Cestujeme po svete

Lednicko-valtický areál (nielen) počas Valtických vínnych trhov

V dňoch 8. a 9. mája sa v areáli Valtického zámku konali 42. vínne trhy – každoročne jedno z najväčších podujatí tohto druhu v Českej republike. Medzi viac ako 800 vzorkami vín sa ukrývali skvosty nielen z Českej, ale aj zo Slovenskej republiky, Nemecka či Argentíny. Sekt, Riesling, Muškát, či exotickejšie odrody vín ako Aurelius, Hibernal, Malverina či Veritas…veru, staré známe „in vino veritas“ bolo počas uplynulého víkendu naozaj na mieste (in vino veritas = vo víne je pravda. Ale v ktorom…? :-)

Lednicko–valtický areál, v minulosti nazývaný aj Lednice a jej záhrady, tvorí pomerne rozsiahly komplex voľnej prírody, vodných plôch, zámočkov a chrámov v rôznych neo-slohoch. Od roku 1996 je tento areál zapísaný v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Dominantou mesta Valtice je rodové sídlo Lichtenštajnovcov, nazývané aj perlou barokovej architektúry. Dnes slúži ako múzeum a časť zámku je prestavaná na luxusný hotel. Deň vo Valticiach odporúčam zakončiť prechádzkou po priľahlých záhradách, v ktorých rastie množstvo exotických stromov a kvetov. Počas celého roka môžete degustovať víno, či zastaviť sa na pravé knedlo-vepřo v rázovitej českej hospůdce Valtická rychta.

Lednice (pozn. preklad. Chladnička, pretože je „tá“ Lednice a nie „tie“ Lednice, ako sme boli vyvedení z omylu :-) sa preslávila komplexom zámku, skleníkov a rozľahlých záhrad s prírodnými i umelými vodnými kanálmi. Záhrady boli svojho času vyhlásené Záhradami Európy, preslávili sa najmä ojedinelou zbierkou exotických rastlín. V roku 1903 sa tu nachádzala najväčšia zbierka orchideí na celom európskom kontinente. Počas víkendov je v areáli bohatý program, prehliadky zámku so sprievodom, show dravcov, rôzne mičurinské prednášky či vychádzky na kočoch s koňmi.

Najpozoruhodnejšia romantická stavba z prelomu 18. a 19. storočia je lednický Minaret. Traduje sa, že Alojz Jozef I. chcel Lednici postaviť nový kostol, no nepohodol sa s poddanými, a tak im urobil napriek a postavil mešitu s minaretom :-). Na vrchol tohto skvostu vedie 302 schodov – pri peknom počasí a dobrej viditeľnosti sa vám z vrchu podarí zahliadnuť vežičku Stefansdomu vo Viedni. Celkové náklady na vybudovanie tohto areálu boli onoho času 2 milióny zlatých. Na porovnanie ročný plat slúžky na dvore bol 1 zlatý!!!

Lednicko–valtický areál je rajom vinárov a cyklistov – toto spojenie však neodporúčam kombinovať :-). Informácie o cyklistických trasách vám poskytnú priamo vo valtickej informačnej kancelárii sídliacej na námestí pred zámkom. Medzi ďalšie stavby areálu patrí Dianin chrám Rendez-vous, novogotická kaplnka sv. Huberta alebo Kolonáda na Rajstně, z ktorej je úžasný výhľad na Valtice obkolesené lánmi repky olejnej.

Tip na záver: Ak by ste sa budúci rok chceli zúčastniť Valtických vínnych trhov, odporúčam vám veľmi skorú rezerváciu ubytovania. Už vo februári býva všetko beznádejné obsadené. Vstup na samotné trhy však nie je nijak limitovaný, denné vstupné je 50 Kč a hodnoty degustácií sa pohybujú v cene od 5 do 20 Kč za cca. pol deci vína.

Vínu zdar!

V článku bola použitá fotka užívateľa Wilys (cz) zo stránky panoramio.com.

Zopár fotiek z návštevy Lednice a Valtíc:


KÚPTE SI TÚTO SKVELÚ KNIŽKU NA MARTINUS.SK

Články autora:

Milovníčka umenia, ktorá ním týra osoby známe aj neznáme, v mylnej domnienke že každý chce byť v kútiku duše určite kunsthistorikom :) Milujem cestovanie všetkých druhov - či už spím pod širákom, v hoteli, vo vlaku alebo v parku pri Buckinghamskom paláci...Takže, kamkoľvek sa chystáte, čítajte, snívajte, objavujte...your booking has been confirmed ;-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Booking.com