listu, ženy dostali náhrdelník a prsteň (tiež z banánového listu) a nakoniec sme si nakúpili koreniny do kuchyne v Jégeho aleji…:)

Cestou na Spice Tour sme sa zastavili v dielni na dvere. Zanzibar je známy rôznymi ornamentovými dverami, a to buď arabskými (hranaté) alebo indickými (hore zakončené polkruhom). Miestni dverári sú naozaj veľmi zruční, veď ako môžete vidieť z fotiek, z dreva dokážu vykúzliť naozaj znamenité motívy. Prehliadku rôznych dverí sme mali neskôr aj v hlavnom meste Zanzibaru Stown Town.

Ostrov Zanzibar bol v minulosti preslávený pestovaním korenín – bol jedným z najväčších producentov klinčekov, pestovali sa tu kokosové palmy pre orechy a mlieko a pestovali sa tu aj mnohé ďalšie koreniny. V súčasnosti koreninový priemysel upadá a nahrádza ho turizmus.

Po príchode na koreninovú farmu sa nás ujal kto iný ako Mr. Spice…:) Vykľul sa z neho naozaj milý pánko, ktorý okrem toho, že vedel o koreninách asi úplne všetko, mal kamarátov z Českej republiky a tak nám názvy korenín hovoril aj v češtine…a Belgičanom v holandčine…a miestnym v swahilčine…atď atď…jednoducho odborník na slovo vzatý.

Počas prehliadky farmy sme sa dozvedeli zopár naozaj pozoruhodných faktov, ako napríklad že vanilka sa veľmi podobá fazuli a po oplodnení (s pomocou špáratka) sa vanilkový bôb vyvíja hádajte koľko…deväť mesiacov. Videli sme rastlinu zvanú Lipstick tree, ktorého semiačka sa používajú ako prírodné červené farbivo a deti ho používajú ako rúž. V prírode existuje rastlinka zvaná Kus-kus, ktorá sa používa ako parfém. Ochutnali sme ako chutí kakaový bôb ešte predtým, ako sa vysuší a opraží, aby z neho neskôr po zomletí vzniklo kakao – samotný bôb je uložený v chutnom sladko-kyslom obale, bôb ale neradno rozkusnúť, lebo je veľmi horký. Mr. Spice nám polopate ozrejmil, ako sa veci majú s muškátovým orechom…keď sa ho trochu viac nastrúha žene do nápoja, „man have one trouble, one child„…:) Ukázali nám rastlinu, ktorej korene sa používajú na farbenie curry dožlta, ovoňali sme čerstvú škoricu (škorica je vlastne kôra stromu), predviedol nám, čo používa namiesto mydla (plody rastliny ľudovo zvanej Soap Tree) a ukázal nám, ako sa spieva do Microphone Tree…:)

Na záver nám Mr. Spice rozpovedal príbeh o klasickom korení, ktorého farebné verzie sú vlastne jeden veľký marketingový podvod, keďže zakaždým ide o ten istý plod: zelené korenie je pôvodná zrelá verzia, čierne korenie je usušené zelené korenie, biele korenie je ošúpané zelené korenie a červené korenie je nič iné ako prezreté zelené korenie…jednoduché však? :)

SÚŤAŽ: Pripravil som pre vás malý kvíz – nižšie je 8 rôznych korenín, skúste ich pomenovať…odpovede môžete dávať do komentárov…;)

Na konci exkurzie sme ešte videli papáju, ochutnali čerstvý zázvor a ako som už spomínal, nakŕmili nás miestnym jedlom (korenená ryža, zeleninová omáčka s kokosovým mliekom, paradajková omáčka a vyvarené lístky niečoho). V koreninovom stánku sme nakúpili základnú výbavu do našej novej kuchyne (čierne korenie, curry prášok, chili papričky, swahilské sypané čaje, muškátový oriešok, škoricu a mnohé ďalšie) a pobrali sa ďalej do Stone Townu (starobylé centrum Zanzibar Townu)…ale o tom zase neskôr.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE