Cestujeme po svete

Deň v Paríži

Ak ste zamilovaní, alebo sa zaľúbiť chcete, jednoznačne Paríž. Je len na vás, či v zime alebo v lete. Výhodou návštevy tejto metropoly v zime je nádherne vianočne vyzdobená Champs Elysées a príjemné kaviarničky s horúcou čokoládou doslova na každom rohu. Na jar či cez leto zasa nemáte problém s mrazivým počasím a po Paríži môžete chodiť ľahšie odetí, sedieť do noci vonku – či už v kaviarni alebo na tráve. Parkov s kráľovskou rozlohou je tu dostatok, treba si len vybrať.

Z Bratislavy sa do Paríža dostanete veľmi ľahko, pohodlne a lacno letecky. Spoločnosť SkyEurope Airlines lieta na letisko Orly, z ktorého potom stačí nastúpiť na autobus Air France, zaplatiť 10 € za jednu cestu a o približne 30 minút vystúpite na konečnej stanici pri budove Invalidovne, kde je aj zastávka metra.

Ako alternatívu môžete skúsíť ísť vlakom do Paríža ;-)

Na potulky mestom si vyhraďte minimálne dva dni, aby ste to, čo sa vidieť patrí, stíhali bez zbytočného zhonu. Ubytovanie v Paríži vám odporúčam rezervovať si v nejakej príjemnej štvrti blízko stanice metra, orientovanie v ňom je prehľadné, jednoduché a je asi najrýchlejším spôsobom dopravy. Prípadnému zablúdeniu v malebných uliciach mesta sa vyhnete tým, že si zaobstaráte mapu.

Paríž nie je len mesto bagiet, palaciniek, Eiffelovky či Víťazného oblúka. Pri prechádzkach mestom neprehliadnete nádherné budovy s dokonalými oknami – samozrejme francúzskymi, rôznorodé mosty na hnedej Seine, ktorej brehy sa večer menia na útočisko hladných potkanov, doprava jazdením vodičov pripomínajúca Indiu (aj keď ste v nej možno neboli). Večer si dajte pozor na premnožených predavačov suvenírov v podobe Eiffelovej veže, opatrní buďte hlavne v nie veľmi osvetlenom parku pred vežou.

Náš jeden deň v Paríži vyzeral asi nasledovne: príjemný budíček o deviatej ráno, o desiatej odchod z hotela, následne raňajky v jednej z kaviarní, kde sa podávajú raňajky – croissant, maslo, džem, džús, horúca čokoláda, omeleta na rôzne spôsoby a k tomu neodmysliteľná bageta.

Lacné letenky do Paríža si môžete vyhľadať vďaka spoločnosti Pelikán.
Ubytovanie v Paríži nájdete na stránke booking.com.

Bezplatný turistický sprievodca – Paríž (EN)

Ešte pred odletom sme si cez internet zakúpili lístky na okružnú vyhliadkovú jazdu autobusom po Paríži. Autobus odchádzal o 12:00 hod. spred cestovnej kancelárie Paris Vision na ulici Rue de Rivoli. Jazda s výkladom vo všemožných jazykoch trvala asi dve a pol hodiny a vrelo ju odporúčam, pretože máte možnosť uvidieť to, čo by ste inak nestihli a je to naviac pohodlné. V cene 36 € je zarátaná aj vstupenka na druhé poschodie Eiffelovej veže a to bez čakania v dlhom rade, pretože je to špeciálny vstup pre skupiny. Ak máte šťastie a nie je hmla, máte možnosť zažiť úžasný výhľad na celé mesto. V prípade, že chcete vyjsť až na samý vrchol veže, treba si priplatiť zopár eur, ak nie, musíte si počkať na výťah smerom dole alebo zísť pešo.

Asi o štvrtej hodine môžete rozmýšľať nad niečím pod zub. My sme prešli na námestie Place du Trocadero a vybrali sme si podnik s názvom Café Malakoff. Tu sme si dali asi tú najlepšiu horúcu čokoládu, vynikajúci sendvič s dijonskou horčicou, ktorú tu mimochodom používajú ako my u nás koreniny, neslanú zeleninovú polievku a môj obľúbený zákusok. Keďže reštaurácia je hneď pri vstupe do metra, využili sme to a premiestnili sme sa na začiatok najznámejšej ulice – slávnej Champs Elysées – k Víťaznému oblúku. Tu sme si jednak všimli, že prednosť na kruhovom objazde majú tí, ktorí do neho vchádzajú (čiže v strede autá stoja) a jednak to, že na Víťazný oblúk sa dá vyjsť až hore. Rozhodli sme sa, že výhľad bude najlepší asi po zotmení, tak sme jednu hodinku využili na prechádzku po Champs Elysées. Nežnejšie pohlavie tu bude v extáze z nákupných možností a to mužské si tiež príde na svoje – domáce i iné automobilky zabrali zopár malých obchodných priestorov a vytvorili si z nich showroomy, ktoré určite treba vidieť.

Po zotmení sme sa vrátili na Víťazný oblúk a po zakúpení lístkov (9 € dospelí a 5,50 € osoby do 25 rokov) na prízemí sme sa vydali stúpanie po točitých schodoch do výšky asi 40 metrov. Vo vnútri sa nachádza expozícia o tejto pamiatke a na streche zasa najkrajší výhľad na nočný Paríž. Po tom, čo sa ho nabažíte, môžete zvoliť takmer nenaprogramovanú prechádzku ulicami osvetleného mesta ako my. Jednou z najdrahších ulíc – Avenue Montaigne, ktorá je lemovaná obchodmi známych i menej známych značiek typu Dior, Prada, Gucci, Chanel atď. sa pozvoľne dostanete k pýche Paríža, momentálne osvetlenej modrou farbou Európskej únie so znakom tvoreným zo žltých hviezd.

Ak vás priateľ zavedie do tmavých uličiek dokov pri Seine, neľakajte sa, možno na vás čaká prekvapenie v podobe bezchybnej romantickej večere na najznámejšej vyhliadkovej lodi Bateaux-Mouches. Tá vám za pomoci svojich výkonných reflektorov odhalí čaro zákutí Paríža a naskytne vám nezabudnuteľný pohľad na mesto z rieky. Plavba v sprievode šumivého vína a niekoľkých chodov výborného jedla s fajn obsluhou a živou hudbou trvá vyše dvoch hodín a určite na ňu nikdy nezabudnete tak ako aj ja :). Po návrate do hotela nás potom čakal už len príjemný spánok.

Lacné letenky do Paríža si môžete vyhľadať vďaka spoločnosti Pelikán.
Ubytovanie v Paríži nájdete na stránke booking.com.

Bezplatný turistický sprievodca – Paríž (EN)

Zopár fotiek z našej návšetvy Paríža:

Autor fotky: Yovan Verma


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE

2 komentáre

  1. Mike

    Martin: Veľmi pekne ďakujeme…;)

  2. Martin

    Drzime palec :)
    M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.


UŠETRITE PRI CESTOVANÍ VLAKOM VĎAKA TRAINLINE