Cestujeme po sveteVlaková doprava

InterRail I: Berlín, Nemecko

Vlak mešká 55 minút. Naša skupinka 4 ľudí bezradne sedí na karimatke, pozorujúc dosť spoločensky unaveného uja, ktorý ma v ponožke „schovaný“ asi 20-centimetrový nôž. Ujo predávajúci časopisy nás obviňuje, že sme určite Maďari, keď máme také plastikové fotoaparáty…1. júl 2009, Bratislava – Hlavná stanica, začína sa naša 31-dňová púť európskym kontinentom :-) Nech žije InterRail!

Po prvotných šokoch na stanici nášho hlavného mesta sme s InterRail Global pasom (cestovný lístok, ktorý vás oprávňuje 31 dní cestovať vlakom po takmer všetkých krajinách v Európe) v ruke nasadli na náš historicky (no možno aj trochu hysterický :-) prvý vlak, smer Berlín. Plní počiatočnej eufórie sme pretrpeli aj hordu českých pánov (slušnejšie už sa nedajú nazvať :-), ktorí celú cestu od Brna až po Berlín spievali „Kareeeel má narozeninyyyyyy, narozeniny…vole!“ Nič to za to, cestu sme zvládli a celí rozradostení z pána Karla, sme o 9.05 vystupovali na stanici Berlin – Hauptbahnhof. Stanica v Berlíne bola jedným z prvých zážitkov. Je najväčšou železničnou stanicou v Európe, má 4 podlažia a denne vypraví 1 800 vlakov s viac ako 350 000 cestujúcimi.

Keďže celý náš mesačný výlet sa pohyboval v duchu „low-cost“ (ľudovo povedané, preži, jedz a ubytuj sa za 20 € denne :-), rozhodli sme sa, že Hotel Plaza pre tentokrát vynecháme a ubytujeme sa v kempingu. V Berlíne je jeden vynikajúci, ktorý bol originálne prerobený zo starého kúpaliska. Volá sa The Tentstation a nachádza sa približne 5 minút chôdze od stanice, čo ocenia najmä ľudia s 25-kilovými batohmi. Celé osadenstvo kempu, v ktorom vás noc vyjde na približne 10 €, bolo neuveriteľne pohostinné, sprchy sprchovali, záchody splachovali a komáre neboli, no čo viac si priať. Tak sme sa, samozrejme posilnení uherákom a rezňom z domácich zásob, vybrali objavovať hlavné mesto Nemecka.

Zarezervujte si lacné letenky do Berlína.
Vďaka booking.com vám ponúkame lacné ubytovanie v Berlíne.

Berlín je naozaj kozmopolitným mestom, v ktorom všetko  (a všetci) fungujú ako hodinky. My sme na prehliadku tejto metropoly mali len dva dni, preto spomeniem aspoň miesta, na ktoré sa pri takejto krátkej návšteve určite oplatí ísť. Okrem Fernsehturmu (Televízna veža) na Alexanderplatz je dominantou mesta aj Reichstag – budova nemeckého parlamentu, ktorá bola v roku 1990 obnovená britským architektom Normanom Fosterom. Zo sklenej kupoly je nádherný výhľad nielen na mesto, ale aj do rokovacej sály.

Kúpte si svoj InterRail lístok a objavte 33 európskych krajín!

Z námestia sa prechádzkou dostanete k Brandenburger Tor (Brandenburská brána), ktorá je ikonou nemeckého národa – v 18. storočí bola bránou do mesta, dnes sa za ňou otvára známa ulica Unter den Linden. Za 2 eurá sa tu môžte odfotiť s americkými vojakmi, s ruskými veliteľmi, či s ujom v kostýme chlpatého hnedého medveďa, ktorý je symbolom Berlína (vďačné to povolanie, keď je vonku 37 stupňov…). Táto „živá minulosť“ je prítomná v celom Berlíne. Zvyšky berlínskeho múru, Chceckpoint Charlie, Pomník holokaustu…aj to sú pamiatky, i keď možno z trochu inej kategórie.

Pre klasikov (t.j. behám po múzeách, kým neodpadnem) ponúka Berlín neuveriteľné možnosti, sprítomnené v mieste zvanom Museum Insel, ktorý od roku 1999 patrí do svetového dedičstva UNESCO. Ostrov umenia sa nachádza na severe Spreeinsel, pri Berliner Dom (Berlínsky dóm). Za zvýhodnenú cenu (približne 5 € študenti a 10 € plný lístok) máte prístup do štyroch múzeí: Bode Museum, Alte Nationalgalerie, Neues Museum a Pergamon Museum. Najviac odporúčam Pergamon, v ktorom sa nachádza kompletná rekonštrukcia pamiatok ako Pergamský oltár a Ištarina brána. Ak si prajte vidieť najkrajšiu ženu antického sveta, známa a krásna busta Nefertiti sa nachádza práve v berlínskom Altes Museum.

Berlín ponúka pre každého niečo, či ste mladý alebo starý, pamiatkový fanatik alebo záhradný nadšenec. Škoda, že sme mali len dva dni.

Ako hovoria domáci, Berlín je „capital of cool“ :-)

PS 1: Berlín je jedno z miest, kde milovníci gastronomických špecialít nájdu tzv. Blind restaurant – konzumujete, pijete a ste obsluhovaný v úplnej tme …volá sa Unsicht-Bar a nájdete ju na Gormannstr. 14. Dobrú chuť a veľa šťastia :-)

PS 2: Pivoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!

InterRail: Po Berlíne sme sa vydali do Mníchova.

Zarezervujte si lacné letenky do Berlína.
Vďaka booking.com vám ponúkame lacné ubytovanie v Berlíne.

Zopár fotiek z Berlína:

Autor fotky: Stanley Ndua


CESTUJTE VLAKOM PO EURÓPE ZA NAJLEPŠIE CENY

Články autora:

(ne)Prekvapivo milujem cestovanie, predovšetkým lietanie, lietadlá akéhokoľvek druhu a kvalitné hotely. Pracujem ako prekladateľ, no baví ma aj online marketing a po večeroch si tu vypisujem články o cestovaní. Prajem hladké čítanie...;)

2 komentáre

  1. Mike

    Články síce písala moja sesternica, ale na túto otázku viem odpovedať aj sám. V „edícii“ InterRail vyšli dokopy 4 články:

    InterRail: Objavujte Európu z okna vlaku!
    https://www.cestujemeposvete.sk/2009/08/interrail-objavujte-europu-z-okna-vlaku/

    InterRail I: Berlín, Nemecko
    https://www.cestujemeposvete.sk/2009/08/interrail-berlin-nemecko/

    InterRail II: Mníchov, Nemecko
    https://www.cestujemeposvete.sk/2009/08/interrail-mnichov-nemecko/

    InterRail III: Zámok Neuschwanstein, Nemecko
    https://www.cestujemeposvete.sk/2009/09/interrail-zamok-neuschwanstein-nemecko/

    Zážitkov bolo určite oveľa viac, ale času na ich dokumentáciu je oveľa menej…skúsim sa ale spýtať Katky, či by si nenašla čas na napísanie ďalších článkov…;)

  2. Jana

    Ďakujem. Získala som z článku veľmi zaujímavé a pre mňa užitočné informácie. Podelili ste sa aj so zážitkami z ďalších miest? Nenašla som ich. Aj ja sa chystám podniknúť podobnú cestu. Prajem Vám Veľa nádherných zážitkov z ciest. Jana

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE